Kutya behívása: Így tanítsd meg gyorsan és egyszerűen!

Kutya behívása - Így tanítsd meg gyorsan és egyszerűen

Az egyik legfontosabb dolog, amit minden kutyatulajdonosnak meg kell tanítania kedvencének, az a kutya behívása. Számtalan olyan szituáció adódhat, amikor a kutya stabil behívása szó szerint életet menthet.

Tarts velem és ismerd meg hogyan tanítsd meg a kutyát arra, hogy odajöjjön hozzád!

A kutya behívása

Hogyan kell helyesen behívni a kutyát?

Milyen hibák merülhetnek fel a behívás tanítása során?

Mit tegyünk, ha a kutya nem hallgat a behívásra?

Mikor nem szabad behívni a kutyát?

Hogyan gyakorold a behívást játék közben?

A kutya behívása

A kutya behívása.

A kölyökkutyák különösen 3 hónapos koruk körül szinte mindenhez és mindenkihez szívesen odamennek maguktól is. Egy Labrador még akár egy lehulló falevelet is képes megcélozni, hogy üdvözölje azt a földre érkezve.

A piciknek azonban meg kell tanulniuk azt is az engedelmességi tréning részeként, hogy kérésre odamenjenek az emberekhez. A kiképzés korai szakaszában különösen fontos, hogy mindig dicsérd a kutyát, amikor közeledik feléd, mert egy kölyöknél gyakran előfordul, hogy félúton meggondolja magát és kitérőt tesz. Lehet, hogy az utolsó 1 méteren tér ki, mert valami, vagy valaki más felkeltette az érdeklődését.

Az emberek általában ingerülten reagálnak. Tovább hívogatják a kutyát, utána mennek és leszidják, mert késve, kitérővel érkezett meg a lábuk elé. Valójában a kutya a feladat jelentős részét sikeresen teljesítette, ami nagyon szép teljesítmény egy kezdőtől.

Ha a kutya behívása során nem buzdítod dicsérettel és a cél előtt elbukik, akkor a dorgálás teljesen jogtalan. Csupán annyit érhetsz el vele, hogy a kutyád úgy dönt, legközelebb inkább nem megy oda hozzád, mert eddig minden alkalommal elindult feléd, amikor hívtad, Te mégis leszidtad őt, pedig ő egy darabig egészen ügyes volt.

A behívás esetében a jutalom egészét kezdetben még nem kell a 100% végrehajtásra tartogatni. Fontos, hogy minden apró felénk tett lépést elismerjünk, mert ez nagyban növeli a kutya teljesítményét.

Hogyan kell helyesen behívni a kutyát?

Hogyan kell helyesen behívni a kutyát? A kutya behívása során sose kiabáljunk, mert csak ellentétes hatást váltunk ki a kutyánál!

A kutyának tudnia kell, hogy azért hívod magadhoz, mert máshol van éppen, mint Te, és ha kéred őt, oda kell mennie hozzád, mert bizony akarsz tőle valamit. Nem elég hogy egy pillanatra odamegy hozzád, mert utána tova is szaladna a dolgára, ezért le kell őt ültetni, hogy tudja, egy kicsit maradnia kell.

A lefektetés túlzás lenne, az állás nem lenne elég megbízható, az ültetés pedig pont tökéletes arra, hogy a kutya az érkezés pillanatában kontroll alatt legyen, és ne szaladjon a lábunknak.

Fontos, hogy értelmezni tudja a vezényszavakat anélkül, hogy hozzáérnél vagy erőszakkal végeztetnéd el vele a feladatot. Épp ezért nem szabad hozzáérned a kutyához mindaddig, amíg le nem ült.

A fizikai kontroll késlelteti a tanulási folyamatot és megnehezíti a távolból történő irányítást, ugyanis a cél az, hogy a kutya a vezényszavakat és a kézjeleket sajátítsa el, ne pedig az érintésekét.

A kutya behívása lépésről lépésre

 1. Az engedelmesség fontos eleme, hogy a kutya hívásra odajöjjön hozzád, bármi is történik körülötte, ami elvonhatja a figyelmét. A tanításhoz két fő szükséges.
 2. Az első feladatod, hogy rábízd kedvencedet a társadra. Ültesd le a kutyát, mutasd meg a kutyának az ételt a kezedben. Használd a „marad” parancsot és sétálj messzire tőle.
 3. Tégy meg legalább 10 lépést a kutyának hátat fordítva, amíg őt a társad fogja. Fordulj meg és hívd az ebet magadhoz a “Buksi, hozzám!” vagy a “Buksi, gyere ide!” vezényszavakkal.  Kezdetben le is guggolhatsz, és tart karokkal várhatod őt.
 4. Amikor a kutya elindul feléd, már az első lépésétől kezdve dicsérd és bíztasd őt kedves hangsúllyal.
 5. Amikor odaér hozzád, ültesd le a kutyát, fogd meg a nyakörvét az egyik kezeddel, majd a másik kezedből add neki oda a jutalomfalatot. Ez után nagyon dicsérd meg, simogasd és öleld meg, hogy pozitív élményt társítson ahhoz, amikor megteszi, amit kérsz tőle. Köszönd meg neki, hogy elvégezte a feladatot!
 6. A gyakorlatot legalább 5 alkalommal ismételd meg egymás után, idővel elhagyhatod a guggolást és a tárt karokat is.
 7. A pároddal cseréljetek szerepet, és a következőkben ő is hívja magához a kutyát a tanult módon.
 8. Nagyon fontos eleme a technikának, hogy folyamatosan vidáman kell bíztatnod a kölyköt, miközben feléd tart, hogy ne tévessze el az irányt. Használd eközben az “okos kutya” vagy más hasonló kifejezést, ahelyett, hogy a parancsot ismételgetnéd.
 9. Néhány kör után engedd el a kutyát a dolgára, hogy ne fáradjon ki teljesen a tréningtől.

A legközelebbi gyakorlás során törekedj arra, hogy a kutya megtanulja, hogy gyorsan kell odamennie hozzád. Úgy ösztönözheted a kutyát gyorsaságra, ha a lassú teljesítést nem jutalmazod, szó nélkül hagyod, a gyors szaladást pedig különlegesen finom falatokkal díjazod.

Milyen hibák merülhetnek fel a behívás tanítása során?

Milyen hibák merülhetnek fel a behívás tanítása során? Fogócskázás a kutya után.
Fogócskázás a szófogadatlan kutyával

A betanítás során több hiba is felmerülhet.

Lehet, hogy a kölyök elindul feléd, de útközben megpillant valami érdekeset, és inkább oda szalad végül. Megeshet, hogy egyáltalán nem akar odamenni hozzád és megtörténhet az is, hogy otthagy téged, amikor a nyakörvét próbálod megfogni.

A hibák ellenére a kölyökkutyákat a gyakorlat kezdeti szakaszán nem szabad leszidni! Ugyanis az hosszú távon arra ösztönözné a kutyát, hogy egyáltalán ne menjen oda hozzád behívásra, hiszen ő sem megy szívesen házhoz a dorgálásért. A kölyökkutyák úgy téríthetők a helyes útra, ha a jó cselekedeteikért megjutalmazzuk őket.

A behívást minél előbb, kölyökkorban kell megtanítani, amikor a kutyák érdeklődőek és fogékonyak. A serdülő kutyák sokkal zabolátlanabbak és szófogadatlanabbak. Gyakran előfordul esetükben, hogy nem hagyják megfogni a nyakörvüket, vagy egyszerűen nem jönnek egy karnyújtásnál közelebb a gazdához, hogy megússzák a feladat végét.

Sikeres teljesítés helyett inkább fogócskázni kezdenek, felbosszantják a gazdát, aki ezért leszidja őket. Legközelebb pedig nagy ívben elkerülik a gazdát, hogy ne kapjanak büntetést. Ezért a behívásra való megérkezés képességét egyáltalán nem sajátítják el.

Mit tegyünk, ha a kutya nem hallgat a behívásra?

 • Az oktatás akkor megfelelő, ha a kutyát folyamatosan arra ösztönzöd, hogy feléd vegye az irányt. A motiválás legjobb módja, ha felhívod magadra a figyelmet.
 • Nevén szólítod az ebet és távolodni kezdesz tőle, miközben bíztató hangon, kedvesen és játékosan hívod magadhoz, dicsérő szavakkal halmozod el, amit elindul hozzád.
 • Ne feledkezz meg a jutalomfalatról sem, amikor megfogod a kutya nyakörvét, mert a feladat akkor ér véget, ha a kutya leül eléd, és a nyakörvénél tartod őt.
 • A dicséretek segítenek a kutyát irányban tartani a futás során, a jutalomfalat pedig a hab a tortán. A nyakörv megfogása a kézhezszoktatás része, mely garantálja a kutya biztonságát, amikor vészhelyzet merül fel, és meg kell állítanod a kutyát.

Mikor nem szabad behívni a kutyát?

Mikor nem szabad behívni a kutyát? Ha rossz fát tett a tűzre, ne hívd magadhoz!
Rosszalkodás során ne hívd magadhoz, hogy leszidd!
 • A behívás nagyon hasznos parancsnak tűnhet akkor, ha úgy látjuk, a kutya rosszaságon töri a fejét, vagy elkövetett valami gaztettet. Bármilyen csábítónak is tűnik kényelmesen magadhoz hívni a kutyát, mégsem szabad azért magadhoz rendelned a kedvencedet, hogy leszidd.
 • Abban az esetben, ha a kutya odapiszkít a nappaliba, amíg te házon kívül vagy, nem hívhatod magadhoz és büntetheted meg, amikor hazaérkezel. A kutya nem fogja összekötni az órákkal azelőtti büntettet a szidással, hanem a behívással fogja azonosítani.
 • Reggelente, amikor munkába indulsz, ne hívd magadhoz a kutyát. Ezzel azt fogja hinni, hogy a behívás egyet jelent a 8 óra magányos bezártsággal, vagy a hideg és nyirkos udvarra történő száműzéssel.
 • Soha ne szakítsd félbe a kutya tevékenységét, játékát, szaglászását a “gyere ide” paranccsal a tanulás kezdetén, amíg még nem megbízható a tudása. Inkább ültesd vagy fektesd le őt, mielőtt magadhoz hívnád, mert azokat a parancsokat már jól tudja és így nem alakul ki benne ellenérzés az új utasítással szemben.
 • A játszótéren bandázó gyerekekhez hasonlóan, a kutyák is hamar megtanulják, hogy a “Kisfiam, gyere ide!” egyet jelent azzal, hogy be kell fejezni a játékot és haza kell indulni. Egy kiskutya nem fog hisztizni, inkább nem vesz tudomást rólad, és addig kergetheted pórázzal a kezedben, amíg mindketten el nem fáradtok.
 • A hétköznapokban, amikor ketrecbe szeretnéd zárni a kutyát, vagy a hosszú távú elzárási helyén hagynád őt, amíg elintézed a bevásárlást, illetve szeretnéd kitessékelni őt a kertbe, soha ne csalogasd őt a “gyere ide” paranccsal a kívánt helyre, hanem használd a konkrét helyszínre irányító “menj a kertbe/helyedre/szobádba” utasításokat.

Hogyan gyakorold a behívást játék közben?

Hogyan gyakorold a behívást játék közben?

A kutya behívását más ebek társaságában, parkban játszadozás során is gyakoroltatni kell. Általában a gazdák szabadon engedik az ebeket a kutyafuttatóban, ahol több kutyával is kergethetik egymást az ebek, majd egy kis idő elteltével, mindenki magához hívja a kedvencét, pórázra teszi és elindul vele haza.

Néhány alkalom után a kutyák rájönnek, hogy amikor a gazdik a parkban hívják őket, akkor véget ér az izgalmas játék, ezért jobbnak járnak, ha nem fogadnak szót. Elkezdődik a kergetőzés, a gazdi egyre mérgesebb, ami a hangján is hallatszik.

Melyik kutya vágyna egy olyan gazda karjaiba, aki dühöngve ripakodik rá?

Mérgelődés helyett, inkább tanítsd meg a kutyát arra, hogy mindig odajöjjön hozzád. A feladathoz szükséged lesz egy jó adag szemes tápra.

A feladat

 1. Vidd négylábú közösségbe a kutyát és engedd, hogy póráz nélkül szaladgáljon a többi állattal.
 2. Hívd magadhoz a kutyát!
 3. Ültesd le őt a már jól ismert “Buksi, ül!” vezényszóval.
 4. Adj neki egy szem ételt, dicsérd meg és engedd vissza a többiek közé a “mehetsz” vagy “mehetsz játszani” paranccsal.

Ezen feladat során a kutya megtanulja, hogy nincs vége feltétlenül a játéknak és a szórakozásnak azért, mert a gazda magához hívja, hanem a gazdi mellett is örömteli pillanatok, jutalmak várják, sőt rövidesen visszamehet játszani, ha szófogadó volt.

Tippek a játék közbeni behíváshoz

 • Amikor hazaindulnál a kutyával és ténylegesen szeretnél véget vetni a parkban töltött játéknak, jó ötlet, ha a kutyát más programra csábítod például ételt vagy játékot ajánlasz neki.
 • Okos döntés lehet, ha az autóban hagysz egy étellel tölthető rágójátékot, és arra kéred a kutyát, hogy jöjjön veled megkeresni.
 • Ha sétáltok, akkor pedig mondhatod neki, hogy otthon kap egy hatalmas csontot. Ne feledd, a kutyák számos szót képesek megtanulni a többszöri ismétlések révén. Így egyáltalán nem meglepő, hogy megtanulják a különböző tárgyak nevét is, így a csont, a labda vagy más játékok nevei hamar ismerőssé válnak számukra.
 • A hazaindulást segítheti, ha a kutya behívása előtt a távolban leülteted, hiszen ez egy jól begyakorolt parancs. Amikor a kutya leül, akkor pontosan tudod, hogy rád figyel és a Te kezedben van az irányítás, ezért könnyebben kiadható a második parancs, így a “gyere ide” is nagyobb hatékonysággal működik.
 • Sőt, még jobb, ha az “ül-marad” parancsot használva, Te sétálsz oda a kutyához, dicséred meg és adod rá a pórázt.

Összegzés

Az engedelmességi tréning fontos pillére a kutya behívása, azaz annak elérése, hogy az eb kérésre odajöjjön hozzád.

Az oktatás sokkal jobban működik azoknál a kutyáknál, akik elkötelezettek a gazdájuk felé és nagyon szeretnek a közelükben lenni. A feladat általában nem jelent problémát addig, amíg otthoni steril környezetben gyakorlod a kutyával.

Más kutyák körében a kutyaiskolában viszont már akadhatnak gondok, mert a kölykök szívesen folytatnák a játékot társaikkal ahelyett, hogy a gazdihoz meneteljenek. A módszer fontos eleme, hogy a kutyát folyamatos pozitív megerősítés érje, és motivált legyen a távolság leküzdésében anélkül, hogy kitérőket tenne.

June 2, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.