Hogyan tanítsuk meg a kutyát, hogy visszahozza a labdát?

Hogyan tanítsuk meg a kutyát, hogy visszahozza a labdát

A legtöbb kutya boldogan fut az elgurított labda után, de jóval kevesebben akarják visszavinni a labdát a gazdájuknak, pedig a folyamatos játék lényege pont ez lenne. A kutyát meg kell tanítani arra, hogy visszahozza a labdát, és így tovább tarthasson a közös játék.

Ahelyett hogy kergetőzni kezdenél, és trükkökkel próbálnád visszaszerezni a labdát, ismerd meg a leghatékonyabb módszereket, amikkel elérheted, hogy a kutya magától odavigye neked a játékát és letegye eléd, hogy újra eldobhasd!

Miért szeretik a labdát a kutyák?

Milyen labdát válassz?

Hogyan tanítsuk meg a kutyát, hogy visszahozza a labdát?

Miért szeretik a labdát a kutyák?

Miért szeretik a labdát a kutyák.

Szinte minden kutya kedvelt játéka a labda, ami hosszú ideig képes lekötni őket, ha megtanulják, hogyan kell vele játszani. Egyes kutyafajták sokkal ügyesebbek és intuitívabbak, ha apportírozásra, azaz a tárgyak felkutatására, megszerzésére és a gazdához való viteléről van szó.

A retrievereket kifejezetten ilyen célra tenyészették például vadászatokra, hogy begyűjtsék az elejtett apróvadakat. De közülük is akadnak néhányan, akik nem értik, miért kellene lemondaniuk a megszerzett zsákmányukról.

Ma már kevesebb kutyát alkalmaznak munkára, az apportírozás azonban elterjedt a kedvtelésből tartott ebek körében. A játékos labdázás nagyszerű módja a kutya fizikai és mentális stimulálásának és remek szórakozást jelent a család minden tagja számára, így a kutyáknak is.

Az együtt töltött idő segít az ember és állat közti kapcsolat szorosabbra való fűzésében, a kötődés elmélyítésében és az új élmények megszerzésében.

A kutyák hajlamosak kergetni a kisállatokat, a gyerekeket, rovarokat és a mozgó tárgyakat. A labdák által kedvenceink kiélhetik az üldözési vágyukat és vadászösztönüket, mert a gurulás nagyon hasonlít a préda mozgására.

A labda megszerzése és visszavitele hatalmas boldogsággal tölti el az ebeket, mert tudják, hogy sikerült elejteniük a kiszemelt zsákmányukat és hatalmas jutalomban részesülnek a gazdájuktól, amiért ügyesek voltak és helyesen viselkedtek.

Milyen labdát válassz?

Milyen labdát válassz

Méret és anyag

A labda kiválasztásánál nagyon fontos szempont a labda mérete és anyaga. Mindig válassz akkora labdát, amire rá tud harapni a kutya, de nem tudja sem lenyelni, sem kilyukasztani a fogaival.

A labdáknak strapabíró és biztonságos anyagból kell készülniük, amik nem törnek szilánkosan, nem lehet apró darabokra tépkedni őket és nem okoznak sérülést a kutya ínyén vagy nyelőcsövében, ha mégis tönkremennek.

A labdák színe sem mindegy!

A labdák színe sem mindegy! A piros labdákat nehezen veszik észre a kutyák.
A piros színt nem látják.

A kutyák bizonyos tekintetben színvakok. Nem látják a zöld és piros színeket, és nehezen különböztetik meg egymástól a zöld és a piros színekből összetevődő árnyalatokat, így a narancssárgát, rózsaszínt, lilát – ezeket inkább szürkés-sárgás színben látják.

Ha teheted, válassz citromsárga vagy kék labdákat, mert ezeket a színeket jól látják. Ugyan a játékok mozgását képesek követni, sokkal homályosabban látnak, mint az emberek.

Ha egy rózsaszín labdát dobsz el nekik a zöld pázsiton, ne csodálkozz, ha értetlenül keresik a játékot, hiszen számukra egy nagy szürke tengerre hasonlít a terep és a tárgy is.

Legyen könnyen megragadható

A jól megválasztott labdák előnye, hogy könnyen követhetők, gyorsan gurulnak, illetve ügyesen elkaphatók és megragadhatók.

A kutyák között óriási favorit a teniszlabda, ami a szokásosnál jobban pattog, és élénksárga színű, azaz mindig látható számukra.

A hagyományos kerek labdák mellett érdemes szabálytalan formájú labdákat is beszerezni, amik kiszámíthatatlanul gurulnak, hirtelen változatnak irányt, ezért nagyobb kihívást és izgalmat jelentenek az ebeknek kergetés közben.

Hogyan tanítsuk meg a kutyát, hogy visszahozza a labdát?

Tanítsuk meg a kutyát, hogy visszahozza a labdát.

A labdával való játék két nagyon fontos szakaszból áll.

A labda eldobására a kutyának utána kell szaladnia és el kell kapnia azt. A második lépés, hogy elérd, hogy vissza is hozza, átadja neked a labdát. Az első lépés többnyire magától is ösztönösen működik az ebeknél, ám a visszahozásnál gyakran akadnak gondok.

Ha a kutya nem hajlandó átadni a labdát, azzal azonnal véget is vet a játéknak, hiszen nem tudod újra eldobni a játékot. Azok a kutyák, akik megértik a játék lényegét, előszeretettel adják vissza újra és újra a gazdának a labdájukat, hogy még tovább játszhassanak vele.

Ahhoz, hogy hatékonyan taníthasd az ebet, szükséged lesz néhány csábítóan finom falatra, ami motiválhatja az ebet. Nem árt, ha a kutya már ismeri az “ereszd”, “tied” és a “köszönöm” parancsokat, amikkel segítheted megértetni, hogy pontosan mit kérsz tőle.

A játék megtanításához több különböző módszer is a segítségedre lesz, így könnyen megtalálhatod a kutya számára legalkalmasabb technikát. Kezdésként mindig közelre gurítsd vagy dobd el a labdát.

A módszer – Két egyforma labda

 1. Tarts magadnál két teljesen egyforma labdát, és egyszerre csak egyet mutass meg a kutyának, a másikat rejtsd el a zsebedben.
 2. Keltsd fel a kutyád érdeklődését a labda iránt, mozgasd az orra előtt. Dobd el a labdát, és kérd meg az ebet, hogy hozza vissza neked. Ha a kutya még nem hallotta ezt a parancsot, akkor sincs probléma, hiszen annyira érdekli a játék maga, hogy utána fog szaladni.
 3. Várj türelmesen és csendben, amíg a kutya a labda után szalad és elkapja, majd figyeld meg mit kezd vele. Ha a kutya nem fut azonnal vissza feléd, akkor szólítsd őt a nevén, csalogasd őt magadhoz bátorító szavakkal.
 4. Ha a kutya még mindig nem indul el feléd, akkor ragadd meg a figyelmét. Guggolj le a földre és hívd őt magadhoz. Kérd, hogy hozza oda neked a labdát vidám és kedves hangon.
 5. Ha a kutya továbbra sem hozza oda neked a labdát, vagy nem akarja odaadni, akkor vedd elő a másik azonos megjelenésű labdát, és kínáld fel egyfajta csereként az első labdáért cserébe. A kutyák általában vagy elfogadják a cserét, és átadják az első labdát, vagy annyira kíváncsiak lesznek az új játékra, hogy kiejtik a szájukból a náluk lévő játékot, hogy megkaparinthassák maguknak az új labdát.
 6. Amikor a kutya visszatér hozzád és érdeklődik az új labda iránt, az egyik kezeddel nyújtsd oda neki a nálad lévőt, a másik kezeddel pedig vedd el tőle a régit. Amikor az eb elengedi a régi labdát, és megfogja az újat, akkor ne add át neki, köszönd meg, és rögtön dobd el. Kezd újra a módszert lépésenként az elejétől.

B módszer – Elrejtés és visszaadás

 1. Legyen nálad két egyforma labda, és az egyiket mutasd meg a kutyának. Keltsd fel az érdeklődését a labda mozgatásával, dobd el és kérd, hogy hozza vissza.
 2. A második, nálad lévő labdát rejtsd el valahová, ahol a kutya nem láthatja.
 3. Kérd a kutyát, hogy jöjjön oda hozzád, hozza neked a labdát. Segítheted azzal, ha leguggolsz a földre és szavakkal, mozdulatokkal bíztatod arra, hogy visszatérjen.
 4. Elképzelhető, hogy a kutya csak azért megy vissza hozzád, mert a behívásra reagál. Amikor odaér hozzád, nyújtsd ki a kezed, és kérd el tőle a labdát. Használd az “ereszd” parancsot.
 5. Ha a kutya nem fogad szót, akkor vedd elő a másik, korábban elrejtett labdát és mutasd meg az ebnek.
 6. Kezdj el játszani a labdával egyedül. Keltsd fel a kutya érdeklődését az új és láthatóan izgalmasabb labda iránt, hogy a nála lévőt kiköpje.
 7. Ha a kutya elengedte a régi játékot, köszönd meg neki, majd kérd meg, hogy üljön le, és hagyj fel a játékkal. Ha a kutya leült, akkor vedd fel a labdát és azonnal dobd el, a másikat pedig rejtsd el valahová. Ezután térj vissza az első lépésre és ismételd meg a lépéseket többször.

C módszer – Menekülés

 1. Ehhez a módszerez elegendő lesz egy labda is, még jobb, ha üreges és bele tudsz tölteni pár jutalomfalatot. Mutasd meg az ebnek a labdát, engedd, hogy megszaglássza és dobd el a játékot.
 2. Ha a kutya a labda után szaladt és megszerezte, hívd őt magadhoz, szólítsd a nevén, és csapkodd a térded, hogy magadhoz csalogathasd.
 3. Ha a kutya nem jön oda hozzád a lelkes invitálás ellenére sem, akkor kezdj el szaladni, miközben hívod a kutyát. A kutyák csak azt tudják követni, aki távolodik.
 4. Amikor a kutya célba vesz téged, akkor lassíts le és engedd, hogy utolérjen.
 5. Amikor a kutya odaér hozzád, kérd meg, hogy engedje el a játékot az “ereszd” utasítással. Ha a kutya menet közben elhagyta a labdáját, akkor keresd meg a labdát, hajolj le érte és tegyél úgy, mintha fel akarnád venni. A mozdulat arra fogja ösztönözni a kutyát, hogy még előtted megkaparintsa.
 6. Ha a kutya megszerezte a labdát, kérd el tőle ismét az “ereszd” paranccsal. Az átadott labdáért köszönet és dicséret jár. Ha a kutya nem adja oda a labdát, akkor fogd megint menekülőre és ismételd meg a feladatot a 3. lépéstől.
 7. Segíthet megszerezni a labdát, ha bizonyos időközönként felajánlasz a labdáért cserébe néhány finom falatot.

Mire figyeljünk a gyakorlatok során?

Mindhárom módszer alkalmazásakor, azoknál a lépéseknél, ahol a kutya hallgat rád, visszahozza és visszaadja a labdát dicsérd meg, köszönd meg neki és jutalmazd finom falatokkal.

A jutalomfalatok idővel elhagyhatók, mert maga a játék élménye válik jutalommá.

Ha a kutya nem a labdát viszi vissza neked, hanem helyette például egy botot, akkor ismételd meg a labda szót, hogy rögzüljön a kért tárgy neve.

A gyakorlás és később az aktív játék során nem szabad büntetni a kutyát, ha nem hajtja végre az utasítást vagy rossz tárgyat hoz oda neked. A büntetés elveszi az eb játékkedvét, és nem mer majd játszani, hogy elkerülhesse a rossz viselkedésből származó büntetést.

Összegzés

A labdázás egy nagyszerű módja annak, hogy lemozgasd a kutyád és levezesd a felesleges energiáit, illetve segít abban, hogy erősebb kötődés alakuljon ki köztetek.

A labdát szinte minden kutya szereti, mert a menekülő zsákmányra emlékezteti őket. Vannak kutyák, akiket mégsem hoz lázba semmilyen labda, vagy nem tudják, hogyan kell helyesen játszani velük.

A labdázást többféleképpen is megtaníthatod a kutyának. Mindegyik módszer játékos és hatékony módja annak, hogy felkeltsd a kutya érdeklődését és megtanítsd neki a játék szabályait.

Válassz a kutya termetének megfelelő labdát, amit nem tud lenyelni és tönkretenni. Kerüld a szivacsos, széttéphető, vagy apró darabokra törő játékokat, mert ezeket a kutyák lenyelhetik, felsérthetik, vagy elzárhatják a légutakat, tápcsatornát.

May 28, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.