Hogyan nyerjük el a menhelyről származó kutya bizalmát?

Hogyan nyerjük el a menhelyről származó kutya bizalmát

A menhelyről származó kutyák bizalmának elnyerése nem a legkönnyebb feladat, ám nagyon sok öröm származhat abból, ha sikerrel járunk. A bizalom megalapozása a legfontosabb sarokpont a menhelyi kutyák örökbefogadása esetén.

A bizalom az az ismérv, mely segít az ebnek abban, hogy biztonságban és védett közegben érezhesse magát a zord külvilág fenyegetései ellenére is.

A félelemmel teli kutyák még a legapróbb zajoktól és mozdulatoktól is megijedhetnek. Védekező vagy támadó magatartással reagálhatnak, ami nagyon megnehezíti a mindennapjaikat, hiszen állandó éberségük és készenlétük megakadályozza a pihenésüket és ellazulásukat.

Mentett kutyák bizalmatlansága

Bizalmatlan kutya

A mentett kutyákkal nagyon apró lépésekben kell haladni a tréning során, és jóval több bíztató szót, bátorítást és jutalmat kell alkalmazni annak érdekében, hogy barátságosan és kiegyensúlyozottan közelítsenek a cél felé.

A kutya bizalmát úgy érdemelheted ki, ha biztosítod őt arról, hogy nem jelentesz számára fenyegetést. Figyeld meg alaposan az ebet, és keresd azokat a szituációkat, amikor a kutya szokatlanul viselkedik.

Mentett kutyák esetében még a leghétköznapibb események, mint a köhögés, a cipő kopogása, a kulcs csörgése, a grabancuk megragadása vagy a sepregetés is ingerként jelentkezhet.

Lehetőség szerint próbáld meg csökkenteni azon ingerek előfordulását, amik zavarják a kutyát. Majd fokozatosan és sok jutalom felhasználásával szoktasd őt hozzá ezekhez a dolgokhoz, hogy a kutya félelme megszünjön velük szemben.

Miért fontos a kutya bizalmát elnyerni?

Akár rossz körülmények közül mentett, akár magatartásproblémákkal küzdő kutyát fogadsz örökbe, mindenképpen a bizalom bizonyos fokú megteremtésével kell kezdened a nevelést, hogy a későbbiekben oktatni lehessen a kutyát.

Bizalom nélkül a kutya nem fogja magát biztonságban érezni, hiperérzékeny lesz a külvilág jelenségeivel és az emberek viselkedésével szemben.

A félelem jeleit nagyon könnyű észrevenni a menhelyi kutyákon, mert egyértelmű módon fejezik ki a szorongásukat. Mindaddig, amíg az eb félelmet tanúsít, addig nehézkes lehet az engedelmességi tréning elsajátítása, ezért a kutya oktatása előtt kell a bizalmába férkőzni.

A félős kutyák gyakran választják az elkerülés vagy a védekezés módszerét, ha számukra ijesztő helyzetekben találják magukat. Az ember és állat közötti kötődés kialakulásának elengedhetetlen feltétele a bizalom kiépülése.

Bizalom nélkül nem lehet semmire sem megtanítani a kutyát, mert sok esetben még az ételt is visszautasítják az új gazdájuktól, így nem lesznek motiválhatók a finom falatokkal sem.

A legfontosabb eszköz a bizalom megalapozására a szeretet, a türelem és a lehető legtöbb dicséret. Befogadóként a te feladatod egy védőhálóként szolgáló környezet megteremtése, melyben a kutyát a lehető legkevesebb zavaró inger éri, és ahol biztonságban érezheti magát.

Miért lehet bizalmatlan a kutya?

Miért lehet bizalmatlan a kutya

A kutya bizalmatlanságára számos indok szolgálhat az eb korábbi életéből. A menhelyi kutyák esetén gyakori a bizalmatlanság és gyanakvás az új emberekkel szemben. A hirtelen mozdulatokra és a váratlan közeledésre nagyon rosszul reagálhatnak.

Időt kell hagyni a kutyának arra, hogy megszokja az új környezetet, mert az ebek minden változást nagyon nehezen viselnek az életükben. Még egy egészséges környezetben felnőtt kutyát is napokra összezavarodhat, ha átrendezik a lakást vagy új kerti bútort telepítenek, még inkább igaz ez egy menhelyi kutyára. Új szagok, új formák, új hangok, új élettér és persze új emberek.

A befogadott kutya szinte felfoghatatlanul sok újdonságot észlel és tapasztal az új otthonában, ami igencsak leterheli őt mentálisan és az alkalmazkodás időigényes folyamat. Pár nap szükséges ahhoz, hogy a kutya kinyíljon és megmutassa a valódi énjét az új gazdáinak.

Befogadóként soha sem tudhatod, hogy pontosan mi történt a kutyával előző életében és milyen paraméterek formálták a személyiségét, majd vezették őt a gyepmesterhez vagy az állatmenhelyre. A menhelyen természetesen lehetőségeik szerint minden tájékoztatást meg fognak adni a kutyáról, de a valóságot pontosan ők sem ismerhetik.

Milyen változásokat tapasztal egy mentett kutya?

Magára hagyott kutya
A magára hagyott kutya bizalma megrendül az emberek felé.

A menhelyi környezet merőben eltér mind a korábbi, mint a jövőbeli otthontól. Sok esetben így nem derülhet fény arra, hogy miként reagál bizonyos szituációkra az eb.

A menhelyre kerülő kutyákat lehet, hogy bántalmazták, ütlegelték, egy életen át elzárva vagy láncon tartották, nem szocializálták, kóboroltak az utcán vagy olyan traumatikus események érték, amik megrendítették a bizalmukat az emberek felé.

Önmagában a menhelyre költözés is rossz élmény a kutyának, még ha rossz körülmények közül érkezik is, hiszen változás áll be a megszokott életvitelében.

Kilátástalan helyzet

Egyik napról a másikra új helyen találja magát. Eltűntek azok az emberek, akiket addig megismert, eltűnt az otthona, az ismerős kutyaháza, nem lóg a megszokott lánc a nyakában, a régi kerítés, a falak, a fekhely, az itató és etető már nincsenek többé.

Ehelyett egy új ketrec várja, új ételek, új fekhely és rengeteg idegen ember vizsgálgatja, és sok kutya veszi őt körül, akik szüntelenül ugatnak és vonyítanak. Időnként feltűnik egy-egy alak, aki ételt ad, kienged, sétálni visz, majd újra ketrecbe zár.

A kutya egész napja alkalmazkodással és várakozással telik. Az örökbefogadás napján, pedig ismeretlen emberek egy idegen autóba taszigálják, és idegen helyre viszik.

Az új otthon maga a felfedezésre váró ismeretlen, mely mindaddig veszélyesnek hat, amíg a kutya ki nem ismeri. A családról és annak szabályairól, elvárásairól semmit sem tud a jövevény. Fogalma sincs, hogy hol és mikor üríthet, hogy adnak-e neki enni, mi vár rá ezentúl.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a menhelyi kutyák sokkal kevésbé bizakodóak és lassú folyamat elnyerni a bizalmukat.

Hogyan lehet a kutya bizalmába férkőzni?

Hogyan lehet a kutya bizalmába férkőzni

A kutyák természetükből fakadóan képesek bízni az emberekben, ugyanakkor a bizalmuk sérülhet, ha az ember visszaél vele.

Minél többször bántalmaznak, elzárnak vagy elhagynak egy kutyát, annál nagyobb az esélye annak, hogy a bizalma csorbul az emberek felé és szorongóvá válik.

A konkrét körülményeket nem mindig ismerheted, amik a kutyát bizalmatlanná tették. Viszont a bizalom mindig helyreállítható, csupán néhány módszert kell bevetni, hogy befogadóként sikereket érhess el.

1. Képzeld magad a helyébe

Mindig képzeld magad a kutyád helyébe. Lehet, hogy számodra ártatlannak tűnik az út szélén heverő faág, de a kutya mégis ingerülté válik miatta. A bizalomépítés folyamatának fontos eleme, hogy felismerd a kutyát ingerlő tárgyakat, helyzeteket.

Ne feledd, a folyamatos félelemben létező kutya, nem képes kipihenni magát, mert annyi bizodalma sincs, hogy nyugodtan álomra merje hajtani a fejét. A kimerültség és az állandó stressz egészségtelen, mint ahogy a túlzott válaszreakciók is egy ártalmatlan zörejre vagy mozgásra.

Fontos megjegyezni, hogy a félelem ritkán korlátozódik az első kiváltó okokra, általában a félelmet keltő jelenségek tábora egyre növekszik.

Ha a kutya fél a mennydörgéstől, idővel már kisebb zajokra is rosszul reagálhat, akár egy ajtó becsapódása is hasonló félelmet kelthet, mint kezdetben a vihar.

2. Írd össze, mi ingerli a kutyát

Mi ingerli a kutyát

A kutyák viselkedése nem hazudik, ezért ha nagyon figyelmes vagy, Te magad is rá tudsz jönni arra, mi zavarja a kutyát, mi készteti őt szorongásra, majd helytelen magatartásra. Azt, hogy mi kelt félelmet, azt a kutya dönti el, nem pedig a gazdája, ezért neked el kell fogadnod az ő félelmeit és idővel orvosolnod kell.

Szedd listába azokat a tárgyakat, hanghatásokat és jelenségeket, amiktől a kutya megijed. A lista segít a családnak abban, hogy a kiváltó tényezők előfordulását és megismétlődését minimalizálják.

Gyakori, hogy a mentett kutyák félnek még a legáltalánosabb zajoktól is a lakásban. Soha nem hallották még a televízió morajlását, a mosogatókép robaját, a sütő csipogását, a gyerekek sírását, a ketrecbe zárt díszmadár énekét vagy a szomszéd hétvégi mulatozását.

Szintén gyakori, hogy az emberek mozdulataira reagálnak félelemmel, például a tüsszentésre, fotelből való felkelésre, kocsikulcs csörgetésére vagy egyes tárgyak cipelésére, de megeshet az is, hogy pusztán a szakállas nagypapát találják rémisztőnek.

A listát elkészülte után érdemes aszerint rendezni, hogy mekkora hatással vannak az ebre. Az ugatást, morgást vagy rejtőzést okozó események kerüljenek a lista elejére, az apróbb jelekre számot tartó jelenségek kerüljenek a lista legvégére.

A legerősebb ingerekkel lesz majd a legtöbb feladata a családnak, ezek beavatkozást igényelnek, a kisebb ingerek pedig az alkalmazkodási periódus végén akár maguktól is megszűnhetnek, ha a kutya időközben megszokja őket.

3. Biztosíts biztonságos helyet a kutyának

Nagyon fontos, hogy a kutyának legyen egy olyan helye az új otthonában, ahová visszavonulhat, ahová elrejtőzhet, amikor fél. A hely lehet akár egy kutyaház is, amit a magáénak és oltalmazónak érez, és ahol zavartalanul pihenhet.

A kutyák általában maguknak is megkeresik ezt a helyet, és fenyegetés esetén igénybe veszik. Gyakran választják rejtekhelyül az ágy vagy asztal alatti, illetve kanapé mögötti helyeket.

Segítsd a kutyát azzal, hogy megteremted neki a helyet, amire mindig számíthat és bármikor elérhető számára. Ha magától az asztal alá szokik, akkor a vacsorára érkező vendégek keltette fenyegetés elől nem marad hová elbújnia.

4. Limitáld a zavaró ingereket

Kutya bizalmának elnyerése - Limitáld a zavaró ingereket

A kezdeti szakaszban nagyon fontos, hogy csökkentsd a kutyát érő negatív ingereket. Jó módszer lehet az ablakok lefóliázása, hogy a kutya ne lásson ki rajta, ha esetleg az utcán elhaladó idegenektől fél.

Húzd ki a csengőt, ha a kutyát idegesíti zaj, kapcsolj be monoton zenét, ha a kutya az autók hangjától fél. Sétálj vele az udvaron vagy egy csendes, eldugott helyen, ha más kutyáktól vagy a járókelőktől fél.

Soha ne tedd ki közvetlenül annak a fenyegetésnek a kutyát, amitől tart, mert az csak tovább rontja a helyzetet.

5. Fokozatosan ismertesd meg az ingertényezőkkel

Az érzéketlenítés módszerét alkalmazva hozzá lehet szoktatni a kutyát azokhoz az ingerekhez, amikre erősen reagál. A módszer lényege, hogy az ingert nem teljes valójában, hanem csökkentett módon mutatjuk be a kutyának.

Ha a kutya fél az ajtó csapódásától, akkor először kevésbé intenzíven kell becsukni az ajtót, és fokozatosan növelni a hanghatást és így hozzászoktatni az ebet. Ha fél a vihartól, akkor a vihar hangjait lehet neki felvételről halkan lejátszani és apránként fokozni a hangerőt.

Az ingerek bemutatásában jelentős szerepe van a távolságnak, a hangerőnek, a létszámnak és az intenzitásnak. Minél távolabbi az inger, minél csendesebb és minél kevesebb jut belőle, annál könnyebben hozzá fog szokni a kutya.

Például, ha a kutya fél a gyerekektől, akkor kezdésként egy gyerek az utca túloldalán éppen elég, nem jó ötlet a játszótéren mélyvízbe dobni a kutyát. Ha a kutya a nagy fekete ebektől fél, akkor először egy pici fekete kutyával próbáld meg összeismertetni.

A cél a fokozatosság betartása, hogy a kutya egyre intenzívebb eseményekkel lépésről lépésre barátkozzon meg.

6. Társíts pozitív asszociációkat az ingerekhez

Társíts pozitív asszociációkat az ingerekhez

A szisztematikus érzéketlenítés vagy deszenzibilizáció során a kutyákat mindig jutalmazni kell, amikor az ingerrel találkoznak. A kulcs a jutalom!

Fél a vihartól? Indítsd el halkan a mennydörgés hangjait és máris adagold neki a jutalomfalatokat! Elsétált a ház előtt egy hatalmas fekete kutya? Adj neki pár finom falatot.

Idővel mindenhez, amit ijesztőnek ítélt a kutya társulni fog egy jó élmény is, ami csökkenteni fogja a félelem jelentőségét.

Lassanként, napról-napra növeld az inger intenzitását és jutalmazd a kutyát. A cél az, hogy a kutya félelme várakozássá és lelkesedéssé alakuljon az adott tárggyal vagy eseménnyel szemben.

7. Alakítsd ki a napi rutint

A kutyák számára nagyon fontos a kiszámíthatóság, a következetesség és a szabályrendszer alkalmazása a hétköznapokban. Az állandóság és rendszer biztonságot nyújt a kutyáknak.

Minél előbb alakítsd ki a napi rutint, hogy mikor eszik, sétál, ürít játszik vagy tanul az eb, hogy ő is pontosan tudja, mi vár rá a mindennapokban.

Sokkal boldogabb lesz az a négylábú, aki a rendszeresen ismétlődő motívumok nyomán tisztában lesz azzal, hogy mikor jön a játék és mikor jön a vacsora.

A rutinok ismétlődésével kialakul a belső motivációja arra, hogy jól teljesítsen a feladatokban, türelmesen kivárja a sorát és lelkesen induljon neki minden új napnak.

Összegzés

Menhelyről állatot befogadni kétségkívül az egyik legszebb cselekedet, ami egy kis türelemmel és odafigyeléssel nagyon jól alakulhat.

A mentett kutyák gyakran küzdenek félelemmel és bizalmatlansággal az emberek felé, hiszen többségük az emberi gondatlanság miatt kerül menhelyre. Sokukat bántalmazták, kidobták vagy elhanyagolták, ezért tartózkodóak az emberekkel szemben.

A befogadott kutyák sokszor könnyen be tudnak illeszkedni az új családjukba, máskor azonban több figyelmet kell szentelni annak, hogy alkalmazkodni tudjanak az új környezethez.

A bizalom kiépítése az első és legfontosabb feladat, amely megalapozza a kutya későbbi viselkedését, szokásait és a taníthatóságát.

A bizalom megalapozására számos módszer létezik, melyek kutyák és a gazdák számára egyaránt segítséget nyújtanak abban, hogy könnyebben vegyék az akadályokat és hamarabb összeszokjanak egymással.

Mindig legyél nagyon türelmes a mentett kutyákkal, mert a bizalom elnyerése időigényes folyamat.

April 19, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.