Hogyan szoktassuk le a kutyát az ágyról? [4 hatásos módszer]

Hogyan szoktassuk le a kutyát az ágyról

A kutyák szinte végtelenül ragaszkodnak a gazdájukhoz, és minden pillanatban mellettük szeretnének lenni, még akkor is, amikor csak pihennek. Sokan nagyra értékelik, ha kutyájuk befekszik melléjük az ágyukba, mert ez bizalmat, feltétlen szeretetet és biztonságérzetet nyújt számukra.

Természetesen nem minden gazdi szereti megosztani az álmát kedvencével, ezért fontos hogy tudjuk, hogyan szoktassuk le a kutyát az ágyról.

Elsőre nem tűnhet könnyűnek meghúzni a határokat és engedelmességre nevelni a kutyát, különösen, ha erős kötődés alakult ki kettőtök között. Konzekvens kiképzéssel elérhető, hogy a kutya megtanulja, hol kell aludnia és ne feküdjön a helyedre.

Az együtt alvás hátulütői

A kutyák alvási szokásai nagyban eltérnek az emberekétől, ezért elég gyakran merülnek fel problémák az együtt töltött éjszakák során. A kutyák egyszerre rövidebb ideig alszanak, rövidebbek az alvási ciklusaik, ezért megzavarhatják a nyugodt alvásodat az ébrenlétükkel.

Akkor sem jobb a helyzet, amikor alszanak, mert álmukban időnként ugatnak, horkolnak, morognak, vagy futást szimulálnak a lábaikkal. Bármennyire is szereted a kutyád, és bármennyire is élvezed az együtt töltött időt, a csúf igazság az, hogy mindkettőtöknek jobb, ha külön alszotok és mindenkinek megvan a saját helye.

A pihentető alvás érdekében a legjobb, ha nem osztozol a kutyáddal az ágyadon és leszoktatod őt arról, hogy felmenjen az ágyadra.

Hogyan szoktassuk le a kutyát az ágyról?

A leszoktatáshoz türelemre, gyakorlásra, egy kényelmes kutyafekhelyre és néhány finom csemegére lesz szükséged. Ha a kutyád már jó ideje az ágyadban alszik, akkor időigényes lehet amíg elfogadja, hogy a korábbi szabályok megváltoztak.

Különböző módszerek állnak a rendelkezésedre, melyekkel megtaníthatod a kutyát, hogy ne aludjon az ágyon. 4 módszert mutatunk meg neked, mellyel hatásosan le lehet szoktatni a kutyát az ágyról.

Próbáld ki, hogy melyik illik az elkényeztetett, ágybitorló kutyádhoz. Kövesd tanácsainkat, hogy megtaníthasd kedvencedet arra, hogy a saját fekhelyén aludjon!

A módszer – Tiltás

Tiltás módszer - Ne aludjon a kutya az ágyban
 1. A “nem” vagy a “gyere le” parancs hatékonynak bizonyulhat az ágyról való leszoktatásban is. Amikor a rajtakapod a kutyát, hogy az ágyadon fekszik, egyszerűen csak mondd ki a “nem” utasítást, és kezeddel mutass lefelé. Véletlenül se simogasd, vagy jutalmazd, amikor az ágyon fekszik, bármilyen szívmelengető érzés is látni őt az ágyadban szundikálni.
 2. Vegyél elő egy finom csemegét, és ennek segítségével csalogasd őt le az ágyadról. Amikor mind a 4 lábával földet ért az eb, dicsérd meg és jutalmazd meg őt a falattal. A kutya hamar össze fogja kötni a vezényszót, a kézjelet és a csemegét azzal, hogy le kell jönnie az ágyról.
 3. Néhány alkalommal használj jutalomfalatot a csalogatáshoz, utána csak kézjelet és vezényszót használj ahhoz, hogy leküld az ágyadról. Minden alkalommal dicsérd meg és adj neki jutalomfalatot, amikor elvégzi a feladatot.
 4. Később hagyd el teljesen a jutalomfalatot, csak vezényszót használj az utasításhoz és simogatást a dicsérethez.

B módszer – Elzárás

Elzárás módszer - Kutya ketrecben
 1. Először is zárd ki a kutyát a hálószobából, hogy ne tudjon bármikor felmenni az ágyadra. Ha a kutya az ajtó előtt nyöszörög, akkor adj neki néhány finom falatot, vagy egy játékot és utána ignoráld a sírását.
 2. Az ágyadat tedd kevésbé vonzóvá olyankor, amikor nem fekszel benne. A kutyák szeretnek elnyújtózni. Ha akadályokat teszel az ágy köré és az ágyra, akkor eltántoríthatod őket a fekhelyedtől. Néhány szennyeskosár vagy doboz az ágyon máris csökkenti az ágy vonzerejét.
 3. Ezzel párhuzamosan javítanod kell a kutyád fekhelyének vonzerejét. Tegyél bele puha takarót, vastag matracot, plüss játékokat, hogy minél kényelmesebbé váljon számára a saját helye.
 4. A ketrechez szoktatás hasznosnak bizonyul akkor is, amikor távol akarod tartani a kedvencedtől. Éjszakára zárd be a kutyát a ketrecébe, ahonnan segítség nélkül nem tud kijönni.
 5. Lásd el rágójátékokkal, néhány jutalomfalattal, hogy még inkább szimpatikussá váljon neki a helye. Dicsérd meg és jutalmazd őt, amiért elfoglalja a saját helyét.
 6. Néhány éjszaka után nyitva hagyhatod a ketrec ajtaját, vagy eltávolíthatod a ketrecet, és próbáld ki, hogy éjszaka vajon a saját helyén marad, vagy megint az ajtód előtt sírdogál.
 7. Ha a kutya még mindig a hálószobád felé kacsingat, akkor fordítsd több időt arra, hogy megkedveltesd vele a saját helyét. Sok dicsérettel és jutalomfalattal elérheted, hogy pozitív asszociációkat társítson az új fekhelyéhez.

 C módszer – Helyhez szoktatás

Helyhez szoktatás módszer - Tegyük vonzóvá a saját fekhelyét a kutyának.
 1. A kutyádnak meg kell tanulnia, hogy hol aludhat. Először is alakíts ki egy kényelmes, biztonságos és szerethető fekhelyet a kedvencednek.
 2. Tegyél játékokat a kutya új ágyára, hogy még vonzóbbá tedd.
 3. Jutalomfalatokkal csalogasd a fekhelyére, úgy, hogy tápszemeket dobsz az ágyára. Amikor a kutya megkeresi és megeszi a falatot, késlekedés nélkül dicsérd meg őt szavakkal és simogatással.
 4. A következő jutalomfalat eldobásakor használj vezényszavakat, például a “helyedre” kifejezést.
 5. Ismételd meg többször a jutalomfalat eldobását a vezényszóval együtt, és minden alkalommal dicsérd meg az ebet, amikor a helyére megy a csemegéért.
 6. Néhány kör után ne dobj jutalomfalatot az ágyra, csak szóbeli utasítással küld őt a helyére. Amikor a kutya odaér a helyére, dicsérd meg és adj neki egy csemegét.
 7. Nehezítsd a feladatot azzal, hogy leülteted, lefekteted a kutyát az ágyára. Ha a kutya megteszi, amit kérsz, akkor jutalmazd őt finomságokkal.
 8. A gyakorlatok rendszeres ismétlésével a kutya egyre megbízhatóbban fogja elfoglalni a saját helyét, és a csemegék miatt vonzóbbá válik számára az új fekhelye, mint a te ágyad.

D módszer – Ágyhoz szoktatás

Ágyhoz szoktatás módszer - Akkor engedjük fel a kutyát az ágyra, amikor engedélyt kap rá.
 1. Ellentmondásosnak tűnhet, de érdemes megtanítanod a kutyát arra, hogy vezényszóra menjen fel az ágyadra. Ha parancsot társítasz ahhoz a viselkedéshez, amit magától is tud, akkor elérheted, hogy csak akkor menjen fel az ágyra, amikor engedélyt kap rá, ha nem hívod, akkor pedig maradjon a földön.
 2. Dobj egy szem tápot az ágyadra, és használd az “ugorj fel” vagy az “ágyra” parancsot. Amikor a kutya felugrik és megeszi a falatot, dicsérd őt meg.
 3. Ezután dobj egy szem tápot a földre, és használd az “ugorj le” vagy a “földre” parancsot. Ha a kutya lejön az ágyról, akkor a jutalma a földön lévő falat és a simogatásod lesz a jutalma.
 4. Ismételd a feladatot a jutalomfalatokkal és a vezényszavakkal, felváltva hívd fel az ágyra és küld le a földre. Ne feledkezz meg a helyes viselkedés elismeréséről és díjazásáról.
 5. Idővel hagyd el a jutalomfalatokat, és csak vezényszóval utasítsd őt a feladat elvégzésére.
 6. Ülj az ágy szélére, amikor ő a földön van. Ültesd le és kezd el őt simogatni, vegyél elő egy játékot és játssz vele, miközben te az ágyon, ő pedig a földön van.
 7. Ha játék közben fel akar ugrani melléd, küld le újra a földre és folytasd tovább a játékot vele.

Maradj mindig következetes és határozott

Számos nagyszerű megközelítés és módszer létezik arra, hogy távol tartsd a kutyád az ágyadtól, és megszerettesd vele a saját fekhelyét.

A kutya oktatásakor a következetesség és határozottság kulcsfontosságú. Használd mindig ugyanazokat a vezényszavakat és erősítsd meg őket gyakori jutalmazással, és a kedvenc csemegéikkel.

Ha éjszaka szeretnéd, hogy a kutyád a közeledben legyen, helyezd el a fekhelyét az ágy mellett, így mindketten biztonságban érezhetitek magatokat és osztozhattok a hálószobán anélkül, hogy forgolódás közben megzavarnátok egymás álmát.

Összegzés

A kutyák imádnak a gazdájukhoz bújni, különösen, amikor még kölykök. A kicsik azonban hamar megnőnek, és egyre kényelmetlenebb lesz az alvás mellettük. Mindkettőtök számára előnyös, ha van egy saját fekhelyetek, ahol nyugodtan és zavartalanul pihenhettek.

Kiskutya befogadásakor a lehető legjobb, ha fel sem engeded az ágyadra, így később nem kell leszoktatnod arról, hogy veled aludjon.

Azok a kutyák, akik szabadon igénybe vehetik a gazdájuk ágyát, nehezebben fogadják az új szabályt, hogy többé nem fekhetnek az ágyban. Minél később kezded leszoktatni a kutyád az ágyadról, annál nehezebb dolgod lesz.

Ha a kutyát minden bútorról leszoktatod, a fotelről és a kanapéról is, akkor sokkal könnyebben megérti, hogy mi az elvárt viselkedés.

Rengeteg módszer létezik arra hogyan szoktassuk le a kutyát az ágyról. Mi 4 módszert osztottunk meg veled, mellyel megszerettetheted a kutyáddal a saját ágyát és leszoktathatod arról, hogy elfoglalja a helyed.

Az ágyról való leszoktatás időigényes, sok türelmet, következetességet és pozitív megerősítés igényel. Ha akár egyszer is újra felengeded az ebet az ágyra, akkor újra kell kezdened az oktatást, hogy biztosan megtanulja az új rendszert.

April 22, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.