Hogyan tanítsuk meg a kutyát várni és maradni?

Hogyan tanítsuk meg a kutyát várni és maradni

A maradás és a várakozás nagyon fontos eleme az engedelmességi képzésnek. A két parancs hasonlónak tűnhet, ám valójában jelentésük eltér egymástól.

A “marad” parancs azt jelenti, hogy a kutyának adott pozícióban kell adott helyen maradnia. Például ülve kell maradnia a lábunk mellett, amíg mi buszjegyet vásárolunk.

A “várj” utasítás ezzel szemben arra kéri a kutyát, hogy maradjon nyugton a kijelölt helyen a számára kényelmes pozícióban, például, amíg elfogyasztjuk a kávénkat egy kávézóban, vagy az állatorvosi rendelő várótermében várunk a sorunkra.

Olyan, mintha azt mondanád a kutyának, hogy hagyd abba, amit csinálsz, vagy legyél türelmes, amíg engedélyt kapsz az evésre. Tréningünkben a “marad” parancsot rövid időtartamra alkalmazzuk, míg a “várj” parancsot hosszabb várakozási idő esetén.

Milyen szituációkra lehet alkalmazni a vár és marad parancsokat?

 • Az “ül-marad” parancs alkalmazása hasznos akkor, amikor kinyitjuk a bejárati ajtót és vendéget üdvözlünk.
 • A “fekszik-marad” parancs jól jön, amikor egy gyerek rendetlenkedik a közelben, vagy agresszív kutyával futunk össze.
 • Az “áll-marad” utasítás pedig hasznosnak bizonyul állatorvosi vizsgálatok vagy a kutya ápolása, fésülése és nyírása alkalmával.
 • A “marad” vezényszó ezen felül jól alkalmazható akkor, ha úgy látjuk, hogy a kutya megbontani készül az aktuális pozícióját és használatával megelőzhetjük, hogy a kutya véghezvigye a terveit, például macskát látva üldözőbe vegye.

A “marad” parancsszóhoz a stop kézjel, azaz a felemelt és zárt tenyér társul.

Hogyan tanítsd meg a kutyát várni?

Hogyan tanítsd meg a kutyát várni

A várakozás megtanítása megfelelő alapot képez a kutya későbbi maradásra késztetésére adott pozíciókban. Azaz a “várj” parancsot érdemes hamarabb megtanítani, mint a “maradj” parancsot.

Ha a kutya megtanulja azt, hogy adott helyen maradjon, könnyebb lesz megtanítani arra, hogy a maradását egy általunk kiválasztott pozícióban töltse.

Korábban, amikor az “ereszd” parancsot tanítottad neki, az ételekkel és a játékokkal, megfigyelhetted, hogy a kölyök a játék elengedését követően önkéntesen rendeződött várakozó pozícióba, magától letelepedett melléd ülve, fekve vagy állva.

Észrevehetted, hogy az alap vezényszavak oktatásakor (Fekszik, ül, áll), amikor egyre később adtad neki oda a falatokat, akkor is türelmesen, hosszú másodpercekig várakozott. A korábbi gyakorlatok és a jutalomfalatra várakozás segítettek abban, hogy a kutya mostanra hosszabb ideig is képes legyen adott helyen maradni.

A várakozásra tanítás gyakorlata

 1. Gyakorlásképp tarts magadnál néhány szem jutalomfalatot és egy szem tápot helyezz a tenyeredre.
 2. Használd a “Buksi, várj!” parancsot, amikor a nyitott tenyeredet tartod a kutya orra előtt.
 3. Ha a kutya piszkálja a kezed, akkor csukd be a tenyered. Ha nyugodtan várakozik, akkor add neki oda a falatot a “tied” vezényszóval.
 4. Ismételd a feladatot minél többször ahhoz, hogy a kutya egyre hosszabb ideig képes legyen várni az ételre, mielőtt megkísérelné megkaparintania magának. A gyakorlat során a kutya mozoghat, válthat testhelyzetet is, a lényeg, hogy a türelmesség jeleit mutassa.

Hogyan tanítsd meg a kutyát maradni?

A legkönnyebben akkor taníthatod meg a kutyát arra, hogy egy helyben maradjon, ha az alapvető engedelmességi tréning elemeit már sikeresen elsajátította.

Amint az eb képes vezényszóra magabiztosan ülni, feküdni és állni, illetve ezt a három testhelyzetet kérésre gyorsan váltogatni, megkezdhető a maradás megtanítása. A hirtelen pozícióváltások biztosítanak arról, hogy a kutya tudása megfelelő szintet ért el.

A három alapgyakorlat továbbfejlesztésének módja, hogy a már ismert pozíciókban töltött időt megnöveled, és fokozatosan egyre később részesíted őt jutalomban. Minden alapvető testhelyzetben gyakoroltasd vele a feladatokat a következők szerint.

 1. Kezd a gyakorlatot azzal, hogy leülteted/lefekteted/felállítod a kutyát az ismert vezényszavakkal, például: “Buksi, ül!”. Amikor a kutya leült, dicsérd meg szóban, de a jutalomfalatot csak 1 másodperccel később add oda neki.
 2. Ismételd a gyakorlatot úgy, hogy egyre több másodpercig bírod maradásra az ebet, mielőtt enni adnál neki. Erre nagyon jó módszer, ha a dicséretet hangosan ismételve számolsz: “Okosan ül, marad 1”, “Okosan ül, marad 2”, “Okosan ül, marad 3” és így tovább, egészen addig, amíg apránként eléri az egy percet is. A jutalomfalatot mindig akkor add neki oda, amikor sikerült nyugton maradnia a számolás végéig.

Tippek és tanácsok a gyakorlathoz

 • A feladatot ismételd meg minden testhelyzetből indulva és fokozatosan növeld a várakozási időt. Először csak 1 másodpercet várakoztasd, majd 3-at, 5-öt, 7-et szépen egymást követő körökben.
 • Törekedj arra, hogy a kitűzött időbeli cél könnyen teljesíthető legyen a kutya számára már a feladat legelejétől kezdve. Ezzel fenntartod a lelkesedését és sikerélménye lesz.
 • Egy kajla labradornak kezdésként elég lesz, ha másodpercenként növeled a várakozási időt, míg egy masztiffnak akár 3 másodperccel is megtoldhatod a várakozását minden körben. A terrierek és toy méretű kutyák esetében viszont a másodperc töredéke is elég a várakozások növelésére. Velük sokkal kisebb lépésekben haladj a mozdulatlanság idejének növelése felé.
 • Azzal, hogy a fokozatosság elvét követed és apró pillanatokkal, másodpercekkel húzod ki a várakozással töltött idő hosszát. Ezzel eléred, hogy a kutya szinte észrevétlenül képes legyen egyre több időt mozdulatlanul tölteni, miközben egyre kevesebb jutalomfalatot kell felhasználnod, hiszen végül csak pár percenként kell egy szem ételt adnod neki.
 • A feladat gyakorlásába vond be a családtagokat is. Rendezzetek versenyt, hogy ki tudja a leghosszabb ideig adott pozícióban tartani a kutyát, így nem csak a kutya fogja élvezni a feladatokat, hanem az egész család is drukkolhat a sikerekért.

Hogyan tökéletesítsd a kutya helyben maradását?

Hogyan tökéletesítsd a kutya helyben maradását

A “marad” vezényszó gyakorlásnak módja, hogy fokozatosan növeled a várakozási időt és a távolságot, és egyre ingerdúsabb környezetben gyakoroltatod az ebbel, hogy ott maradjon ahol hagytad.

A maradás fejlesztéséhez az idővel, a távolsággal és a külső ingerekkel kell dolgoznunk ahhoz, hogy az eb biztos tudást szerezzen.

A) feladat – Távolság

 1. Kezdésként állj nagyon közel a kutyához, ültesd le, majd mondd ki a “Buksi, marad!” vezényszót, kezeddel stopot mutatva a kutyának. A kutya most előtted ül nyugodtan, ezért dicsérd meg őt és tartsd vele a szemkontaktust.
 2. Ezután lépj egyet hátra, majd lépj ismét előre, vissza hozzá. Ha a kutya mindvégig a helyén maradt, akkor dicsérd meg és adj neki egy jutalomfalatot.
 3. A következő lépcsőfok, hogy most kettőt lépsz hátra és utána rögtön kettőt előre. Ha a kutya a helyén maradt dicsérd meg és add át a jól megérdemelt falatot.
 4. Ha kilépett a helyéről, akkor azonnal használd az “ül” vezényszót, hogy korrigáld a hibát.
 5. Folytasd a gyakorlatot úgy, hogy egyre növeled a lépéseid számát. Mindig használd a “marad” parancsot, mielőtt lépéseket tennél hátrafelé, a hiba korrigálásához, mindig az “ül” utasítást alkalmazd.

A korrigálás előfeltétele, hogy a kutya jól ismerje a korábban megtanított vezényszavakat távoli utasítás esetén is, ezért volt nagyon fontos, hogy a pozícióváltásokat közelről és távolról is leoktassuk az ebnek. Hamarabb kell megtanítani a távoli parancsadást, mint azt, hogy a helyén maradjon, amikor távolodunk tőle.

B) feladat – Körbesétálás

 1. A “marad” vezényszó elmélyítésének következő állomása, amikor a leültetés és a stop kézjel felmutatása, illetve a “Buksi, marad!” parancs elhangzása után az óramutató járásával ellentétes irányban körbesétálod a kutyát és visszatérsz egyenesen a lábai elé, ami a gyakorlat kiinduló pozíciója volt.
 2. Siker esetén természetesen jár a dicséret a kutyának, az alakzat megbontásakor pedig azonnal szólj rá, hogy üljön le, hogy korrigálhasd azt a merész tervét, hogy követni kezdjen téged.
 3. A következő lépés, hogy az óramutató járásával megegyező irányban körbesétálod az ülő kutyát.
 4. Az eljárás megegyezik az előző lépéssel, azaz ha ügyes volt és egy helyben maradt, megdicséred, ha pedig elmozdult, azt idő közben az “ül” vezényszóval korrigálod.

Az A és B feladat kombinációi

A tréningnek itt még nincs vége. Kérlek, hogy ismételd meg az A és a B feladatokat zsinórban, azaz sétáld körbe a kutyát egyszer jobbról és utána egyszer balról is. Majd lépj hátra kettőt, és ereszkedj először térdre utána pedig négykézlábra. Így közelíts a kutya felé, addig, amíg olyan közel érsz az orrához, hogy akár meg is tudnád puszilni.

Tippek a feladathoz

 • Állj fel, és kezdj el ugrálni. A kutyádnak mindvégig mozdulatlanul kell maradnia. Bármelyik résznél is elhibázza a gyakorlatot, kezd elölről. Ezután folytasd azzal, hogy hátralépsz és elkezdesz tapsolni, majd visszaállsz a kutya elé és felállítod őt.
 • 3 másodperc elteltével fektesd le a kutyát és ez legyen az új marad pozíció, amivel újrakezded a tréning különböző elemeinek gyakorlását. A feladat lényege, hogy minél több zavaró és szokatlan tényező jelenjen meg ebben a gyakorlatban, ami elterelheti a kutya figyelmét.
 • Nyugodt környezetben minden kutya jól teljesít, viszont ha a gazda ugrál, bolondozik és tapsol, az megzavarhatja a kutya békés üldögélését/fekvését/állását.
 • A tréning elemeit minden alapállásból kiindulva ismételd végig. Azaz legyen fekvő marad, álló marad is, ha már az ülő maradot jól elvégezte a kutya. Minden körben módosítsd a feladatra szánt idő hosszát. Sétálj lassabban, lépj vissza lassabban, tapsolj hosszabb ideig és így tovább.
 • Ha a kutya hátát finoman nyomkodod, azzal megerősíthető a pozíció megtartása, ugyanis ezzel azt üzened, hogy maradjon ott ahol van.

Amikor a körbejárások, hátralépések is jól mennek, és az sem tántorítja el a kutyát a maradástól, ha ugrálsz, négykézláb jársz körülötte, akkor tovább léphetsz a következő gyakorlatra, ami ennél már sokkal nehezebb lesz. A jutalomfalatokon kívül szükség lesz hozzá egy másik kutyára is.

C) feladat – Másik kutya simogatása

 1. Az alapállás megegyezik az eddigiekkel, állj meg a saját kutyád előtt, ültesd le és használd a “maradj” parancsot a tanult kézjellel.
 2. Ezután lépj oda a másik kutyához, és kezd el simogatni őt, úgy hogy közben nem veszed le a szemed a saját kutyádról, és szükség esetén távolról irányíthatod őt.
 3. A leghatékonyabb oktatási módszer a maradás képességének növelése során, ha megdicséred, amikor jól hajtja végre a feladatot, és azonnal korrigálod őt az “ül” vezényszóval, amikor még csak megfordul a fejében, hogy esetleg fel kellene állnia.
 4. Ha a kutya elhagyja a helyét, akkor azonnal menj oda, ültesd le és állj előtte mozdulatlanul legalább 10 másodpercig, hogy ismét sziklaszilárdan tartsa a pozícióját és csak utána kezd újra a gyakorlatot.

Nagyon fontos, hogy az alap vezényszavakat mostanra megbízhatóan és hiba nélkül végrehajtsa a kutya. Ha bizonytalan még az ül szó jelentésében, nem fogod tudni korrigálni a tréning ezen szakaszában felmerülő hibákat.

Hogyan kerülhetők el a hibák a maradj parancs oktatásakor?

Hogyan kerülhetők el a hibák a maradj parancs oktatásakor
 • Mindig használd a kutya nevét a parancsok kiadása előtt, hogy tudja neki szólsz.
 • A kutya “maradj” tréningjét mindig kezd nagyon rövid várakozási idővel, hogy a kutyát sikerélmények érjék, és szinte azonnal jutalomban részesüljön.
 • Nagyon apránként növeld azt az időt, mielőtt megjutalmaznád őt az étellel és a simogatással.
 • Ne támasz túl nagy elvárásokat a kutya felé, azaz ne késztesd túl hosszú várakozásra túl hamar.
 • Soha ne büntesd a kutyát, ha felhagy a várakozással, inkább korrigáld őt a kívánt pozíció kimondásával, például “Buksi, fekszik!”.
 • Korrigálni gyorsabb, mint odasétálni hozzá és megfogni a nyakörvét. Mire odaérsz, addigra az eb elfelejti, hogy az elmozdulás miatt büntetik. Azt fogja hinni, hogy amiatt kap büntetést, mert hagyta, hogy a gazda megfogja a nyakörvét, ami szembe megy a kézhezszoktatásnál tanultakkal.

A leggyakoribb hibák a gyakorlatok során

A tréning legyen mindig élvezetes a kutya számára, hogy szívesen vállalkozzon újabb feladatokra. Nagyon sokan ott hibázzák el, hogy kiképzőtábori körülményeket teremtenek a kutyának, és erővel kényszerítik őt az adott pozícióba.

Egyáltalán nem dicsérik a kutyát, mialatt szépen teljesíti a feladatát, akkor amikor alakzatot bont, akkor viszont leszidják és visszatessékelik a kiindulási pontra. Ahelyett, hogy Te is elkövetnéd ezeket a hibákat, válaszd a pozitív megerősítést, és köszönd meg a kutyának, hogy várakozik.

Úgy tűnhet, hogy a kutya épp nem csinál semmit, amikor vár, de valójában éppen megfékezi magát attól, hogy elinduljon valahová és ott hagyjon Téged, ami igen szép teljesítmény egy kíváncsi és energiával teli kölyökkutyától.

Pozitív megerősítés

Alkalmazd a számláló, dicsérő módszert (Okosan ül, marad 1-2-3) vagy dicsérd várakozás közben az “okos kutya”, “okos Buksi” kifejezésekkel, hogy közben is kapjon pozitív megerősítést a kutya.

A feladat teljesítése után kitörő örömmel simogasd, és finom falatokkal jutalmazd a szép teljesítményt. Ha a kutya 15 másodperc után felhagy a maradással és te megdorgálod, akkor azt fogja megtanulni, hogy értelmetlen várnia, mert a végén büntetést kap.

Ezzel szemben ha 3 másodpercenként megdicséred, akkor legalább 4 alkalommal kap dicséretet, mielőtt 15 másodpercnél feladná és te korrigálnád. A kutya így megtanulja, hogy maradni jó, megtörni a várakozást viszont nem kifizetődő.

Ne büntess, inkább könnyebb feladatot adj!

Büntetés helyett inkább csökkentsd a várakozási időt, és gyakorold be alaposan a 10-12 másodperces várakozást, mielőtt 15 másodpercre növelnéd.

Minden testhelyzetben tanítsd meg várni a kutyát és mindig ismételd meg a pozíció nevét: “Buksi, ül-marad!”, hogy a kutya ne zavarodjon össze, és tudja, milyen testhelyzetben kell várnia.

Nem szükséges kiabálni, vagy hangosan utasítani a kutyát. Akár a suttogva adott parancsokat is végre kell hajtania verbális fenyegetés nélkül.

Összegzés

Az engedelmességi trénig részét képezi a várás és a maradás megtanítása, melyek nagyon hasznos parancsok a zavartalan kutyatartás szempontjából.

A “várj” parancsot használhatod, ha hosszabb ideig szeretnéd valahol hagyni a kutyát, a “maradj” parancsot alkalmazd rövid időtartamra, ha egy bizonyos helyen és testhelyzetben szeretnéd tudni a kutyát, amíg valamit elintézel.

A kutya számára kimerítő a maradás és várakozás tanulása. Ezért inkább rövid intervallumokban gyakorolj a kutyával, majd engedd el kicsit játszani, mielőtt folytatnád a tréninget.

A kutya általában akkor hibázza el a faladatot, ha túl hosszú ideig kell várakoznia, túl sok zavaró tényező veszi körül, a gazda túl messzire megy tőle, és amikor a gazdi visszaindul hozzá.

Minden probléma kiküszöbölhető a gyakorlással! A cél az, hogy a kutya a távolság, az időtartam és a külső ingerek ellenére is sziklaszilárdan maradjon egyhelyben, amíg a gazdi útjára nem engedi.

May 10, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.