Hogyan tanítható hatékonyan a kutya? | Jutalomalapú tréning

Hogyan tanítható hatékonyan a kutya Jutalomalapú tréning

Utoljára frissítve: 2022. April. 06

A kutyák hatékony kiképzése igen fontos dolog. Ha jó gazdi szeretnél lenni, elengedhetetlen, hogy megismerd a kutyák természetét, melynek a legjobb módja, ha megfigyeled a kutyákat, amikor egymás közelében vannak rögtön a születésük után.

Falkaállatok révén, a kicsinyeknek meg kell tanulniuk jól kijönni egymással, ahhoz, hogy egész életükben biztonságban lehessenek.

Az újszülött kutyák a kezdetektől egymáshoz bújnak és melegítik egymást, ahogy a vadonban is teszik a kifejlett farkasok. Az ebek háziasítása után az alapvető életösztönök megmaradtak és az emberek társaságában hasonlóan viselkednek, mint évezredekkel ezelőtt.

Egy jól nevelt, magasan kiképzett kutya igen kellemes társaságot nyújt, de egy eb sem születik tökéletes barátnak, hanem meg kell tanítani őt arra, hogy azzá váljon.

A hatékony oktatási módszer alapja a díjazás, ami képes motiválni arra a kutyát, hogy szófogadó legyen, és mindig a helyes utat válassza. A módszer meglehetősen egyszerű és jól elsajátítható mind a kutya, mind a gazda számára.

Milyen módszerrel tanítható hatékonyan a kutya?

A vezényszavak különösen fontos szerepet töltenek be már az oktatás legelső szakaszában is, ezért a legtöbb kutyakiképző technika vezényszavakat alkalmaz, így az általunk ismertetett is.

Többféle módszer létezik arra, hogy a feladatok végrehajtására ösztönözzük a kutyát, ezek közül a legeredményesebb, ha finom falatok bevonásával motiváljuk a kutyát arra, hogy elvégezze, amit kérünk tőle.

Ha a kutyát a kezeddel segíted leültetni, vagy lefektetni, akkor a kutya hozzászokik ahhoz, hogy a gazdi manuálisan instruálja. A későbbiekben, amikor távolról akarod majd őt iránytani, hiányolni fogja a kezedet, és nehezen fogja megérteni, mit kérsz tőle.

Miért feküdne le akkor, ha nem vagy ott vele, hogy kihúzd a mellső lábait és ő bármit megtehet, amihez kedve szottyan? Jutalomfalattal viszont elérheted, hogy megértse a kezed mozgását, a jutalomfalatok csalogató hatása gyorsan kézjellé válik, onnan pedig már csak egy lépés, hogy az ezekhez társuló szavak jelentését is megtanulja.

Jutalomalapú tréning

Jutalomalapú tréning kutyával

Amint megértette a szavakat és a jeleket, már elhagyhatod a csalogató ételeket, hiszen addigra már megszokta a kutya, hogy ha a földre teszed a kezed, akkor le kell feküdnie. Korábban csak a jutalomfalat helyzetét követte, mostanra, pedig már a kezedet követi, azért mert a kedvedre akar tenni, és tudja, hogy a parancsok végrehajtása után megdicsérik vagy enni kap.

A képlet rendkívül egyszerű: először kérünk valamit a kutyától, megvárjuk, hogy teljesítse, végül pedig megjutalmazzuk. Mindaddig, amíg ezt a sorrendet követjük a nevelés során, addig sikereket érhetünk el.

Idővel a csalogató és motiváló falatokra sem lesz szükség, hiszen a kutyában felépült a pozitív asszociáció, ami a feladatok végrehajtásával jár. A jutalomfalatok mennyiségét csökkentheted úgy, hogy nem adsz minden feladat után belőle a kutyának, hanem egy feladatsor végén jutalmazod meg.

Végül pedig a falatokat leválthatod simogatásra és szóbeli dicséretre, játékidőre, vagy más kutyák társaságára, bármire, ami jelentőséggel bír a kedvenced számára.

Miért kell tanítani a kutyákat?

Sokan gondolják úgy, hogy a kutyákat csak 6 hónapos koruktól lehet tréningelni, ám ez nem igaz! Valójában 6 hónapos korig várni a kiképzéssel a legrosszabb, amit tehetsz, hiszen addigra az eb teste jobban hasonlít egy felnőtt kutyáéhoz, de mentálisan még kölyök.

A befogadástól számított 4 hónap alatt szinte mindent megtaníthatsz neki, amire felnőttként szüksége lehet ahhoz, hogy jó barát lehessen. A tréninget minél hamarabb el kell kezdeni, már a kötelező oltások előtt, hogy ne egy kontrollálhatatlan, szófogadatlan, és folyton randalírozó kutyával kelljen szembenézned a kamaszkor kihívásokkal teli szakaszába.

A kutya hamar a fejedre nőhet

A kutyák habitusa miatt különböző előre látható problémák merülhetnek fel az érés során. Egészen biztos, hogy a kutyád fel fog nőni, eléri a végleges testméretét és kiképzés nélkül úgy fog viselkedni, mint bármelyik neveletlen kutya, aki hamar a fejedre nő.

Meg fogja rágni a szék lábát, szét fogja cincálni a papucsodat, sáros lábnyomokat hagy a falon vagy a szőnyegen, felássa a kertet, kikaparja a virágaidat, ugatni fog, csavarogni indul és kergetőzni és játszani kezd, amikor épp mérges vagy rá.

A legjobb, ha elejét veszed ezeknek a gondoknak és elkezded a kiképzését, mielőtt még beidegződött viselkedéssé válnának és berögzülnének a kutya mindennapi rutinjába. Minden kutya egyedi személyiséggel bír, ezért mindegyik más kihívásokat fog tartogatni a gazdájának.

Lehet, hogy félénk lesz és visszahúzódó vagy nem tud majd megfelelően koncentrálni, vagy nagyon sokat kell bátorítani ahhoz, hogy elvégezze még a legegyszerűbb gyakorlatokat is. A jutalomalapú tréninggel minden problémára találsz majd megoldást!

Milyen kutyáknak ajánlott a jutalomalapú tréning?

A jutalomalapú tréning ideális minden kutya számára, legyen szó akár újszülöttekről, kölykökről, kamaszokról, felnőtt vagy idős kutyákról. A módszer minden fajtánál és korosztálynál hatékony, függetlenül attól, hogy honnan jön a kutya, mit tanult vagy nem tanult korábban, vagy milyen rossz szokásokat szedett fel az elmúlt évek alatt.

Az itt ismertetett alapelvek és technikák épp úgy alkalmasak arra, hogy egy idős kutyát új trükkökre vagy a már ismert parancsokra újra megtanítsd, mint arra, hogy egy kölyök helyes viselkedésének alapjait megteremtsd.

Ha már van kutya a családban és újabb négylábú befogadására vállalkozol, bátran tanítsd őket párhuzamosan ezzel a módszerrel. A módszer segít abban, hogy a neveletlen, vagy agresszív, viselkedési problémákkal küzdő kutyák jól képzett, szófogadó ebek legyenek.

A technika előnye, hogy a kutyát nem kell kézzel korrigálnod, tologatnod, ültetned vagy bármilyen módon erőltetned. Ezért biztonságosabb, mert csak pozitív asszociációt, jutalomfalatot és simogatást társít az érintéseidhez, nem pedig büntetést vagy fájdalmat.

A jutalomalapú kiképzés filozófiája mentén kialakított módszer különböző változatait előszeretettel használják vadállatok kiképzésére is, például grizzly medvék, gyilkos bálnák, ragadozó madarak, nagymacskák és laboratóriumi patkányok tanítására is.

Nem meglepő, hiszen a vadállatokat nehezen lehetne pórázon rángatni, vagy fizikai erővel rávenni arra, hogy kövessék az utasításokat.

Milyen eredményekre számíthatsz a jutalomalapú tréninggel?

A kutya várja a jutalomfalatot

Messzemenően a legfontosabb szempont a viselkedési tréningek gyakorlása során, hogy megtanítsuk az ebet arra, hogy ne harapjon meg embereket, különösen gyerekeket ne bántson.

El kell fogadnod, hogy minden kutyában benne van a lehetőség, hogy potenciális harapó válik belőle, bármilyen neves tenyészetből vásároltad őt. Épp ezért a kezdetektől meg kell tanítani a kutyát, hogy a későbbiekben ne támadjon senkire.

A temperamentum és a viselkedés korrigálása után rátérhetsz arra, hogy kellemes társaságot faragj a kedvencedből. Az engedelmességi tréning lényege, hogy a kutyából szófogadó társ váljon, akivel gondtalan az együttélés.

Ha azt szeretnéd, hogy ne húzza a pórázt, hívásra odajöjjön hozzád és ne ugráljon fel, akkor időben el kell kezdened az oktatását. Nyilvánvaló, hogy kutyaiskolába nem viheted a kutyát 3 hónapos koráig mielőtt megkapta a kötelező védőoltásokat, de ezt megelőzően otthon is elkezdheted az oktatását, akár az érkezése másnapjától kezdve.

A tréning során időben ki fognak bukni azok a pontok, amivel a kutyának nehézségei vannak, nem megy jól neki, vagy helytelenül viselkedik. Minél hamarabb nyilvánvalóvá válnak a problémák, annál hamarabb megkezdheted az orvoslásukat, amíg még kicsik és könnyebben kezelhetők.

Azok a problémák, amiket nem oldasz meg kölyökkorban, később elhatalmasodhatnak és a korrekció időigényes folyamat, ami nehezebben végrehajtható egy felnőtt kutyán.

Miért fontos a gyakorlatok ismétlése?

A gyakorlat elsajátítása nyugodt környezetben még nem biztosíték arra, hogy a kutya minden helyzetben képes lesz végrehajtani a tanultakat. Épp ezért fontos, hogy a gyakorlatok ismétlése a mindennapok részét képezze és a lehető legváltozatosabb környezetben újra és újra begyakoroltassuk velük.

A kiskutyák fejlődése így igazán látványos lehet rövid időn belül is. Minél többet gyakorolsz a kutyával, annál ügyesebb lesz, és annál magabiztosabban fogja végrehajtani a parancsokat.

A tréning soha nem érhet véget.

A feladatoknak nem kell szükségszerűen mindig változniuk, nem kell a végtelenségig új trükkökre tanítani a kutyát, hanem a meglévő tudást kell gyakoroltatni vele a lehető legkülönfélébb szituációkban.

A kutyák viselkedése életük során változik, ezért sosem állíthatod, hogy a kutya már tud valamit, mert előfordulhat, hogy lesz olyan helyzet, amikor megfeledkezik a parancs végrehajtásáról. A tudás mélyítése és fejlesztése a cél, hogy a tréning mentén a kutya boldog maradjon élete végéig.

Jutalomalapú tréning a gyakorlatban

A kutya nevelése akkor kezdődhet, ha a gazda megtanulta a módszer alapjait és a gyakorlatok elemeit elsajátította. A kiképzés szempontjából nagyon fontos, hogy következetesen ragaszkodjunk a módszerhez és ennek mentén átlátható szabályrendszert alakítsunk ki az eb számára.

A kutya megértését segíti, ha külön tudja választani az elvárt viselkedést a nemkívánatos cselekedetektől. A helyes viselkedést mindig jutalmazni kell, a helytelen viselkedést pedig figyelmen kívül kell hagyni.

1. lépés

Az első gyakorlat során fel kell állnod a kutya mellé, és alaposan meg kell figyelned a viselkedését. 5 másodpercenként döntést kell hoznod arról, hogy a kutya éppen jól vagy rosszul viselkedik, és ennek megfelelően kell őt jutalomban részesítened, vagy figyelmen kívül hagynod.

2. lépés

Mikor viselkedik jól a kutya? Minden olyan állapot, amikor a kutya nem csinál rosszat, azaz nem ugat, nem morog, nem pattog fel-alá, hanem ül, fekszik vagy rád néz vagy egyszerűen csak nyugodt, az már üdvözlendő viselkedésnek minősül, ami dicséretet érdemel!

3. lépés

Ezt követően lépj odébb kettőt és állj megint egy helyben, és ismét figyeld meg 5 másodpercig a kutya viselkedését. Ha jól viselkedik, akkor jutalmazd őt megint és szavakkal is bátorítsd.

4. lépés

A feladat lényege, hogy nem kérjük semmilyen parancs végrehajtását az ebtől, csak körülötte vagyunk, időnként megállunk és megfigyeljük. A kutya ilyen helyzetben önállóan dönt a viselkedéséről, nem pedig utasításokat követ. Viszonzásul mi pedig visszajelzéseket küldünk arról, hogy ezekben a másodpercekben jól viselkedik.

Ily módon könnyen megtaníthatjuk a kutyát arra, hogy mi a helyes viselkedés és arról is biztosítjuk, hogy érdemes a közelünkben lennie, hiszen nálunk csupa élmény és finomság várja. Ha ez idő alatt inkább más kutyákat vagy tárgyakat szaglászik, vagy más emberekhez megy, akkor ignorálni kell a kutyát egészen addig, amíg vissza nem tér hozzád, és újra szépen viselkedik.

Meg lehet büntetni a kutyát?

Ignorantia juris non excusat – azaz a törvény nem ismerése nem mentesít, hangzik a latin mondás, ám a kutyákra ez nem érvényes. A büntetés feltétele, hogy az érintett bűnt kövessen el, de a kutyákat nem szabad megbüntetni olyan cselekedetért, amiről nem tudták, hogy szabályokba ütközik.

Ha vannak konkrét elképzeléseid arról, hogy a kutyádnak hogyan kellene viselkednie, milyen szabályokat kell betartania ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen az együttélés, akkor mielőbb add a tudtára, és tanítsd meg őt a helyes viselkedésre.

Ha ezt elmulasztod, akkor biztos lehetsz abban, hogy a kutya meg fogja szegni azokat a szabályokat, amiknek a létezéséről nem is tudott. A szabályszegést pedig sajnos az esetek többségében büntetéssel jutalmazzák az emberek, ami pedig tovább rombolja a kutya magatartását.

Mielőtt eszedbe jutna megbüntetni a kutyát, kérdezd meg magadtól, hogy mindent megtettél-e annak érdekében, hogy az eb számára világosak legyenek a keretek, és elégszer megdicsérted-e őt, amikor jó döntéseket hozott.

Ha a kutya nem tudja egy adott szituációban, hogy mi a helyes út, akkor nem büntetéssel kell kijelölni az irányt, hanem segíteni kell neki abban, hogy felfedezze a helyes tettek előnyeit.

Amikor a gyereked eldob egy üvegpoharat, akkor optimális esetben, nem kiabálni fogsz vele, és nem vered meg, hanem elmagyarázod neki, hogy a törött üvegszilánkok balesetveszélyesek, és fájdalmat okoznak, amikor belelépünk. Miért tennél másképp a kutyáddal?

A verbális és fizikai bántalmazás rendszerint azt eredményezi, hogy a kutya rettegni kezd a gazdájától és sok esetben nem tudja beazonosítani, hogy mivel érdemelte ki a büntetést. A szidalmazás helyett sokkal hatékonyabb, ha ignorálod a kutyát.

Összefoglaló

A kutyák kiképzése elengedhetetlen ahhoz, hogy jó társ váljon belőlük. Számos módszer közül választhatsz, ám a legnagyobb sikereket a jutalomalapú tréninggel érheted el, mely arra fókuszál, hogy a kutya helyes viselkedését ösztönözze.

A jutalomfalatok csaliként működve motiválják a kutyát arra, hogy kövessék a kezedet és automatikusan felvegyék azokat a pozíciókat, amelyeket kérsz tőlük. A jutalomfalat mozgása hamarosan kézjellé, majd a vezényszavak beiktatásával parancsokká válnak, melyeket a várt jutalomért cserébe önkéntesen végrehajtanak.

Ennek a módszernek az előnye, hogy a kölyköket kezdetektől a helyes útra tereli, anélkül, hogy fizikai erőfeszítést kellene tenned, és biztonságosan alkalmazható a problémás vagy korábban elhanyagolt ebeknél is.

A technika pozitív élményeket társít a tréninghez és minden kutya szívesen tesz majd a gazdája kedvére, ha jutalom az osztályrésze, nem pedig szidást vagy büntetést kap a vétkei miatt.

2022. April 06.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.