Útmutató a kutya gyors szobatisztaságra neveléséhez

Útmutató a kutya gyors szobatisztaságra neveléséhez

A kutya szobatisztaságra nevelése nem ördöngőség csupán következetesnek kell lennünk. Ha helyesen alkalmazod az általunk ajánlott tippeket, akkor a kutya pár nap után jelezni fogja, ha “kint van dolga”.

Kevés olyan boldog pillanat van az életben, mint amikor egy apró kis szeretetgombóccal bővül a család, hiszen egy tündéri kölyökkutya mindenki szívét megdobogtatja. Egy kiskutya szemébe nézve – hasonlóképpen egy kisbabáéhoz – csak a feltétlen és végtelen szeretet sugárzik vissza Rád.

Ilyenkor rájössz, hogy ez a kis csöppség innentől kezdve Tőled függ. Neked kell megtanítanod sok mindenre, hogy egy jól nevelt, boldog és egészséges felnőtt kutyus váljon belőle.

Az egyik legfontosabb dolog, amit szeretnél megtanítani Neki – a nevén túl – a szobatisztaság. Ne aggódj, nem bonyolult és nincs is szükség hozzá túl sok időre, csak egy adag szeretetre, türelemre és rendszerre, valamint következetességre.

Olvass tovább és az alábbi kérdésekre kaphatsz választ!

Mikor lehet elkezdeni a kiskutya szobatisztaságra nevelését?

A kutya szobatisztaságra nevelése lépésről lépésre

Hogyan neveld szobatisztaságra a kölyökkutyát, ha napközben dolgozol?

Mennyi ideig tart, amíg a kutya szobatiszta lesz?

Mit ne tegyünk a kutya szobatisztaságra való nevelése során?

Mikor lehet elkezdeni a kiskutya szobatisztaságra nevelését?

Mikor lehet elkezdeni a kiskutya szobatisztaságra nevelését?

Talán nem is gondolnád, de egy kiskutya szobatisztasága nagyban múlik a kölyökkor első 8 hetén. Ha a kutyamama „fészektisztaságra” neveli – ergo kirakja a kicsit elvégezni a dolgát onnan, ahol általában az alom eszik és alszik, akkor Neked, mint új gazdinak is könnyebb dolgod lesz a kutya szobatisztaságra nevelésében.

Az elválasztás után, nagyjából a 8. héttől már elkezdheted a kutya következetes szobatisztaságra nevelését.

Amennyiben felnőtt kutyát veszel, vagy fogadsz örökbe, úgy általában nincs probléma a szobatisztasággal. Persze előfordulhatnak kisebb balesetek olyan esetben, ha menhelyről fogadtál örökbe.

A mentett kutyáknál, akik nagyon szűk helyre voltak bezárva – lényegében kiengedés nélkül – nem várható el azonnal a szobatisztaság, hiszen a menhelyen csak a ketrecükbe tudtak üríteni.

Légy türelemmel és segítsd menhelyes kutyádat ebben a folyamatban, hogy mihamarabb újra rendszer lehessen az életében és megszűnjön a szobatisztaság problémája!

A kutya többféle szisztémával tanítható szobatisztaságra. Olvasd el ezt a módszert is, melyben a lakásban tartott kutya szobatisztaságra nevelésének lépéseit mutatjuk be.

A kutya szobatisztaságra nevelése lépésről lépésre

Az egyik legfontosabb dolog ahhoz, hogy sikeres legyél a kutya szobatisztaságra nevelésben az, hogy alakíts ki egy rendszert kiskutyád életében. (Etetés, itatás és sétáltatás tekintetében.)

Miért fontos ez? Mert a rendszeresség és napi rutin szükséges ahhoz, hogy kutyádnál beálljon a kiszámítható ürítés.

Amennyiben úgy érzed, hogy a segítségedre lehet, készíts egy naplót, amelyben rögzíted, hogy mikor eszik, iszik, sétál és ürít a kiskutyád. Mivel a kutyák nagy része leginkább nedvszívó felületre szeret pisilni, így érdemes beszerezned pár leteríthető pelenkát és fölszedned a szőnyegeket, ha van.

Az alábbiakban megismerheted a napi rutin lépéseit, amellyel könnyebbé és gyorsabbá teheted a kiskutya szobatisztaságra nevelését.

Hogyan lesz szobatiszta a kutya kertes ház esetén?

1. Felkeléskor

Hogyan lesz szobatiszta a kutya kertes ház esetén.

Indul a nap és a rutin első szakasza. Fontos, hogy minden egyes nap ugyanezt csináld, hogy minél hamarabb rögzüljön kutyádban a rendszer.

 • Amint felkeltél, öltözz fel és vedd ki kutyádat a ketrecből (ha van), vagy a helyéről és vidd ki üríteni. Ez legyen az első dolgod, ne kezdj el előtte kávét főzni, fogat mosni és egyebek.
 • Érdemes a kutyaketrecet / párnát az ágyad közelében tartani, hogy meghalld a kutyus nyüszítését, ha esetleg az éjszaka közepén pisilnie kell. Erre készülj fel, mert biztosan többször is így lesz az elején.
 • Ha nyüszög kelj fel. Vedd ki a kutyát a helyéről és vidd ki a kertbe egy gyors pisire. Ezáltal hamarabb rögzül benne, hogy nem a házban végzi a dolgát.
 • Ha esetleg több kijárat van a házban, akkor mindig ugyanazon az ajtón járj és a kert egy adott részébe vidd a kiskutyát az elején, hadd szokja meg a szagokat és a kert környezetét. Így könnyebb lesz neki az ürítésre koncentrálni és nem az új dolgokra.

2. Étkezések után

Hogyan lesz szobatiszta a kutya kertes ház esetén - Étkezések után.

A reggeli ürítési rutin után következzen a másik fontos dolog – a reggeli.

 • Miután kivitted a kertbe a kutyát, hogy elvégezze a dolgát, etesd meg. Igyekezz a reggelit minden nap ugyanabban az időpontban biztosítani neki. Ez segíteni fog abban, hogy a kutyusnak mielőbb beálljon az ürítési rendszere. 
 • A reggeli elfogyasztása után várj nagyjából 5-30 percet, majd ismét vidd ki kutyádat a kertbe. Minél fiatalabb a kutya, annál rövidebb időt kell várni étkezés után a kertbe való kivitelre. Ahogy idősödik, úgy szerez egyre nagyobb kontrollt a hólyagján és megtanulja, hogyan tartsa vissza hosszabb ideig a pisit-kakit.
 • A legtöbb kiskutyát naponta 3-4 alkalommal kell megetetni. Minden etetés után ürítési ingere lesz, amire fontos figyelned.
 • Arra is figyelj, itatás után 5-15 perccel szintén vidd ki pisilni a kutyát.
 • Érdemes olyan kutyatápot választani, ami kifejezetten kölyköknek való, így könnyen emészthető, valamint fontos az is, hogy lefekvés előtt 2 órával már ne egyen.

3. Játék és Szunyókálás után

Hogyan lesz szobatiszta a kutya kertes ház esetén - Játék után.

Egy kiskutyának nemcsak reggel és étkezések után van szüksége arra, hogy ürítsen, hanem játék és a délutáni szieszta után is.

 • A szunyókálás után, amint felkelt a kutya, vidd ki azonnal a kertbe, hogy elvégezze a dolgát – ez amolyan mini reggeli rutin számára.
 • A játék után pedig azért fontos kivinned kedvencedet, mert ilyenkor átmozgatja a beleket a játék és ez szintén ürítési ingert válthat ki kiskutyádból.

Hogyan lesz szobatiszta a kutya társasház esetén?

1. Felkelés után

Felkelés után.
 • Maga a rutin ugyanaz, mint a kertes háznál, csak itt annyi a különbség, hogy le-föl szaladgálás helyett először érdemes pelenkára pisiltetni a kiskutyát.
 • A pelenkát egyre közelebb kell tenned a bejárati ajtóhoz, majd végül azon kívülre.
 • Ekkor a kutya már érteni fogja, hogy az ajtóhoz szükséges mennie ahhoz, hogy a „pelenkára” tudjon pisilni, így jelezni fog az ajtónál szükség esetén.
 • Természetesen a pelenkát csak egy-két napig tartsd az ajtó előtt, utána tüntesd el – már nem lesz rá szükség, hiszen kialakult a tudatos jelzés az ajtónál.
 • Fontos, hogy minden esetben, amikor a kölyökkutya a pelenkára pisil, dicsérd meg, mert így fogja megérteni, hogy ez az elvárt viselkedés.
 • Amíg a kiskutyának nincs meg minden oltása, addig inkább ne vidd le. Ha mégis, akkor csak egy olyan zöldterületre, amiről tudod, hogy nem igazán járnak arra sem emberek, sem más állatok. Miért? Mert a kölyök immunrendszere még nem fejlődött ki teljesen és az oltásokat sem kapta meg 100%-ban, ezért sokkal sérülékenyebb, esetleg összeszedhet valami betegséget.

2. Étkezések után

Étkezések után.
 • A procedúra szintén ugyanaz, mint kertes háznál, csak itt vagy a pelenkára kell vinni, vagy egy csendes zöldterületre és mindig ugyanoda! Fontos, hogy ne az újdonságokra koncentráljon, hanem az ürítésre. Így hamarabb kialakul az ürítési rendszer is és hamarabb lesz a kutya szobatiszta.
 • Ha esetleg lifttel / lépcsőn kell lemenned, hogy levidd a kutyust, akkor érdemes egy pelenkát alátenni és úgy az öledbe venni. Ezzel elkerülhető a lépcsőház, vagy a lift beszennyezése, mivel ilyen kiskorban még nem tudják teljesen kontrollálni az ürítési ingerenciát.

3. Játék és délutáni szieszta után

Játék és délutáni szieszta után.
 • Ugyanaz az eljárás, mint a kertes háznál, csak itt is vagy a pelenkára teszed, vagy leviszed egy adott zöldterület ugyanazon részére.

Néhány jel, amely azt jelenti, hogy kiskutyádnak ki kell mennie

Az a jó, hogy már a kiskutyák is adnak bizonyos jeleket akkor, amikor a szükség rájuk tör. Ezek még nem olyan kiforrott jelzések, mint a felnőtt kutyáké, de egy kis odafigyeléssel hamar észreveheted azokat. Melyek ezek?

 • A szőnyeget / pelenkát szagolgatja.
 • „Elsunnyog” a lakás egy csendes szegletébe.
 • Izgatottá válik és az ajtó felé tendál.
 • Nyüszít és körbe-körbe szaladgál az ajtónál.

Hogyan neveld szobatisztaságra a kutyát, ha napközben dolgozol?

Hogyan neveld szobatisztaságra a kutyát, ha napközben dolgozol?

Nem mindig megoldható, hogy valaki 24/7-ben otthon legyen a kiskutyával, de ettől függetlenül szobatisztaságra kell tanítani.

Az első pár hét a húzós, utána egyre könnyebb lesz majd, hiszen az eb egyre idősebb lesz és jobban tudja kontrollálni az ingereket.

Egy kis extra szervezéssel, jó barátokkal / segítőkész családtagokkal, vagy esetleg hivatásos kutyasétáltatókkal abszolút megoldható az ügy, mellékhatásként pedig a kutya is hamar megtanul egyedül lenni, amikor dolgozol.

Egyedül szabad hagyni a kutyát a szobatisztaságra nevelés alatt?

Habár sokan úgy gondolják, hogy nem szabad egyedül hagyni egy kiskutyát és folyamatosan figyelni, vigyázni kell minden mozdulatát, ez nem így van.

Igenis egyedül lehet hagyni, csak nem mindegy, hogy mennyi időre. Elsődleges befolyásoló tényező a kiskutya kora és ezzel együtt az a képessége, hogy meddig bírja visszatartani az ürítési ingert.

Általánosságban elmondható, hogy egy kölyökkutya annyi ideig képes visszatartani a pisit és kakit, ahány hónapos +1 óra. Ez a gyakorlatban egy két hónapos kutyusnál úgy néz ki, hogy maximum 3 óráig képes tartani magát, egy négy hónapos pedig már akár 5 óráig is.

6-7 hónapos korára eléri a tűrőképessége átlagát – ami maximum 7-8 óra – és ez nem is fog jó ideig változni. Ha egy mód van rá, ne élj vissza ezzel a csodálatos képességgel és ennél sűrűbben adj neki lehetőséget üríteni és szaladgálni a szabadban!

Amennyiben ezt nem tudod biztosítani, úgy inkább gondold át még egyszer, hogy biztosan jó ötlet-e kutyát venned.

Mit csináljunk a kölyökkutyával, amíg dolgozunk?

Mit csináljunk a kölyökkutyával, amíg dolgozunk?

Ha a családból senki nem tud otthon lenni az első pár hétben, amíg a kutya megtanulja a szobatisztaságot és kialakul egy megfelelő ürítési rendszer, úgy nyugodtan egyedül tudod hagyni, persze a megfelelő gondoskodás mellett.

Kérj segítséget – baráttól, olyan családtagtól, aki nem veled lakik, esetleg egy kedves szomszédtól, vagy ha minden kötél szakad, akkor egy hivatásos, leellenőrizhető kutya-vigyázótól. Ne feledd, csak pár hétről van szó, tehát csak rövid ideig van szükség erre a segítségre.

A szobatisztaságra nevelés szabályai

 1. szabály: Úgy hagyd otthon a kiskutyádat, hogy előtte jó alaposan lefárasztottad – játékkal, tanítgatással – így nyugodtabb lesz és mivel fáradt, valószínűleg szunyókálni fog az első pár órában.
 2. szabály: Fontos persze, hogy Te, vagy egy ismerős / szomszéd / kutyasétáltató ránézzen a kutyára a korának megfelelő ürítési időszakban. (Átlagosan 3-4 óránként.)
 3. szabály: Hagyj a kiskutyádnak bőven elfoglaltságot. Ez lehet többféle játék, amivel elfoglalhatja magát és nem igényel felügyeletet. (Egyes játékok és rágók veszélyesek lehetnek a kiskutyára, mivel apró darabokat rághat ki belőlük, amelyeket lenyelhet és máris ott a baj).
 4. szabály: Előzd meg a szeparációs szorongás kialakulását azzal, hogy soha nem hagyod 3-4 óránál tovább egyedül a kutyát és bőven hagysz neki olyan játékokat otthon, amelyekkel sokáig elvan.
 5. szabály: Mindenképpen hanyagold az izgatott köszöntéseket, amikor elmész és amikor hazaérsz munkából (vagy bárhonnan), mivel ez csak ront a helyzeten! Sose hagyd úgy otthon a kutyádat (még felnőtt korban sem), hogy előtte izgatott állapotba hozod a hangszíneddel, vagy a testbeszédeddel! Nagyrészt ugyanis a Te nem megfelelő viselkedésed miatt alakul ki a szeparációs szorongás a kutyában.
 6. szabály: Ha a kutya bepisilt / bekakilt, amíg egyedül hagytad otthon, soha ne szidd le! Nem fogja érteni, hogy mi a szidalmazás oka, a kutya ugyanis nem emlékszik arra, hogy Te pár órával ezelőtt történt kis baleset miatt kiabálsz vele. Egyébként se szidd le a kutyát ilyenkor, hiszen – már elnézést, de – nem az ő hibája, hogy nem volt lehetősége kint üríteni, hanem a Tiéd (akármennyire is fáj, de ez az igazság).

Trükkök arra az esetre, amíg a kiskutyát egyedül hagyod

 • Használj olyan játékokat, amelyekbe el lehet rejteni a kutyus tápjának nagy részét. Ezáltal egész jól elfoglalja magát, amíg ezeket a darabokat megkeresi és kiszedegeti a játékból és elterelődik a figyelme arról, hogy amúgy egyedül van.
 • Meleg nyári időjárásban hűtsd le, vagy akár fagyaszd le tápot és így tedd a játékba, ez szintén teljesen lefoglalja a kutyust és tetszeni fog neki a jeges újdonság.
 • Gondoskodj arról, hogy elegendő és biztonságos rágójátékot hagyj kiskutyádnak, főleg fogzáskor, hogy tudjon mit rágni. Ha gondolod, használj egy kis cukrozatlan mogyoróvajat egy-egy rágó játékon, hogy még érdekesebb legyen.
 • Ha lehetőséged van rá, szereltess be egy kamerát, amin keresztül figyelheted. Manapság már sok olyan kütyüt lehet kapni, amivel nem csak láthatod, de beszélhetsz is kedvencedhez, ami nagyon jó hatással van rá.

Mennyi idő, amíg a kutya szobatiszta lesz?

Mennyi idő, amíg a kutya szobatiszta lesz?

A szobatisztaságra nevelést a kölyök 8 hetes korától érdemes elkezdeni. Nem bonyolult, de kell hozzá egy kis türelem és következetesség.

Változó, hogy pontosan mennyi időt vesz igénybe a szobatisztaságra nevelés folyamata. Egyes kutyák gyorsan, mások lassan tanulnak, de elmondható, hogy átlagosan 4-8 hét szükséges ahhoz, hogy a kutya 100%-ban szobatiszta legyen.

A siker nagyon nagyban függ a gazdától és attól, hogy képesek vagyunk-e rendszert vinni a kiskutya napjaiba.

Általánosságban elmondható, hogy a kutyák 12 hetes korukig nem tudják kontrollálni a hólyagjukat. Ha kutyád ennél is fiatalabb, úgy jóval több türelemre lesz szükséged. 

Fontos megértened pár dolgot:

 • A kölyökkutyának időre van szüksége ahhoz, hogy megtanulja, mikor és hova kell ürítenie.
 • Időbe telik, mire a kiskutya hólyagja kifejlődik teljesen.
 • Időre van szükséged ahhoz, hogy érzékeld és értelmezd kutyusod jelzéseit.

Lényeges, hogy az egész folyamat során legyél nyugodt, türelmes és ragaszkodj a fent leírt napi rutinhoz, ezáltal a szobatisztaságra nevelés egyszerűbb és gyorsabb lesz, mint gondolod.

8 hetes kölyökkutyát lehet szobatisztaságra nevelni?

Az ideális az, ha a kiskutyádat 12-16 hetes korában tanítod meg a szobatisztaságra, mivel egy 8 hetes kutyus még túl kicsi ehhez. De abszolút el lehet kezdeni a folyamatot már ilyen korban is.

Egy 8 hetes kölyökkutyát nagyjából minden félórában ki kell vinni, hacsak nem akarod, hogy bepisiljen. Erre jó megoldás a leteríthető pelenka, mivel azt tökéletesen meg lehet tanítani egy 8 hetes kutyusnak is, hogy a szőnyeg helyett a kijelölt pelenkára ürítsen.

Ha már 8 hetes korában elkezded pelenkával tanítani, mire eléri a 12-16 hetes kort, már gyerekjáték lesz befejezni a szobatisztaságra nevelési procedúrát.

Mitől függ, hogy mennyi idő alatt lesz szobatiszta a kölyökkutya?

Mitől függ az, hogy mennyi idő alatt lesz szobatiszta egy kölyökkutya?

Általánosságban elmondható, hogy egy kölyökkutya a legtöbb esetben 4-8 hét alatt szobatisztává tehető, de ez az idő kitolódhat egészen 6 hónapig is!

Akinek már volt kutyája, annak egyszerűbb és gyorsabb lesz a folyamat, akinek pedig még sosem volt, nyilván hosszabb.

Melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolhatják a szükséges időt?

 • Tapasztalat – Az egyik legnagyobb tényező, hogy hány kutyát neveltél már fel. Persze ettől függetlenül sose felejtsd el, hogy minden kutya más és meglehet, hogy az előző kutyád hamarabb tanult, a mostani pedig lassabban.
 • Türelem, kitartás és következetesség – Sarkalatos pontjai a sikernek, mondhatnám az alappillérei az egész folyamatnak. Minél több tulajdonságnak vagy a birtokában, annál könnyebb lesz a tréning!
 • Rutin – A napi rutin mielőbbi kialakítása nagyon felgyorsítja a tanulási folyamatot és mindkettőtök javát szolgálja.
 • Idő – Nem mindegy, hogy mennyi időd van foglalkozni a kutyával. Ha egész nap otthon vagy vele, gyorsan fog menni a tanulás, de ha egész nap dolgozol, akkor ez nagyon sok időt fog igénybe venni.
 • Család – Minél több ember foglalkozik azzal, hogy tanítsa a kutyát, annál lassabb lesz a folyamat. Miért? Mert mindenki más és másképpen tanít, a kutya pedig összezavarodik és lelassul a folyamat. Egyetlen ember legyen az, aki tanítja, vagy állapodjatok meg a családdal, hogy mindenki HATÁROZOTTAN ugyanazt csinálja!

Mi tegyünk ha a kutya hónapok után sem szobatiszta?

Ha az ebnek túl sokáig tart a folyamat, akkor érdemes elvinni állatorvoshoz. Lehet, hogy húgyúti fertőzése, vagy rendellenessége van, amit kezelni kell ahhoz, hogy sikeres legyen a szobatisztaságra nevelés folyamata.

Abszolút normális, ha egy kutyusnak még 6 hónapos korában is van egyszer-egyszer kisebb ürítési balesete, ez egészen 1 éves koráig elhúzódhat, mire teljesen megtanulja a hólyagja és más ingerei fölött a kontrollt.

Mit ne tegyél soha a szobatisztaságra nevelés közben?

Mint mindenben, a szobatisztaságra nevelés folyamatában is vannak olyan dolgok, amelyeket nem szabad elkövetned, ha sikert szeretnél.

Felsoroljuk a leggyakoribb dolgokat, amelyek gátolják a kutyát abban, hogy szobatiszta legyen.

1. Ne hagyd felügyelet nélkül a kölyökkutyát!

Ne hagyd felügyelet nélkül a kölyökkutyát!

Az első pár hónap abszolút kritikus a kölyökkutyák számára. Sajnos olyan dolgokat is megrághatnak, amire Te nem is gondolsz és bajuk lehet tőle, akár meg is fulladhatnak.

Persze az sem mindegy, ha a kedvenc és drága cipőidet rágja meg, mert abból Neked származik károd. Egyik verzió sem jó, így próbáld meg megelőzni azzal, hogy nem hagyod egyedül, vagy ha mégis, akkor biztonságos körülmények között, egy elzárt helyen, ahol sem magában, sem másban nem tehet kárt.

2. Ne használd fel a ketrecet arra, hogy büntesd a kutyát!

Ne használd fel a ketrecet arra, hogy büntesd a kutyát!

A ketrecnek egy biztonságos, kedvelt, megnyugtató helynek kell lennie a kutyád számára, ahova bármikor visszavonulhat és, ahova szívesen bemegy, amikor utaztok.

Kizárólag akkor használd a ketrecet, amikor arra indok van. Például éjjel alváshoz, utazáshoz, szunyókáláshoz, vagy amikor elmész otthonról egy kis időre.

3. Ne légy következetlen!

Ne légy következetlen!

Egy kölyöknek pontos, tiszta és egyértelmű utasításokra és rendszerességre van szüksége ahhoz, hogy bármit is megtanuljon.

A kutya szobatisztaságra nevelésének egyik kulcsa a következetesség! Példával élve – ne csináld azt, hogy az egyik nap túltolod a tanítását, a másik nap meg nem is foglalkozol vele, mert ezt nem fogja tudni értelmezni.

4. Soha ne bátorítsd a harapdálásra!

Soha ne bátorítsd a harapdálásra!

Ez nagyon fontos már pici kölyökkorban is! Természetes, hogy a kiskutyák úgy fedezik fel maguk körül a világot, hogy a fogacskáikat használják itt-ott.

Ne engedd a kiskutyának, hogy az ujjaidat, vagy kezedet harapdálja, mert felnőtt korban ebből probléma lesz.

5. Ne légy telhetetlen!

Ne légy telhetetlen!

A türelem rózsát terem! Így viselkedj kölyökkutyáddal szemben, amikor tanítod. Sose várj el tőle túl sokat, túl hamar és ne lépj a következő szintre addig, ameddig az alapokat teljes bizonyossággal nem tanulta meg!

Az ismétlés a tudás anyja elvét követve tanítsd őt minden nap, ismételd át az alap parancsokat és, amikor ezek már rutinszerűen mennek, akkor lépj tovább egy új feladatra.

6. Ne jutalmazz túl hamar!

Ne jutalmazz túl hamar!

Amikor azt mondod kutyádnak, hogy csináljon meg valamit (például, hogy üljön le) és úgy látod, hogy jól érti a parancsot és leül – várd meg a jutalmazással azt a pillanatot, amikor a feladat tökéletesen és teljességgel meg lett oldva.

Amikor ugyanis túl hamar jutalmazol – tegyük fel, hogy félig ül még csak, de Te máris jutalmazod – akkor csak azt éred el, hogy figyelmen kívül hagyja a parancsaid komplett végrehajtását és csak „félgőzzel” dolgozik meg a jutalomért.

7. Kerüld a negatív érzelmeket!

Kerüld a negatív érzelmeket!

Soha ne engedd meg magadnak, hogy a türelmetlenséged negatív érzelmeket keltsen benned és ez kisugározzon a kutyára! Azzal csak azt éred el, hogy a kutyád visszahúzódik tőled és inkább a másik irányba megy, minthogy hozzád.

A kutyák nagyon szenzitívek az érzelmeidre. Amikor mérges vagy, azt ők úgy értelmezik, hogy rájuk vagy mérges és ezért inkább visszahúzódnak.

Másfelől pedig, amikor ingerülten, sürgetve és erőszakosan akarsz megtanítani valamit a kutyádnak, az nem tanítás, hanem egyszerű hatalommal való visszaélés és a kutya zaklatása.

Mindig pozitív energiával és szeretettel, türelemmel fordulj a kutyádhoz és dicsérd őt a megfelelő időben és annyiszor, ahányszor csak szükséges! Ezáltal ő is több energiával fog tanulni, hiszen élvezi a veled eltöltött időt.

Összegzés

Amint látod, nem olyan bonyolult megtanítani az újonnan szerzett kiskutyát arra, hogy szobatiszta legyen, de bele kell tenned a melót, ami – ha jól csinálod – hamar megtérül.

Bízunk benne, hogy sikerült pár értékes információt adnunk Neked és most már magabiztosabban állsz neki az egész folyamatnak. Sok sikert!

August 11, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.