Hogyan tanítsuk meg a kutyát ülni? [Útmutató lépésről lépésre]

Hogyan tanítsuk meg a kutyát ülni [Útmutató lépésről lépésre]

A kutya leültetése messze a legalapvetőbb engedelmességi gyakorlat, melyet mindig kutyának el kell sajátítania. A pozíció felvételére az embereknek meg kell tanulniuk utasítani a kutyát annak érdekében, hogy szófogadóvá váljanak, és az ülés magától is a napi rutin részét képezze.

A kutyák számára az ülés számos jelentéssel kell, hogy társuljon. Automatikusan ülniük kell, ha nyílik az ajtó, ha vendég érkezik, ha eljött az evés vagy a játék ideje.

Nézzük meg miként kell szakszerűen megtanítani a kutyát, hogy parancsra leüljön.

Hogyan tanítsuk meg a kutyát ülni?

A leülés, mint vendégváró forma

Hogyan tanítsuk meg a kutyát, hogy üdvözlésként udvariasan leüljön?

A kutya leültetése játék közben

A kutya leültetése távolból irányítással

Mennyi idő megtanítani a kutyát leülni?

Mi az első parancs, amit meg kell tanítani a kölyökkutyának?

Hogyan tanítsuk meg a kutyát leülni, ha nem akar engedelmeskedni?

Hogyan tanítsam meg, hogy leüljön és úgy is maradjon?

Hogyan ültessük le a kutyát?

Hogyan ültessük le a kutyát

A rutin kialakításához sok gyakorlás szükséges, de minden belefektetett perc meghozza a gyümölcsét és kellemessé teszi az együttélést.

A feladat oktatásához szükséged lesz egy maréknyi szemes tápra. A kutyát ezekkel a finomságokkal tudod csalogatni és rávenni a feladat elvégzésére. A kezedben lévő étel megfelelő mozgatásával elérheted, hogy a kutya a kezedet követve változtassa a testtartását. A gyakorláshoz az “ül” vezényszót kell alkalmaznod.

Állj meg a kutya előtt és szimatoltasd meg vele a kezedben lévő ételt.

 1. Használd a “Buksi, ül!” (Kutya neve+ül) utasítást és a kezedet emeld felfelé majd hátra, a kutya orra fölé. Ha jól mozgattad a kezed, akkor a kutya leül, mert álló helyzetben nem látná a kezedben lévő falatot, hiszen az addigra pont a feje fölé került volna, ezért kénytelen leülni.
 2. Ha túl magasra emelted a kezed, akkor pedig a kutyát felugrásra késztetted, hogy elérhesse a falatot. Mindig a kutya méretéhez kell igazítani a mozdulataid nagyságát, hogy pontosan úgy végezhesse el a feladatot, ahogy eredetileg tervezted.
 3. Ha a kutya esetleg hátrálni kezd, akkor kezdésként gyakorold vele az ültetést egy sarokban, hogy ne tudjon elkódorogni.
 4. Amikor a kutya leül, mindig alaposan és kedves hangszínen dicsérd meg és add neki oda az ételt.

A leülés, mint vendégváró forma

A kutya leültetése sokkal több funkciót lát el, mint az, hogy szükség esetén leültessük a kutyát. Jól jöhet vészhelyzetben, más kutyák társaságában, szökés megakadályozásában, az ugrálás megszüntetésében, és nagyon fontos a vendégek fogadásakor.

A lehető leghamarabb tanítsd meg a kutyát arra, hogy idegen emberek érkezésekor le kell ülnie. Senki sem szeret úgy látogatóba érkezni egy családhoz, hogy már az ajtóban nekiront egy szőrös és nyálas négylábú, aki magának követel minden figyelmet.

A türelmes barátok és ismerősök mellett sokszor érkezhetnek idegenek az otthonodba, akik nem akarnak a kutyával foglalkozni vagy barátkozni, csak csomagot hoznak, leolvasnák a mérőórákat, vagy megjavítanák a csöpögő csapot.

A családi hierarchia alján áll a kutya, így ő utoljára részesül a vendégek részéről az üdvözlésben, addig viszont türelmesen kell várnia. Minden alkalommal, amikor hazaérkezik egy családtag, idegen kopog az ajtón, ültesd le a kutyát, mielőtt az érkező megsimogatná vagy köszönne a kutyának. A leülést pedig jutalmazd étellel és szóban is.

A kutya rövid időn belül meg fogja érteni, hogy mindig le kell ülnie, ha valaki érkezik az otthonába.

Amíg a kutya ül, addig nem tud felugrani, láb alatt lenni vagy szaglászni. Így sokkal kényelmesebben érkezhet a vendég, akár egy tálca sütemény, akár egy szerszámosláda van a kezében.

Az eb számára sokkal jobb élmény, ha a leülésért díjat kap, mint az, ha megdorgálják az ugrálás miatt. Ezért szívesebben viselkedik majd jól a várt jutalom fejében.

Hogyan tanítsuk meg a kutyát, hogy üdvözlésként udvariasan leüljön?

A kutya udvariasan leült, a gazdáját így üdvözli.

A kutyák szótárában ki kell bővíteni az ül jelentését, ugyanis az ül nem csak azt jelenti, hogy kérlek adj enni vagy azt, hogy szófogadó vagyok, hanem azt is, hogy ily módon köszöntelek udvariasan.

A gyakorlathoz több kutyára és gazdára is szükség lesz, ezért főként a kutyaiskolában tanítható jól.

Udvarias üdvözlés – Könnyített gyakorlat

Az első feladat az, hogy mindenki álljon fel körben kutyával a bal oldalán egy külső és egy belső körbe rendeződve. A belső kör sétáljon az óramutató járásával ellentétes irányba, a külső kör pedig az óramutatóval megegyező irányba.

A cél az, hogy minden egyes találkozásnál, amikor a külső és belső kör szereplői összefutnak, végezzék el az udvarias üdvözlést a következők szerint: mindenki álljon meg, ültesse le a kutyát és kézfogással köszöntsék egymást a gazdák, és ezután folytatódjon a séta, amíg a következő pároshoz értek és váltsatok egymással kézfogást.

A gyakorlat addig tart, amíg mindenkivel sikerül kézfogást váltanotok. Ha jól sikerül a gyakorlat, akkor a belső kör kutyái mindvégig a kör közepén haladnak, a külső kör kutyái pedig a kör külső peremén, és egy kutya sem keresztezi a gazdi útját.

Ha a kutyád feláll és elindul a másik kutya vagy az idegen ember felé, azonnal lépj közbe és ültesd le őt a már megszokott “ül” paranccsal.

Udvarias üdvözlés – Nehezített gyakorlat

A gyakorlat következő eleme, hogy mindkét kör megfordul, és ellentétes irányba kezd el sétálni. Ekkor a kutyák közvetlenül egymás mellett haladnak majd, és egymás mellett ülnek, amikor a gazdáik a fejük felett ráznak kezet.

A gyakorlat így már sokkal nehezebb, ezért legyen kéznél bőven jutalomfalat, hogy kellőképpen díjazhasd a feladat hibátlan véghezvitelét minden alkalommal.

Ezen a ponton a két gazda megegyezhet arról, hogy engedélyt adnak a kutyáknak egymás üdvözlésére is. Kölcsönös beleegyezés után utasíthatják arra a kutyáikat, hogy köszönjenek egymásnak.

A körbe-körbe sétálós gyakorlatot többféleképpen is lehet módosítani. Például dönthettek úgy, hogy csak minden második embert üdvözöltök, illetve a külső vagy belső kör felváltva meg is állítható. Ilyenkor csak az egyik csapat folytatja a járkálást, a másik körben lévők pedig álló helyzetben várják a következő párost.

Ez a gyakorlat felkészíti a kutyát arra, hogy idegenekkel és ismerősökkel is találkozhat az utcán, valamint arra, hogy valaki éppen álldogáni fog, amikor megközelítitek. Megtanulja, hogy mindig le kell ülnie, amikor másokkal találkozik, és csak akkor mehet oda a másik kutyához, ha a gazdától engedélyt kap rá.

A kutya leültetése játék közben

A kutyát megtanítani arra, hogy vezényszóra üljön le valójában nem túl bonyolult. Viszont arra, hogy tengernyi inger közepette is a gazda parancsára figyeljen, már okozhat némi kihívást. Sok kutya társaságában játszadozva a kutyát nehezebb irányítani.

 1. Menj oda a kutyához, fogd meg a nyakörvét és adj neki egy jutalomfalatot, majd küld vissza játszani a “mehetsz játszani” vezényszóval. Így a kutya megérti, hogy a nyakörv megmarkolása a gazda részéről, nem egyenlő a játékidő végével, hanem pusztán egy pillanatnyi szünet, amikor valami finomságot kap.
 2. A feladat második lépcsőfoka, hogy a kutyát le is ülteted, amikor megfogod a nyakörvét, majd ismét szélnek ereszted a többi kutya közé körülszaglászni. A gyakorlás során a kutya megtanulja, hogy játék közben is figyelnie kell téged, hallgatnia az utasításaidra.
 3. A leültetés harmadik lépcsőfoka, amikor a kutyát kizárólag paranccsal ülteted le, és csak azután fogod meg a nyakörvét, miközben már szépen üldögél. Siker esetén jöhet a jutalomfalat és a szélnek eresztés, és természetesen a többszöri ismétlés.

A kutya leültetése távolból irányítással

A kutya leültetése távolból irányítással

A gyakorlásnak ezzel még nincs vége, mert a kutya egyelőre még csak azt tanulta meg, hogy üljön le, és engedje magát a nyakörvnél megfogni, amikor mellette állsz. A következőkben a távolból kell irányítanod a kutyát.

Kölyköknél általában nem okoz gondot senkinek egy csapat kiskutya közé bemenni és elkapni a saját kutyája grabancát. Ám a felnőtt kutyák esetében nem lehetünk biztosak abban, hogy kedvencünk játszótársai barátságosak lesznek velünk. Felnőtt kutyákat utasíts a távolból és lassan közelíts a kutyafalka felé.

Ültessük le veszélyes helyzetekben

A nyakörv megragadása biztonságot jelenthet a veszélyes helyzetekben, ezért a kutyáknak meg kell szoknia, sőt pozitív élményt kell társítania ahhoz, ha a gazda a nyakörvüknél fogja őket.

Képzeld el azt a szituációt, amikor vészhelyzet lép fel, az egyik kezedben egy kisbabát tartasz, a másikban a babakocsit tolod az ajtó felé, és a kutya hirtelen szökni próbál.

Az egyetlen, amit tehetsz, ha azonnal kimondod az ülj parancsot a kutyának, elengeded a babakocsit, és megfogod őt a nyakörvénél, különben bottal ütheted a nyomát.

Mennyi idő megtanítani a kutyát leülni?

Mennyi idő megtanítani a kutyát leülni

A kölykök már egészen pici koruktól képesek leülni, épp olyan természetes számukra az ülés, mint a levegővétel.

Az ültetés megtanítása valójában az engedelmesség első lépcsőfoka, mely során a kutya kézjelet és vezényszót társít a számára ismert pozícióhoz. A kölyköket jutalomfalattal percek alatt meg lehet tanítani arra, hogy leüljenek, ám ez a tudás még korántsem biztos.

A kezedben lévő étel követése ösztönös reakció és ebből a mozdulatsorból tanulják meg a hozzá tartozó kézjelet. A kézjellel párhuzamosan pedig megtanulják a vezényszót, hiszen a parancs minden alkalommal elhangzik.

Otthon leül, de máshol szófogadatlan

Az ebnek idővel meg kell tanulnia, hogy kizárólag utasításra, kézjelek és étel nélkül is leüljön. A kezdeti sikerek után nem szabad elkönyvelni, hogy a kutya megtanult ülni. Az ültetést folytatni kell minden lehetséges szituációban és a lehető legnagyobb távolságból is. Fontos, hogy a kutya engedelmes legyen ingergazdag környezetben és távolról is irányítható legyen.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy otthoni, steril környezetben tanítják leülni a kutyát. Otthon megtanul engedelmeskedni, de az utcán sétálva szófogadatlan négylábúvá válik.

Ezt elkerülendő, mindig tanítsd változatos helyeken és séta közben is ültesd le őt többször, váratlanul is, ne csak a kereszteződések előtt. Az ültetést minden családtaggal be kell gyakoroltatni, hogy mindenkire egyformán hallgasson a kutya, és mindenkinek engedelmeskedjen.

Mi az első parancs, amit meg kell tanítani a kölyökkutyának?

Az engedelmességi kiképzés első és legfontosabb része, hogy a kutyát megtanítsd parancsra leülni. Annak érdekében, hogy a későbbiekben a lehető legkevesebb erőfeszítéssel elérhesd, hogy a kutya engedelmes és jól képzett legyen, meg kell értenie az utasítások fontosságát és a végrehajtásból származó előnyöket.

Ha az ebet megfelelően kiképzed, akkor nagyon ritkán lesz szükség arra, hogy megszidd. A gyakorlatokat mindig integráld a napi rutinba. Különösen az élvezetes tevékenységeket egészítsd ki velük.

A tréninget elrejtheted játék és az evés közben, így a kutya figyelmét nem elterelni fogják a körülmények, hanem önmagukban is jutalommá válnak. Például, ha evés közben leülteted a kutyát és jutalmul folytathatja az evést, akkor sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonít majd az ételnek.

Az ültetéssel kontrollálhatod a kutyát

A leültetés szerepeljen mindig az első helyen, mielőtt a kutya bármilyen pozitív élményben részesül. Ültesd le vacsora előtt, ültesd le, mielőtt jutalomfalatot kapna, mielőtt megkapná a játékát, mielőtt megsimogatnád, mielőtt eldobnád a labdáját, mielőtt kiengednéd az ajtón, mielőtt beengednéd őt stb.

Ha minden apró mozdulat vagy jutalom előtt leülteted, akkor az eb meg fogja szokni, hogy ez a helyes viselkedés, és a leülés mindig valami plusz élmény ígéretét rejti.

Az ülés a gazda szempontjából a kontroll gyakorlását, a biztonságos pozíciót és a problémák elkerülését jelenti, hiszen amíg a kutya egy helyben ül, addig számos más tevékenységre képtelen, például nem tud ugrálni vagy elszaladni.

Hogyan tanítsuk meg a kutyát leülni, ha nem akar engedelmeskedni?

Hogyan tanítsuk meg a kutyát leülni, ha nem akar engedelmeskedni

A leüléssel általában nincs gond mindaddig, amíg semmi sem tereli el a kutya figyelmét. A parkban más kutyákkal játszó ebnél előfordulhat, hogy szinte rád sem hederít, mert nálad sokkal izgalmasabb ingerek veszik őt körül.

 • Először is magadhoz kell hívnod a kutyát akár a parkban, akár otthon vagytok. Szólítsd a nevén és használd a „gyere ide” vezényszót: Buksi, gyere ide!
 • Ha megérkezett, ültesd le egy pillanatra, hogy megnyugodjon.
 • Ha a kutya nem ül le elsőre, nem kell folyamatosan ismételned a vezényszót. Ilyen esetben két lehetőséged van. Az egyik hogy kivárod, amíg végrehajtja. A másik, hogy valami tejesen mást csinálsz, amivel magadra vonhatod a figyelmét és izgatottá teheted őt. Tedd érdekesebbé magad, mint a környező jelenségeket. Például úgy, hogy elkezded dögönyözni, kedvesen beszélni hozzá, vagy jutalomfalatot helyezel kilátásba. Ilyenkor újra elhangozhat az ül vezényszó, amit már jó eséllyel teljesíteni fog.
 • Ezek ellenére sem figyel rád? Akkor legvégső esetben felemelheted a hangodat, hogy ezzel is rávezesd őt a parancs végrehajtására, ha a hangzavar miatt az eb nem tud rád koncentrálni.
 • Az étellel nagyon jól lehet motiválni a kutyákat! Szükség esetén akár a vacsora egészét is adhatod neki szemenként, egyesével adagolva úgy, hogy minden egyes falatért leülteted.

A módszerrel még a nehezen szót fogadó kutyákat is megtaníthatod arra, hogy mindig leüljenek, amikor a parancs elhangzik.

Lenyomjuk-e a kutya fenekét, ha nem akar leülni?

Elterjedt módszer, hogy a kutyát gyengéden le kell nyomni a faránál, amikor le akarjuk ültetni, ám ez a technika hosszú távon nem működik.

A fizikai erő alkalmazása csupán akkor válhat be, amíg a kutya kicsi és mellettünk áll. Távolban szaladgálva vagy más kutyák körében ez a módszer megbukik, hiszen a kutya nem tapasztalja majd a nyomást, a fizikai interakciót a gazda részéről.

Hogyan tanítsam meg a kutyámat, hogy leüljön és úgy is maradjon?

Hogyan tanítsam meg a kutyámat, hogy leüljön és úgy is maradjon

A marad parancsot érdemes minél előbb megtanítani a kutyának, mert már azelőtt is alkalmazhatjuk, mielőtt a kutya teljesen megbontaná a rendet.

A pozíció elhagyásának előjeleit korábban észrevehetjük és ilyenkor még a paranccsal korrigálhatjuk a kutya terveit. Az “ül-marad” parancsot, akkor tudja leginkább értelmezni a kutya, ha már a “maradj” parancsot is megtanulta.

Ha a “maradj” vezényszó még ismeretlen a kutya számára, akkor a legkönnyebben azzal bírhatjuk maradásra, ha ülést követően nem adjuk neki egyből oda a jutalomfalatot, csak megdicsérjük, az ételt pedig még a kezünkben tartjuk.

Az “ül” feladat elvégzése után először azonnal, majd 2 másodperc múlva, majd 5, illetve 8 másodperc elteltével add neki oda az ételt. Egyre hosszabb ideig késleltesd a jutalomfalat átadását és a kutya anélkül képes lesz percekig ülve maradni és várni a kiérdemelt jutalmat, hogy arra külön felszólítást kapott volna. 

Összegzés

Az alapvető engedelmességi képzés alapja az ülés, melyet a fekvés, állás, behívás a maradás és a lábhoz igazodás követ.

Mindközül messze az “ül” parancsnak van a legtöbb funkciója, amit a mindennapokban legtöbbször hasznosíthatunk. Mint látható, nem is olyan nehéz hogyan tanítsuk meg a kutyát leülni.

A kutyák pontosan tudják, hogyan kell leülniük. Nem kell őket megtanítani arra, hogy hogyan vegyék fel az ismert testtartást, csupán azt kell megértetni velük, hogy parancsszóra vegyék fel az alakzatot. Az ebek legkönnyebben jutalomfalattal vehetők rá arra, hogy leüljenek, ezért az oktatáshoz mindig alkalmazz ételt.

A kéz mozgásából kézjelek, az elhangzó “ül” szóból pedig hamarosan számukra is érthető utasítás válik. A tréning nem csak a kutyának szól, hanem a gazdának is. Elsősorban neki kell elsajátítania az oktatás helyes módszereit, melyekkel hatékonyan tudja irányítani a négylábút.

Az eb akkor tanult meg leülni vezényszóra, ha bármikor le tudod ültetni őt, akármilyen távol is legyen tőled. Az ültetés nagyon jól jön olyan esetben, amikor például veszélyt tapasztalsz a kutya környezetében, és sokkal gyorsabb őt leültetni a távolban, mint odaszaladni hozzá.

April 29, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.