6 egyszerű lépés hogyan tanítsuk meg a kutya nevét

Hogyan tanítsuk meg a kutya nevét

Sokan – például a saját édesanyám is – rosszallják, ha párhuzamot vonunk a kutya és a gyerek között. Pedig a kognitív etológia, vagyis az állati elme vizsgálatának tudománya már bebizonyította, hogy a kutyák és a gyerekek egyformán reagálnak a tanításra. (Ez a tulajdonság egyébként hiányzik a farkasokból és a többi állatból.) Elsőként itt legalapvetőbb dolog: hogyan tanítsuk meg a kutya nevét!?

A kutya természete

Régen úgy gondolták, hogy a kutya akkor fog komolyan venni, ha legalább egyszer jól megvered és így megtudja, hogy ki a főnök. Nos, ez egy hatalmas butaság, mivel a kutya, mint olyan alapvetően követő és nem uraló, ergo sosem törne a babérjaidra.

A kutya a gazdájában egy vezetőt keres, azaz falkavezért és az így kialakult kapcsolat nem olyan, mint a farkasoknál jelenlévő hierarchia, amiért nap, mint nap meg kell küzdeni, hanem az ösztönökre ható, szülő-gyerek kapcsolatra hasonlító viszony.

A kutya egy életen át aláveti magát a gazdának, ha az határozott és következetes és, ha fel vannak állítva korlátok és szabályok, mint általában a gyerekek nevelése esetében.

Ezen szabályok hiányában – azaz, ha mindent szabad – a kutya és a gyerek is nehezen kezelhetővé válhat. Túlszabályozás és vasszigor esetén jól nevelt, de bizonytalan, boldogtalan egyedeket kapunk, így a nevelés nem is olyan egyszerű, mint gondolod.

Hogy tanulja meg a kutya a nevét? – Névadás

Hogy tanulja meg a kutya a nevét - Névadás

A képzést és nevelést a névadással érdemes kezdeni. A fő probléma ilyenkor, hogy könnyen elterelődik a kutya fókusza, hiszen rengeteg izgalmas dolog van körülötte. Tehát az első dolog, amire koncentrálnunk kell, az a kutya figyelmének elnyerése.

Alapvető elvárás ugyanis egy gazdival szemben, hogy kontrollálni tudja a kutyáját mindig, minden körülmények között. Ennek pedig az alapja, hogy a kutya reagáljon, ha a nevén szólítod.

Milyen nevet adjunk a kutyának?

A névválasztás egyéni ízlés kérdése, de a legjobb, ha rövid – egy, vagy két magánhangzójú – nevet választasz. Legyen ritmusos, kicsit pattogós hangzású, mint: Süti, Zokni, Mini.

A legtöbben a külső jegyek (szín, forma), vagy viselkedéstípus alapján adnak neveket. Vannak, akik egyedi neveket keresnek, de akadnak, akik kedvenc filmkarakterük, színészük, énekesük után nevezik el kedvencüket.

Többen nem csak egyféleképpen hívják a kutyájukat, hanem az eredeti nevet becézik, mint például a Buksi nevű kedvencüket Bukinak, Bukkernak, Bubunak, vagy Bunak is nevezik. Ezzel önmagában nincs gond, de fontos, hogy legyen egy olyan fix név, amire minden körülmények között hallgat.

Érdemes figyelned arra, hogy a mindennapokban használatos szavakhoz hasonló nevet ne válassz a kutyának, mert nem fogja érteni.

Szintén nagyon fontos, hogy ne válassz a kutyánknak obszcén, másokat megbotránkoztató, vagy rasszista nevet. Sokan gyerekkorban eldöntik, hogy ha kutyájuk lesz, ez, vagy az lesz a neve, de nem árt azért olyat választani, ami illik a kutya külleméhez.

Célszerű megismerni a kutya karakterét és energiaszintjét is, mielőtt végleges döntést hozol. Furcsa választások persze mindig akadnak, a nagynénémnek volt egy Dzsoni nevű német dogja, aki mellesleg szuka volt.

Mikor tanulja meg a kutya a nevét?

Az első dolog, amit meg kell tanítanod a kutyádnak, az a neve, amelynek pozitív jelentéstartalmúvá kell válnia. Így tehát, amint kiválasztottad, érdemes pozitív megerősítésekkel megtanítani azt kedvencednek.

Egészen kicsi korban elkezdheted tanítani és, ha jól csinálod, pár nap alatt be is rögzül. Akár vészhelyzetről, akár más kutyákkal történő játékról van szó, fontos, hogy a kutyád azt gondolja, megéri neki reagálni és rád figyelni.

Erre bármilyen módszert használhatsz, esetleg fókusz-gyakorlatokat, a lényeg, hogy megtanulja, hogy amikor a nevét hallja, nézzen rád és tudja, hogy jön a jutalom.

Hogyan tanítsuk meg a kutya nevét?

6 egyszerű lépés hogyan tanítsuk meg a kutya nevét
  1. Keress egy olyan helyet, ahol nem fognak megzavarni benneteket. Érdemes azon a területen kezdeni a gyakorlást, ahol játszani szoktunk a kutyával.
  2. Először kb. 1-1.5 méterről hívd és, ahogy rád néz, jelezd „klikkerrel”, vagy szóval (pl. „jó!”, „azaz!”), hogy ez a tőle elvárt helyes viselkedés és azonnal jutalmazd meg lelkesen – falattal, vagy játékkal.
  3. Dobj el magadtól kb. 1-1.5 méterre egy kis darabot a kutya napi tápjából. Amikor megette, valószínűleg visszanéz rád, hogy van-e még ott étel, ahonnan ez a falat jött. Ezt a pillanatot kell megerősítened a fenti módon! Amennyiben kutyusod konzekvensen visszafordul feléd, akkor mondd ki a nevét, mielőtt megfordul, majd azonnal jelezd, hogy jól csinálta és jutalmazd meg!
  4. Tedd érdekesebbé és ezáltal hatékonyabbá a gyakorlatot kutyád számára úgy, hogy leraksz egy jutalomfalatot a földre, majd amikor megette, kezdd el hívni, mondogatni a nevét és közben hátrálj. Ahogy utánad megy (azaz hallgat a nevére), azonnal jutalmazd egy kis játékkal és dicsérettel.
  5. Ismételd meg a fenti gyakorlatot tízszer egymás után, majd állj le egy kis időre, majd ismételd el újra pár óra eltelte után.
  6. Gyakorolj egy nap 3-4 alkalommal, ha úgy látod, hogy a kutya jól viseli, de fontos, hogy semmiképp ne terheld őt túl. Gyorsan észre fogod venni, hogy a kutya magától is figyel rád – ezt is jutalmazd, hogy erősödjön a tudatosság a cselekvés mögött.

Mire figyeljünk a gyakorlat során?

Fontos, hogy amikor a kutya ránk néz, soha ne adjunk új parancsot addig, ameddig meg nem jutalmaztuk a kutyát azért, mert ránk figyelt!

Célszerű a gyakorlatokat mindig nyugodt, csendes környezetben kezdeni, ahol semmilyen más inger nem tereli el az eb figyelmét.

Ahogy a kutya egyre magabiztosabb lesz ebben a környezetben, elkezdhetjük nehezíteni a gyakorlatot például zajokkal, vagy zavaró körülményekkel.

Mit érdemes kerülni?

Bár minden kutya esetében eltérő idő szükséges, de meg fogunk lepődni, milyen hamar megtanulja a nevét, illetve azt, hogy ha azt hallja, ránk kell figyelnie.

Ne mondogasd feleslegesen a kutya nevét!

Ezt követően már csak két dologra érdemes vigyázni: lehetőleg soha ne használjuk negatív tartalommal és ne “használjuk túl” a kutya nevét. A kutya nevét fölöslegesen nem érdemes mondogatni, csak akkor szükséges használni, ha valamit szeretnénk a kutyától, például, hogy jöjjön oda hozzánk, vagy üljön le.

Ne kiabáld a nevét!

Ne kiabáld a nevét! Inkább használj tiltó szavakat: nem, fújj, rossz kutya, stb.
A kutya nevének ordibálása ellentétes hatást vált ki!

Persze a legtöbb ember úgy viselkedik a kutyájával, mint egy másik emberrel – hiszen családtag. Amikor kedvencünk a virágágyásunk közepén ás, vagy a cipőnket rágja, akkor általában ösztönösen rákiáltunk és nyilvánvalóan a nevét kiáltjuk először.

Ez egy rossz beidegződés, hiszen a kutya így azt társítja a nevéhez, hogy mi dühösek vagyunk. A legtöbb kutya ugyanis nem szavakat, vagy neveket érti, hanem megtanulja, hogy egy adott szó elhangzása után nagy valószínűség szerint mi következik.

Nyilván, ha a neve elhangzása után a kiabálás következik, akkor azt tanulja meg, hogy mikor a nevét hallja, lehetőleg a másik irányba induljon el, ha jót akar magának.

Tehát, ha tiltani akarunk valamit, ne a nevét mondjuk mérgesen, hanem a tiltó szót: “fújj”, vagy “nem szabad”.

Meg lehet változtatni a kutya nevét?

Igen, de egy rossz választással felesleges zavart okozhatunk a kutyában. Ha nagyon muszáj valamiért megváltoztatni a kutyus nevét, akkor a fent említett módszerekkel tudjuk őt az új nevére megtanítani.

Általában hasonló hangzásnál nincs gond, mert az egyező magánhangzók segítenek – ergo Bocit Boninak bármikor átnevezhetjük.

Összegzés

Mindig nagy öröm egy kiskutya a háznál, akiből jó és következetes neveléssel egy mentálisan stabil, fizikailag erős, egészséges kutyust nevelhetünk, aki hű társunk lesz hosszú évekig. Mint látható, nem is olyan nehéz megtanítani hogy tanulja meg a kutya a nevét.

Fontos, hogy a rövid és frappáns nevet válasszunk, melyet a kutya könnyen megjegyezhet. Továbbá a kutya nevét ne kiabáljuk, mert idővel rossz beidegződést fog okozni.

Bízom benne, hogy cikkemmel segíteni tudtam abban, hogy hogyan tanítsd meg újdonsült, négylábú barátodnak a nevét.

May 5, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.