Engedelmességi tréning: Így szoktasd jó modorra a kutyát

Engedelmességi tréning Így szoktasd jó modorra a kutyát

Az engedelmességi tréning rendkívül fontos. Amikor kiskutya érkezik a házhoz, minél hamarabb kezd el neki megtanítani az engedelmesség alapjait és rendszeresen gyakoroltasd vele az egyszerű feladatokat.

A gyere ide, ül, fekszik, állj fel vezényszavak, valamint az ezekhez kapcsolódó kézjelek a későbbi tréninghez is szükségesek lesznek majd. Ezért nagyon fontos, hogy az eb biztos tudással rendelkezzen ezekben az aprónak tűnő feladatokban.

Az engedelmességi tréning alapjai

Az engedelmességi tréning alapjai

Az alapokat a jutalomalapú tréning segítségével könnyen el szokták sajátítani a kutyák, hiszen a fejükkel automatikusan követik a jutalomfalatot, és ezáltal a kézmozdulatainkat is.

Ha egy kicsivel az orra fölé tartod a kezed benne a jutalommal, akkor le fog ülni, ha pedig a padlóra teszed a kezed, a kutya le fog feküdni. Ha túl magasra emeled a kezed, akkor pedig leülés helyett fel fog ugrani, ha pedig az orra előtt húzod a csalétket, akkor fel fog állni.

Az oktatáshoz mindig mondd el az éppen aktuális vezényszavakat, hogy a kutya össze tudja kötni az elvégzendő mozdulatot magával a szóval és persze a kézmozdulatoddal. A kutya csak akkor kaphatja meg a falatot, ha elvégezte a parancsot.

Ha nem engedelmeskedik rögtön, akkor várj egy kicsit türelmesen, amíg rájön arra, hogy mit is kérsz tőle. Sikeres teljesítésnél dicsérd meg a kutyát és add neki oda a falatot.

Látható, hogy az engedelmesség alapját képező gyakorlatok logikusak és követhetőek mind a kutyák, mind a gazdik számára és kizárólag az ételek csalogató hatására épülnek.

Kompetenciamérés, azaz a kutya tudásának tesztelése

Amikor egyesével tanítod a különböző parancsokat, hamar úgy tűnhet, hogy a kutya jól elvégezte a leckét. De a valódi tudását csak úgy tesztelheted, ha mindegyik parancsból lefelelteted.

A parancsokat egymás után felváltva is végre kell hajtania a kutyának, mert ezek alapozzák meg az alapvető engedelmességet és így lehetünk biztosak abban, hogy a kutya tudása elmélyült. Ha a gyors pozícióváltások mennek, akkor minden mást is könnyen el tud majd sajátítani az eb.

Körülbelül egy hét alatt meg kell tanítani a kutyának az alapvető vezényszavak jelentését miközben falatokkal motiválod, majd azt kell megértenie, hogy miért kell megtennie.

A második héten az apró kutyakekszeknek már a zsebedben van a helyük, és csak akkor veheted elő őket, ha a kutya jól teljesít.

Az engedelmességi tréning során hogyan gyakorold a pozícióváltást a kutyával?

Az engedelmességi tréning során hogyan gyakorold a pozícióváltást a kutyával

A pozícióváltás gyakorlásához és rögzüléséhez legalább három gyakorlatot ismernie kell már a kutyának. Ez az ülés, a fekvés és az egy helyben állás. Általában az ülés és a fekvés mozdulatsorát szokták egymás után gyakorolni a kutyával, hiszen ez a két pozíció egymásból következik.

 • A kutya fejlesztéséhez azonban a két jól ismert és könnyű parancs közé (ül, fekszik) be kell iktatni az “állj fel” parancs végrehajtását. Először csak a kutya nevét, majd a parancsot mondd ki (“Buksi, ül!”), és ha nem érti a kutya, akkor kézjelekkel is segítsd őt, hogy mit kérsz tőle.
 • Ezt követően jöhet sorban a “Buksi, állj fel!” és a “Buksi, fekszik!” utasítás. Sosem szabad felemelned, vagy arrébb tolnod a kutyát, elengedhetetlen, hogy közbenjárás és érintések nélkül végezze el a kiszabott feladatokat.
 • Szintén fontos, hogy ne ismételgesd se a kutya nevét, se a vezényszót, hanem határozottan hangozzon el egy alkalommal a parancs.
 • A gyors és ismétlődő pozícióváltásokat követően, nyújtsd meg az egyes pozíciókban töltött idő hosszát. Ezzel elérheted, hogy a kutya mindvégig rád figyeljen és várja a következő utasításodat, addig pedig az aktuális helyzetét tartsa. Ezt a feladatot változatos környezetben, séta közben is gyakoroltathatod a kutyával.
 • Minden megtett 20 méter után utasíts egy bizonyos pozíció felvételére a kutyát, és a hibátlan teljesítést követően, kis idő elteltével folytasd vele a sétát. Például séta közben fektesd le, állítsd fel, majd 5 másodperccel később folytasd a sétát vele.

Várj az új trükkök tanításával

A pozícióváltás minden tréning alapja. Mielőtt új trükköket tanítanál a kutyának legalább 95%-ban helyesen kell szóbeli parancs után végrehajtania ezt a három parancsot.

Az alapgyakorlatok létfontosságúak! Ha a kutya nem tudja végrehajtani őket közel maximális arányban, akkor amikor mellette vagy, akkor nagyon csekély esély van arra, hogy végrehajtsa tőled még nagyobb távolságra. Így például nem tudod majd megakadályozni, hogy egy autó elé szaladjon vagy a macska nyomába eredjen.

A kutya pozícióváltása távolról irányítva

A kutya pozícióváltása távolról irányítva

Az engedelmességi tréning során amikor a gyors pozícióváltás már nagyon jól megy a kutyának, ezt a készséget még tovább kell fejleszteni annak érdekében, hogy messziről is jól irányítható legyen a kutya.

 • A pozícióváltásokra néhány lépés távolságból kell kérni a kutyát. Minden alkalommal oda kell menned hozzá, hogy díjazd őt, ha szépen elvégezte a kérésedet.
 • A távolságot folyamatosan növelve el kell érni a körülbelül 3 méteres távolságot közted és a kutya között.
 • Abban az esetben, ha úgy látod, hogy a kutya hibázik, például elindul feléd, ahelyett, hogy a parancsot teljesítené, lép hozzá közelebb és ismételd meg a parancsot. Segítségként adj kézjelet, hogy így korrigáld a hibát.

A leggyakoribb hibák, amit a távolról irányítás során elkövethetünk

A legtöbb gazda ott követ el hibát, hogy nem korrigálja a helytelen pozícióváltást és szó nélkül hagyja azt, ha a kutya megbontja a parancsban elhangzott pozícióját.

A másik gond abból adódhat, ha a kutyában az rögzül csak, hogy amikor elront valamit, akkor visszamész hozzá, tehát mindig el fogja rontani a feladatot azért, hogy a közeledben lehessen.

Épp ezért nagyon fontos, hogy a jól elvégzett gyakorlatoknál visszamenj hozzá és nagyon látványosan megdicsérd őt.

Addig, amíg a távolról irányított pozícióváltás nem rögzül pontosan a kutyában, nem szabad újabb feladatokra tanítani őt. Könnyen előfordulhat, hogy ugyanígy fel fogja bontani az alakzatot, mint ahogy most is tette, és stabil állás helyett elsétál.

A távolról kiadott parancsok kezdetben hatásosabbak, mint a behívás, de idővel a behívás hatékonysága is nő, ahogy a kutya már a messziről érkező parancsokkal is boldogul.

Mikor sikeres az engedelmességi tréning?

Mikor sikeres az engedelmességi tréning

Az eddig tanult feladatok után, mostanra már nagyon valószínű, hogy a kutyák megértik az együttesen alkalmazott kéz-és hangjelzéseket.

A cél az, hogy külön-külön alkalmazva is elvégezzék az ebek a feladatukat, akár szóbeli, akár kézmozdulat általi parancsot kapnak. A kutyák könnyebben megértik a kézmozdulatokat, mint a szavakat. A kézjelzések a csalogató ételek mozgásából következnek, míg a parancs egy általuk ismeretlen szó megtanulását, felismerését és végrehajtását követeli.

 1. A feladatod ez alkalommal az lesz, hogy 6 parancsot adj a kutyának egyszerre használva a kézjeleket és a vezényszavakat, úgy hogy minden parancs után megvárod, hogy az eb végrehajtsa. Például: ül, fekszik, ül, áll, fekszik, áll. Ha a kutya elvégzi az első parancsot, akkor jöhet a második parancs, egészen addig, amíg mind a hat parancs végrehajtásra kerül. A sikeres teljesítést végül díjazd simogatásokkal és egy finom csemegével.
 2. Második lépésben használd csak a kézjeleket, és adj ismét 6 utasítást az ebnek egyenként. Sikeres teljesítést követően alaposan dicsérd meg a kutyát és térj át a következő lépésre.
 3. A harmadik körben hagyd el a kézjeleket és már csak a vezényszavakat használd. Ügyelj arra, hogy sem a kezeddel, sem a testtartásoddal nem kommunikálhatsz a kutya felé. A gyakorlat tetszőleges pozícióváltásokkal, több alkalommal is megismételhető.
 4. A gyakorlás során hamar fény derül arra, hogy melyek azok a szavak, amelyeknek a jelentésében még bizonytalan a kutya és még több gyakorlás szükséges ahhoz, hogy hibátlan legyen az eb tudása.
 5. Ha a kutya mindent hibátlan teljesített, akkor elsajátította az engedelmességi tréning alapjait. Készen áll újabb trükkök megtanulására.

Rendkívül fontos tudnod, hogy a verbális utasítások végrehajtása önmagában nagyobb teljesítmény, mint a kézjelekkel kiegészített parancsok elvégzése. Ezt figyelembe véve több dicséretet érdemel a kutya akkor, ha a vezényszó elhangzása is elegendő információt jelent számára ahhoz, hogy engedelmeskedjen.

Összegzés

Az engedelmességi tréning alapját az ülés, fekvés és felállás elsajátítása jelenti. A gyakorlatokat célszerű alaposan bevésni a kutya elméjébe, és rendszeresen egymást követően gyakoroltatni, hogy az eb biztos tudásra tegyen szert.

Az egyszerű feladatok a későbbi tréning alapját fogják képezni, ezért legalább 95%-ban tökéletesen kell végrehajtania őket a kutyának, mielőtt az engedelmesség további lépéseit, a behívást, a helyben maradást és a sétálást tanítanánk, vagy kutyasportok gyakorlásába kezdenénk kedvencünkkel.

Fontos, hogy különböző helyszíneken és eltérő tevékenységek közben is gyors pozícióváltásra kérjük a kutyát, hogy akár álmából felébresztve is elvégezze kéréseinket.

A pozíció megváltoztatására messziről instruálva is képesnek kell lennie a kutyának, akár ingergazdag környezetben is, mert ez a tudás szolgálja legjobban a kutya biztonságát, amikor például váratlan helyzet áll elő a közterületeken.

April 25, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.