Hogyan tanítsuk meg a kutyát pórázon sétálni?

Hogyan tanítsuk meg a kutyát pórázon sétálni

A kutyasétáltatás az egyik legkellemesebb közös tevékenység, amit a kutyával folytathatsz. A közös séta azonban gyakran rémálommá válik, ha a kutya nem működik együtt a gazdájával és követés helyett rángatja a pórázt.

Ebben a cikkben a kutya pórázon való sétáltatásáról találhatsz hasznos információkat. Lépésről lépésre mutatjuk be a különböző módszereket. Megoldást adnunk arra is, ha kis kedvenced nem bír magával és rendszeresen húzza vagy rángatja pórázát.

Miért kell megtanítani a kutyát sétálni?

Mikor kezdheted pórázhoz szoktatni a kutyát?

Miért húzza a kutya a pórázt?

Hogyan tanítsd meg a kutyát pórázon lábhoz igazodni?

Hogyan tanítsd meg a kutyát pórázon sétálni?

A kutya pórázon való vezetése

Így szoktathatod le a kutyát a póráz húzásáról

Mit tegyél, ha a kutya sétáltat téged?

Hogyan lehet élvezetes a kutyasétáltatás?

Miért kell megtanítani a kutyát sétálni?

A pórázt rendkívüli erővel képesek húzni kedvenceink, ami balesetveszélyessé és bosszantóvá teszi az egyébként frissítő aktivitást.

A póráz húzása, rángatása egyet jelent a kontroll hiányával. Ilyen esetben póráz nélkül gyakorlatilag képtelen lennél magad mellett tartani a kutyát, hiszen az legszívesebben világgá szaladna, épp ezért próbál megszabadulni a béklyótól.

Nem szabad hagynod, hogy a kutya húzza a pórázt, amikor kölyök, mert megtanulja, hogy ez a normális viselkedés. Serdülőként és felnőttként ugyanezekért a mozdulatokban megrovásban fog részesülni, ami egyáltalán nem sportszerű a részünkről.

A notórius pórázhúzó kutyákat senki sem sétáltatja szívesen! Ezért idővel a séták elmaradnak, a kutya pedig destruktív tevékenységekbe forgatja a felgyülemlett energiáit.

Nem szabad megvárni, hogy a pórázhúzás ekkora problémává fajuljon. A tanítás folyamán arra kell törekedni, hogy a helyes módszert sajátítsa el a kutya és a póráza mindig laza legyen.

Mikor kezdheted pórázhoz szoktatni a kutyát?

Mikor kezdheted pórázhoz szoktatni a kutyát?

A pórázhoz szoktatást kölyökkorban kell megkezdeni. Az utcán leghamarabb 3 hónapos korukban kezdhetsz velük gyakorolni, ám 4,5 hónapos korukra a serdülő ebek érdeklődése már a külvilág felé mutat.

18 hetes kortól egyre nehezebb megtanítani őket arra, hogy szépen sétáljanak pórázon, mert az új szagokat, ismeretlen állatokat és az őket érő külső ingereket sokkal izgalmasabbnak és vonzóbbnak találják, mint a gazdájuk társaságát.

A séta megalapozását célzó követést és lábhoz igazodást ezért úgy kell ütemezni, hogy a kölyök 3 hónapos kora után a lehető leghamarabb megkezdhető legyen a pórázhoz szoktatásuk. A kutyákat egyáltalán nem szükséges megbüntetni és nem kell rájuk erőltetni az akaratunkat, hanem el kell érni, hogy az ő akarata azonos legyen a miénkkel.

Ha egy kiskutyára pórázt raksz, és megmakacsolja magát, akkor nem húzni kell őt, mert az növeli az ellenállást és a félelmet, hanem addig csalogatni, amíg ő akar elindulni.

Ha a kutyát csak pórázon tanítod sétálni és kihagyod az előző leckét, akkor sok erőfeszítés árán lesz egy kutyád, aki jól viselkedik pórázon, de nem tudod őt biztonságosan elengedni a szabadban. Így nem tudod majd őt irányítani otthon sem, ahol mindig póráz nélkül tartod.

Sokkal hatékonyabb és kifizetődőbb, ha először póráz nélkül tanulja meg a kutya a követést és a lábhoz igazodást, mert így nyugodtabban és engedelmesebben fog sétálni pórázra kötve és anélkül is.

Miért húzza a kutya a pórázt?

Miért húzza a kutya a pórázt?

Összességében a póráz húzása egy valós problémára hívja fel a figyelmet: ha nem lenne pórázod, már nem lenne kutyád sem!

A feszülő póráz miatt a járókelők a nyakadba akasztott reklámtábla nélkül is pontosan tudnák, hogy a kutyád nem szeret melletted sétálni, és ha tehetné, már rég kereket oldott volna.

Gondolhatod azt, hogy a kutyádat jobban érdekli a külvilág, hogy szeret előre menni, hogy kíváncsi más kutyákra, különösen a hátsó felükre vagy, hogy talált valami elképesztően illatos dolgot a fűben.

Elkönyvelheted magadban, hogy a kutya azért húzza pórázt, mert viszonozza, hogy Te is rángatod őt a nyakánál fogva. Ha a kutya előre szalad és feszíti a pórázt, akkor Te már nem tudsz akkorát rántani, mint akkor, amikor a közeledben van, ezért igyekszik úgy csökkenteni a rángatással járó fájdalmat, hogy minél távolabb kerül tőled.

Minden kutyának meg kell tanítani, hogyan kell szépen sétálnia pórázon függetlenül attól, hogy miért kezdte húzni a pórázát.

Hogyan tanítsd meg a kutyát pórázon lábhoz igazodni?

Hogyan tanítsd meg a kutyát pórázon lábhoz igazodni?

A pórázon való sétálás szisztematikus módszertanának következő lépcsőfoka, hogy a kutya megtanul lábhoz igazodni úgy is, ha póráz lóg a nyakában.

Sokkal könnyebb figyelned a póráz feszülésére, amikor a kutya még csak lábhoz igazodik, mint akkor, amikor már sétáltok.

A lábhoz igazodás módszere ugyanaz, mint az előző leckében, csak ezúttal rá kell csatolni a pórázt a nyakörvére.

 • A kutyának a bal oldaladra kell rendeződnie, követnie kell téged, és utasításra le kell ülnie.
 • Hogy izgalmas legyen a feladat a kutya számára, mindig változtass tempót, gyakran ültesd le és több irányváltást is eszközölj!
 • A kutya tudása el fog mélyülni, megtanulja, hogy mindig rád figyeljen és várja az utasításaidat. Gyakorlat közben nagyon sokszor kell dicsérni a kutyát, különösen akkor, amikor szépen leül a lábad mellé. A pórázzal történő gyakorlás könnyen menni fog, ha a kutya anélkül is szépen teljesít.

A lábhoz igazodásnak hatalmas jelentősége lesz minden alkalommal. Például amikor kereszteződéshez értek, át szeretnétek menni az út túloldalára, vagy a zebránál vártok a zöld lámpára. Ilyen forgalmi szituációkban, minden alkalommal ültesd le a kutyát a lábad elé, majd a “lábhoz” paranccsal szeljétek át az utat és a túloldalra érkezve megint ültesd őt le az “ül” paranccsal.

Az átkeléseket ez a módszer teszi biztonságossá, mert megakadályozza az ebet abban, hogy kibarangoljon az autók elé, áthaladás közben kitérőt tegyen, és érkezéskor új célpont felé induljon.

Hogyan tanítsd meg a kutyát pórázon sétálni?

Hogyan tanítsd meg a kutyát pórázon sétálni. Tippek kutyatrénertől.
 1. Kezdésként tedd pórázra a kutyát és várd meg, amíg leül. Ha leült, jutalmazd meg egy falattal és lépj egy nagyot. Majd várd mozdulatlanul, mindkét kezedet mellmagasságban tartva, hogy az eb kövessen és ismét leüljön melléd. A technika segít abban, hogy a kutya ne szokjon rá a póráz húzására.
 2. Tartsd erősen a pórázt mindkét kezeddel. Addig ne mozdulj meg, amíg a kutya póráza nem lesz laza és nem ül le. Nem számít, meddig kell várakoznod, csak fogd a pórázt mozdulatlanul, amíg a kutya befejezi a húzást és nyugodtan leül melléd.
 3. Ekkor dicsérd meg, adj neki jutalomfalatot és tedd meg a következő lépést, majd megint állj mozdulatlanul, amíg a kutya leül.
 4. A kutya számára úgy tűnhet, hogy a kontroll az ő kezében van: ha feszíti a pórázt megállsz, ha lazítja és leül, akkor elérheti, hogy megint lépj egyet.
 5. A feladatot ismételd meg legalább hatszor, majd növeld a lépéseid számát kettőre.
 6. Végezd el ismét hat alkalommal a két lépésből álló gyakorlatot, amit a kutya leülése követ.
 7. A harmadik lépcsőfok, hogy a lépéseid számát immár háromra növeled, és az eddigiekkel megegyező módon hajtod végre a feladatsort.

Később növelheted ötre vagy még többre a lépéseid számát. Ezen a ponton túl, már a lépések nagyságát és ütemét is változtathatod, hogy minden típusú séta során igazodjon hozzád a kutya.

Mire figyeljünk a gyakorlat során?

 • Ne feledd, mindig hatalmasakat kell lépned minden gyakorlat alkalmával.
 • A kezdés nem lesz egyszerű, mert idő kell a kutyának, amíg megérti, mit szeretnél, de a későbbiekben kifizetődő lesz, ha már élesben jól csinálja az eb.
 • A kutya nagyon hamar megtanul ezzel a módszerrel szépen sétálni és rád figyelni laza pórázon anélkül, hogy az “okos kutya” szavakon kívül bármit is mondtál volna.
 • Minden alkalommal, amikor megállsz, a kutya már magától fog leülni, és várni fogja, hogy ismét lépj egyet.
 • Egyetlen indokunk lehet arra, hogy felfüggesszük ezt a gyakorlatot, ha a kutya elkezd ugatni egy másik kutyára és teljesen elveszítjük a figyelmét. Ilyenkor a kutya elé kell lépned, le kell ültetned és meg kell ragadnod a figyelmét. Amint újra rád figyel, jutalmazd meg őt egy falattal és dicsérő szavakkal. Ily módon a pórázos sétáltatás gyakorlása közé beékelődik egy másik tréning, ami a figyelmet és szófogadást díjazza.

Ez a módszer nem a hibákra épít!

Más módszerekkel ellentétben, ahol a kutyára teszed a pórázt és járkálsz vele mindaddig, amíg helyesen lépked, és csak akkor állsz meg, amikor rosszul végzi a sétát, ez a módszer nem a hibákra épít.

Hozzászoktatja a kutyát ahhoz, hogy leülni nem büntetés, hanem a séta természetes alkotóeleme, illetve a két leülés között szépen kell haladnia utánad.

Hogyan vezesd a kutyát pórázon?

Hogyan vezesd a kutyát pórázon

A pórázon vezetést pontosan ugyanúgy kell elkezdeni, mint a lábhoz igazodást. Legyen jutalomfalat mindkét kezedben.

 1. Bal kezedben tartsd a pórázt és laza száron vezesd a kutyát, hogy az orrával követhesse a falatot a kezedben.
 2. Jobb kezeddel jelezve időnként ültesd le, dicsérd meg és add neki a parancs végrehajtásáért járó falatot. A póráz jelenesetben egy hírközlő kábel szerepét tölti be, amin keresztül a kutya információhoz jut arra vonatkozóan, hogy hogyan kell haladnia. Gyorsítson, lassítson, forduljon jobbra vagy maradjon a közeledben.
 3. A póráznak nem szabad feszülnie, mert az feszültséget teremt a kutyában is.
 4. Séta közben neked kell figyelned a kutyát és észrevenni azokat a jeleket, amikor húzni kezd, vagy más irányt próbál venni. Ilyenkor figyelmeztesd a kutyád, hogy haladjon lassabban, jöjjön veled, vagy ne húzza a pórázt. A lényeg, hogy hamarabb szólj rá a kutyára, mint ahogy ő elkezdené féktelenül rángatni a pórázt.
 5. Amint a kutya a helyére rendeződik, és helyesen sétál dicsérd meg őt. Ha a parancsokat első szóra végrehajtja, jutalmazd őt jutalomfalattal és látványosan tedd a zsebedbe a többi falatot, hogy a kutya tudja, hogy van ott még ahonnan ez a falat jött, és ha ügyesen sétál, számíthat még további finomságokra is.

Hogyan szoktathatod le a kutyát a póráz húzásáról?

A szisztematikus, egymásra épülő módszernek köszönhetően a kutyák nagyon hamar megtanulnak szépen sétálni, ám mégis előfordulhat, hogy a kutya hibázik.

Az izgalom, a külső ingerek és a szabadság szele eltérítheti a kutyát a helyes útról. Így megeshet, hogy bizonyos helyzetekben a kutya nagyobb lendülettel indul meg és hirtelen meghúzza a pórázát.

Figyeld meg, melyek azok a helyzetek és helyszínek, ahol a kutya rendszeresen húzza a pórázt, és legközelebb ezeket a szituációkat csípd el és orvosold a problémát.

Íme pár hasznos tipp, ha a kutya húzza a pórázt különböző szituációkban.

Húzza a pórázt induláskor

Húzza a pórázt induláskor.

Gyakorold a kutyával az elindulás perceit és mozzanatait.

 1. Tedd pórázra a kutyát, lépj ki vele az ajtón, majd fordulj sarkon és vidd vissza a lakásba, végül vedd le róla a pórázt.
 2. Ismételd meg a műveletet legalább hatszor.
 3. Az első nagyon nehéz lesz, mert a kutya indulni akar, szinte tépni fogja a pórázt. Pár körrel később egyre nyugodtabb lesz, mert megunja a folytonos ki-be járkálást, és nem fogja annyira izgatni az ajtón történő áthaladás, mint korábban.
 4. Amikor a kutya már teljesen nyugodt és egyáltalán nem húzza a pórázt, akkor indulhattok sétálni. Ily módon a helyes viselkedés jutalma lesz a séta, nem pedig azért kap jutalmul sétát, mert szinte kirobbant az ajtón.

Húzza a pórázt a séta elején

Húzza a pórázt a séta elején.

Ha a kutya a séta elején izgatottan húzza a pórázt, és csak hazafelé válik nyugodttá, akkor a sétákat rövidítsd le, és mindig ugyanazon az útvonalon haladj.

 1. Menj egy rövid kört az utcában, majd vidd őt haza és vedd le a pórázát.
 2. Pár perc múlva add rá megint a pórázt, és ismét tegyél vele egy ugyanolyan rövid kört az utcában.
 3. Ismételd a gyakorlatot többször.
 4. A kutya sokkal kezelhetőbb lesz, meg fog nyugodni, hiszen a nagy és izgalmas barangolások helyett, ugyanazokat az unalmas és rövid köröket fogja róni.

Később persze áttérhetsz a hagyományos sétára, ha a kutya leszokik a húzásról.

Ha húzza a pórázt a park vagy kutyafuttató bejáratánál

Ha húzza a pórázt a park vagy kutyafuttató bejáratánál.
 1. Amikor a parkhoz közeledve erőteljes húzást tapasztalsz, egyszerűen csak fordulj sarkon és kezdj el távolodni a park bejáratától.
 2. Néhány méterrel odébb állj meg, és várd meg, hogy a kutya leüljön melléd.
 3. Próbálj meg újra közelíteni a park felé. Ha a kutya megint húzni kezd, ismételd meg a gyakorlatot, hogy a kutya nyugodtabb legyen.
 4. Amikor sikerül húzás nélkül bejutnotok, engedd szabadon a kutyát játszani, majd rövid idő elteltével tedd megint pórázra, és menj ki vele a parkból.

Ismételd vele a belépés, játék és kimenés sorozatot minél többször egyetlen látogatás alkalmával, hogy a kutya megtanulja, hogyan kell helyesen megérkezni a parkba, kutyafuttatóra, vagy vendégségbe.

Ha húzza a pórázt, amikor más kutyát lát

Mit tegyünk, ha a kutya húzza a pórázt, amikor más kutyát lát?

Gyakorold más kutyák megközelítését.

 1. Kérj meg egy ismerőst, akinek kutyája van, hogy üljön le az utcán egy padra, miközben pórázon tartja kedvencét. Sétálj feléjük a kutyáddal, és amikor a kutya húzni kezd, azonnal fordulj meg, és sétálj a másik irányba.
 2. Állj meg és várj, amíg a rakoncátlan kedvenced helyet foglal melletted. Ha leült, ismét elindulhattok lassan a pad felé.
 3. Addig ismételd a gyakorlatot, amíg a kutya már nem húz a másik kutya megközelítése közben.
 4. Mindenképpen ültesd le a kutyát, amikor a másik kutyához ér, mielőtt megengednéd neki, hogy üdvözölje a társát.
 5. Ezt követően ismét hagyjátok ott az ismerős ebet a gazdájával. Néhány lépés után állj meg. Ha a kutyád leült melléd, forduljatok vissza a másik kutyához, lassan közelítsétek meg, ültesd le a kutyát és engedd meg neki, hogy ismét üdvözölje négylábú barátját.

Meg fogod tapasztalni, hogy minden körben udvariasabb lesz a kutyád.

Ha a kutya egy bizonyos útszakaszon húz

Ha a kutya egy bizonyos útszakaszon húz.

Ha a kutya mindig ugyanazon a szakaszon húz, figyeld meg, hogy milyen ingerek találhatók ott. Másik kutya lakik annál a háznál, iskolaudvar van ott, ahol a gyerekek kiabálnak?

Bármi is az, próbálj meg vele azon a részen fel-alá sétálni, hogy hozzászokjon a jelenséghez és ne irritálja őt tovább.

Korrigáld a hibákat

Korrigáld a hibákat.

Nézz szembe a problémákkal és korrigáld a hibákat pont ott és pont akkor, amikor előfordulnak. Semmi meglepő nincs abban, hogy a kutya alig várja a sétát, és gyorsan akar indulni.

Pontosan tudja, hogy a parkban élmények várják, természetes, hogy minél előbb be akar jutni. Érdeklődik más kutyák vagy gyerekek iránt? Mi sem természetesebb!

Légy résen, és tanítsd meg a kutyát, hogyan kaphatja meg azt, amire vágyik és gyorsan udvarias sétapartnert faraghatsz belőle. Az antiszociális kutyák sétáltatásának módjáról, a szocializációról szóló tananyagban olvashatsz bővebben.

Mit tegyél, ha a kutya sétáltat téged?

Mit tegyél, ha a kutya sétáltat téged?

Az emberek szinte automatikusan próbálnak igazodni a kutyához és annak tempójához a sétáltatás közben.

Ha a kutya előre szalad, mi gyorsabban szedjük a lábainkat, ha megáll szaglászni, akkor mi is megállunk mellette. Ez a viselkedés azonban nem vezet jóra.

A helyes módszer az, ha mindig az ellenkezőjét csinálod annak, amit a kutya. A séta iramát az embernek kell diktálni, ezért amikor a kutya megáll, menjünk vele tovább és így késztessük arra, hogy folytassa az útját.

Ha megállsz mellette, nem kell követnie téged, de ha elindulsz, akkor bizony neki is tovább kell szednie a lábait. Ha az eb előre szalad, akkor pedig állj meg, fordíts hátat és indulj el az ellenkező irányba. A legkönnyebben úgy taníthatod a kutyát arra, hogy kövessen, hogy körbe-körbe, vagy fel-alá járkálsz vele, és folyamatosan arra bíztatod, hogy tartson veled.

Ha a kutya lassú, akkor pedig gyorsíts a tempódon és tedd izgalmassá a veled való haladást, például tapsolj. A helytelen viselkedésről úgy tudod leszoktatni, ha mindig az ellenkezőjét csinálod annak, amit ő. Ha jobbra megy, indulj el balra, legyél gyors és szórakoztató.

Hogyan lehet élvezetes a kutyasétáltatás?

Hogyan lehet élvezetes a kutyasétáltatás?

Az élvezetes séták alapfeltétele, hogy a kutya megtanuljon helyesen sétálni a pórázon. A sétának ezzel együtt sem a menetelésről kell szólnia, hanem arról, hogy mindketten hasznosan és kellemesen töltsétek együtt az időt.

Tanítsd meg a kutyát arra, hogy indulás előtt leüljön, amikor nyitod az ajtót, hogy idővel automatikussá váljon a mozdulat számára és kérned se kelljen. Sokkal kényelmesebb az indulás, ha van időd bekötni a cipőd, és a kutya nem ránt ki magával az ajtón.

Séta közben úgy tehetted türelmesebbé és szófogadóbbá a kutyát, ha időnként leülteted őt. Kezdetben akár 20 méterenként is beiktathatsz egy szünetet a sétában azzal, hogy leülteted az ebet, így a séta folytatása maga lesz a jutalom a leülés helyes végrehajtásáért. A séta ily módon hamarosan felértékelődik a kutya szemében.

A séta gyakran nemcsak a kutya lemozgatásának eszköze, hanem a gazdi számára is lehetőséget biztosít arra, hogy elintézzen néhány ügyet a közelben. Vidd magaddal a kutyát, ha a gyógyszertárba vagy a postára mész, így két legyet üthetsz egy csapásra.

Az ügyintézés vagy vásárlás ideje alatt fektesd le a kutyát és adj neki egy jutalomfalattal töltött rágójátékot, hogy hasznosan tölthesse az idejét, amíg rád vár. A kutya nem fogja zokon venni, hogy néhány percre eltűnsz, hiszen kölyökkora óta tudja, hogy a rágójátékok arra az esetre valók, amikor egyedül marad, és segítségükkel szórakoztathatja magát, amíg Te távol vagy.

Ezeket a játékokat akkor is alkalmazhatod, ha séta közben beülnél egy kávéra, vagy nyugodt körülmények között elnyalnál egy gombóc fagyit egy napfényes teraszon ücsörögve. Ne feledd el élvezni a friss levegőt, a kirándulást, az új tájak felfedezését és a kutyával töltött idő minden pillanatát!

Összegzés

A kutya pórázon történő sétáltatásának előfeltétele, hogy a kutya megtanulja követni a gazdáját póráz nélkül, és képes legyen a lába mellett haladni a „lábhoz” parancs elhangzása után.

A leghatékonyabban úgy veheted rá a kutyát arra, hogy mindvégig melletted maradjon, ha jutalomfalatokkal csalogatod őt és bőségesen díjazod a teljesítményét. Ezt követően hozzá kell szoktatnod a kutyát a pórázhoz, meg kell ismételned vele a lábhoz igazodás gyakorlatát pórázzal kiegészülve.

A következő lépésben, pedig a pórázon való sétálást kell elsajátítania, mely játékosan ösztönzi a kutyát, hogy soha ne húzza a pórázt.

Módszereink segítenek abban, hogy leszoktasd a kutyát a póráz erőteljes rángatásáról, ha bármilyen oknál fogva annak húzására vetemedik.

A közös séták páratlan elfoglaltságot jelentenek a kutyák és gazdáik számára, hozzájárulnak a kutya mentális és fizikai egészségének fenntartásához és emlékezetes pillanatokat teremtenek.

June 13, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.