Hogyan érd el, hogy a kutyád rád figyeljen?

Hogyan érd el, hogy a kutyád rád figyeljen

Azok a kutyák, akik megtanulnak figyelni a gazdájukra, sokkal könnyebben taníthatók. A tréning kulcsa ugyanis a figyelem, amely szerencsére tanulható. Mondanunk sem kell, hogy néhány jutalomfalatért cserébe a kutyák boldogan sajátítják el a figyelés képességét.

Így nyerheted el a kutya figyelmét

Előbb-utóbb minden gazdival előfordul az az eset, amikor kutyusa szó szerint tojik a fejére. Hiába gyakoroltuk be otthon a parancsokat, ha egy ingerdúsabb környezetben csődöt mondunk, mert kedvencünk nem figyel ránk.

Kiabálhatunk torkunk szakadtából, nem leszünk képesek behívni a kutyát. Hogy elkerüljük az ilyen szituációkat érdemes megtanítani a kutyát, hogy vezényszóra ránk figyeljen.

Alapgyakorlat: Jutalmazd a figyelmet

 1. Áll meg a kutyával szemben és nézz rá. Jutalmazd meg a kutyát, amikor először ő is rád néz.
 2. Ezt követően légy türelmes és nézd továbbra is a kutyát. Amikor másodszorra a szemedbe néz, szemezz vele 1 másodpercig, mielőtt megjutalmazod.
 3. Harmadik lépésben pedig az egyre hosszabb és tartósabb figyelmet jutalmazd. Azaz, ha a kutya rád néz, számolj el háromig és a végén adj egy falatot neki.
 4. Az időtartamot folyamatosan növeld, és egyre hosszabb szemezés után adj neki egy csemegét.

Ezt a gyakorlatot bárhol és bármikor előveheted, ha tréningelni szeretnéd az ebet, hiszen nem igényel semmi mást csak pár falatot – ami idővel elhagyható.

Középhaladó gyakorlat: Fordíts hátát

Az alapgyakorlatra épül a következő kompetenciaszint, amikor az első szemezéssel kiérdemelt jutalomfalat átadása után hátat fordítasz a kutyának és így arra készteted őt, hogy még több aktivitást mutasson, megkerüljön téged, és újra megkeresse a tekinteted.

A művelet esszenciája a türelem, hogy kivárd, amíg a kutya magától jön rá, hogy csak akkor kap falatot, ha megkerül téged és újra a szemedbe néz. Nem kell őt csalogatnod, magadhoz hívnod, nem kell semmivel motiválnod! Csak fordíts hátat és várd, hogy megérkezzen és felvegye veled a szemkontaktust.

A tréning ezen szakaszában, még nem szükséges vezényszavakat alkalmaznod, mivel ennél a feladatnál az organikus figyelemre építünk.

Haladó gyakorlat: Parkok és kutyafuttatók

Az első gyakorlatsor sikerei után, illetve amikor a kutya már rendelkezik a kötelező oltásokkal, és biztonsággal vihető közterületre folytasd vele a tanulást.

A parkok és a kutyafuttatók, ahol több dolog is elvonhatja a kutya figyelmét, kiváló helyszínt biztosítanak a feladat továbbfejlesztésére.

Vezényszóra kérd a kutya figyelmét!

A tréninghez szükségünk lesz két vezényszóra, az egyik a “figyelj”, a másik pedig a “pihenj”. Kezdetben nagyon rövid ideig raboljuk el a kutya figyelmét azzal, hogy a szemünkbe néz, majd pihenni küldjük, azaz megengedjük neki, hogy körbenézzen.

 1. A gyakorlathoz először is állj szembe a kutyával, ültesd le, és mond ki a nevét, majd a vezényszót: “Buksi, figyelj!”, és szemezz néhány másodpercig a kutyával miközben dicséred (“okos kutya”).
 2. A “pihenj” szóval engedd el a tekintetét, és Te magad is fordulj el, dicsérd meg, ha ő is így tesz. Ha a szeme előtt elhúzod a kezedet, az fizikailag is segít megszakítani a szemkontaktust.
 3. Ha előbb töri meg a szemezést, mint hogy szabadon engedted volna a figyelmét, akkor korrigáld a “Nana”, vagy a “hé” szavakkal és kérd úja a figyelmét az újonnan tanult “figyelj” vezényszóval.
 4. A gyakorlatot ismételd meg minél többször és egyre növeld a szemezés időtartamát.
 5. A kutya fókuszát magadra irányíthatod jutalomfalatokkal, tehetsz egy teniszlabdát az állad alá, vagy foghatsz a fejed mellett egy botot is, bármit, amit a kutya érdekesnek talál. Ha azt akarod, hogy a kutya maximálisan rád figyeljen, neked is rá kell figyelni 100%-ban.

Hogyan tartsd meg a kutya figyelmét a tréning alatt?

Hogyan tartsd meg a kutya figyelmét a tréning alatt

A kutya kiképzésének alapvető feltétele, hogy a kutya figyeljen rád. A figyelmét elcsípheted egy jutalomfalattal is, de sok esetben fent kell tartanod a kutya érdeklődését oly módon is, hogy beszélsz hozzá és ránézel.

 • A kontroll módja, hogy fogod őt a nyakörvénél és szóval tartod. Tudnod kell, hogy ilyen esetben gyakorlatilag az agyaddal irányítod a kutyát, hiszen az arcod rezdülései arról árulkodnak a kutya számára, hogy a gazdi szeretne tőle valamit.
 • Abban a pillanatban, hogy elfordulsz a kutyától, nem törődsz vele, valaki mással elegyedsz beszélgetésbe, vagy lazítasz abban a tudatban, hogy a kutya már úgyis melletted van, el fogod veszíteni a kutyád figyelmét és a társaságát.
 • Beszélj a kutyához úgy, ahogy egy kisgyerekhez és folyamatosan mutasd neki a jutalmat, hogy kíváncsiságával feléd forduljon.
 • Ha a kutya félrenéz a másik irányba, és nem tudod visszacsábítani a fókuszt magadra, akkor az eb el is fog menni az általa kiszemelt helyre.
 • A kölyökkutyáknál muszáj elérned, hogy kezdetben a jutalomfalatokra fókuszáljanak, és valódi jutalomként értékeljék a finom falatokat. Ezért a jutalmat csak indokolt esetben adhatod a kutyának, a tréning idején kívül tartsd elzárva.
 • Néhány hét után a finom falatok elveszíthetik kezdeti varázsukat, amikor a kutya nyitottabbá válik az őt körülvevő világ ingereire, például más négylábúakra, akik mozognak, futkároznak és csábítóan hívogatják a kedvencedet. Ezért nagyon fontos, hogy a tréning során ne csak ételt, hanem dicséretet is alkalmazzunk, és fokozatosan csökkentsük a falatok mennyiségét.
 • Egy jutalomfalatért akár több feladat végrehajtását is kérhetjük a kutyától, így a falatok idővel felértékelődnek. A tréning során a korábban begyakorolt feladatokat már jutalomfalatok nélkül is meg kell ismételni.

Tanítsd szórakoztatóan

A kutyák érdeklődését magasan kell tartani, el kell érni, hogy a kutya szórakoztatónak találja a tanulás perceit. Az engedelmességi tréninget kiegészítheted szórakoztató trükkökkel, amiket a kutya is élvez. A játékos tanulás által megnő a kutya felett gyakorolt kontrollod is.

A cél az, hogy az eb élvezze a tanulást és alig várja, hogy új dolgokra tanítsd. A kutya vidám arcán, a csóváló farkán és a hozzáállásán láthatod, hogy mennyire elégedett a munkával. Tegyél sok energiát a tréningbe, és ha te is motivált vagy benne, a kutya is motiválttá válik.

Hogyan korrigálhatod a kutyád hibáit a figyelem segítségével?

Hogyan korrigálhatod a kutyád hibáit a figyelem segítségével

Sok gazdi elköveti azt a hibát, hogy nem jutalmazza a kutyát akkor, amikor az magától jól viselkedik. Figyeld meg alaposan az ebet, hogy elkaphasd azokat a pillanatokat, amikor megfelelő a magaviselete.

Ennek az emeltszintű gyakorlatsornak akkor kezdj neki, amikor a kutyát már megtanítottad pórázon sétálni.

Amikor a pórázon tartod a kedvencedet, hagyd, hogy körbenézzen, és más ingerekre figyeljen. Viszont amint hozzád fordul és belenéz a szemedbe, azonnal dicsérd meg.

A gyakorlat ismétlésével elérhető, hogy a kutya maximális figyelmet fordítson rád, és akár órákon át képes legyen a kedvedben tenni és várni az utasításokat.

A feladat

 1. A következő lépcsőfok, ha a kutya a figyelmét elterelő zajok ellenére is visszafordul hozzád, és megint rád tekint. A helyes viselkedést, ahogy eddig is, dicsérettel és köszönettel kell viszonozni.
 2. Ha kutya rosszul viselkedik, más állatokat ugat vagy nekifeszül, akkor addig kell várni, amíg újra rád néz és elfogadható a magatartása. Az ugatás és a póráz húzása miatt nem szidjuk le! Helyette inkább díjazzuk abban a pillanatban, amikor abbahagyja a kellemetlen viselkedést és ránk néz.
 3. Éles helyzetben a legjobb, amit tehetsz, ha a jó viselkedésért járó jutalom átadása után kilátásba helyezel egy következő jutalmat és erre a falatra tereled a figyelmét a rosszalkodásról. Ily módon anélkül bírhatod jó viselkedésre a kutyát, hogy nem adsz ki újabb parancsokat, hanem magától tér jobb belátásra arra vonatkozóan, hogy a nyugodt üldögélés sokkal kifizetődőbb, mint a kellemetlenkedés.
 4. Séta közben érdemes ezt a gyakorlatot ismételni, időnként meg-megállva, fürkészve a kutya megfelelő reakcióit és gondot fordítva ezek jutalmazására.

Gyakorold vele a helyes viselkedést

Minél több tréningszünetet iktatsz az utcai sétába, annál több alkalma lesz a kutyának begyakorolni a jó mintát. Az utca azért kiváló erre a feladatra, mert ott több járókelővel vagy kerítés mögött lévő kutyával találkoztok, akik a területüket védik.

Ha csak gyorsan átvezeted a kutyát a stresszes környéken, akkor a viselkedésminta egyre rosszabb lesz, különösen azoknál az ebeknél, akik hajlamosak a pórázt rángatni vagy agresszíven viselkedni pórázon. A szituáció átugrása helyett inkább állj meg vele 20 méterenként, és korrigáld a viselkedését a most elsajátított módszerrel.

Ha egy parkban tapasztalod a rossz viselkedést, akkor sétálj el vele egy padhoz, ülj le és jutalmazd, amikor fürkészés után megint rád néz. Előfordulhat, hogy több jutalomfalatot is elfogyaszt a kutya, mire lenyugszik, és folyamatosan rád figyel más kutyák helyett.

A cél az, hogy a kutya magától, vezényszavak nélkül is helyes viselkedésmintát vegyen fel.

Hogyan viselkedj a kutya oktatása közben?

Hogyan viselkedj a kutya oktatása közben

A kutya hatékony oktatásához először a gazdinak kell kiképeznie magát arra, hogy jó vezér legyen.

Sorrend

A parancsok kiadásánál nagyon fontos a sorrend!

Először szólítsd kedvenced a nevén, majd add ki a parancsot egyszer, határozottan és nyugodt hangon, hogy a kutya tudja, hogy a feladat neki szól, nem pedig a tengerimalacnak.

Ha az eb teljesítette a feladatot, mindig késedelem nélkül dicsérd meg.

Reagálj gyorsan a kutya viselkedésére

Az ültetés vagy felállítás esetében nagyon gyors válaszreakciót követel, ám a behívásnál több időt vesz igénybe, mire odaér hozzád a kutya. Behívás esetében sem késlekedhetünk a megerősítéssel, ezért amikor a kutya elindul feléd, dicsérd meg és a dicsérő szavakat ismételd, ahogy halad feléd, ne pedig a parancsot hajtogasd.

A kutya tanításánál alapvető, hogy gyorsan reagálj a viselkedésére. Jutalmazd, amikor ügyes, és azonnal korrigáld, amikor rosszul végzi a dolgát. Ha elég gyors vagy, még azelőtt elcsípheted a hibákat, mielőtt a kutya meg is valósítaná.

Mutasd meg a kutyának, hogy mi az elvárt viselkedés

A gyorsaság abban segít, hogy a kutya azonnal megértse, hogy mi az, amit elvársz tőle és mit nem tehet meg. Ideális esetben 3 másodperc alatt felhangzik 3 szó a hiba esetén: Ügyes vagy, nem, ügyes vagy! Dicsérjük a kutyát, amíg jól csinálja, rászólunk, amikor elrontja, és újra megdicsérjük, ha jól folytatja.

Ezzel a módszerrel teljesen nyilvánvaló lesz a kutya számára, hogy mi az elvárt viselkedés.

Hangtónus

Az oktatás megkezdésekor a gazdinak nagyon vidámnak, élettel telinek és meggyőzőnek kell lennie. Széles mozdulatok és jókedvű hangtónus szükséges ahhoz, hogy a kutya figyelmét magunkon tarthassuk.

A későbbiekben már egyre halkabban és egyre lágyabban kell beszélni a kutyához akkor is, amikor dicsérjük, és akkor is, amikor korrigáljuk. Nincs szükség kiabálásra és kirobbanó hangszínre, mert kedvencünk érteni fogja a hangsúlyunkat, még ha suttogunk is.

A korrekciók mindig legyenek nyugodtak és határozottak. A kutyának nem azt kell éreznie, hogy a gazdi rögvest szívrohamot kap mérgében, hanem azt, hogy finoman emlékezteti őt arra, hogy rossz útra tévedt.

Összegzés

A kutya kiképzéséhez elengedhetetlen, hogy felkeltsük magunk iránt a kutya érdeklődését, és elérjük, hogy képes legyen ránk figyelni.

Az eb figyelmét kivívhatod jutalomfalatokkal és azzal, hogy érdekessé, izgalmassá teszed a veled való kapcsolódást. A kutyák nagyon szeretik a gazdájukat, és ezt az állapotot kell fenntartani oly módon, hogy állandó pozitív megerősítéssel biztosítjuk őt arról, hogy előnye származik abból, ha ránk figyel, és a kedvünkben jár.

Amikor a kutya rád néz, várja az utasításaidat és figyelmet tanúsít, mindig gyorsan dicsérd meg őt, amikor pedig a külvilágot fürkészi, hagyd figyelmen kívül.

Gyakorold vele a szemezést változatos környezetben vezényszavakkal és parancsok nélkül is, hogy mindig megbízhatóan fókuszban tarthasd őt.

June 3, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.