Kutya és gyerek összeszoktatása | Gyerekbarát kutya nevelése

Kutya és gyerek összeszoktatása Gyerekbarát kutya nevelése

Sokan vásárolnak kutyát a gyerekeiknek ajándékba. Ám sajnos nem mindegyik marad túl hosszú ideig a családban, ha a kutya és a gyerek nincs rendesen összeszoktatva, mert nem tanulja meg, hogyan kell a gyerekekkel jól viselkedni.

Ez hogyan történhetett meg…?

A neveletlen és nem gyerekbarát kutyák gyakran felugranak a gyerekre. Húzzák a pórázt vagy más módon okoznak kellemetlenséget a gyerkőcöknek. Azokat a kutyákat, akik húzzák a pórázt, senki sem sétáltatja szívesen, még kevésbé bízza rá az ember a gyerekére a sétáltatást, mert annak bizony baleset és sérülés lehet a vége.

A pórázrángató kutyák így szorulnak lassan a hátsó kertbe, ahol elzárva tartják őket és nincs részük elegendő mozgásban és tréningben. Röviddel ez után a szomszéd panaszkodni kezd, hogy túl sokat ugat a kutya, te pedig foghatod a fejedet, mert minden nap újabb gödröt ás az unatkozó eb.

A kutya elzárásával kizárólag arra tanítod a kutyát, hogy magányában rongálásba kezdjen, és mindenhol ürítsen.

Néhány hónap elteltével ezek a kutyák rejtélyes körülmények között eltűnnek az udvarból. Te pedig azon kapod magad, hogy lehetetlen történetekkel próbálod megmagyarázni a gyerekednek Buksi váratlan távozását.

Mi a megoldás? Egy gyerekbarát kutya nevelése, melyet a kutya és gyerek szakszerű összeszoktatásával érhetsz el.

Ebben a cikkben ehhez nyújtunk segítséget!

Miért fontos a kutya és gyerek összeszoktatása?

Hogyan szoktassuk össze a kutyát a gyerekkel és fordítva?

A kutyák oktatása – Hogyan neveljünk gyerekbarát kutyát?

A gyerekek oktatása – Hogyan tanítsuk meg a gyereket miként bánjon a kutyával?

Kutya összeszoktatása újszülött babával

Hogyan lehet letesztelni, hogy a kutya jó-e gyerekek mellé?

A kutya nem fogadja el a gyereket, mit tegyünk?

Miért fontos a kutya és gyerek összeszoktatása?

Miért fontos a kutya és gyerek összeszoktatása

Azok a kutyák, akik nem részesülnek engedelmességi képzésen hat hónapos korukig, már nagyon nehezen találnak új befogadó otthonra, hiszen rossz viselkedési minták rögzültek náluk.

A kutya jóléte és a család nyugalmának megőrzése érdekében nagyon fontos, hogy a gyerekeket is megtanítsd arra, hogyan képezhetik ki a kutyát. A legjobb, amit tehetsz, ha a gyerek bevonásával kezded oktatni a kutyát. A gyerek így megfigyelheti, hogy mit kell tennie, és rögtön ki is próbálhatja ő is a kutya oktatását a felügyeleted mellett.

A kutya ne tartson a gyerekektől

Ha még nincs gyerek a családban, akkor is hozzá kell szoktatnod a kutyát a gyerekek jelenlétéhez, hiszen az utcán vagy vendégségben bármikor összefuthat velük.

A gyerek ne nyúljon durván a kutyához

A gyerekeknek pedig meg kell tanítani, hogy gyengéden és lassan nyúljanak a kutyához, nem szabad kapkodniuk vagy rángatniuk a kutyát.

A gyerekek hangja sokkal magasabb, ezért a kutyák nem mindig értik az ő szájukból a vezényszavakat, vagy nem veszik komolyan a tiltásokat.

A gyerek legyen biztonságban etetés közben is

Az etetésnél például a kutya köré gyűlhet az egész család és simogathatja őt. Így a későbbieknek nem fog problémát okozni, ha valamelyik gyerek éppen evés közben halad el a kutya mellett, vagy ilyenkor simogatja őket.

Az etetés gyakorlásánál nagyon fontos, hogy kézből is etesd a kutyát, akár külön jutalomfalatokkal akár a kutyatálból felmarkolva a szemes tápot. Az olyan egyszerű gyakorlatokat, mint az „ül” és a „fekszik”, a gyerekek is könnyedén gyakorolhatják a kutyával.

A kutya hallgasson a gyerekre

Emellett nagyon fontos az is, hogy a gyerekek is képesek legyenek tiltásokat megfogalmazni a kutyának.

Ha a kutya felugrik a gyerekre, akkor neki kell rászólnia a kutyára, hogy „nem szabad”, az ilyen kellemetlenségeket a gyerek sem hagyhatja szó nélkül és reakció nélkül.

A kutya jövője és a gyerek biztonsága miatt elsődleges, hogy jó viszonyt alakítsanak ki egymással.

Hogyan szoktassuk össze a kutyát a gyerekkel és fordítva?

Hogyan szoktassuk össze a kutyát a gyerekkel és fordítva

Amikor kutya kerül egy kisgyerekes családba, nagyon fontos, hogy a család minden tagja tanítsa a kutyát és mindenkire hallgasson. A gyerekek nem rendelkeznek akkora fizikai erővel és olyan erős hanggal, ami nyomatékosan kifejezné az akaratukat.

A gyerekeknek ehelyett jó kapcsolatot kell kialakítaniuk a kutyával és mentális kontrolt kell alkalmazniuk az ebeken. A gyerekekből kiváló tréner válhat, hiszen lágyabb, magasabb és kedvesebb a hangjuk, sőt sokkal energikusabbak, vidámabbak, amit a kutyák nagyon érdekesnek és szórakoztatónak találnak. Éppen ezért jó ötlet a gyermekeket is beavatni a kutya oktatásának rejtelmeibe.

 • A gyerekeknek is tudniuk kell, hogy a kutyák nem értik az emberi nyelvet, és azt sem tudják, hogy működik az emberek világa. Mindenre nekünk kell megtanítani az ebet. Akár felnőttek, akár gyerekek tanítják a kutyát, nagyon fontos, hogy a hangsúly mindig a dicséreten van, azon, hogy arra ösztönözzük a kutyát, hogy megtanulja mi a helyes, és hogy jól akarjon viselkedni.
 • A gyerekeknél megfigyelhető hogy a lányok kedves hangja sokkal könnyebben ráveszi a kutyákat arra, hogy kövessék őket, a fiúk komolyabb hangjára pedig szívesebben leülnek vagy lefekszenek a kutyák. Szerencsére a hangját mindenki meg tudja változtatni, és tud kedvesen és komolyan is beszélni.
 • Ha gyereknek veszel egy kutyát és magára hagyod őt a neveléssel, akkor sok esetben a gyerek kudarcot vall, hiszen nem tudja, hogyan kezdjen hozzá. A kudarc pedig csökkenti a gyerek motivációját és sikerélményét, ami a kutyára is kihatással lesz. A tréning minden esetben kétirányú.

A kutyát meg kell tanítani arra, hogy hogyan viselkedjen a gyerekekkel, a gyerekeket pedig arra kell oktatni, hogy hogyan kell helyesen bánni a kutyával.

Ha mindkét felet sikeresen megtanítottad egymás elfogadására és kölcsönös tiszteletére, akkor biztos lehetsz abban, hogy jól ki fognak jönni egymással.

A kutyák oktatása – Hogyan neveljünk gyerekbarát kutyát?

Hogyan neveljünk gyerekbarát kutyát

Sok kutya él olyan családban, ahol egyáltalán nincsenek gyerekek. Az ő kiképzésük valamivel nehezebb, hiszen egy gyerek sincs kéznél, ám épp olyan fontos megtanítani őket a helyes viselkedésre, mint a gyerekes családban élő kutyákat.

A gyerekek komoly streszt okozhatnak a kutyának

A gyerekek társaságát nélkülöző kutyák nem tanulják meg, hogyan kell viselkedni a kicsikkel és ötletük sem lesz, hogy mi a teendő akkor, ha egy gyerekkel találják magukat szemben.

Egy gyerek mindig másképp viselkedik, mint egy felnőtt. Furcsán járnak, szaladgálnak, ugrándoznak, hirtelen mozdulataik vannak, elesnek, sírnak, hangoskodnak, és egyáltalán nem biztos, hogy apró kezeikkel finoman érintik meg a kutyát.

A gyerekek mozgáskoordinációja még fejletlen és közel sem annyira tudatos, mint egy felnőtté. Ezért komoly stresszt képesek okozni a kutyáknak a puszta jelenlétükkel, közeledésükkel és a kellemetlen dögönyöző mozdulataikkal.

1. lépés – Kézhezszoktatás

Gyerekbarát kutya kézhezszoktatás

A kölyköket kézhez kell szoktatni. El kell érned, hogy a felnőttek vizsgálódását, ölelését és visszafogását is örömmel vegye, így nem okoz majd neki meglepetést, ha egy gyerek a fülét húzza, vagy erőteljesebben simogatja.

A kézhezszoktatás elengedhetetlen, ha gyerekbarát kutyát szeretnénk.

A kézhezszoktatásról, és annak módszeréről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

2. lépés – Kezd el időben a kutya és gyerek összeszoktatását

Ha nincs gyereked, kérj kölcsön egyet, hogy a kölyökkutyád megismerhesse! Minél előbb annál jobb!

Ne várj addig, amíg a kölyök felnő és agresszív lesz a gyerekekkel szemben. Inkább előzd meg a problémákat akkor, amikor az apró kutyusok még nem tudnak ártani a gyerekeknek.

Rendkívül fontos, hogy maximum a kutya 3 hónapos koráig tökéletesen összeszoktasd őt a gyerekekkel.

3. lépés – Első találkozás több gyerekkel

Első találkozás több gyerekkel

Hívj vendégségbe lehetőleg egy többgyerekes családot és lásd el mindenféle különleges finomsággal a gyerekeket. Az első benyomás a legfontosabb!

Kérd meg a gyerekeket egyesével, hogy dobjanak a földre a kutyának egy darab ételt. Amikor a kutya az ételhez indul, a gyerek lépjen hátrébb, és a következő falatot kínálja a tenyeréből.

A kutya számára pozitív élmény lesz, amikor először gyereket lát, hiszen a kis termetű embertől rögtön valami finomat kapott. Ezt követően minden gyerek lépjen oda a kutyához, és adjon neki még egy jutalomfalatot.

4. lépés – Első tréning

A megismerkedés után, tanítsd meg a gyerekeknek, hogyan csábítsák a kutyát egy jutalomfalattal arra, hogy leüljön.

Ahogy te is tetted a kezdetekkor, az ételt a kutya orra előtt kell tartani, és egy kicsit megemelni, hogy a kutya az egész testével kövesse a falatot.

Mivel a kutyáknak már ismerős ez a feladat, nagyon hamar teljesíteni fogják a gyerek kérését. A kölcsönös sikerélmény garantált!

Mit tudhatsz meg abból, hogy a kutya leül, ha egy gyerek kéri? Először is kiderül, hogy a kutya élvezi a gyerek társaságát és a közelében akar maradni, másodszor fény derül arra, hogy a gyerek képes irányítani a kutyát a szavaival, harmadszor pedig a kutya képes szót fogadni és barátságosan megfelelni a gyerek elvárásainak.

A leghatékonyabb módszer a kutya tanítására az, ha kölyökkorban sikerül elérni, hogy készségesen együttműködjön a gyerekekkel és tiszteletben tartsa a gyerekek kéréseit, és ezzel párhuzamosan örömöt és extra jutalmakat társítson a gyerekek társaságához.

A gyerekek oktatása – Hogyan tanítsuk meg a gyereket miként bánjon a kutyával?

A gyerekek oktatása - Hogyan tanítsuk meg a gyereket miként bánjon a kutyával

A gyerekeknek meg kell tanítani, hogy hogyan lehet tanítani egy kutyát, mielőtt még a kutya megérkezne a családba.

Érdemes kutyaiskolába vinni a gyereket, ahol megfigyelheti, milyen trükkökre lehet tanítani a kutyát, és hogyan oktatják a felnőttek a négylábúakat. A látogatásból még a kutyáknak is előnye származik, hiszen idegen gyerekekkel szocializálódhatnak az óra során.

A kölyökkutyákon érdemes gyakorolnia a gyerekeknek, hogy meglásd, mennyire ügyesek a kutyák tanításában és mit kell még fejleszteni. Akár 3-4 éves gyerekek is képesek lehetnek arra, hogy irányítsanak egy kutyát az egyszerűbb feladatok elvégzése során.

1. lépés – Etetés

Gyakorlásként jó lehet, ha a gyerek belép a helyiségbe, ahol te éppen kézből eteted a kutyát, te pedig megjutalmazod az ebet a gyerek jelenlétében.

Ezt követően megkérheted a gyerkőcöt, hogy lépjen közelebb hozzátok egy ínycsiklandó étellel, és kínálja meg vele a kutyát.

2. lépés – Tréning

Számos gyakorlat rejtelmeibe bevezetheted a gyereket. Tanítsd meg neki, hogyan kell leültetni, lefektetni és behívni egy kutyát.

Mondd el neki, hogy egyedül nem tartózkodhat együtt a kutyával és soha nem közelíthet felé, ha nincs vele felnőtt. Felnőtt jelenlétben a gyereknek halkan és nyugodtan kell magához hívnia a kutyát, le kell ültetnie egy csábító falat mozgatásával és utána adhatja oda neki egy ízletes falatot.

Azt a gyereket, aki nem képes leültetni, lefektetni és behívni a kutyát, soha nem szabad egyetlen percre sem magára hagynod a kutyával.

Ha a gyerek képes fegyelmezni a kutyát, akkor adott esetben le tudja ültetni, amikor az eb ugrál vagy rosszalkodik, akkor ő maga is elejét tudja venni a baleseteknek, mielőtt a felnőtt odaérne hozzá.

Nagyon fontos, hogy a tréning mindig előzze meg a játékot! Sosem szabad játékba kezdeni a kutyával, mielőtt megtörtént volna a kiszabott tréning. A gyerekek nagyon fogják élvezni, hogy ilyen könnyen elérhetik, hogy szót fogadjon nekik a kutya.

Az eb pedig imádni fogja, hogy még egy embert sikerült arra tanítania, hogy etesse őt egy szimpla leülésért cserébe.

3. lépés – Szomszédok

Fordíts különös figyelmet arra, hogy a szomszédban élő gyerekekkel is megbarátkozzon a kutya. Többnyire a szomszéd gyerekek szokták ingerelni a kutyát a kerítésen keresztül, és a kutya ezért ugat vagy morog rájuk.

Sok kellemetlen beszélgetéstől megóvhatod magad, ha a kutya és a szomszéd gyerek jóban van. A kutyák kisebb valószínűséggel ugatnak olyan emberekre, akiket már ismernek és kedvelnek.

A gyerekek, akik szeretik a szomszéd kutyát sokkal szívesebben játszanak velük, kevésbé félnek és semmi okuk nincs arra, hogy ingereljék a négylábú szomszédot.

Kutya összeszoktatása újszülött babával

Kutya összeszoktatása újszülött babával

A kutyákat nemcsak a gyerekekhez kell hozzászoktatni, hanem a kisbabákhoz is. Bármikor bővülhet a család, vagy a baráti körben is esedékes lehet a gyermekáldás.

A kutyáknak meg kell szeretniük a babákat és mindent, amit egy baba csinál, beleértve a sírást, gügyögést vagy kapálózást.

A megoldást ezúttal a feltételes reflexek kialakítása hozza el.

 • Kezdettől fogva vond be a kutyát a baba körüli eseményekbe. Amikor eteted a kisbabát, akkor kényelmesen ülj le és a szabad kezeddel etesd szemes táppal a kutyát.
 • Amikor a gyerek sír, vedd fel és miközben megnyugtatod, elringatod, hívd oda a kutyát és adj neki pár jutalomfalatot. Miközben a kutyához beszélsz, észre fogod venni, hogy a hangodtól a kisbaba is gyorsabban megnyugszik.
 • Amikor a gyerek pelenkáját cseréled, akkor is adj jutalomfalatot a kutyának.
 • A módszer hatására kutya pozitív élményt fog társítani ahhoz, hogy a babát eteted, tisztába teszed vagy ringatod, miközben sír.

A kutyák remek hallása és szaglása később a segítségedre lesz, hiszen a pozitív élmények miatt nagyobb valószínűséggel bújik a dadus szerepébe, és még nálad is hamarabb ki fogja szúrni, ha a gyerek pelenkája tele van, vagy ha eltört a mécses.

Ne feledd, a kutya megjegyezte, hogy amikor a babával foglalkozol, akkor ő jutalomban részesül.

Hogyan lehet letesztelni, hogy a kutya jó-e gyerekek mellé?

Hogyan lehet letesztelni, hogy a kutya jó-e gyerekek mellé

Minden családtagnak tudni kell irányítani a kutyát, akinek szót kell fogadnia az utasításoknak, akárkitől is érkezzenek.

A jutalomalapú tréning minden családtag számára könnyedén elsajátítható és kiválóan alkalmas arra, hogy csábító falatokkal rábírja a kutyát az engedelmességre, függetlenül attól, hogy kistermetű, óriás, erős vagy fürge kutyáról van szó.

A kölykök és a gyerekek általában remek párost alkotnak, de a szocializálatlan felnőtt kutyákkal adódhatnak problémák a gyerekek körül.

A balesetek, sérülések és a tragédia elkerülése érdekében bizonyos szabályokat minden embernek be kell tartania.

Engedelmességi teszt

 • Senki nem közeledhet vagy kezdhet játékba a kutyával, mielőtt megkérdezte volna őt. (Buksi, gyere ide! Buksi, gyere játszani!)
 • Ha a kutya nem jön oda, nem reagál a hívásra, vagy nem akar leülni érkezéskor, akkor nem szabad vele játszani.
 • A játék megkezdése előtt mindig el kell végezni az alapvető engedelmességi gyakorlatokat. (Behívás, ül, áll, fekszik.)
 • Ha a kutya végrehajtja az utasításokat, akkor kezdődhet a játék!
 • Ha a kutya nem mutat engedelmességet, akkor nem szabad játszani vele, hiszen a parancsot kiadó személy nem tudja kontrollálni a kutyát, és a játék elfajulhat, illetve a kutya is rossz szokásokat vehet fel.

A szabályok betartásával ellenőrizhető, hogy a kutya mennyire fogadja el falkában felette állóként a gyereket. Soha nem hagyhatod felügyelet nélkül a gyereket egy kutyával.

Azok a kutyák, akik egészen kicsi koruktól gyermekek közelében szocializálódtak, nagyobb valószínűséggel lesznek barátságosak a gyerkőcökkel. A szocializációban nem, vagy kevéssé részesült felnőtt kutyák számára a gyermekek társasága gyakran zavaró és kellemetlen lehet.

Nagyon fontos, hogy ne ereszd össze a kutyát idegen gyerekekkel, hanem fokozatosan tanítsd meg őt arra, hogy a gyerekek jelenléte üdvözlendő és számos pozitívummal jár, például soron kívüli finom falatokkal.

A kutya nem fogadja el a gyereket, mit tegyünk?

A kutya nem fogadja el a gyereket

Gyerekbarát kutyát leghatékonyabban úgy varázsolhatsz a kedvencedből, ha egészen pici korától gyerekekkel szocializálod.

Ha valamiért elmaradt a szocializáció, és a kutya nem ismeri a gyerekek viselkedését és szokásait, akkor a folyamat hosszasabb lesz. Sokkal könnyebb megelőzni az agresszív viselkedést, mielőtt még kialakulna, mint utólag korrigálni.

Ugyanazzal a módszerrel taníthatod a felnőtt kutyát a gyerekek elfogadására, mint amivel a kölyköket is tanítani kell. Ne feledd, a gyerekek kicsik, sokszor egy magasságban vannak a kutyával és nem tudják kellően megvédeni magukat, ezért felettébb figyelmesnek kell lenned a gyakorlás során.

A kutyát nem szabad megbüntetni a gyerek miatt, mert úgy fogja értelmezni, hogy a gyerek jelenléte miatt bántják, nem pedig azért, amit ő tett.

Lássuk milyen módszereket vethetünk be, ha a kutya nem fogadja el a gyereket.

Érzéktelenítés

A kutyákat számos tényező zavarhatja a külvilágban, így a gyerekek is. Kezdésként mindig jelentős távolságban gyakorold az alapvető tréninggyakorlatokat a kutyával.

A távolság akkor megfelelő, ha a kutya figyelmét nem tereli el a gyerek, és nem látod rajta a szorongás vagy az agresszió jeleit.

 • A félelem és a stressz gyakori jelei: ásítás, ajkak nyalogatása, remegés, behúzott fülek és farok.
 • Az agresszió jelei: ugatás, szőrborzolás, vicsorgás, morgás.

Ha a kutya végrehajtja a parancsokat, akkor a szokásos módon dicsérd meg. Ismételd a feladatokat úgy, hogy egyre közelebb lépsz a távolban lévő gyerek felé.

Mindaddig folytathatod a tréninget, amíg a kutya nyugodt és engedelmes marad, ám ha megváltozik a viselkedése és stresszessé válik, akkor ismét lépj távolabb a gyerektől.

A gyerek csak abban az esetben tréningezheti a kutyát, ha a kutya már képes nyugodt maradni a társaságában. A gyakorlathoz használj pórázt és szájkosarat, hogy feltétlenül garantálni tudd a gyermek biztonságát.

Feltételes reflexek kialakítása

A pozitív asszociációk sokat segítenek abban, hogy a kutya kényelmesebben érezze magát a gyerekek közelében.

 • Minden alkalommal, amikor a gyerek egy légtérben van a kutyával, alaposan dicsérd a kutyát és adj neki nagyon finom ételeket.
 • Ha a gyerek kimegy, akkor ignoráld a kutyát.
 • Ha a gyerek visszajön, megint lásd el az ebet minden földi jóval.
 • A kutyának meg kell értenie, hogy ha a gyerek jön, akkor jönnek a finomságok is, tehát előbb-utóbb örülni fog annak, ha a gyerek megjelenik.
 • Ha a közös térben tartózkodás már működőképes, akkor a gyerek is adhat enni a kutyának.

A gyerek biztonsága érdekében jó lehet, ha a gyerek egy másik felnőtt karjában érkezik és a falatokat is biztonságos magasságból adagolja a kutyának.

A gyerek csak akkor kerülhet a talajra, ha a kutya korábbi agressziója, félelme vagy szorongása átalakult várakozással teli izgalommá.

A tréninghez válassz főtt húst, májat vagy különleges jutalomfalatokat, semmiképpen se a kutya tápját. A cél az, hogy a kutya azt érezze, hogy nagyon különleges alkalom az, amikor egy gyerek közelében lehet.

Összegzés

A kutya és gyerek összeszoktatása nagy körültekintést kíván. A kisbabákat és gyerekeket sosem szabad felügyelet nélkül hagyni sem kölyök sem felnőtt kutyával, bármennyire is megbízol bennük. Felügyelet mellett a gyerekek nagyon szépen és hatékonyan tudják oktatni az ebeket.

Nagyon fontos, hogy a kutyát megtanítsd arra, hogyan viselkedjen a gyerekek társaságában és a gyereket is felkészítsd arra, hogy hogyan kell majd tanítani a kutyát.

A gyerekek félelmetesek, idegesítőek és zavaróak lehetnek a kutyák számára, ezért a korai szocializáció részeként sok gyerekkel kell megismertetni a kutyát, hogy megszokja a gyerekekkel járó jelenségeket és hanghatásokat.

Még a jól szocializált felnőtt kutyák számára is jelentős kihívás, hogy ne kezdjék kergetni a gyerekeket és ne bonyolódjanak velük túl heves játékba. Mindennél fontosabb, hogy az eb kedvelje a gyerekeket és nyugodtan viselkedjen a közelükben.

Alkalmazd módszereinket a kutya és a gyerek összeszoktatására, hogy sok boldog év álljon előttük!

April 24, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.