Felnőtt kutya örökbefogadása | Kiválasztása és igényei

Felnőtt kutya örökbefogadása Kiválasztása és igényei

Egy felnőtt kutya örökbefogadása remek alternatíva lehet a kölykök vásárlására és nevelésére. A felnőtt kutyák beszoktatása teljes embert kíván, hiszen az eb már magával hozza az addig tanultakat, ami a korábbi tapasztalatok függvényében lehet rossz és jó hír is.

Szánj időt a megfelelő kutya kiválasztására, és csak olyan ebet válassz, akinek a nevelésével az egész család képes megbirkózni. A menhelyi vagy mentett kutyák között is akadnak fajtatiszta példányok, ám többségük keverék.

A felnőtt kutyák örökbefogadásával kapcsolatban az alábbiakat érdemes tudnod:

Felnőtt kutya örökbefogadásának előnyei és hátrányai

Mire figyeljünk oda a felnőtt kutya örökbefogadásánál?

Az örökbefogadásra kiszemelt kutya tesztelése

Mit tegyél egy félős vagy agresszív kutyával, akit örökbe szeretnél fogadni?

Mi történik az örökbefogadást követő hetekben?

Mire van szüksége egy felnőtt kutyának?

A felnőtt kutya örökbefogadásának előnyei és hátrányai

Felnőtt kutya örökbefogadása
A kölyökkutyák viselkedése könnyebben korrigálható

Előéletüktől függően lehetnek kiképzett kutyák, akik csak gondos gazdára és otthonra vágynak, mások viszont viselkedési problémáik miatt kerültek menhelyre, és a kölyökkorban elmaradt oktatásukat felnőttkorban kell bepótolnod.

Találkozhatsz félénk kutyákkal is, akiknek az önbizalmának helyreállítása sok időt vesz igénybe. A felnőtt kutyák temperamentuma már berögzült, ezért sokkal több munkát igényel a viselkedés korrigálása, ha rossz mintákat követ az eb.

A megfelelő kutya kiválasztásához nagyon körültekintőek kell lenned. Pontosan fel kell mérned, hogy milyen tréninget kell alkalmaznod ahhoz, hogy kellemes társat faragj egy neveletlen felnőtt kutyából.

Rengeteg tökéletes és csiszolatlan gyémánt vár éppen Rád a menhelyek ketrecei között, akikből törődéssel és következetes neveléssel csodálatos lakótárs válhat.

A menhelyi kutyák befogadása előtt néhány nagyon fontos szempontot kell figyelembe venned a kiválasztás során:

Mire figyeljünk oda a felnőtt kutya örökbefogadásánál?

Kutyák menhelyen: Mire érdemes odafigyelni a felnőtt kutyák örökbefogadásánál

1. Közös érdeklődés

Felnőtt kutya örökbefogadása esetén a család minden tagjának részt kell vennie a kiválasztási folyamatban és maximálisan egyet kell értenie a döntéssel. Mindenkinek meg kell győződnie arról, hogy a leendő eb kedveli a család összes tagját, szívesen tölt időt velük, barátságosan közelít hozzájuk és egyformán élvezi a tőlük kapott simogatásokat.

Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a család felnőtt női tagja hazahoz egy korábban barátságosnak tűnő kutyát, aki agresszívan viselkedik a gyerekekkel vagy fél a felnőtt férfiaktól.

2. Ismeretlen előélet

Sok kutyának nem ismerik az előéletét a menhelyen sem. Ezért nem lehetsz biztos abban, hogy hogyan bántak az előző tulajdonosok a kutyával és milyen események válthatnak ki félelmet vagy harcos ösztönöket a hazahozott négylábúból.

3. Viselkedés más kutyákkal és idegenekkel

A menhelyen figyeld meg a kutyát, hogy hogyan bánik a társaival és hogyan tűri az idegenek közeledését. A kedvtelésből tartott állatok legfontosabb ismérve a barátságosság, ezért ha bármilyen rendellenességet tapasztalsz a kutyánál, fel kell készülnöd arra, hogy sok időt vehet majd igénybe, amíg megtanítod neki, hogy az idegenek nem jelentenek fenyegetést rájuk nézve.

4. Ne fotó alapján dönts

Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy ne fotó alapján válaszd ki a leendő kutyádat, hanem látogasd meg őt személyesen is az egész családdal.

Győződj meg arról, hogy kölcsönös szimpátia alakul ki a négylábú és a potenciális gazdái között.

Az örökbefogadásra kiszemelt kutya tesztelése

Az örökbefogadásra kiszemelt kutya tesztelése
Fogadj örökbe!
 • Figyeld meg az általános viselkedését, nézd meg a kenneljét, hogy tiszta környezetben él-e vagy a saját helyére piszkít?
 • Rágcsálja-e a játékait, vagy rájuk sem hederít?
 • Nyugodtan és csendesen várja a látogatókat, vagy hiperaktív, esetleg hangosan ugat?
 • A család minden tagja egyesével próbálja ki, hogy a kutya mennyire fogad szót. Hajlandó-e figyelemmel követni az embereket, végrehajtja-e az alapvető parancsokat?
 • Képes vezényszóra leülni, lefeküdni és odajönni hozzád?
 • Vigyétek el sétálni a kutyát, és nézzétek meg, hogyan viselkedik pórázon, mit tesz ingergazdag környezetben?
 • Megengedi a kutya, hogy megsimogasd, a nyakörvénél fogd, megvizsgáld a fülét, hasát, tappancsait?
 • Ha bármilyen hibát, hiányosságot tapasztalsz, ellenőrizd, hogy deszenzibilizációs gyakorlatokkal javítható-e a kutya viselkedése?

Például, ha nem engedi megfogni a nyakörvét, akkor minden alkalommal kínáld meg jutalomfalattal, amikor megérinted a nyakörvet, és ha pozitívan reagál, akkor tudni fogod, hogy jól tanítható.

Olyan kutyával, akivel nem vagy képes felvenni a kapcsolatot és nem hajlandó engedelmeskedni neked, vagy a család bármely tagjának, nincs értelme közös háztartáson osztozni. Ez különösen igaz, ha gyerek vagy idős rokon is a család részét képezi.

Persze minden kutyának joga van egy normális gazdához, így problémás kutyát csak tapasztalt kutyás fogadjon örökbe.

Mit tegyél egy félős vagy agresszív kutyával, akit örökbe szeretnél fogadni?

Még az önbizalommal teli kutyák is félőssé válhatnak a menhelyi környezetben, ha korábban nem szocializálták őket és tartanak a saját fajtársaiktól. A félelmet és a stresszt tehát a rengeteg körülöttük lebzselő kutya váltja ki, ami ideiglenesen elmúlhat az örökbefogadással.

Tisztában kell lenned azzal, hogy a félelem bármikor visszatérhet, ha nem fordítasz gondot a kutya félelmeinek feloldására a szocializálás segítségével. A kutya önbizalmának helyreállítása hosszas folyamat, de egyáltalán nem lehetetlen.

A félelem kezelése elkerülhetetlen, hiszen a félelem nagyon gyakran agresszívvá teszi a kutyát, ha úgy érzi, nem tud elmenekülni. Az emberekkel kapcsolatos félelmek sem ritkák a menyhelyi kutyáknál.

A 8 hetes kutyáknál előfordulhat, hogy félnek vagy távolságtartóak az emberekkel, ha korábban nem találkoztak még senkivel. 5-8 hónapos korban pedig akkor is kialakulhat a félelem az idegenektől különösen férfiaktól és gyerekektől, ha azt megelőzően még érdeklődve fordultak feléjük, ezért próbáld meg kideríteni, hogy mióta van menhelyen a kutya és milyen oktatásban részesítették azóta.

Nagyon fontos időben korrigálni a félelmet és az agressziót minden életszakaszban, mert amíg bármelyik jelét is mutatja az eb, addig a szocializáció leáll.

Ha a szocializáció bármely ponton megreked, a kutya nem lesz alkalmas kedvtelésből tartott társnak, sőt egyenesen kizárja még a kölyköket is a munkakutyák, őrzővédők és versenykutyák köre előtt álló fényes jövőtől.

Ha egy visszahúzódó és szorongó kutyára esik a választásod és bármilyen oknál fogva nem boldogulsz a kutya nevelésével, mindenképen kérj segítséget egy szakembertől.

Mi történik az örökbefogadást követő hetekben?

A környezetváltozás remek lehetőséget teremt arra, hogy a kutya új szabályokkal ismerkedjen meg. A kutyák számára nagyon fontos az első benyomás, ezért figyelni kell arra, hogy milyen élményt társít az új otthonához.

 • Bármilyen előképzettséggel is rendelkezik az eb, tanítsd meg őt a helyes viselkedésre, mutasd meg neki, hol üríthet, milyen játékokat rághat, és hol helyezheti kényelembe magát.
 • Az érkezés utáni napokban a kutya szorongó lehet, mert az ebek nehezen viselik a változásokat. Elképzelhető, hogy letargikussá válik, vagy túlzásba viszi az ugatást, hiperaktív módon viselkedik a kezdetekkor.
 • Egyes kutyák idegessé válnak, rágással, vagy piszkítással reagálnak arra, ha akár csak rövid időre magukra hagyják őket.
 • Kulcsfontosságú, hogy ezekben a hetekben a kutya ne vegyen fel rossz szokásokat. Törekedj arra, hogy hozzászoktasd őt a ketrecéhez vagy a számára kijelölt szobához, ahol békésen és biztonságban tartózkodhat.
 • Ugyan felnőtt kutyáról van szó, aki jó eséllyel már megszokta, hogy tálból fogyasztja az ételt, mégis az első hetekben az a cél, hogy az étel felét kézből, szemenként egye és különböző feladatok végrehajtása után érdemelje ki. Lehetőleg minél több családtag és idegen etesse a kutyát, miközben alapvető jó modorra, szobatisztaságra vagy engedelmességre tanítja a felnőtt négylábút.
 • A lakáshoz szoktatás elengedhetetlen része, hogy a kutya rájöjjön, hogy a szemes táppal töltött rágójátékok az ő szórakoztatását szolgálják és nem érdemes más tárgyakat tönkretennie, ezért az étel másik részét játékokba töltve kínáld. Minden tápszem megszerzése mentálisan stimulálja a kutyát, miközben megtanul csendesen játszani, és nyugodtan elfoglalnia magát.

Minden kutyának időbe telik, amíg alkalmazkodik az új otthonához és megszokja az őt körülvevő családot, ezért légy türelemmel és sose büntesd meg a kutyát, hiszen még csak a szabályokkal ismerkedik.

Mire van szüksége egy felnőtt kutyának?

A felnőtt kutya igényei felszerelés és gondoskodás tekintetében megegyeznek a kölyökkutyák igényeivel, csupán mindenből jóval nagyobbra és többre van szükségük.

A viselkedési problémákkal küzdő, szocializálatlan vagy oktatásban nem részesült kutyák nagyon sok türelmet és gyakorlást igényelnek ahhoz, hogy képesek legyenek felzárkózni a mentális fejlődésben.

Egy kölyökkutyát sokkal könnyebb a kezdetektől a saját elképzelésünk szerint rendre nevelni, mint egy makacs felnőtt ebet, aki már hozzászokott a saját viselkedési mintáihoz. A jutalomalapú tréning azonban esetükben is hatékonynak bizonyul, ezért tanulmányozd alaposan a kiképzési módszert, mielőtt otthonodba fogadod a jövőbeli társadat.

Ugyanazokat a technikákat kell alkalmaznod, mint a kölyköknél. A kutyákkal való szocializáció folyamata azonban annyiban eltérő lesz, hogy mindig szájkosárral és pórázon kezdődik majd az ismerkedés.

Kövesd a kölykök számára összeállított bevásárlólistát, hogy felkészülten fogadhasd otthonodban az új négylábú családtagot.

Összegzés

Amikor felnőtt kutyát tervezel örökbe fogadni, tudnod kell, hogy a kutya előélete nagyban befolyásolja a jelenlegi viselkedését.

A menhelyeken sok esetben jól nevelt kutyákkal is találkozhatsz, akik valamilyen oknál fogva elvesztették felelős gazdáikat és ezért keresnek új otthont. Sok eb azonban kivételes odafigyelést igényel ahhoz, hogy be tudjon illeszkedni az új családjába.

Minden viselkedésbeli és temperamentumból fakadó probléma orvosolható oktatással és következetes neveléssel, így sokszor csak az energiabefektetéseden múlik, hogy mit tudsz kihozni a kutyából.

April 8, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.