Hogyan tanítsd meg a kutyát ugatni és csendben maradni?

Hogyan tanítsd meg a kutyát ugatni és csendben maradni

Vannak kutyák, melyek állandó ugatásukkal őrületbe tudják kergetni a szomszédokat és természetesen a saját gazdáikat is. Ebben a cikkben lépésről lépésre bemutatjuk hogyan szoktassuk le a kutyát az ugatásról, illetve ezzel együtt akár vezényszóra is megtaníthatjuk ugatni.

Miért ugatnak a kutyák?

Miként csökkenthető az ugatás gyakorisága?

Hogyan szoktassuk le a kutyát az ugatásról?

Tanítsd meg a kutyát ugatni és csendben maradni

Hogyan tanítsd meg a kutyát arra, hogy mikor és meddig ugasson?

Miért ugatnak a kutyák?

Minden kutyánál más váltja ki az ugatást, és vannak kutyák, akik alig, vagy egyáltalán nem ugatnak. A spánielek, terrierek és labradorok szinte bármilyen inger hatására ugatásba kezdenek.

Az ugatás épp annyira a kommunikációs eszköztár része, mint a farokcsóválás vagy a fülek mozgatása. Az ugatás összességében hasznos, hiszen fontos eleme az otthon őrzésének és a jelzésnek.

Sokszor meg sem hallod, hogy kopogtatnak, de a kutyád hallása sokkal élesebb, ezért az ugatásával jelezheti, hogy vendég érkezett akkor is, amikor te nem hallottad meg. A jó kutya úgy működik, mint egy riasztó: egészen addig csendben van, amíg nincs szükség a jelzésre, akkor viszont teljesíti a feladatát.

Az ugatás tehát teljesen normális, gondot akkor okoz, ha rosszkor és megállíthatatlanul zendül fel. Elsőként minimalizáld az ugatás gyakoriságát, majd tanítsd meg az ebet arra, hogy parancsra ugasson, majd csendben maradjon.

Hogyan csökkenthető az ugatás gyakorisága?

Hogyan csökkenthető az ugatás gyakorisága

A lakásban tartott kutyák többsége, akkor melegszik bele igazán az ugatásba, ha a gazdi reggel elmegy dolgozni, ők pedig magukra maradnak.

Az ugatás könnyen elkerülhető, ha a kutyát már sikeresen rászoktattad a rágójátékokra. Érdemes a kutya reggelijét indulás előtt beletömni néhány üreges csontba, vagy gumijátékba és ott hagyni az ebnek. Nyáron jó ötlet az étellel és májkrémmel töltött játékokat lefagyasztani, így még nagyobb kihívást jelent az étel megszerzése.

Legalább egy órán át küzdeni fog a kutya a reggeliért és annyira kimerülhet az evésben, hogy le is fekszik aludni. A kint-benti kutyákat épp ezért jó döntés lehet a lakásban hagyni, ha már szobatiszták és megtanulták az otthon illemszabályait, legalább addig, amíg megtanítod őket ugatni és csendben maradni.

Igyekezz mentesíteni a lakást a külső zajoktól és ingerektől, például hagyd bekapcsolva a rádiót és húzd el a függönyöket, hogy a kutya ne lásson ki.

Az udvaron tartott kutyákat több inger éri, ezért többet is ugatnak. Figyelik a járókelőket, a sétáló kutyákat, a postást, a szomszédba érkező futárt, és megállás nélkül készenlétben vannak. A szabadban lévő kutyák számára legalább olyan fontos, hogy rágójátékokra szoktassuk őket, és ők is ezekből az üreges tárgyakból fogyasszák a reggelijüket, hogy csökkenthető legyen az ugatás gyakorisága.

Hogyan szoktassuk le a kutyát az ugatásról?

Hogyan szoktassuk le a kutyát az ugatásról?

Az ugatás teljesen normális és hétköznapi viselkedés a kutyáknál. A kutyákat nem lehet teljesen leszoktatni az ugatásról, de azt megelőzhetjük, hogy a kutyák túlzásba essenek, és egész nap szüntelenül ugassanak.

A gondot általában az okozza, hogy kutyáknak néha hagyják, hogy ugassanak, máskor tiltják nekik és előfordul, hogy bíztatják őket így a kutya könnyen összezavarodhat, hogy mi is az elvárt viselkedés.

A stressz leküzdésére ezért a kutyák rendszerint akkor ugatnak, amikor a gazda elmegy otthonról, mert így büntetés nélkül kiereszthetik a hangjukat. Az ugatás helyénvaló addig, amíg a gazda nem utasítja csendre a kutyát. Néhány perc alatt a kutya arról is megfeledkezik, hogy nemrég még ugatott, így a probléma rögtön megoldódik.

Először tanítsd meg ugatni a kutyát!

Először tanítsd meg ugatni a kutyát

Tanítsd meg a kutyának, hogy mikor ugathat, és mikor kell csendben maradnia. Az első lépés, hogy kedvenced kevesebbet ugasson, ha először megtanítod neki, hogyan kell vezényszóra ugatnia.

Furán hangozhat, ám amíg a kutya nem ugat vezényszóra, addig nem is tudod megkezdeni az ugatás megállítását.

A csendben maradást szintén nem lehet elvárni egy ebtől akkor, amikor hevesen ugat valamire, mert teljesen lefoglalja, ami éppen kiváltotta a hangos csaholást. Megtapasztalhattad, hogy amikor a kutya az éjszaka közepén ugatni kezd, akkor nagyon nehéz őt rábírni, hogy befejezze. Válassz megfelelő időpontot a tréningre, ahelyett, hogy ilyenkor kezdenéd jobb belátásra bírni.

Az ugatást és csendben maradást vezényszóra is tudnia kell a kutyának. A vezényszó az “ugass”, a kézjel pedig a kezed kinyitása és becsukása, ahogy a madarak csipogását vagy a túl sok csacsogást is imitálnád a kezeddel.

A csendben maradást a “shh” hanggal és a stop kézjel mutatásával érheted el.

Hogyan tanítsd meg a kutyát ugatni és csendben maradni?

Vezényszóra ugatás.

A kutyát sokkal könnyebb megtanítani arra, hogy csendben maradjon, amikor nyugodt és rád figyel. Az első lépés, hogy egy nyugodt pillanatban megtanítod a kutyát vezényszóra ugatni.

Felesleges lenne olyankor próbálkozni, amikor a kutya más inger miatt ugat, hiszen úgysem figyelne rád. Tanítsd inkább akkor ugatni és csendben maradni, amikor kizárólag csak miattad kezd bele az ugatásba.

Vezényszóra ugatás

 1. Válassz egy ingert, ami ugatásra ösztönzi a kutyát, például a csengőt.
 2. Kérj meg egy családtagot, hogy menjen ki és időnként csengessen be.
 3. Amikor a segítőd kiment, utasítsd a kutyádat arra, hogy ugasson az “ugass” vezényszóval.
 4. Amikor a családtag meghallja a vezényszót, nyomja meg a csengőt.
 5. A kiskutya ugatni fog, amikor meghallja a csengőt. Többszöri ismétléssel a kutyus megtanulja, hogy az “ugass” szó a csengetést jelzi előre és a vezényszót is megtanulja. Hamarosan a kutya már akkor ugatni fog, amikor vezényszóval utasítod, miközben várja, hogy felszólaljon a csengőt.

Egymást követő ugatás és csendben maradás

 1. Az előzőek szerint kérd a kutyádat arra, hogy ugasson, és alaposan dicsérd meg őt, ha követi az utasításodat. A kutyák általában meglepődnek, ha a gazdi örömujjongással fogadja az ugatásukat. Biztatásul csatlakozhatsz a kutyához és te magad is utánozhatod az ugatást.
 2. Néhány ugatás után kérd meg a kutyádat, hogy maradjon csendben. Használd ehhez a “shh” hangot.
 3. Fogj egy jutalomfalatot és lóbáld a kutya orra előtt.
 4. Amint a kutya kiszagolja a kezedben a finomságot, azonnal be fogja fejezni a csaholást. Dicsérd meg, amiért az ugatást halk szimatolásra váltotta fel.
 5. Add át neki a jutalomfalatot, és miközben eszik, mondogasd neki suttogva: “okos, kutya”.

Az étel a legjobb csali, ha szeretnéd lehalkítani a kedvencedet, hiszen nem lehetséges egyszerre ugatni és szimatolni. A suttogás motiválja a kutyádat arra, hogy jobban figyeljen rád, ezért nem fog belekezdeni az ugatásba, hiszen akkor nem hallana téged.

Folytasd a gyakorlatot

Ha a kutya már csendben van, ültesd le vagy fektesd le őt egy jutalomfalat segítségével, hogy még nyugodtabbá váljon.

 • Néhány másodperc elteltével, ismét utasítsd ugatásra az ebet.
 • Ha a kutya ugat, pár másodperc elteltével intsd megint csendre a “shh” paranccsal. Minél többször gyakorlod felváltva, annál ügyesebb lesz a kutya.
 • Jöhet ismét az ugatás, majd az elcsendesítés. Sokat segít a kutyának, ha te is utánzod az ugatást, így jobban megérti, mire kéred. Használd az “ügyes ugatás” és “ügyes csend” dicsérő szavakat.

A tucatszor megismételt gyakorlatsor segítségével a kutya elsajátítja, hogy vezényszóra ugasson, majd csendben maradjon. Mostantól, amikor csaholásba kezd, könnyen le tudod őt állítani a tanult módon.

Hogyan tanítsd meg a kutyát arra, hogy mikor és meddig ugasson?

Hogyan tanítsd meg a kutyát arra, hogy mikor és meddig ugasson

Az ugatás képességet tovább finomíthatod azzal, hogy megtanítod neki, mely helyzetekben és milyen hosszan ugasson.

Érdemes ugatásra tanítani, ha kopogtatnak vagy csengetnek hozzátok, vagy ha idegen macskát lát. A macskákat könnyedén el lehet üldözni néhány ugatással, így elkerülheted, hogy kóbor macskák piszkítsanak a kertedbe.

Fontos, hogy azt is megtanulja, mikor nem kell ugatnia, így megúszhatod, hogy minden apró neszre csaholással reagáljon. Általában 5-6 vakkantás elég is minden esetben, ezért ezek teljesítése után intsd csendre a kutyát, hogy eszébe se jusson órákon át ugatni mindenre.

Csökkentsd az ugatás mennyiségét 5-6-ra úgy, hogy azonnal előveszed a jutalomfalatot, amire figyelhet. Növeld fokozatosan a csendben töltött idő mennyiségét azzal, hogy egyre később adod át a jutalomfalatot.

Feladat kutyás látogatóval

 1. Hívj át vendégségbe néhány ismerőst, köztük néhányat saját kutyájukkal együtt. Kérd arra a látogatókat, hogy többször sétáljanak el a ház előtt, vagy az ajtó előtt, mielőtt becsengetnének.
 2. Amikor ez első ember elhalad az ajtó vagy a kapu előtt, koncentrálj arra, hogy csendben tartsd a kutyád. Elsőre nem lesz egyszerű! 2-3 alkalom után, amikor ugyanaz az ember halad el a kapu előtt, egyre könnyebb dolgod lesz, mert a kutya megszokja és nem fog minden alkalommal figyelmeztetni téged. Szívélyesen dicsérd a kutyát és jutalmazd a csendet finom falatokkal.
 3. Amikor a látogató megáll a kapu előtt, azonnal és sürgető hangsúllyal szólj a kutyának, az “ugass” paranccsal, hogy vakkantson.
 4. Amikor a kutya ugatni kezd, késlekedés nélkül, alaposan dicsérd meg.
 5. Ezután ültesd le és intsd csendre a “shh” paranccsal, hogy üdvözölhesd a vendéged.
 6. Ha a kutya nem marad nyugton, ugrál vagy ugat, egyszerűen csak várd ki, hogy leüljön. Ismét intsd csendre, adj neki csemegét és jutalmul simogasd meg.
 7. Kérd meg a látogatód, hogy fáradjon ki, és többször ismételje meg a megérkezést az előzőek szerint.

Fárasztónak tűnhet, mégis nagyon fontos, hogy kitartóak maradjatok mindvégig. Az oktatás ezen módja nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kutya megértse, mit vársz tőle.

Fontos, hogy több részvevővel is végigmenjetek ugyanezeken a lépéseken, hogy ne csak egy személy esetében rögzüljenek a tanultak. Idővel elérheted, hogy a járókelőket csak csendesen megfigyelje, és csak akkor ugasson, ha valaki megáll a kapu előtt, és be akar jönni. A látogatókat pedig ülve fogadja akkor, ha te engeded be őket.

Összegzés

Az ugatás a kutyák körében teljesen természetes és hétköznapi jelenség. A kutyák számára az ugatás a kommunikáció egyik módja, amivel nincs semmi probléma, mindaddig, amíg túlzásba nem viszik.

Ahhoz hogy leszoktassuk a kutyát az ugatásról, először is meg kell tanítanunk arra, hogy vezényszóra ugasson, így már érteni fogja a parancs jelentését.

A gyakorlást az ugatás és a csendben maradás szekciói követik, melyek segítenek abban, hogy a későbbiekben kontrollálhasd a kutyád ugatását. Célszerű megtanítani arra a kutyát, hogy mely helyzetekben kell ugatnia jelzésként, például ha megszólal a csengő, hogy hasznosan és következetesen alkalmazhassa az ugatási képességét.

Az csaholást főként a külső ingerek váltják ki, ezért sokat segít a vakkantások megelőzésében, ha ingerszegény környezetben hagyod magára a kutyát és bőségesen ellátod őt rágójátékokkal, melyekkel biztonságosan lefoglalhatja magát.

May 20, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.