A kutya egyedüllétre szoktatása lépésről lépésre

A kutya egyedüllétre szoktatása lépésről lépésre

Amikor négylábúval bővül a család, rengeteg tennivaló akad, amivel megkönnyítheted a kutya beszoktatását és kialakíthatod a kényelmes életvitelét. A szobatisztaságra nevelés, a vezényszavak gyakorlása és a napi rutin felállítása igencsak időigényes lehet, ám a teendők rengetegében nem szabad megfeledkezni a kutya egyedüllétre szoktatásáról sem.

Mindannyian tudjuk, milyen csodálatos érzés minden percet egy kölyökkutyával tölteni, ugyanakkor be kell látnunk, hogy nem lehetünk állandóan velük.

Az elválás az ebek és a gazdák számára egyaránt stresszes, szívszorító esemény, amit egyetlen módon könnyíthetsz meg.

Ahhoz, hogy elkerülhesd a szomszédokat őrületbe kergető órákon át tartó sírást, ugatást, valamint a hazaérkezéskor fogadó felfordulást, hozzá kell szoktatnod kedvencedet ahhoz, hogy jól érezze magát egyedül.

Összeállításunkból megismerheted a leghatékonyabb módszereket, amivel könnyedén hozzászoktathatod a kutyádat a magányhoz.

A kutya egyedüllétre szoktatása gyorsan és egyszerűen

Miért fontos a kutya egyedüllétre szoktatása?

Egyedül lehet hagyni a kutyát 8 órán keresztül, amíg dolgozunk?

Meddig tart a kölyökkutya egyedüllétre szoktatása?

Hogyan ismerheted fel, ha szeparációs szorongással küzd a kutyád?

Kutya egyedüllétre szoktatása gyorsan és egyszerűen!

A kutyák rendkívül szociális teremtmények, akik leginkább a gazdi társaságában szeretik tölteni az idejüket. A magány éppen ezért megterhelő lehet számukra, ha nem tanítjuk meg nekik, hogy miként tolerálhatják az egyedüllétet, és a tréninggel megelőzhetjük a súlyos szeparációs szorongás kialakulását.

1. Fokozatosan szoktasd az egyedülléthez

Fokozatosan szoktasd az egyedülléthez

Az újszülött kutyák a nap jelentős részét átalusszák, így akár észrevétlenül is magára hagyhatod a kölyköket, ha fontos tennivalód akad.

Bármilyen nagy a kísértés, ne vidd magaddal mindenhová a kutyát, különben könnyedén hozzászokik ahhoz, hogy bárhová veled mehet.

Később, amikor nagyobb lesz, és már nem viheted magaddal a karodban, erősebb szorongás alakulhat ki a távollétedben. Célszerű minél előbb rövid időintervallumokra magára hagyni, és megdicsérni őt, amikor visszajössz.

Kezdésként észrevétlenül hagyd el a szobát, és néhány perc múlva térj vissza egy jutalomfalattal. Próbálkozz egyre hosszabb távolléttel, és jutalmazd minden alkalommal, amikor nyugodtan várt rád.

2. Távozási rutin megváltoztatása

A szeparációs szorongás már kölyök korban kialakulhat. Ennek fő oka az lehet, ha időben nem változtatjuk meg a különböző távozási rutinunkat. Ezáltal a kutya már az előtt elkezd nyüsszögni, még mielőtt el se mentünk otthonról.

Vessük be az alábbi trükköket:

  • Vegyük magunkra a kabátunkat, de NE menjünk el otthonról!
  • Vegyük magunkhoz egy olyan tárgyat, ami a távozásunkhoz köthető (pl: táskát, kocsikulcsot), de maradjunk otthon.
  • Menjünk ki az ajtón, de azonnal jöjjünk is vissza.
  • Menjünk el otthonról váratlan időpontokban, és fél-egy óra elteltével térjünk vissza.

Fontos, hogy legyenek olyan mintázatok, amiket a kutya a távozáshoz köthet, de ne minden esetben hagyjuk magára az állatot! Ha jól viselkedett, nem sírt, nem ugatott utánunk, dicsérjük meg.

3. Társíts pozitív asszociációt az egyedülléthez

A kutya egyedüllétre szoktatása során fontos, hogy társítsunk pozitív asszociációt az egyedülléthez. Halmozzuk el játékokkal és rágocsontokkal.

Amikor egyedül hagyod az ebet, gondoskodj róla, hogy legyen kellemes elfoglaltsága. Vásárolj neki különböző játékokat, rágócsontokat, automata jutalomfalat adagolókat, amik mentálisan stimulálják a kutyát és segítenek abban, hogy jól érezzék magukat a távollétedben.

A foglalkoztató eszközök hozzájárulnak ahhoz, hogy hasznosan és érdekesen töltse az idejét a kutya. A szimatolás nem áll messze a kutyáktól, hiszen őseik sok időt töltöttek élelemkereséssel a vadonban. Hasonló feladatot adhatsz nekik, ha jutalomfalatokat rejtesz el a lakásban vagy a ház körül, amit nap folyamán megkereshetnek.

Nagyon fontos, hogy a játékokat és a feltöltött jutalomfalat adagolókat indulás előtt add oda a kedvencednek, hogy mindig pozitív élmény társuljon ahhoz, hogy elmész.

Figyelj arra, hogy a játékok biztonságosak legyenek, ne okozzanak sérülést a kutyának és ne törhessenek apró darabokra, amikor megrágja őket. Remek alternatíva lehet az is, ha bekapcsolod a tévét vagy a rádiót, amíg távol vagy, hogy ne érezze magát teljesen egyedül.

A kutyák kifejezetten szeretik a háttérzajokat, amik elterelik a figyelmüket más, kellemetlen zajokról.

4. Szoktasd a saját helyére

Már a kutya érkezésekor fontos, hogy kialakíts számára egy biztonságos és kényelmes helyet. A fekvőhely lehet ketrecben, kosárban vagy akár egy kutyamatracon is, a legfontosabb, hogy a kutya a sajátjának érezze.

A titok az, hogy vonzóvá tedd számára a helyet, ami később a megnyugvást és a biztonságot szimbolizálja az ebnek.

Büntetésből sose küld a helyére, mert az negatív érzelmeket társít a helyszínhez. Ehelyett mindig dicsérd meg és adj neki falatokat, amikor ott pihen.

A legjobb, ha azelőtt szoktatod a fekhelyhez, mielőtt egyedül hagynád őt, hogy amikor erre kerül a sor, már legyen egy biztos pont az otthonodban, amihez pozitív asszociációk társulnak.

5. Ne csinálj nagy ügyet a távozásodból

Ne csinálj nagy ügyet a távozásodból

A kutya mindig megérzi a hangulatodat, így ha látja rajtad, hogy szomorkodsz indulás előtt, ő is stresszessé válik. A legjobb lesz, ha gyorsan túlesel az induláson és nem nyújtod túl hosszúra a búcsúzkodást.

A családtagok mind jönnek és mennek a saját időbeosztásuk szerint, és ez teljesen természetes, legyen az a kutya számára is.

Egyszerűen csak köszönj el a kutyától és hagyd el az otthonod. Hazaérkezéskor a kutyák általában izgatottan várják a gazdit, olyannyira, hogy képesek bepisilni, felugrálni és a saját tengelyük körül pörögni.

Ahelyett, hogy osztoznál a kutya lelkesedésében és hosszasan simogatnád, szimplán csak nyugodtan üdvözöld őt. Abban az esetben pedig, ha túl izgatottan fogadd, tanítsd meg arra, hogy üljön le, amikor belépsz az ajtón, így elkerülheted, hogy fellökjön a csomagjaiddal együtt.

6. Légy jelen virtuálisan

A technika fejlődésének hála, ma már nem jelent gondot az sem, hogy távolról figyeljük az ebet. Rengeteg kutyakamera érhető el a piacon, melyekkel nem csak megfigyelheted a kutyát, de beszélhetsz is hozzá, ha szükségét érzed.

A telefonodon keresztül élőben láthatod, hogy mivel foglalatoskodik kedvenced, ami nemcsak megnyugtató, hanem rendkívül hasznos akkor, ha azt tapasztalod, hogy helytelenül viselkedik.

Az applikáció jelez, ha a kutyád ugat, ezért azonnal meg tudod nyugtatni a kutyát a hangoddal. A kamera mindkettőtök számára megkönnyítheti a külön töltött időt és segítségével megtudhatod, miben szükséges fejleszteni a kutyát.

A jelenlétedet megerősítheted úgy is, hogy egy régi papucsot vagy ruhadarabot ajándékozol a kutyának, amin akkor is érezheti az illatodat, amikor nem vagy ott.

7. Kérj segítséget

Kérj segítséget.

A legtöbben általában napi 8 órát töltenek a munkahelyükön és nincs lehetőségük napközben meglátogatni a kutyát.

Ilyenkor jól jöhet, ha van valaki a családban, aki ráér meglátogatni a kutyát, hogy ne töltse egyedül az egész napot. Szóba jöhet kutyasétáltató vagy tréner, aki napközben lemozgatja a kutyát, gondoskodik az egészségügyi sétáról és a mentális stimulációról.

A trénerhez hasonlóan a kutyanapközi is remek megoldás lehet, mert ott egész nap társaságban lehet a kutya, és folyamatos figyelemben részesül. Sokat segíthet a nap átvészelésében, ha a reggeli indulás előtt, hosszú sétára viszed a kutyát, vagy sokáig játszol vele, hogy már kora reggel kimerüljön és végigaludja a délelőtti órákat.

Miért fontos a kutya egyedüllétre szoktatása?

Miért fontos a kutya egyedüllétre szoktatása?

Minden kutya életében eljön az a pillanat, amikor egyedül kell maradnia. Azoknál a kutyáknál, akik nem tanulták meg elviselni az egyedüllétet, viselkedési problémák alakulhatnak ki.

Elsősorban destruktív viselkedésbe kezdhetnek és unalmukban a bútorok rágcsálására, a párnák széttépésére vagy az ajtó kaparására fordíthatják felesleges energiáikat. Súlyosabb esetekben szeparációs szorongás alakulhat ki, ami erős stresszt vált ki a kutyából és megkeseríti a kutya magányos óráit.

A stresszt megelőzendő, célszerű különböző módszerekkel hozzászoktatni a kutyát az egyedülléthez, hogy bármikor nyugodtan magára hagyhasd.

Te is sokkal jobban tudsz majd fókuszálni a munkádra, ha tudod, hogy a kutyád biztonságban van, és jól érzi magát egyedül is.

Egyedül lehet hagyni a kutyát 8 órán keresztül, amíg dolgozunk?

Egyedül lehet hagyni a kutyát 8 órán keresztül, amíg dolgozunk?

Természetesen igen, megfelelő kiképzéssel elérheted, hogy a kutya ne szenvedjen otthon egyedül addig, amíg te a munkahelyeden dolgozol.

A munkádat nem kell feladnod amiatt, mert örökbe fogadsz egy kutyát, csupán gondoskodnod kell arról, hogy a kedvenced jól érezze magát egyedül is.

A kölyökkutyák még nem képesek 8 órát magányosan tölteni, és ennyi ideig visszatartani folyó ügyeiket, ezért mindenképpen meg kell törni az órákat egy gyors hazalátogatással vagy segítséget kérni valakitől.

A jól edzett felnőtt kutyák akár 8-9 órát is magukra hagyhatók a lakásban. Kertes házzal rendelkezők előnyösebb helyzetben vannak, hiszen a kutyát több inger éri az udvaron, ami elterelheti a figyelmüket az egyedüllétről, és a dolgukat is bármikor elvégezhetik.

Meddig tart a kölyökkutya egyedüllétre szoktatása?

A kölyökkutyák meglehetősen tanulékonyak és fogékonyak az újdonságokra, ezért kölyökkorban könnyebben kondicionálhatók az egyedüllét tolerálására. A kulcs a fokozatosságban és a következetességben rejlik.

A kölyökkutyák általában 8 hetes korukban kerülnek új otthonukba, és az első hónapban meg kell kezdeni az egyedüllét gyakorlását a nap aktív időszakában.

Éjszaka feltétlenül hagyd magára az ebet, hogy alvás közben is hozzászokjon ahhoz, hogy nem leszel mindig mellette.

A napközbeni távollétet fokozatosan napról napra növelve 3 hónapos korukra minden nap legalább 2 órát egyedül kell tölteniük. Folytatva a rendszeres gyakorlatot, 6 hónapos korukra már el kell érniük a 4 órán át tartó nyugodt időtöltést.

A fokozatossággal észrevétlenül növelhető az időtartam, és megtanulják a legfontosabb leckét, azt hogy bízhatnak benned, és tudhatják, hogy mindig visszatérsz. Egyéves korukra már a 8 óra egyedüllét is teljesíthetővé válik. Felnőtt kutyák esetében is alkalmazható a tréning.

Hogyan ismerheted fel, ha szeparációs szorongással küzd a kutyád?

Hogyan ismerheted fel, ha szeparációs szorongással küzd a kutyád?

Az egyedüllét következménye súlyos esetekben a szeparációs szorongás kialakulása lehet, ami gyakorlatilag az elválás pillanatától kezdődik és a távolléted alatt folyamatosan eluralkodik a kutyán.

Több tünet hívhatja fel a figyelmedet arra, hogy a kutya szorong a távollétedben.

  • Például az, ha nem eszi meg a kikészített ételeket és falatokat.
  • Az ajtó kaparása, a kijárat környezetének rongálása arra utal, hogy a kutyát zavarja a bezártság és az egyedüllét, és szabadulni igyekszik a nyomasztóan magányos közegből. A szokás nemcsak az otthonodban tesz kárt, hanem a kutya körmeit, fogazatát és ínyét is roncsolhatja, ebből tudható, hogy nem örömében és unalmában teszi. Ilyen esetben az eb a fájdalomról sem vesz tudomást, annyira belefeledkezik a kiszabadulásba.
  • A szeparációs szorongás jele lehet az is, ha a kutya folyton nyafogva követ téged, amikor tudja, hogy épp indulni készülsz valahová.

Összegzés

Vedd fontolóra a tippeket és tanácsokat, melyekkel a kutyát egyedüllétre szoktathatod. Ezáltal csökkenthető a kutya szorongása és javítható a közérzete. Kezd minél hamarabb, a kutya beköltözésétől az egyedüllétre nevelést, és szoktasd hozzá apránként ahhoz, hogy magára hagyod.

Segítsd elviselhetőbbé tenni az unalmas órákat foglalkoztató játékokkal, rágcsálnivalókkal és szimatgyakorlatokkal. Biztosíts számára kényelmes fekvőhelyet, ahol elnyújtózhat napközben és biztonságban érezheti magát.

Figyelj arra, hogy mindig lazán és természetesen kezeld a távozásodat, hogy a kutya számára se jelentsen túl nagy megterhelést az esemény.

Az ebek bármilyen napi rutinhoz képesek alkalmazkodni, ezért törekedj arra, hogy hozzászoktasd a kutyát a saját életviteledhez, és tegyél meg mindent annak érdekében, hogy számára is kényelmes legyen az életmód.

A tréninggel megóvhatod a kutyát a később jelentkező bajoktól és a szeparációs szorongástól, amit nehezebb kezelni, mint megelőzni.

May 12, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.