Hogyan hagyjuk el a jutalomfalatot a tréning során?

Hogyan hagyjuk el a jutalomfalatot a tréning során

A tréning során két rendkívül fontos céllal veted be a jutalomfalatokat. A falatok csaliként szolgálnak a kutyusok testhelyzetének megváltoztatására, illetve jutalomként és megerősítésként funkcionálnak abban az esetben, ha a kutya megfelelően végrehajtja a kiszabott feladatát.

Sok kutyatulajdonos nincs tisztában azzal, hogy a kutya idővel veszíthet a motivációjából. Ilyenkor kedvencünk a jutalomfalatok ellenére sem akarja végrehajtani a feladatokat. A jutalomfeladatok elhagyása 4 lépésben történik.

Olvass tovább és megtudhatod miként hagyhatjuk el az ételt a kutya tréningje során.

Miért fontos az étel a tréning során?

Miért hagyd el a jutalomfalatot a tréningben?

Hogyan hagyd el az ételt a tréningben?

Hogyan jutalmazd a kutyát étel nélkül?

Miért fontos az étel a tréning során?

Miért fontos az étel a tréning során.

Az étel a lehető legjobb motiváló eszköz az ebek számára, hogy fizikai beavatkozás nélkül különböző műveletek elvégzésére bírjuk őket, valamint hatékony módot kínál a jutalmazásra.

A jutalomalapú tréning, mely egyszerre csaliként és jutalomként használja fel az ételt kétség kívül rendkívül hatékony, szórakoztató, egyszerű és gyors kiképzési módszer, mely segít a parancsok jelentésének és jelentőségének megtanításában.

Míg a kutya temperamentumának javítását célzó feladatokban bármennyi ételt adhatunk az ebnek, addig az engedelmességi képzés során be kell tartanunk bizonyos korlátokat.

Az engedelmességi tréning megköveteli, hogy idővel leszokjunk a jutalomfalatok állandó osztogatásáról és csökkentsük az étel mennyiségét annak érdekében, hogy a kutya anélkül is hajlandó legyen végrehajtani az utasításokat, hogy ételt kapna.

Miért hagyd el a jutalomfalatot a tréningben?

Miért hagyd el a jutalomfalatot a tréningben.
A vezényszavak ismerete nem garantálja a feladat végrehajtását!

Ha a kutya túl sok ételt kap a gyakorlás során, akkor úgy érezheti, hogy csak akkor kell szót fogadnia, ha a gazda kezében élelem van. Ezáltal elkényeztetetté válik és egyre kisebb lesz az étel motiváló ereje.

Meg kell győzni az ebet arról, hogy érdemes szót fogadnia és eleget tennie a kéréseinknek, különben a kezdeti sikereket hamar felváltja a gyors felejtés és ellenállás a részéről. A vezényszavak ismerete még nem garantálja, hogy a kutyának szándékában áll végrehajtani azokat.

A cél az, hogy hosszú távon engedelmességre neveljük a kutyát, és az eb tudása ne függjön a jutalomfalatok meglététől. Így nem kell éveken keresztül magunkkal cipelnünk egy zacskó szemes tápot annak érdekében, hogy jobb belátásra bírjuk kedvencünket.

Kiváló teljesítmény után ezután is jutalmazd meg a kutyát

A jutalmul szolgáló csemegéket nem kell teljesen megvonni az ebektől, de egyre ritkábban kell alkalmazni őket, például új trükkök megtanításához, vagy egy-egy kiváló teljesítmény díjazásául. Bár az élelem minden kutya számára vonzó a kezdeti képzés során, idővel megfigyelhető, hogy csábító erejük csökken, különösen más kutyák társaságában.

A magyarázat egyszerű: bármennyire is szeretik a kutyák a hasukat, bizonyos tényezők sokkal érdekfeszítőbbek számukra, így a saját fajtársaik is.

A jutalomfalatok a képzés második szakaszában, amikor a kutya már jól ismeri a vezényszavakat, kézjeleket és az utasítások megfelelő végrehajtásának módját, kiválthatók játékidővel, barátkozással vagy más értékes időtöltéssel.

A kutya megfelelési vágya könnyen alább hagyhatna, ha “csak” ételt kapna a teljesítményéért, míg az engedetlenség pedig önkényes játékidőt nyerhetne. Jutalmazd a kutyáz azzal, hogy odamehet a társaihoz, így rájön, hogy a szófogadásért cserébe is megkapja, amire vágyik.

Hogyan hagyd el az ételt a tréningben?

Hogyan hagyd el az ételt a tréningben

A tréning második szakaszában 4 lépést kell követned annak érdekében, hogy elhagyhasd a jutalomfalatokat a kutya csábításához és a teljesítménye jutalmazásához.

Az étel csaliként történő felhasználását úgy szüntetheted meg a leggyorsabban, ha egyszerűen csak zsebre teszed a falatokat, és kizárólag a kutya legkiválóbb végrajtásainak jutalmazására használod őket.

Az étellel történő jutalmazást pedig úgy hagyhatod el, ha üresen hagyod a zsebeidet és más jutalmak után nézel. Már a kezdetektől érdemes váltogatva használnod az ételt csaliként vagy jutalomként.

 • Az egyik oktatás alkalmával csak csalogatásra használd a kezedben lévő falatokat, és ne adj jutalomként a kutyusnak ételt.
 • A másik oktatás ideje alatt pedig ne használd csaliként az ételt, kizárólag jutalmazó eszközként.

A kutya így megtanulja, hogy csak azért, mert étel van a kezedben, még nem biztos, hogy megkapja, illetve lesznek alkalmak, amikor jutalmul ételt kap annak ellenére, hogy nem tartottál semmit a kezedben.

1. Lépés: Az étel elhagyása csaliként

A tréning elején a kutya megtanulja, hogy figyeljen a kezedben lévő falatra és kövesse annak mozgását, így az étellel csalogató kéz hamarosan kézjellé válik. A felfelé tartott tenyér lesz az ülés kézjele, a lefelé tartott tenyér pedig a lefekvés jele.

Pár ismétlés után a kutya megtanulja, hogy hogyan hangzik a parancs és milyen kézmozdulat társul hozzá. A kézjelek megértése sokkal könnyebb az ebek számára, mint a szavak elsajátítása. Amikor a kutya már nagyon jól teljesít, nem lesz szükség arra, hogy ételt tarts a kezedben, hiszen addigra már a szóbeli utasítás vagy a kézjel is működik.

Tedd a zsebedbe a jutalomfalatokat és gyakorold a gyors pozícióváltást az ül-fekszik-ül-feláll-fekszik-feláll parancsokkal és kézjelekkel étel nélkül. A sorozat végén dicsérd meg a kölyköt és adj egy csemegét neki a zsebedből.

Látható, hogy nem szükséges étellel motiválnod a kutya pozícióváltását, mert anélkül is szépen tudja a dolgát. Ebben a lépésben a kutya megtanulja, hogy a gazdi akkor is képes elővarázsolni az ételt, amikor láthatóan nincs a kezében semmi.

2. Lépés: Az étel mennyiségének csökkentése jutalmazáskor

A második lépésben használd csaliként a jutalomfalatot. Ültesd le a kutyust, majd utasítsd őt különböző pozícióváltásokra minél többször. Tartsd folyamatosan a kezedben az ételt és ne add oda az ebnek, így kiderítheted, meddig hajlandó dolgozni a kutya anélkül, hogy megkapná az áhított csemegét.

A feladat lényege, hogy a lehető legtöbb parancsot végrehajtsa a kutya csupán egyetlen falatért, hiszen ez a fejlődés kulcsa. A képzés elején, még minden mozdulatért járt 1-2 jutalomfalat, idővel 3-5 egymást követő végrehajtás várható el a kutyától. Később pedig akár 20 megfelelés lesz szükséges ahhoz, hogy az eb egyetlen falatot kiérdemeljen.

A módszer segítségével fokozatosan csökkentheted az ételosztást, és idővel szinte teljesen elhagyhatod. A gyakorlást tovább fokozhatod azzal, ha zsebre rakod az ételt és megismétled vele a pozícióváltásokat. A jutalmat csak akkor vedd elő, ha a kutya gyorsan képes váltogatni a testhelyzetét, vagy ha nagyon pontosan követi az utasításokat.

A kutya így megtanulja, hogy a gazdinál akad még étel, de nem kaphat belőle minden alkalommal, csak amikor nagyon ügyes.

A kért feladatok számának növelése mellett növeld meg azt az időt is, amit egy helyben kell töltenie az ebnek, mielőtt átadnád neki az ételt. Minél tovább kell várnia a jutalomra, annál jobban fog rád figyelni.

3. Lépés: Az étel elhagyása a tréningben

A művelet tökéletesen megegyezik a korábbiakkal, most is különböző feladatok egymás utáni végrehajtását kell kérned a kutyától. Ezúttal viszont nem lehet nálad semmilyen étel.

A jutalomfalatokat helyettesítsd, szóbeli dicsérettel, simogatással, játékokkal, közös tevékenységekkel, például labdázással, vagy bármivel, amiért a kutya lelkesedik.

Egy jól sikerült feladat után, használd a “mehetsz játszani” vagy a “hozd ide a labdát” utasításokat, így a jutalom nem étel lesz, hanem élmény.

Ebben a körben a kutya megtanulja, hogy bár nincsen a gazdinál étel, annál sokkal értékesebb jutalmakban is részesülhet, ha szót fogad és követi az utasításaidat.

4. Lépés: A jutalmak megszüntetése

A feladatsor végén már nem szükséges semmilyen módon jutalmazni és megerősíteni az ebet az elvárt viselkedés teljesítéséért. A 4. fázis már emeltszintű megfelelést igényel.

Természetesen bármikor jutalmazhatod a kutyát a hétköznapok során, de fontos tudnod, hogy a kutyád viselkedése nem függ a jutalom típusától és mértékétől. Mostanra az eb azért teljesíti a kéréseidet, mert meg akar felelni neked.

A korábbi gyakorlások révén a kutya viselkedése önmegerősítővé vált, azaz a kutya megtanulta, hogy a szófogadás a helyes döntés. Bizonyos értelemben maga a feladat végrehajtása és a részvétel lesz a kutya jutalma.

Tekints úgy a tréningre ezen a ponton, akár az olvasásra, táncra, kártyázásra vagy a sportra. Önmagában a tevékenység is élvezetes, szórakoztató és kellemes időtöltés, ezért nem szükséges további jutalmakat beiktatnod ahhoz, hogy kedvenced örömmel vegye az akadályokat.

Hogyan jutalmazd a kutyát étel nélkül?

Hogyan jutalmazd a kutyát étel nélkül.

A tréning kezdetén óriási jelentősége van az ételnek mind a kutya motiválásában, mind a jutalmazásában. A jutalomfalat kiválóan működik nyugodt környezetben. Ám a hatékonysága és motiváló ereje az idő múlásával és a zavaró külső ingerek fokozódásával folyamatosan csökken.

A hétköznapokban hamar kiderül, hogy hiába akarod leültetni a kutyát olyankor, amikor inkább szaladgálni és játszani lenne kedve. Könnyű kitalálni, hogy a kutya által áhított tevékenység lehet a feladatok levégzéséért járó lelkesítő jutalom, amikor az étel már veszíteni látszik a hatékonyságából és nem ösztönzi kellőképpen a kutyát a helyes magatartásra.

Alternatív jutalmazási módszer

Ha a kutya szót fogad, akkor elengeded játszani, ha nem, akkor pedig maradnia kell. A kutya alternatív jutalmazásának módját a legkönnyebben úgy alakíthatod ki, ha listát készítesz arról a tevékenységekről, amikért rajong a kedvenced, majd ezeknek a gyakorlását különböző feladatokhoz kötöd.

Például, ha a kutyád szeret sétálni, megtanítod neki, hogy hozza oda a nyakörvét és üljön szépen. A helyes viselkedés jutalma pedig maga a séta lesz. Séta közben kérd meg a kutyát, hogy üljön le. A feladat elvégzéséért járó jutalom ebben az esetben az lesz, hogy a kutya folytathatja a sétát, ami a lehető legjobb jutalom egy mozgékony eb számára.

Kérés nélküli feladat teljesítés

Integráld a feladatokat a napi rutinba, hogy minden egyes helyzetben, a kutya magától, kérés nélkül teljesítse a feladatokat. Például üljön le, amikor közeledik a vacsora, vagy szeretné, hogy megsimogasd.

Iktasd be minél gyakrabban a leülést azon programok és aktivitások elé, illetve ékeld be ezen események folyamatába, amiket a kutya a legjobban szeret.

A kutya mindent megkaphat, csupán annyit kell tennie, hogy betartja az utasításokat és idővel magától kezdeményezi a tanult, helyes viselkedést. A napi rutin kialakítása megbízhatóbbá teszi a kutyát és sokkal kellemesebb, élhetőbb társaság válik belőle, miközben ő is boldognak és szabadnak érezheti magát.

A leültetéssel tanítsd türelemre és együttműködére

A leültetéssel tanítsd türelemre és együttműködére.

Biztosan tudod, milyen nehéz elindulni otthonról egy neveletlen kutyával. Az irányíthatatlan négylábúval való közlekedés balesetveszélyes, időigényes és bosszantó.

Sokkal könnyebb dolgod lesz egy olyan társsal, aki indulás előtt türelmesen leül, megvárja, amíg rácsatolod a pórázt, és téged követve, húzás nélkül lépi át a küszöböt.

A közös együttélés zavartalansága érdekében tanítsd meg a kutyát arra, hogy a következő szituációkban leüljön:

 • Amikor valaki bejön az ajtón.
 • Mielőtt bejön a lakásba.
 • Mielőtt kimegy a lakásból vagy a kimegy a kapun.
 • Ha másik ebbel találkozik.
 • Szeretne felugrani a kanapéra.
 • Mielőtt pórázra tennéd vagy levennéd a pórázát.
 • Minden étkezés előtt.
 • Mielőtt beszállhat az autóba vagy kiszállhat az autóból.
 • Mielőtt eldobnád neki a labdát, vagy visszahozza.
 • Amikor simogatást, dögönyözést vár.

Ha sikerült tökéletesen beillesztened a tréninget a napi rutinba, a kutya nem fog többé különbséget tenni a játék és a tréning között. Nem fogja munkának érezni az udvarias viselkedést.

A napi teendők és az események szabályozott keretet kapnak és sokkal szórakoztatóbb lesz kedvenced számára a feladatok elvégzése. Számodra pedig kiszámíthatóbbá és kellemesebbé válik az együtt töltött idő.

Összegzés

A jutalomalapú tréning alapja a jutalomfalatok által történő csábítás és díjazás. A jutalomfalatok idővel veszítenek hatékonyságukból! Ezért a kutyát meg kell tanítani arra, hogy étel bevonása nélkül is szót fogadjon az embereknek.

A jutalomfalatok elhagyása 4 lépésben történik, melyben folyamatosan csökkentjük az étel mennyiségét és átadásának gyakoriságát.

Az étel ezt követően más jutalmakra, játékokra, közös programokra, vagy a kutya által kedvelt időtöltésekre cserélhető. Ideális esetben a kutya engedelmességet tanul és a feladatokban való részvétel válik a jutalmává.

A tréninget integrálni kell a hétköznapokba, hogy a kutya magától, kérés nélkül végrehajtsa az ismétlődő feladatokat. Például minden alkalommal leüljön, mielőtt megkapja a vacsoráját, vagy sétálni indulhat. A tréning eredményeként udvarias, szófogadó és könnyen kezelhető társat kapunk, akivel szinte gondtalan és kiszámítható az együttélés.

May 24, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.