Hogyan tanítsuk meg a kutyát feküdni ülő és álló helyzetből

Hogyan tanítsuk meg a kutyát feküdni ülő és álló helyzetből

A második legismertebb parancsszó a “fekszik”. Kevesebbszer hangzik el a kutyás családokban, mint az “ül”, pedig a fekvés hasonlóan előnyös testhelyzet, mint az ücsörgés. A fekvő kutya sokkal könnyebben nyugszik meg, kényelmesen pihenhet a gazda közelében még zsúfolt helyen is.

A fekvő eb kevésbé tűnik veszélyesnek és ő maga is nagyobb biztonságban van, ebben a nyugodt testhelyzetben. Sokkal jobban jársz, ha megtanítod vezényszóra lefektetni a kutyát.

Amikor kávézóba vagy családi ebédre viszed magaddal kedvencedet, sokkal kényelmesebb mindenkinek, ha a kutya kérésre lefekszik, és nem kell megvárnod, amíg kifárad a helyszín és az emberek felfedezésében.

A lefektetés megtanításának több eleme is van, melyeket egymás után célszerű begyakoroltatni, hogy a kutya ne csak egyféleképpen legyen hajlandó lefeküdni.

A fektetést mindig szőnyegen, vagy meleg padlón gyakoroltasd. A hideg kő vagy a havas fű egyáltalán nem lesz kényelmes a kutya számára, sőt a legkevésbé sem motiválja a kutyát arra, hogy teljesítse a kérésedet.

A kutya lefektetése ülő pozícióból

Hogyan fektessük le a kutyát álló helyzetből?

Hogyan tanítsuk meg a kutyát feküdni, ha nem engedelmeskedik?

A kutya felültetése fekvő helyzetből

Büntetni kell a feladatok elhibázását?

Mennyi idő megtanítani a kutyát feküdni?

Lefektetés ülő pozícióból

A legegyszerűbben az ülő testhelyzetből lehet megtanítani a kutyát arra, hogy lefeküdjön, hiszen a kutya hátsó fele ilyenkor már a földön van, és csak a mellső lábaira kell ráfeküdnie.

  1. Az ülő helyzetből történő lefektetéshez mondd ki a “Buksi, fekszik!” parancsot.
  2. Mozgasd a jutalomfalatot a kutya orra előtt, hogy felkeltsd az érdeklődését. Tedd le a kezedet a földre a kutya két mellső lába közé, benne a jutalomfalattal. Várd meg, amíg a kutya lefekszik. A folyamatot segítheti, ha lassan távolodik a kezed a mancsaitól és egyre jobban előre kell hajolnia.
  3. Amikor a kutya lefeküdt, dicsérd meg őt alaposan, és add neki oda a kezedben lévő jutalomfalatot, amivel ez idáig csábítgattad.

Ha a kutya nem fekszik le, hanem inkább feláll, akkor kezd elölről a gyakorlatot az ültetéstől.

Lefektetés álló helyzetből

A következő lépcsőfok, ha álló helyzetből tanítod meg lefektetni a kutyát. A fekvést sokkal könnyebb végrehajtani, ha ülő helyzetből indul a kutya, ezért ha ez már jól megy, elkezdheted őt arra is oktatni, hogy rögtön állásból, átmenet nélkül feküdjön le.

Amikor a kutya álló helyzetben van, el kell érned, hogy teljes testével a földre feküdjön anélkül, hogy közben leülne. Álló helyzetből nehezebb lefeküdnie a kutyának. A feladat megtanításához használj jutalomfalatot.

  1. Állj a kutya elé és mondd ki ismét a “Buksi, fekszik!” parancsot!
  2. Tarts csemegét a kezedben és gyorsan tedd a kezed a földre, és tartsd a kutya mellső lábai között a kezed. Tartsd ott a kezed egészen addig, amíg a kutya lefekszik! A kutya elsőként mindig a mellső lábait hajlítja be, és először a mellkasa érinti a földet. A hátsó fele ebben a fázisban még fent marad. Ilyenkor mozdítsd a csemegét a mellkasa felé, hogy a kutya hátrafelé dőljön, és a testsúlya áthelyeződjön a test középpontja felé. A hátrafelé irányuló mozgás miatt a kutya le fogja tenni a hátsó felét is a földre és így megvalósulhat a szabályos fekvés.
  3. Vidáman dicsérd meg kedvencedet és add neki a jutalomfalatot. Ne feledd, ez a gyakorlat nehezebb, mint az előző, ezért nagyon meg kell jutalmazni a kutyát.

Fekvő pozíció kitartása

Fekvő pozíció kitartása

A kutya lefektetését követően a „fekszik, marad!” parancs gyakorlásával, és a jutalomfalat időbeli elodázásával növelhető a fekve töltött idő. A fokozatosság elvét követve, minden fektetés után növeld azt az időtartamot, amíg a kutyának várnia kell arra, hogy átadd neki a csemegét.

A jól begyakorolt fekvés után a jutalomfalatokat úgy is bevetheted, hogy a fekvő kutya lába elé, később pedig a mancsaira helyezed a csemegét. A „nem” parancs segíthet abban, hogy a kutya türelmesen várjon az ételre, amíg fel nem hangzik a más ismert „tied” parancs, ami az étel elfogyasztására hatalmazza fel a kutyát.

Látható, hogy minden gyakorlat tovább bonyolítható és akár az addig megtanult parancsok kombinálhatók is, hogy még több kihívást támaszthassunk a kutya elé. Természetesen minden egyes vezényszót alaposan ismernie kell a kutyának ahhoz, hogy képes legyen a több elemből álló mutatványokat pontosan végrehajtani.

Hogyan tanítsuk meg a kutyát feküdni, ha nem engedelmeskedik?

Az első két módszer általában megteszi a hatását és hamar megtanulja a kutya a fekvést, ám néha sokkal leleményesebbek az ebek, és más módszerekhez kell fordulni ahhoz, hogy megértsék, mit várunk el tőlük. A fektetés megtanítása nem lehetetlen, a makacsabb kölykök oktatására is létezik hatékony módszer.

  • Nincs más dolgod, mint leülni a kutya mellé a földre.
  • A kutyához közelebb eső lábad húzd kissé fel, hajlítsd be a térded úgy, hogy a talpad a talajon maradjon. Ily módon egy kaput formál a lábad, mely alatt a kölyökkutya kényelmesen átfér.
  • A „Buksi, fekszik!” parancs kiosztásakor tartsd a térded alatt az ételt, hogy meg tudja szimatolni. Ezt követően tedd le kezed és húzd át a falatot a „kapu” alatt, a másik lábad irányába.
  • A kutya először le fogja hajtani a fejét, le fog bukni a térded alá, és az orrával követni fogja a falatot. Ahhoz, hogy megkaparinthassa az ételt, le kell feküdnie és át kell kúsznia a lábad alatt.

Ezzel a trükkel elérheted, hogy a kutya az akadályt látva, a térded alá feküdjön, és egészen addig fekve maradjon, amíg eléri a falatot, amit a jóváhagyásoddal megehet. Soha ne kényszerítsd a kutyát arra, hogy lefeküdjön.

Ne alkalmazzunk fizikai erőt, hogy fekvésre ösztönözzük a kutyát

Más módszerekkel szemben a jutalomalapú tréninggel elérhető, hogy a kutya szívesen, pusztán vezényszóra is leüljön. A tréning során egyáltalán nem szükséges fizikai erőt alkalmazni, vagy kihúzni a mellső lábait ahhoz, hogy fekvésre bírjuk az ebet.

A kutya hátának lenyomása és a mancsok piszkálása nem kellemes érzés a kutyának, még akkor sem, ha nagyon finoman próbálják ezzel ösztönözni. Minél inkább erőltetik a lefekvést a gazdák, annál inkább ellentétes hatást váltanak ki az állatból. Megfelelés helyett inkább ellen fog szegülni a gazdának és a tréningnek.

Felültetés fekvő helyzetből

Ha a kutya már szépen fekszik a földön, add ki neki a “Buksi, ül!” parancsot, majd a jutalomfalatot lassan emeld fel az orra előtt, és emeld az orra mögé.

Ha ügyesek vagytok, akkor a kutya fekvő helyzetből fel fog ülni. Elképzelhető, hogy intenzíven kell mozgatnod a csemegét a kutya orra előtt, vagy csettintened kell a kutya feje felett, hogy felfelé irányítsd a figyelmét.

A lustább kutyafajtákhoz több lelkesedést kell alkalmazni, hogy rávehetők legyenek arra, hogy feladják kedvelt és kényelmes fekvő testhelyzetüket.

Büntetni kell a feladatok elhibázását?

A feladatok gyakorlása során sosem szabad fegyelmezni a kutyát. Nem mondhatod neki azt, hogy „nem szabad”, hiszen a cél az, hogy a helyes viselkedést sajátítsa el.

Az ilyen egyszerű feladatoknál, a kutya nem fogja érteni, hogy mit csinál rosszul, ezért tiltás helyett inkább bátorítani kell arra, hogy jól végezze el a gyakorlatot. A képzés ezen szakaszában teljesen értelmetlen megbüntetni vagy leszidni a kutyát, hiszen még nem érti, hogy mit várunk tőle.

Ha a kutyát olyan tevékenységért bünteted, amit nem végzett el és nem is tudja értelmezni a kérésedet, akkor a büntetést sem fogja érteni, hogy miért kapta. A kutya ilyenkor nem rosszat csinál, nem ellenállást tanúsít a kéréseiddel szemben, hanem ötlete sincs, hogy mit kellene tennie.

Dorgálás helyett inkább kezd elölről a gyakorlatot. Figyelj arra, hogy helyes sorrendben végezd az oktatást, és megfelelő magasságban tartsd a csalogató falatokat a kezedben.

Addig kell ismételni a feladatot, amíg az eb rá nem jön mi a dolga és a sikert pedig szavakkal, simogatással és étellel kell jutalmazni.

Mennyi idő megtanítani a kutyát feküdni?

Mennyi idő megtanítani a kutyát feküdni

A fekvés utasításra történő elsajátítása valamivel nehezebb a kutya számára, mint a leülés, pedig mindkettő általuk ismert és gyakran alkalmazott testhelyzet.

A sokrétű gyakorlatsorok segítségével hatékonyan tanítható az eb, ám a lefekvés időigényesebb és nagyobb türelmet igénylő feladat.

Összességében néhány óra elegendő lehet ahhoz, hogy a kutya megértse és végrehajtsa a parancsot minden körülmény között. A fekvés akkor tekinthető jól betanultnak, ha a kutya kizárólag vezényszóra, jutalomfalat és kézjelek nélkül képes végrehajtani az utasítást, akár távolról irányítva, ingergazdag környezetben is.

Összegzés

A kutya lefektetése nagyon praktikus lehet a hétköznapokban, hiszen nyugalomra ösztönzi a kutyát. A fektetés oktatásához ízletes jutalomfalatokra és türelemre lesz szükség, mert a kutyának valamivel tovább tart rájönnie arra, hogy mit várunk tőle.

Kezdetben érdemes a lakásban, zavaró tényezők nélkül oktatni a kutyát, majd egyre zajosabb, ingerdúsabb környezetben például a kertben, vagy a parkban gyakorolni a kutyával a feladat pontos végrehajtását.

Az eb jól motiválható és könnyen irányítható a csemegék megfelelő irányú mozgatásával. A jutalomfalat, a kézjelzések és idővel a vezényszó egyértelműen kifejezik, hogy milyen testhelyzetet kell felvennie.

A kutyát nem szükséges érintésekkel vagy a hát lenyomásával fekvésre kényszeríteni, mert az csak negatív asszociációt alakít ki a lefekvéssel és a tréninggel szemben.

May 1, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.