A kutya birtokvédő ösztöne | Étel és játékféltés megszüntetése

A kutya birtokvédő ösztöne Étel és játékféltés megszüntetése

Miért érzik úgy a kutyák, hogy meg kell óvniuk mindentől és mindenkitől az ételüket, a játékaikat vagy bármilyen tulajdonukat? A válasz egyszerű: azért mert kutyák. Minden kutya rendelkezik birtokvédő ösztönnel, ami arra készteti, hogy féltse az általa tulajdonként tekintett tárgyakat.

Amit megszerzel, az a tiéd, és ha valaki elveszi tőled, soha sem fogod visszakapni – gondolják a kutyák. Ha tudnák, hogy az ember semmire sem megy az ételükkel, nem tulajdonít jelentőséget egy botnak vagy nyálas labdának és valójában semmitől sem szeretné megfosztani őket, egyáltalán nem gondolnák, hogy az emberek tolvajok.

A kutyák birtokvédő ösztöne sokszor igen szélsőséges lehet. Előfordulhat, hogy az ételét vagy a játékát féltő kutya gyereket is megharaphat. Ezért fontos a megfelelő trenírozás.

Ebben a cikkben az alábbiakról lesz szó:

Mit jelent a kutya birtokvédő ösztöne?

Miért kell megszüntetni a kutya birtokvédő ösztönét?

Hogyan kell megelőzni a birtokvédő ösztön kialakulását étel esetén?

A kutya birtokvédő ösztöne értéktárgyak esetén

Hogyan szoktassuk le a kutya birtokvédő ösztönét játékok és egyéb tárgyak esetében?

Mit jelent a kutya birtokvédő ösztöne?

A kutyák ősei a vadonélő farkasok nem szoktak semmit kölcsönkérni egymástól, majd másnap kamatostul megadni a tartozást. A háziasított kutyák számára egyáltalán nem természetes, hogy visszakapnak valamit, amit elvettek tőlük, annak már bottal üthetik a nyomát.

Nem meglepő, hogy a kutyák megpróbálnak minden négy-és kétlábút távol tartani attól, amit a sajátjuknak vélnek. A szukák sokkal nagyobb valószínűséggel mutatják a birtokvédelem jeleit, mint a kan kutyák.

Meglehetősen gyakori, hogy a kevésbé domináns szuka birtokvédelmet gyakoroljon a csontja felett egy domináns hímmel szemben otthoni környezetben is. Hímek esetén főként a rangsor közepén elhelyezkedő bizonytalan egyedeknél szembetűnő a védelmező viselkedés.

A falka rangsorának tetején elhelyezkedő hímekre egyáltalán nem jellemző. Ők nagyon magabiztosak és készek megosztani javaikat és táplálékukat a náluk alacsonyabb rangú ebekkel. A birtokvédelem kiváló mutatója a kutya bizonytalanságának és önbizalomhiányának.

Miért kell megszüntetni a kutya birtokvédő ösztönét?

Miért kell megszüntetni a kutya birtokvédő ösztönét

Minden kutyánál eljön az a pillanat, amikor a gazdinak muszáj elvennie a kutyától valamit az eb biztonsága érdekében. Például ki kell venni a szájából egy beszorult csontot, vagy mérgező ételt, illetve meg kell akadályozni, hogy kár keletkezzen abban a tárgyban, amit a kutya szájába vett.

Továbbá nagyon gyakran előfordul az is, hogy valaki megközelíti a kutyát, miközben az eszik vagy játszik és nem lenne szerencsés, ha a kutya azonnal támadással reagálna.

Sok kutyatulajdonos elköveti azt a hibát, hogy ételt ad a kutyának és magára hagyja őt evés közben. Elterjedt az a tévhit, hogy a kutyát nem szabad zavarni evés közben, mert harapni fog.

Valóban agresszívan reagálhat az a kutya, aki még soha nem evett az emberek közelében. Sokkal célravezetőbb, ha a kezdetektől hozzászoktatod a kutyád ahhoz, hogy az emberek hozzáérhetnek evés közben, de nincs oka aggódni emiatt.

A kutya magára hagyása evés közben tovább fogja erősíteni a birtokvédő ösztönt és fokozza az agresszió kialakulásának valószínűségét. Ha egy kutya kölyökkorától úgy szocializálódik, hogy egyedül fogyasztja a vacsoráját, zavarónak fog találni mindenféle közeledést akár szándékosan, akár véletlenül kerül a közelébe az ember.

A kutyát következetesen arra kell tanítani, hogy ne csak elfogadja az emberek jelenlétét az étel vagy a játék körül, hanem kifejezetten élvezze és várja az odatévedőket, főleg a gyerekeket és az idegeneket.

Hogyan kell megelőzni a birtokvédő ösztön kialakulását étel esetén?

Hogyan kell megelőzni a birtokvédő ösztön kialakulását étel esetén

Az egyetlen megoldás a kutya birtokvédő ösztönének megszüntetésére, ha a gazda egyértelművé teszi a kutya számára, hogy nem akar tőle semmit eltulajdonítani.

A birtokvédő ösztön csillapítására több módszer is létezik.

Mindegyik abban segít, hogy különböző helyzetekben, különböző ételekkel és tárgyakkal szemben csökkenjen a kutya védelmező ösztöne.

1. Kézből etetés

A kölyökkutyát befogadása napjától muszáj kézből etetni és az első napokban egyáltalán nem kell őt tálból etetni. A kézből etetés segít abban, hogy kézhez szoktasd a kutyát és elősegíti a bizalom kialakulását.

Az ételt használd csaliként és jutalomfalatként a tréningekhez, hogy a kutya még több pozitív asszociációt társítson ahhoz, hogy te eteted. Nagyon praktikus, ha egy kis etetőtálba teszed az ételét, és az öledben tartod a tálat, amíg eszik.

Folyamatosan simogasd evés közben és kézből kínáld ízletes jutalomfalatokkal vagy főtt csirkemell darabokkal a tápon felül. A kölyökkutya így nemcsak azt tanulja meg, hogy biztonságban ehet melletted, de még finomabb falatokra tehet szert, és még kellemesebb az evés, ha te is a közelében vagy.

A simogatás és az etetés összehangolása még abban is segít, hogy a kutya megszokja azt, hogy az ember bárhol és bármikor hozzáérhet. Ezzel a gyakorlattal tehát több legyet üthetsz egy csapásra!

2. Türelemjáték

Kézből etetés, türelemjáték. Birtokvédő ösztön megszüntetése.
“Tléd!”

A kutya türelemre tanításához először is meg kell tanítanod őt az “ereszd” és a “tied” parancsokra. Kézből etetés során minden szem ételt a “tied” vezényszóval adj oda a kutyának. Ismételd legalább háromszor a műveletet, majd a negyedik alkalommal használd az “ereszd” kifejezést és zárd össze az öklödet benne egy jutalomfalattal.

A kölyök elkezdi majd bökdösni az orrával az öklödet, lehet, hogy harapdálni is fogja, vagy a mancsával piszkálni. Természetesen, ha fájdalmat okoz, kiáltsd fel az “au” szóval, ahogy azt a harapásról való leszoktatás módszerénél már megtanultad.

A kutya türelemre nevelése lépésről lépésre

 • Ha a kutya nem hagyja abba a kezed bökdösését, állj fel és hagyd ott. 30 másodperc múlva menj vissza, hívd magadhoz, ültesd le, hogy ismét nálad legyen a kontroll és folytasd az előző gyakorlatot.
 • Amikor a kutya nem bökdösi a kezedet és nem küzd a benne lévő ételért, tárd ki a tenyered és a “tied” vezényszóval engedd meg neki, hogy megegye a falatot. Minden alkalommal, amikor a kutya türelmesen vár, akkor nyisd ki a tenyered és vezényszóra engedd enni.
 • Ismételd meg a gyakorlatot többször úgy, hogy fokozatosan növeled a kutya várakozási idejét. Sokszor segít, ha a várakozás közben már dicséred a kutyát, például az “okos kutya 1”, okos kutya 2”, “okos kutya 3” számlálással. Amikor a kutya már “10 okos kutya” után sem nyúl az ételért, akkor már gyakorolhatod vele úgy is, hogy láthatóvá teszed az ételt a kezedben.
 • Utasítsd az “ereszd” szóval arra, hogy hagyja békén a kezedben lévő tápot. A “tied” szóval add át neki, amikor ügyesen kivárta a sorát. Sikeres teljesítés esetén már leteheted a padlóra is az ételt, és ugyanezzel a módszerrel gyakorolhatod vele tovább az “ereszd” és a “tied” parancsokat.

Mesterszinten pedig már a kutya lábára vagy orrára is teheted az ételt, mielőtt engedélyt adnál neki a fogyasztásra. A határ a csillagos ég!

3. Távolodás – Közeledés – Kínálás

A következő módszer, amivel elérheted, hogy a kutya kifejezetten várja, hogy odamenj hozzá evés közben, ha először üresen teszed le elé a tálját és hagyod, hogy megszaglássza.

Ennél a gyakorlatnál bátran használhatod a “tied” vezényszót, hogy párhuzamosan ezt is gyakoroltasd vele. Tegyél egy szem ételt a tálba és engedd enni a “tied” paranccsal. Amikor a kölyök elropogtatta az egy szem tápját, várni fogja, hogy hozd neki a következőt. Szervírozz neki egyenként 6 szemet ezzel a módszerrel, úgy hogy minden következő szem előtt várd meg, amíg a kutya kéri az ételt.

Kínáld ízletesebb falatokkal evés közben

Ilyenkor a kicsik, mindig nagyon szép boci szemekkel szoktak nézni és jelét adják annak, hogy kérnek még. Az első 6 szemet tekintse előételnek, ami után a főétel egy marék táp lesz, amit már egyben beletehetsz a tányérkájába.

Az egyik kezeddel tedd az ételt a tálba, a másik kezeddel pedig adj neki egy még finomabb falatot (sonka, főtt csirkehús, főtt máj). Lépj távolabb a tányértól, majd menj vissza kutyához, amíg még eszik és kínáld meg a kezedből ismét egy ízletes főtt étellel.

Ismételd meg többször a távolodás-közeledés-kínálás technikát, hogy a kutya megértse, hogy minden alkalommal, amikor egy ember megzavarja őt evés közben, akkor sokkal finomabbá válik a menü.

Legközelebb a kutya már csak arra fog várni, hogy végre jöjjön oda hozzá valaki, amikor eszik és had kapjon még több ínyencséget a megszokott tápszemek mellé.

Vedd el tőle a tálat még mielőtt mindent megenne

Amikor a kutya már majdnem a végére ért a tálban lévő tápnak, mondd a “köszönöm” szót és vedd el tőle a tálat. Eljött az ideje a desszertnek! Kanalazz konzerves vagy főtt ételt a tálba, és add neki vissza.

A kölyökkutya így rögtön megérti, hogy ha a gazda elveszi a tálját, az azért van, mert még több finomságot szeretne beletenni, nem pedig elenni előle az utolsó falatokat.

Gyakorold minden családtaggal

A gyakorlatsort a napi étkezések során mindig végezze el valamelyik családtag, hogy a kutya mindenkit elfogadjon és mindenkinek a közeledésére pozitívan reagáljon.

A család után jöhetnek az idegenek. Kérd meg a barátokat, hogy ők is etessék meg a kutyát ezzel a technikával, és szolgáljanak fel különböző fogásokat a kutyának ugyanezzel a technikával. A cél az, hogy minél több embertől kapjon enni a kutya, és egyenesen várja azt, hogy végre valaki a tányérjához menjen.

4. Felügyelet evés közben

A kutyák nagyon szeretik a csontokat, és órákon át képesek nyammogni rajtuk. Egy kiskutyát, aki még nem hajlandó lemondani az ételről, soha ne hagyj magára a csonttal, hanem fogd a kezedben a csontot, amíg eszi.

Természetesen az “ereszd” és a “tied” parancsokat ebben az esetben is gyakorolni kell. Időnként mond a kutyának a “köszönöm” szót és a szabad kezeddel kínálj fel egy jutalomfalatot a csont helyett.

Amikor elengedi a csontot és megeszi a jutalomfalatot ismét a “tied” vezényszóval bíztasd arra, hogy tovább rágja a csontot. Ismételd meg minél többször a gyakorlatot, amíg ügyesen hajlandó abbahagyni a csont rágását egy jutalomfalatért cserébe.

5. Gyerekekkel történő gyakorlás

Gyerekekkel történő gyakorlás. Kisgyerek kézből eteti a kutyát.

Ahhoz, hogy ezeket a gyakorlatokat gyerekekkel is elvégezhesd, először meg kell tanítanod arra a kutyát, hogy kedvelje a gyerekek társaságát.

Gyerek jelenlétének összekötése a jutalomfalattal

Amikor a kutyát kézből eteted, vagy már az öledben lévő tálból eszik, kérd meg a gyerekedet, hogy időnként jöjjön be a helyiségbe, ahol eszik a kutya, majd menjen ki. Eközben neked az a feladatod, hogy nagyon alaposan megdicsérd és megjutalmazd a kutyát különleges falatokkal, amikor a gyerek bejön és hagyd figyelmen kívül az ebet, amikor a gyerek kimegy.

Rövid időn belül a kutya összeköti a gyerek jelenlétét az extra falatokkal és a dicsérgetéssel és nagyon fog örülni annak, amikor egy gyerek jön látogatóba.

A gyerek kézből etesse meg a kutyát

A következő lépés legyen az, hogy elveszed a kutya tálját, a gyerek pedig hívja magához a kutyát és adjon neki egy darab főtt húst a tenyeréből. Ha a gyerekre már hallgat a kutya, és a gyerkőc képes vezényszóra leültetni, lefektetni a kutyát, akkor már el lehet kezdeni a különféle etetési módszerek gyakorlását szigorúan felnőtt felügyelete mellett.

Kezdésként a gyerek hívja el a kölyköt a táljától, és amikor odajön hozzá, ültesse le, vagy fektesse le és jutalmul adjon neki valami finomat, például sonkát vagy sült pulykahúst, marhahúst.

Többszöri ismétlést követően a kutya úgy fogja gondolni, hogy a gyerek jelenlétével, közeledésével és érintésével látványosan javul a menü színvonala és az unalmas száraz táp helyett prémium kiszolgálásban és falatokban van része.

A gyerek váratlan jutalmazza meg játék közben

Szokatlan megközelítésnek tűnhet az, hogy evés, csontmajszolás vagy játék közben még több ételt adjunk a kutyának, hiszen éppen jól érzi magát és nyugodtnak tűnik. Ha valamikor értelme van étellel díjazni a kutyát, az pont ilyen esetekben van!

A kutya nem számít arra, hogy még több jót kaphat és így meg tudjuk változtatni a benyomását az emberekről. Rá fog eszmélni az eb, hogy az ember nem azért közelít és nem azért nyúl a csontjáért, táljáért vagy rágójátékáért, hogy elvegye, hanem azért, hogy még többet adjon a jóból. Ráadásul a gyerekektől pedig még ízletesebb falatokra lehet számítani, mint bárki mástól!

Csak a legfinomabb falatokat adja a kutyának

Ökölszabály, hogy a gyerekekkel történő oktatáshoz, mindig nagyon finom ételekkel kezdjünk hozzá. Tedd félre a maradék husit a vacsorából, vedd elő a puha jutalomfalatokat, amiket különleges alkalmakra tartogattál és add át a gyereknek, hogy ezekkel trenírozza a kutyát.

Amikor a négylábú eszik vagy játszik, ezekkel a falatokkal csábítsa őt magához a gyerek, te pedig mindig tartsd szemmel a kutyát közben. Rendszeres gyakorlást követően már a gyerek is etetheti a tálból a kutyát szemenként, vagy simogathatja őt evés közben.

Ismerd fel a bizonytalanságot

Nagyon sok múlik azon, hogy milyen a kutya hozzáállása a gyerekhez, milyen korú a gyerek és mennyire képes kontroll alatt tartani a kutyát pusztán vezényszavak segítségével.

Ha bármilyen bizonytalanságot látsz a gyereken vagy a kutyán, inkább gyakoroljátok tovább közösen a kutya etetését, amíg hibamentessé nem válik.

A kutya birtokvédő ösztöne értéktárgyak esetén

Kutya félti a játékát

A különböző tárgyak őrzése gyakori probléma a kedvtelésből tartott kutyák körében. Egészen kölyökkortól fejlődik az ösztön, ha a gazda nem szab gátat neki. Többnyire a gazdik észre sem veszik, hogy a serdülő kutyájuk egyre inkább birtoklóvá és védelmezővé válik bizonyos tárgyak felett. Sőt! Észrevétlenül bíztatják őket arra, hogy folytassák ezt a gyakorlatot.

Ami most “cuki”, később problémát fog okozni

Nagyon édesnek tűnhet a kutya, aki elszalad a plüssmackójával és mindenhová hurcolja magával a játékát, de valójában komoly gondot jelent, ha nem adja ki a kezéből (szájából) az értékeit.

Ha nagyon sokszor elveszed a kölyök játékait vagy a csontját és nem adod neki vissza, akkor az fog rögzülni benne, hogy könnyes búcsút kell vennie mindentől, ami egyszer a gazdi keze ügyébe kerül, mert azt sosem fogja már viszontlátni.

Teljesen érthető, ha a kölyök ezek után mindent megtesz annak érdekébe, hogy távol tartsa a gazdát a vagyontárgyaitól. Valószínű, hogy szorosan tartja majd az állkapcsával a tárgyat, elszalad vagy elbújik vele, esetenként vicsoroghat és moroghat is rád.

A viselkedés hamar túlmutathat rajtad és profi szakemberre lehet szükséged, hogy leküzdhesd a kutya birtokvédő magatartását.

Hogyan szoktassuk le a kutya birtokvédő ösztönét játékok és egyéb tárgyak esetében?

Cseremódszer
Cseremódszer

A birtokvédő ösztön felnőtt kutyáknál nehezen kezelhető és megvan a veszélye annak, hogy a kutya támadóan lép fel az emberekkel szemben, vagy akár haraphat is. Sokkal egyszerűbb kölyökkorban megelőzni a viselkedést, például úgy, hogy rágójátékokra szoktatod.

Az alábbi két módszerrel tudod hatásosan megszüntetni a kutya birtokvédő ösztönét.

“Ereszd” és “tied” módszer

Az étel és kutyatál után jöhetnek a hétköznapi tárgyak, játékok, csontok, botok, labdák és minden más, amit a kutya kedvel.

 • Gyakorold vele az “ereszd” a “tied” és a “köszönöm” parancsokat. Amikor a kutya rág valamit, ami az övé, akkor használd az “ereszd” utasítást. Vedd el a tárgyat, majd azonnal add vissza neki a “tied” parancs kíséretében.
 • Rövid rágcsálás után mondd a “köszönöm” szót. Az egyik kezeddel vedd el a tárgyat, a másikkal pedig adj neki egy falat finom ételt a “tied” utasítással.
 • Amikor a kutya már lenyelte az ételt, add vissza neki a játékot a “tied” paranccsal.
 • Ismételd meg a gyakorlatot ötször.

Mit tanul ebből a kutya?

Az eb azt fogja gondolni, hogy az emberek nagylelkűek! Nem elég, hogy finom ételt adnak cserébe a tárgyakért, még vigyáznak is a tárgyra, amíg eszek, és utána sértetlenül vissza is adják a játékomat!

Cseremódszer

A kutyák számára értékes tárgyakat cseréld el finomságokra! A gyakorlat elvégzéséhez szükséged lesz egy olyan tárgyra, amit a kutyával egyszerre tudsz megfogni, például egy kötélre.

A fizikai kontaktus nagyon fontos eleme a gyakorlatnak. Azt a tárgyat, amit te is fogsz kevésbé fogja óvni a kutya, amikor elengeded, akkor viszont előbújnak a birtokvédő ösztönök. A módszer két vezényszót alkalmaz, a “tied” és a “köszönöm” szavakat.

 • Lóbáld a kötelet a kutya orra előtt, és dicsérd meg, amikor megfogja a szájával. Hagyd, hogy egy kicsit rángassa a kötelet, majd mond neki a “köszönöm” szót és a szabad kezeddel tegyél az orra elé egy finom jutalomfalatot.
 • Amikor elengedi a kötelet, dicsérd meg lelkesen és add át az ínycsiklandó jutalmat.
 • Ezután ismét mozgasd a kötelet a kezedben és bíztasd a “tied” szóval arra, hogy ráharapjon a kötélre. Ismételd meg a feladatot legalább ötször, és ha a kutya jól teljesít, akkor válthatsz kisebb játékokra.

A játékokat eldobhatod vagy leejtheted a földre a tárgyat a “köszönöm” paranccsal. Ha jól sikerült a gyakorlás, akkor a kutya vissza fogja hozni neked és a kezedbe adja, remélve hogy jutalmat kap érte.

A gyakorlásból alakul ki az apport játék, amikor az eldobott tárgyakat a kutya visszahozza neked. Remekül lemozgatja a kutyát és mentálisan is stimulálja, hiszen meg kell keresnie tárgyakat és sietnie kell vele vissza, hogy cserébe csemegét kapjon.

Cseremódszer magasabb szinten

Cseremódszer magasabb szinten

Még tovább fejlesztheted a játékot azzal, hogy további utasításokat adsz a kutyának arra, hogy hova vigye a játékot, például a helyére, vagy egy másik személyhez. Gyakorlatilag a jövőben így megoldódik a kutya szanaszét heverő játékainak összeszedése is.

A módszer másik előnye, hogy az addig féltett játékok cserealapot szolgáltatnak a kutyának arra, hogy finomságokra és bátorításra cserélje el őket. A játékok többé nem magántulajdont jelentenek, hanem eszközként szolgálnak arra, hogy a kutya rávehető legyen a tréningre és egyben jutalmul is szolgálnak a helyesen végrehajtott feladatok után.

Azok a kutyák, akik jutalomként és a finom falatok átmeneti fizetőeszközeként tekintenek a játékaikra nagyobb valószínűséggel tekintenek el a lakás különböző elemeinek rongálásától, hiszen sokkal jobb elfoglaltságot biztosít számukra az elnyert játékuk.

Összegzés

A kutya birtokvédő ösztöne teljesen természetes dolog. A kutyák védelmezik a sajátjuknak vélt tulajdonukat, a gazditól ellopott zoknikat, az ételüket és a játékaikat más kutyák és az emberek elől.

A kutyádat meg kell tanítanod arra is, hogy nem kell tőled féltenie a tálját, amikor éppen arra közeledsz, és nem jelentesz fenyegetést semelyik tulajdonára. A cél az, hogy bármikor elvehesd a kutya ételét és játékait anélkül, hogy morogna vagy támadna.

Nem szabad hagyni, hogy a kölykökben megerősödjön a birtokvédő ösztön, ezért egészen pici kortól, hozzá kell szoktatni őket az emberek társaságának élvezéséhez minden szituációban. Ha egy pici jelét is látod annak, hogy a kölyökkutya védelmez valamit, akkor azonnal vedd elő ezeket a gyakorlatokat, hogy elejét vehesd a problémának.

Az egyszerű gyakorlatokkal könnyedén kiépítheted a kutya önbizalmát és fokozhatod a beléd vetett bizalmát. Így az eb nyugodt legyen afelől, hogy biztonságban tudhatja az értékeit az emberek közelében.

April 16, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.