Hogyan kell kézhez szoktatni a kutyát? [Útmutató A-Z-ig]

Hogyan kell kézhez szoktatni a kutyát

A simogatást nagyon szeretik a kutyák, azt viszont kevésbé, ha mindenfelé tapogatják őket. Vannak, akik egyenesen félnek az emberi kéztől, és nem engedik, hogy megfogják őket, vagy a nyakörvüket. A kutyák szakszerű kézhez szoktatása ezért elengedhetetlen.

A kutyák szakszerű kézhez szoktatásával kapcsolatosan az alábbiakról lesz szó ebben a cikkben:

Miért fontos a kutya kézhez szoktatása?

Mikor kell kézhez szoktatni a kutyát?

Hogyan kell kézhez szoktatni a kutyát?

Hogyan szoktassuk állatorvoshoz és kutyakozmetikushoz a kutyát?

Miért rettegnek a kutyák a kezedtől?

Mi történik, ha nem szoktatod kézhez a kutyát?

A 4 kézhez szoktatási módszer összegzése (rövidített változat)

Miért fontos a kutya kézhez szoktatása?

Egészen kicsi kölyökkortól hozzá kell szoktatnod a kutyát ahhoz, hogy nem csak a hátát fogod simogatni, hanem bárhol és bármikor hozzáérhetsz.

A simogatás ily módon egyfajta bizalmat is teremt a kutyában feléd, hiszen meg kell bíznia a gazdájában ahhoz, hogy engedje a fogdosást. Miért fontos ez?

Abban az esetben, ha a kutya megsérül, vagy betegség jeleit mutatja, akkor a gazdi első reakciója az lesz, hogy megvizsgálja a kutyát. Felemelheti a lábát, hogy megnézze a talpát vagy a körmeit, hogy nem fúródott-e bele valami éles tárgy, illetve sebeket kereshet.

Jellemzően még akkor nyúl a gazda a kutya után, ha meg akarja fogni őt egy veszélyes környezetben, például ha egy autó közelít. Ha a kutya nincs hozzászoktatva ahhoz, hogy a gazdi hozzáérhet a lábához vagy a nyakörvéhez, akkor erős ellenállást tanúsíthat még az ilyen veszélyes helyzetekben is.

Mikor kell kézhez szoktatni a kutyát?

Mikor kell kézhez szoktatni a kutyát

Minél korábban részesül a kutya kézhez szoktatásban, annál megbízhatóbb és kiszámíthatóbb lesz a reakciója még hirtelen helyzetekben is. A legjobb alkalom a kézhez szoktatásra újszülött korban van.

Természetesen vannak olyan esetek, amikor hirtelen meg kell ragadnod a kutyát az ő biztonsága érdekében, például amikor kibújik a nyakörvéből, vagy amikor szökni próbál a nyitva felejtett ajtón keresztül. Előfordulhat az is, hogy egy gyerek szeretné megölelni a kutyát, és emiatt tárt karokkal közeledik felé.

Egyik esetben sem lenne jó, ha a kutya megijedne a karjaidtól, kibújna a kezeid közül vagy megharapná azt, aki szeretettel fordul felé. Következésképpen minden kutyának meg kell szoknia azt, hogy bárki hozzáérhet, még azelőtt, hogy vészhelyzetben erre kerülne a sor.

Nem elég, ha megtűri a kezeket, hanem kifejezetten élveznie kell minden érintést, akár ölelésről, visszatartásról vagy vizsgálatokról van szó.

Kézhez szoktatás újszülött korban

A kiskutyák még nem látnak, nem hallanak, de képesek ízlelni, szaglászni és a bőrűkön érezni az emberi kezeket. Az újszülöttek számára minden ember idegen, de ekkor még félelem nélkül fogadják a közeledést.

A legjobb, ha a tenyésztő és a családja vagy a barátai óvatosan megfogják a piciket és finoman simogatják őket. 2-3 hetes koruk körül már kinyílik a szemük és a fülük is, ezért ilyenkor az érintések mellett már a hangokhoz, a hirtelen mozdulatokhoz is elkezdenek hozzászokni.

Ha nem nálad születik az alom, sajnos nem lehetsz biztos abban, hogy a tenyésztő időben megkezdte a kézhez szoktatást. Amikor 8 hetes kutyát fogadsz be, mindenképpen kezd el kézhez szoktatni azonnal, mert minden fejlődési szakaszban ismételni kell a szocializációt és a kézhez szoktatást, ahhoz hogy a kutya bizalma megmaradjon.

Kézhez szoktatás különböző fejlődési szakaszokban

Gyakran találkozunk olyan esettel, amikor a kutya kölyökként még türelmes a vizsgálatok során, ám felnőtt korára defenzívvé válik, egyszerűen azért, mert a gazda azt gondolja, hogy már elvégezte a nevelést korábban.

Képzeld el azt a szituációt, amikor a kutyának begyullad a füle, és hosszú idő után először az állatorvos tapintja meg. Természetes reakció, ha a kutya a következő kontroll vizsgálat alkalmával odakap az orvos kezéhez, mert az érintéssel azonosítja a korábbi fájdalmait.

Hogyan kell kézhez szoktatni a kutyát?

Hogyan kell kézhez szoktatni a kutyát-Kiskutya kézben

A kézhez szoktatás gyakorlásához többféle módszer is létezik. Mindegyik arra szolgál, hogy a különböző típusú és célú érintésekhez hozzászokjon a kutya, ezért mindegyik feladatsort be kell építeni (!) a kezdeti időszak napi rutinjába.

Az etetési idő remek alkalmat szolgáltat a kézhez szoktató gyakorlatok elvégzésre. Ahelyett, hogy tálba öntenéd a szemes tápot, és magára hagynád a kutyát evés közben, etesd őt kézből a következők szerint.

A. Módszer

 1. Tartsd a kezedben a kutya kimért ételét egy kis tálkában és adj belőle neki egy darabot.
 2. Lépj hátra egyet, és akkor adj neki még egy szemet, amikor közeledik feléd.
 3. Óvatosan vakard meg a kutyát a füle mögött és utána adj neki egy szem ételt.
 4. Nyúlj hirtelen a kutya felé és simogasd meg a nyakát, fülét ismét, majd adj neki megint egy falatot.
 5. Növeld tovább a kezed sebességét, mielőtt megsimogatnád a kutyát, majd finoman fogd meg a nyakörvét, és adj neki egy falatot.
 6. Nyúlj lassan a kutya nyaka felé, és fogd meg őt a nyakánál. Óvatosan húzd meg a bőrét és adj neki egy falatot.
 7. Nyúlj lassan a kutya nyakörvéhez, és gyengéden rángasd meg a nyakörvet, mielőtt odaadnád a csemegét.
 8. A következő lépésben a 6. lépést ismételd egyre erősebb fogással, majd add oda a falatot.
 9. Ismételd a 7. lépést a korábbinál kissé intenzívebb rángatással, és jutalmazd őt egy szem étellel.

A feladatsort ismételd addig, amíg van nálad étel. A következő etetés alkalmával kérj meg egy családtagot, vagy barátot, hogy ugyanezt a módszert követve etesse a kutyát, hogy ne csak a te kezedet fogadja el.

Elsőként mindig a gazdának kell kezdenie, majd a családnak, mielőtt idegenek érnének a kutyához. A felnőtteknek előbb kell végrehajtaniuk a gyakorlatot, mint a gyerekeknek, és a lányokra hamarabb kerüljön sor, mint a fiúkra.

Miért hatásos ez a módszer?

A technika segít abban, hogy a kutya többféle lehetséges érintést megszokjon, legyen az gyors vagy lassú, simogató, vagy kissé kellemetlen. A kutyában kialakul a reflex, hogy ha bárki hozzáér, az valami jót jelent, és várni fogja a finom falatokat minden kézmozdulat után.

Sok gyakorlással elérheted, hogy bármilyen hirtelen és erősen nyúlsz a kutyához, nem fog megijedni, hanem örülni fog annak, hogy az emberek megragadják a nyakörvét, elkapják a grabancát vagy a fülét vakargatják. 

Ily módon az emberi kéz egyenlő lesz a simogatással és az ízletes csemegével, és nem kapcsolódik a büntetéshez vagy a lefogáshoz.

B. Módszer

Jutalomfalat kézhez szoktatás
 1. Tartsd a kezedben a kutya kimért ételét egy kis tálkában és adj belőle neki egy darabot.
 2. Egyenként érj finoman a kutya testrészeihez, és mindegyik tapogatásnál adj neki egy falatot. Nem szükséges hosszasan megfognod a testrészeket, csupán 1-2 másodpercig tartsd rajta a kezed.
 3. Fogd meg a nyakörvét, és adj neki egy falatot.
 4. Nézz bele a szemébe, és add oda neki a következő falatot.
 5. Kukkants bele az egyik fülébe, add oda a falatot.
 6. Nézz bele a másik fülébe, adj egy csemegét.
 7. Finoman nyisd ki a száját, nézd meg a fogait, majd kínáld étellel.
 8. A kölykök nagyon érzékenyek a lábaikra, ezért gyakran automatikusan harapással reagálnak a lábak tapogatására. Minden mancsérintés után adj nekik két jutalomfalatot, ha elsőre szépen tűri az ellenőrzést.
 9. Tapogasd meg a hátsó lábak belső részét, adj egy falatot.
 10. Finoman nyomkodd meg a hasát, adj egy falatot.
 11. Fogd meg a kutya hátsó felét és a farkát, adj neki két falatot.

Ismételd meg a gyakorlatsort úgy, hogy egyre több idegig tartod a kezed az egyes testrészeken és egyre erősebben fogod meg.

Tippek a módszer helyes alkalmazásához

Nem kell túl erősen nyomkodnod a kutyát. Az első körben elég finoman megsimogatnod, a másodikban már lehet kicsit jobban dörzsölgetni, picit határozottabban nyomkodni. A feladatsort minden családtagnak végig kell vennie a kutyával, és ha a kutya már örömmel fogadja a család tapogatását, akkor ideje idegenekkel is gyakorolnia.

Remek alkalom lehet egy kisebb vendégség alkalmával megkérni a vendégeket, hogy mindegyikük fogja meg a kutya testrészeit egyenként. Minden mancs, fül stb. megérintése után adjon neki enni. Ezt követően jöhet a következő vendég, aki ugyanígy követi az érintés és jutalomfalat kombinációjából álló technikát, amíg a kutya vele van.

C. Módszer

Ehhez a gyakorlathoz nem szükséges egy komplett menüt felkínálni a kutyának, elég lesz hozzá 6-8 jutalomfalat is. Minden nap masszírozd végig a kutyát a fülétől a farkáig, hogy hétköznapivá váljon számára az esemény.

A cél az, hogy egyetlen olyan pont se maradjon a kutyán, aminek az érintése ijesztő lenne a kutya számára. Valószínűleg a kiskutyák még néha odakaphatnak a kezedhez, de erről le kell szokniuk, hogy később ne okozzanak neked sérülést. Ebben majd a harapásról történő leszoktatást segítő összeállításunk lesz a segítségedre.

Masszírozás közben adj jutalomfalatokat a kutyának, hogy ismét pozitív asszociációt társítson ahhoz, hogy a gazdi hozzáér a testéhez. A gyakorlatot célszerű megismételni más családtagokkal vagy vendégekkel is, hogy a kutya elfogadja azt, hogy az emberek hozzáérhetnek.

Hogyan szoktassuk állatorvoshoz és kutyakozmetikushoz a kutyát?

Kutya állatorvoshoz szoktatása

Sok kutya számára rémisztő és kellemetlen pillanat, amikor orvoshoz viszik őket és nem kevésbé kellemetlen az állatorvosnak sem, ha az eb ellenkezik.

Ha egészen kicsi kortól hozzászoktatod őt a vizsgálatokhoz, akkor felnőtt korában sem fog rettegni vagy ellenállást tanúsítani, amikor az állatorvos megnézi a fülét, megtapogatja a szerveit vagy a végtagjait.

Fontos, hogy a kutya nyugodt és békés maradjon akkor, amikor hasonló szituációba kerül. Egy nyugtalanul vergődő kutyát nagyon nehéz vagy lehetetlen alaposan kivizsgálni. Sőt, akár tetézheti is a bajt, ha a sérülései és fájdalmai ellenére mégis ugrálni kezd, amikor szabadulni próbál.

Az ebnek el kell fogadnia, hogy teljesen rendben van, ha az orvos belenéz a fülébe, vagy a szájába, vagy megragadja a grabancát. Az állatorvosi kivizsgálás vagy a kutyakozmetikus meglátogatása annyiban tér el a játékos tapogatásoktól, hogy a kutyát sok esetben kellemetlenségek érik közben, ezért neked is sokkal alaposabban kell végigtapogatnod és ellenőrizned a kutyát, mint a korábbi gyakorlatoknál.

Első lépésként készítsd fel az arra, hogy mi történik az állatorvosnál egy általános vizsgálat során és mi vár rá a kutyakozmetikusnál.

D. Módszer

1. Tapogasd meg és nézegesd végig

Nézd meg füleit és óvatosan nyisd ki a száját, hogy megnézhesd a fogait vagy ellenőrizhesd, nem akadt-e valami a torkán.

A kutya mancsai és talpa szintén gyakran szenvedhet sérülést, ezért meg kell győznöd őt arról, hogy semmi rossz nincs abban, ha az emberek időnként megnézik, megtapogatják a lábaikat, vagy a hátsó felüket.

Ne feledd, a kutyáknak két füle van, négy lába, neked pedig két kezed. Nézz át minden testrészt mindkét kezeddel, hogy ne csak egy mozdulatsor rögzüljön a kutyában.

2. Szoktasd fésűhöz és hajszárítóhoz

Kutyakozmetikus előtt a zajokhoz és a bunda fésüléséhez is hozzá kell szoktatnod, ezért vedd elő a fésűt, a hajnyírót és a hajszárítót, hogy fokozatosan ezekkel is megbarátkozhasson a kutya.

3. Használj jutalomfalatot

A vizsgálatok és ápolás imitálása során mindenképpen legyen nálad jutalomfalat, hogy a kutya pozitív élményt társíthasson a testrészei szemrevételezéséhez és gondozáshoz.

Minden testrész ellenőrzése után dicsérd meg és adj neki egy finom falatot. Ugyanígy járj el az ápoláshoz szükséges eszközök bekapcsolásakor vagy a bunda fésülésekor. A későbbiekben hasznos lesz, ha nem ellenkezik hasonló mozdulatok alkalmával.

4. kezeld úgy, mintha felnőtt lenne

Kezdetben az apró kölykök nagyon aranyosak és szeretnivalók, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy minden kutya felnő és akár 4-5x nagyobb méretű lehet felnőtt korában.

Ne feledd, a nagytestű kutyák nagyra nőnek, és egy 50 kilós eb karmait nem lesz könnyű ápolnod, vagy gond esetén megmutatnod az orvosnak, ha ő nem járul hozzá a béketűrésével. Hasznosnak bizonyul, ha a kutya nyugodt marad akkor is, amikor ápolod a bundáját, fésülöd őt vagy a körmeit vágod vissza.

Érdemes a kicsiket felkészítenünk arra, hogy meg fognak nőni, és esetleg mi már nem tudjuk őket felkapni az ölünkbe, vagy felemelni a karunkba. A legjobb módszer, ha a kutyákat kicsi korukban is úgy kezeljük, mintha már elérték volna a végleges testméretüket.

Miért rettegnek a kutyák a kezedtől?

Félelem a gazda kezétől

Sok vita folyik arról, hogy a kéztől való félelem csak bizonyos fajtájú vagy kisméretű kutyákra jellemző, vagy bántalmazás váltja ki a viselkedést.

A végeredmény szempontjából nincs jelentősége, hogy a kutya azért fél az emberi kéztől, mert a génjei vagy az aprócska termete óvatoskodóvá teszik az idegenekkel szemben vagy fájdalmasan negatív tapasztalatokat társított kölyökkorában az emberi kezekhez.

Amikor egy idegen kinyújtja a kezét a kutya felé, és az behúzza fülét farkát, akkor egyértelmű, hogy nem érzi magát biztonságban. A kutya viselkedése nem hazudik! Ha a kutya megrezzen már a kéz látványától is, nem kell tudósnak lennünk ahhoz, hogy elképzeljük, mit művelhetett korábban egy másik kéz szegény négylábúval.

A kutya félelmének felismerése

Bizonyos esetekben nem is kell megütni a kutyát ahhoz, hogy féljen a kéztől. Már az is elég, ha valaki megragadja őt a nyakörvénél fogva, dühösen leszidja és behúzza őt a garázsba, az alagsorba, hogy büntetésből magára hagyja.

A kutya csak arra fog emlékezni, hogy ha egy kéz nyúl ki felé, abból semmi jó nem származhat. Sokkal nagyobb jelentősége van annak, hogy felismerjük a rettegést és mihamarabb megszüntessük, mint annak, hogy a kiváltó okokon merengjünk, vagy elkönyveljük a kutyát kezelhetetlennek.

A rettegés kiváltó okától függetlenül szisztematikus hozzászoktató gyakorlatokkal a félelem hatékonyan orvosolható, sőt a technika kifejezetten alkalmas megelőzésre azoknál a kutyáknál is, akiknek még nem alakult ki semmilyen benyomásuk az emberi kézről.

Mi történik, ha nem szoktatod kézhez a kutyát?

Mi értelme van együtt élni egy kutyával, akit nem simogathatsz meg és nem hagyja, hogy hozzáérj? Az együttéles ezen formája, nemcsak kellemetlen, hanem rendkívül veszélyes is mindenki számára, aki kapcsolatba kerül a kutyával.

Sok állatorvos, kutyakiképző és kisállat kozmetikus is tanúsíthatja, hogy mennyire nehéz kezelni, ápolni és tanítani azokat az ebeket, akik nem viselik el az emberi érintéseket. Az állatorvos gyakorlatilag nyugtatók vagy altatás nélkül, még az alapvető vizsgálatokat sem tudja végrehajtani, ha a kutya nem tanúsít együttműködést.

A félős, agresszív és defenzív kutyák rutin vizsgálata, fogtisztítása emiatt sokkal hosszasabb és az altatás miatt drágább is, hiszen az orvos nem tudja hatékonyan végezni a munkáját. Kézhez szoktatás nélkül a kutya számára mindig egy tortúra és kínzás lesz minden alkalom, amikor orvoshoz vagy kozmetikushoz viszed.

Valójában nagyon kevés különbség van aközött, ha a kutyát simogatják vagy vizsgálják, ezért következetes gyakorlással mindkettő könnyen megtanítható a kutyáknak. A hétköznapokban bárkivel előfordulhat, hogy véletlenül rosszul nyúl a kutyához, hogy rálép a lábára, meghúzza a szőrét.

Nem kézhez szoktatott felnőtt kutyák veszélyei

Bármikor megeshet, hogy egy kisgyerek vagy egy vendég a kutya közelébe kerül, és felé nyúl azért, hogy megsimogassa, vagy csak lehajol valamiért a földre.

A kézhez szoktatásban nem részesült felnőtt kutyák esetenként agresszíven reagálhatnak a feléjük közeledő kezekre, hiszen jellemzően rossz érzéseket társítottak az emberi érintésekhez. A neveletlen kutya ilyen helyzetben valóságos időzített bomba, aki a legkisebb mozdulatra is agresszíven reagálhat, ha fél az emberi érintésektől.

Ha a kutyát elég korán hozzászoktatod ahhoz, hogy az emberek kézzel hozzáérnek, megelőzheted, hogy ilyen helyzetben védekező magatartást vegyen fel és esetleg morogjon, vicsorogjon, vagy harapjon.

Szakszerűtlen kézhez szoktatás és bánásmód

Az a kutya, akit rendszeresen a nyakörvénél fogva húznak el más kutyáktól, amikor ő játszani szeretne még, vagy rángatják a nyakörvét, amikor pórázra akarják tenni, esetleg a grabancánál húzzák őt büntetésből a helyére, nagyon hamar ellenérzéseket generál a kezekkel szemben.

Nagyon fontos, hogy a gyakorlatokban kitérj a nyakörv megfogására is, ne csak a kutya testét járd végig, hogy egészen pici korától boldog legyen attól, ha az ember felé nyúl.

Az ebek felettébb társaságkedvelő állatok, kegyetlenség hagyni, hogy agresszív és kezelhetetlen felnőttekké cseperedjenek, akiket a viselkedésük miatt közösít ki és hanyagol el a családjuk.

Összegzés

Fontos, hogy azonnal kezdjuk meg a kutya kézhez szoktatását, amint hozzánk kerül.

A kutyák kézhez szoktatását 4 különböző módszer segíti, melyek együttes alkalmazása hozzájárul ahhoz, hogy a kutyád képes legyen alkalmazkodni minden olyan helyzethez, amikor emberek érnek hozzá.

Hívd segítségül a gyakorláshoz a módszerek rövidített emlékeztetőit, melyek összefoglalják a gyakorlatsorok esszenciális elemeit.

A kutya kézhez szoktatásának módszerei (rövidített változat)

A) Módszer

 • Legyen nálad szemes táp, és minden pont után adj neki egy szemet
 • Lépj hátrébb
 • Vakard meg a fülét
 • Hirtelen mozdulattal nyúlj felé, vakargasd meg a nyakát/fülét
 • Még gyorsabban nyúlj fel, fogd meg a nyakörvét
 • Lassan nyúlj felé, és fogd meg a nyakörvét
 • Lassan nyúlj felé, rángasd meg a grabancát
 • Ismételd a gyakorlatokat egyre erősebb fogásokkal!

B) Módszer

 • Legyen nálad szemes táp, és minden pont után adj neki egy szemet
 • 1-2 másodpercig érj a kutya testrészeihez:
 • nyakörvéhez/nézz a szemébe/nézz bele egyenként a füleibe/szájába/lábaihoz/mancsaihoz/belső combokhoz/hasához/farkához/hátsó feléhez.
 • Ismételd a gyakorlatokat egyre hosszabb ideig, egyre határozottam tapintásokkal!

C) Módszer

 • Legyen nálad 6-8 szem táp
 • Masszírozd végig a kutya testének minden részét és közben adj neki jutalomfalatokat.

D) Módszer

 • Legyen nálad kutyatáp, és minden testrész vizsgálata és ápolása után kínáld meg egy falattal
 • Óvatosan vizsgáld meg a fülét, száját, fogait és a talpát, mindkét kezeddel
 • Szoktasd hozzá a hajszárítóhoz, ollóhoz, fésüléshez
 • Ne vedd az öledbe, kezeld úgy, mintha felnőtt lenne
April 10, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.