Hogyan tanítsuk meg a kutyát felállni ülő és fekvő helyzetből

Hogyan tanítsd meg a kutyát felállni ülő és fekvő helyzetből

Ahogy az ülést és a fekvést, úgy az állás mikéntjét sem kell külön megtanítani az ebnek, hiszen maguktól is tudják, hogy kell négy lábon állni. Azt viszont, hogy melyik kézjel és szó tartozik hozzá, meg kell tanulnia a kutyának. Így a leghétköznapibb testtartásból is vezényszóra végrehajtható feladat válik.

A vezényszó lehet a “fel” és az “állj fel” is, a kézjel pedig az orra előtt felemelt kéz. A gyakorlatot ültetés és fektetés közé tudod beékelni. Az állás pozíciót legalább 5 másodpercig kell tartania a kutyának, és az időtartam fokozatosan növelhető.

A helyes felállás mindig helyben történik, azaz a kutya nem sétál, nem lépeget közben, hanem a gyakorlatot ugyanazon a helyszínen maradva kell elvégeznie, mintha minden talpa a földhöz ragadt volna.

Hogyan tanítsuk meg a kutyát felállni?

Az időtartam és a távolság növelése

Milyen problémák merülhetnek fel a felállás gyakorlása során?

Miért fontos, hogy a kutya megtanuljon állni?

Hogyan tanítsuk meg a kutyát felállni?

Mint minden gyakorlat megtanításához, a felálláshoz is szükséged lesz egy marék kutyakekszre vagy szemes tápra.

Keress egy nyugodt és zavartalan helyet a lakásban vagy a kertben, hogy a kutya minden figyelmét rád tudja összpontosítani, és semmi se terelje el a figyelmét.

Felállás ülő pozícióból

 1. Az oktatást célszerű ülő pozícióból indítani, ezért elsőként ültesd le az ebet a már jól ismert “ül” vezényszóval.
 2. A kezedben lévő jutalomfalatot tartsd a kutya orra előtt, hogy megszimatolhassa, majd mondd ki az “állj fel” vezényszót és lassan távolodva tőle húzd magad felé a kezed a talajjal párhuzamosan. A kutya az orrával fogja követni a falatot és lassan fel fog állni, ahogy a finom illat csábítja őt.
 3. Amikor a kutya felállt, állítsd meg a kezed és azonnal dicsérd meg a kutyát, amikor álló helyzetbe kerül. Add át neki a jól megérdemelt falatot.
 4. Ismételd vele a gyakorlatot minél többször, ügyelve arra, hogy épp csak annyira húzd el a falatot az orra előtt, hogy felállni legyen lehetősége, de tovább lépkednie már ne kelljen.

Amikor már nagyon jól megy neki a felállás, gyakorlást folytasd jutalomfalat nélkül, csupán a kezedet használva, hogy csábító jutalomfalat nélkül is rögzüljön a kézjel és a vezényszó.

A csemegét ezúttal a másik kezedből add a kutyának, amivel nem mutattál kézjelet neki. Nagyon fontos, hogy a kezedet mindig a kutya orra előtt vezesd, állandó távolságra a talajtól. Ha túlságosan lefelé engeded a kezed, a kutya le fog hajolni, ha pedig magasabban tartod, mint az orra, akkor fel fog ugrani.

Felállás fekvő pozícióból

 1. Az oktatás második szakaszában fekvő pozícióból kezdd a gyakorlást. Fektesd le a kutyát a “fekszik” vezényszóval és várd meg, amíg lefekszik.
 2. Hajolj le a kutyához kezedben a jutalomfalattal és tartsd az orra előtt. Amikor a kutya kiszimatolja a csalit, használd az “állj fel” vezényszót és óvatosan húzd magad felé a kezed kissé megemelve abba a magasságba, ahol a kutya orrának lennie kell majd a sikeres felálláskor.
 3. Amikor a kutya felállt, állítsd meg a kezed és azonnal dicsérd meg a kutyát és add oda neki a kezedben lévő csemegét.
 4. Ismételd legalább 10 x a gyakorlatot! Figyelj arra, hogy a kezed mozgása illeszkedjen a kutya testméretéhez. Minél kisebb a kutya annál kevésbé kell eltávolodnia és felemelkednie a kezednek. Ha pontosan mutatod a feladatot a kutyának, akkor szinte helyben fog felállni, és nem lesz helye lépkedni.

Az időtartam és a távolság növelése

A sikeresen elvégzett gyakorlatok után tovább nehezítheted a feladatot azzal, hogy az ételt egyre később adod oda a kutyának, mert ez lesz az alapja a “marad” parancs végrehajtásának is.

Várj néhány másodpercet, 10, 20, 30 másodpercet, és egy percet mielőtt a kutyának odaadnád az ételt. A kutya önuralmát lehet fejleszteni az időtartam növelésével, ami fontos ismérve az engedelmességi tréningnek.

A gyakorlat következő lépcsőfoka, ha a kutyát egy lépés távolságból is tudod irányítani úgy, hogy a kutya felálljon, de ne közelítsen feléd. Ismételd a feladatsort úgy, hogy minden alkalommal egy lépéssel távolabb kezded a gyakorlatot, és amikor a kutya felállt, azonnal odalépsz hozzá és megdicséred.

Ha túl későn indulsz el felé, akkor az eb elindulhat feléd. Előzd meg a hibát, és dicsérd őt rögtön a felállás után.

A kutya teljesítményét befolyásolhatják a zavaró külső tényezők. A feladatok tökéletes végrehajtása otthoni környezetben gyorsan elsajátítható, ám valódi tanúbizonyságot a kutya képességeiről az ingergazdag környezetben történő megfelelés ad.

Minden gyakorlatsort próbálj meg elvégezni közterületeken is, ahol sok tényező vonhatja el a kutya figyelmét. A kutya tudása akkor tekinthető biztosnak, ha az ingerdús környezet ellenére is a gazdára figyel, és pontosan végrehajtja a kapott utasításokat.

Milyen problémák merülhetnek fel a felállás gyakorlása során?

Azok az ebek, akik megszokták, hogy nagyon nagy elismerést kapnak azért, ha leülnek, elképzelhető, hogy vonakodnak majd, ha felállásra kérjük őket.

 • Nagyon fontos, hogy a felállást épp oly lelkesen díjazd, mint minden más gyakorlat helyes elvégzését. A kutyát ösztönözheted a felállásra azzal is, ha te magad szórakoztatóvá válsz, például tapsolsz, csettintesz, a lábadra csapsz, vagy lóbálod a csaliként szolgáló ételt.
 • Szükséges esetben a gyakorlatot végezheted úgy, hogy te magad is a kutya mellé térdelsz a földre, vagy különleges csemegét kínálsz neki.
 • A kutya akkor tudja helyesen elsajátítani a mozdulatot, ha nagyon pontosan elkapod azt a pillanatot, amikor feláll, és rögtön megdicséred. Ha késlekedsz a díjazással, akkor a kutya nem lehet biztos benne, hogy pontosan miért kapja a falatot: Azért, mert elsétált vagy azért, mert visszaült? Fontos megértenie, hogy a felállás volt a feladata.
 • Ha a kutya feláll, késlekedés nélkül dicsérd meg akkor is, ha egy helyben toporog, vagy mozgolódik, a későbbiekben lehet még pontosítani a feladat elvégzését, hogy a kutya helyben álljon fel.
 • A jutalomfalatok elhagyásakor előfordulhat, hogy a kutyát nem motiválja az üres kezed látványa. Ilyenkor térj vissza a jutalomfalattal történő gyakorláshoz, mert a kutya még nem ismeri kellően a kézjelet. Később pedig dörzsöld a kezedhez a jutalomfalatot, hogy legalább az étel illata csábító legyen az üres kezeden.

Néhány ismétléssel a kézmozdulat is elegendővé válik ahhoz, hogy a kutya felálljon. Természetesen a vezényszó használata minden esetben kötelező.

Miért fontos, hogy a kutya megtanuljon állni?

Miért fontos, hogy a kutya megtanuljon állni

A kölyökkutyákat mindenki meg szokta tanítani arra, hogy leüljenek és lefeküdjenek, de a felállásra sokan nem gondolnak.

Erre a pozícióra sokkal ritkábban fogod utasítani a kutyát a közös életetek során, mint a leülésre. Ettől függetlenül erről a mozdulatról sem szabad megfeledkezni az oktatás során. A gyakorlat egyáltalán nem bonyolult és a szokásos jutalomalapú tréninggel gyorsan meg fogja érteni a kutya, hogy mit várnak tőle.

Mikor hasznos, ha a kutya vezényszóra fel tud állni?

Talán nem is gondolnád, milyen hasznos, ha a kutya parancsra képes egyhelyben állni. Nézzük a leggyakoribb helyzeteket, amiket megkönnyíthet az, ha a kutya állva marad.

 • Képzeld el, hogy fel akarod venni a kutyádat, de ő inkább hempereg vagy elszalad előled.
 • Gondolj bele, hogy nézne ki a lakás, ha a kutya sáros manccsal egyenesen a nappaliba szaladna, ahelyett, hogy vezényszóra megállna és várna, amíg megtörölgeted a lábát.
 • Hogyan boldogulna az állatorvos, vagy a kutyakozmetikus azzal az ebbel, aki nem tud parancsra felállni, és minden áron fekve akar maradni?
 • Sokkal gördülékenyebbek lehetnek a hétköznapok, a fürdetés és bundaápolás, illetve a rendszeres orvosi vizsgálatok, ha a kutya megtanul szépen felállni, amikor kérik tőle.
 • A kutyasportokban és a versenyeken alapfeltétel, hogy a kutya képes legyen állni a kifutón, a dobogón vagy az akadályok tetején.

Összegzés

A kutyákat nagyon könnyen megtaníthatod felállni a más ismert jutalomfalatok csábító hatásának bevetésével.

Az állás kevésbé gyakran alkalmazott pozíció, ám a jelentősége annál nagyobb. Könnyebbé teszi az állatorvosnál és a kutyakozmetikusnál tett látogatásokat, ha a kutya állva maradásával segíti a gondozók munkáját. De nagyon hasznosnak bizonyul a mindennapokban is, amikor a gazda szeretné felemelni, megfürdetni vagy megvizsgálni az ebet.

A kutyát meg kell tanítani arra, hogy ülő és fekvő pozícióból is képes legyen pusztán vezényszóra felállni, akár távolról irányítva, hosszabb ideig megtartva a helyzetét még ingerdús környezetben is.

Ne feledkezz meg az “állj fel” parancsról, amikor a kutyát engedelmességre neveled.

May 3, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.