11 Kutyatrükk, melyeket könnyen megtaníthatsz kutyádnak

Kutyatrükkök

A kutyatrükkök sok örömet és vidámságot jelentenek az engedelmességi tréninget követően az ebek számára és színesebbé teszik a hétköznapokat. Mókás trükkökre tanítani a kutyát egyátalán nem kegyetlenség, ha a megfelelő módszert választod, és a kutya képességeihez illő feladatokra oktatod.

Ebben a cikkben lépésről lépésre bemutatjuk neked a legjobb kutyatrükköket. Jó gyakorlást, és kellemes időtöltést kívánunk kis kedvenceddel!

Milyen trükköket tanítsunk a kutyának?:

Hempergés

Bumm! Halottnak tetetés

Pitizés

Tolatás

Kúszás

Meghajlás

Forgás

Táncolás

Apportírozás

Helyszínekre küldés

Személyekhez küldés

A kutyatrükkök tanítása élvezetes mindkét fél számára

Nem szükséges cirkuszi mutatványokra képezned a kutyát, nem kell lángoló karikán átugrania ahhoz, hogy mindketten jól szórakozzhassatok. Négylábú barátaink rajonganak az emberek társaságáért, és imádják a közös programokat, így a tanulást és a gyakorlást is.

Miért hasznos, ha trükköket tanítunk a kutyánknak?

A kutyatrükkök segítenek abban, hogy az ebnek még szerteágazóbb tudása legyen, és még több elismerésben részesüljön az emberek alkotta falkában. A trükkök emellett hasznosak is, hiszen elfoglaltságot jelentenek a kutyáknak és megakadályozzák, hogy a kutya egész álló nap unottan heverésszen.

Az apró produkciók mindig megnevettetik a közönséget és rengeteg simogatást és jutalmat zsebel be értük az eb, ami a legjobb motiváció.

A trükköket használhatod egy jól elvégzett feladat után, például amikor hazaérsz, és a kutya szépen ülve fogadott, nem ugrált fel rád, akkor kérheted, hogy öleljen meg. Az ölelés így az udvarias fogadtatás jutalma lesz.

Ezek a mutatványok nem különböznek sokban az engedelmességi tréningtől, hiszen pontosan ezekre épülnek, sok vezényszóban megegyeznek, és szívesen hajtják végre őket az ebek.

A kutyatrükkök előnyei a hétköznapokban

A kutyatrükkök előnyei a hétköznapokban.

Azok a kutyák, akik ügyesen egyensúlyozzák a jutalomfalatot az orrukon, egészen biztos, hogy pontosan megtanultak egyhelyben maradni.

Az eb, aki visszahozza a labdát, jól megtanult behívásra odamenni a gazdájához.

A farolásra képes kutyát megkérheted, hogy menjen hátrébb, hogy kinyithasd az ajtót, azaz a trükkökből előny származik a mindennapokban is.

Érdemes minél több trükkre megtanítani a kutyát, hogy még nagyobb repertoár álljon rendelkezésre a kutya mentális és fizikai stimulálásához, és azért, hogy a legtöbbet hozhasd ki kedvencedből.

A legjobb kutyás trükkök

Összeállításunkból megtudhatod, hogyan tanítsd meg a kutyád a legelterjedtebb trükkökre. Vágjunk is bele!

Hempergés

Hempergés kutyatrükk megtanítása.
 1. Kezdésként egy különlegesen finom jutalomfalat segítségével fektesd le a kutyát, úgy, hogy szemben térdelsz vele. Használd a “hemperegés” utasítást.
 2. A jutalomfalatot emeld kicsit fel és hátra, a nyaka felé. Ezzel a mozdulattal kutya feje el fog mozdulni hátrafelé.
 3. Nagyon lassan mozgasd a kezed pont a kutya orra előtt, egészen a teste középvonaláig, így a kutya egész testével az oldalára fog dőlni.
 4. Ezt az ívet folytatva, mozgasd tovább a kezed az ellentétes oldal irányába.
 5. A kutya folyamatosan követni fogja a kezed, fel fogja emelni a lábait a levegőbe, majd a kezedet tovább követve, át fog billenni a másik oldalára.
 6. Mozgasd tovább a csalit, hogy ezután ismét fekvő pozícióba kerüljön, és szemben legyen veled.
 7. Minden egyes mozdulatnál, amikor a kutya részlegesen megváltoztatja a testhelyzetét, adj neki egy jutalomfalatot, hogy visszaigazolást kapjon arról, hogy jó úton halad.

Ha az egyik oldalra történő hempergés már megy, jöhet a másik irány is, a “másik hempergés” paranncsal! Bármilyen parancsot használhatsz, de fontos, hogy mindkét irányt szavakkal is megkülönböztesd, például “heperegj balra”, “hemperegj jobbra”.

Bumm! Halottnak tetetés

Bumm! Halottnak tetetés!

Felnőttek és gyerekek közös kedvence a “Bumm” parancs, amikor a kutya halottnak tetteti magát. Ehhez a mutatványhoz először is meg kell tanulnia a kutyának hemperegni.

 1. Kezdésként kérd meg a kutyát, hogy feküdjön le.
 2. Használd a “Bumm” parancsot, és kezeddel pisztolyt formázva mutass a kutyádra.
 3. A jutalomfalattal csalogasd hempergésre a kutyát, és amikor az oldalán vagy már a hátán van, állítsd meg őt a “marad” paranccsal, miközben mozdulatlanul tartod a jutalomfalatot.
 4. A kutya megtanulja, hogy a “Bumm” parancsra le kell feküdnie, el kell fordulnia és mozdulatlanul kell maradnia. Sok ismétléssel ez a néhány mozdulat elég ahhoz, hogy máris halottnak tettethesse magát az eb.
 5. Második alkalommal, kezdd a gyakorlatot a ülő pozícióból.
 6. Ha a kutya leült, használd a “Bumm” parancsot, kézjellel fektesd le a kutyát, majd a hempergésre kérd meg őt.
 7. Harmadszor álló testhelyzetből indítsd a kutyát, és ismét utasítsd a lefekvésre és hempergésre.
 8. Végül pedig járkálás közben add ki neki a parancsot.

A tanulás hosszas folyamat, de megéri a belefektetett munkát és türelmet, mert a gyerekek rajonganak ezért a trükkért.

Pitizés

Pitizés megtanítása a kutyának.

A kedves produkció meglágyítja még a legkeményebb szíveket is.

 1. Először is ültesd le a kutyát az “ül-marad” paranncsal, majd mond ki a “pitizz!” utasítást.
 2. A kezedbenlévő jutalomfalatot emeld egy fejjel a kutya orra fölé.
 3. A kutya hamarosan fel fogja húzni a mellkasához a melső lábait és súlypontját áthelyezi a hátsó lábaira.
 4. Ha a kutya felugrik, akkor túl magasra emelted a falatot. Legközelebb tartsd kicsit lentebb a kezedben lévő csalit és mozgasd kissé hátrafelé.
 5. Ha sikeresen felemelte a mellső lábait azaz megy a pitizés, akkor jutalmazd és simogasd meg.
 • Tipp: Kezdetben segíthet a gyakorlásban, ha a kutyával egy sarokban próbálkozol, hogy a falnak tudjon támaszkodni a hátával, miközben felemeli a mellső lábait, ezáltal pedig stabil maradhasson.

Tolatás

Tolatás.

A tolatás, vagy hátrálás megtanításának alapja a lábhoz igazodás.

 1. Állj egy fal mellé és utasítsd a kutyát, hogy rendeződjön lábhoz, így a négylábú pont közted és a fal között helyezkedik majd el.
 2. Fogj egy jutalomfalatot, használd a “tolass” vagy “hátra” parancsot.
 3. A kezedet eközben mozgasd a kutya álla alá, a mellkasa felé haladva. Mivel a kutya mindig a jutalomfalatot akarja megszerezni, ezért hátrébb fog lépni, hogy újra elérje azt.
 4. Dicsérd meg a kutyát és add neki oda a csemegét, ha ügyesen hátrébb lépett.
 5. Mozgás közben is gyakorolhatsz vele úgy, hogy ugyanezt a mozdulatsort folytatod, miközben Te magad is hátrafelé lépkedsz.

A tolatás ismerete jól jöhet akkor, ha ki szeretnéd nyitni a szekrényt, az ajtót, el akarod kerülni, hogy a kutya kimenjen, vagy ha a gyerek a földön ülve köti a cipőfűzőjét, és a kutya esetleg piszkálja őt.

Kúszás

Kúszás kutyatrükk megtanítása lépésről lépésre.

A kúszás, mint kutyatrükk nem tűnik valami bonyolultnak, de Molly kutyánknak ez ment a legnehezebben, mert folyton fel akart állni.

 1. A kúszáshoz először is le kell fektetned a kutyát, majd az orra elé kell tenni egy jutalomfalatot.
 2. A falatot lassan húzd a földön, távolodva a kutyától.
 3. Ha a kutya kúszva követi a kezed, akkor érti mit szeretnél tőle. Ha feláll, akkor pedig kezd elölről.
 4. Sikeres mozdulat után dicsérd meg és add neki a jutalomfalatot.
 • Tipp: Segíthet, ha egy kis asztal alatt gyakorolsz vele, vagy a földre ülve felemeled a térdeidet és a lábad alatt gyakorolhat a kutya. Az asztal és a lábad megakadályozza, hogy a kutya felálljon menet közben. A módszer nagyban hasonlít a fekvés megtanításához, ám ott a nyugalomra és mozdulatlanságra törekedtünk, míg a kúszásnál folyamatos mozgásban tartjuk az ebet a fekvő pozícióban.

Meghajlás

A kutya meghajlásra tanítása.

A meghajlás az egyik legcukibb kutyás trükk, amit mindképp érdemes megtanítanod.

 1. A meghajlás elsajátításához először is arra kell kérned a kutyád, hogy álljon fel.
 2. Amikor a kutya feláll, mondd ki a a vezényszót “hajolj meg” és a kezedben lévő jutalomfalatot tedd le a földre, a mellső lábai közé.
 3. A kutya ilyenkor le lehajol, hogy meg tudja szerezni a falatot. Hamarosan rá fog támaszkodni a mellső lábaira, és teljesen előre kerül a súlypontja.
 4. Sikeres mozdulat esetén szokás szerint jár a jutalom.

A meghajlás a kutyák világában alárendeltséget fejez ki, és azt üzeni, hogy szívesen játszanék veled. A kutyák maguktól is fel szokták venni ezt a pozíciót, ha játszani szeretnének, vagy más kutyákkal találkoznak.

Az a kutya, aki magától is meghajlik a gyerekek előtt, az nem fél a gyerkőcöktől és nem zavarja őt a kicsik bolondozása.

Forgás

Forgás megtanítása a kutyának.

Egy kutyatrükk, amit nem lesz nehéz megtanítani.

 1. Állj szemben a kutyával, és fogj jutalomfalatot a kezedbe.
 2. Mondd ki a “forogj” parancsot.
 3. Tartsd kicsivel a kutya orra felett a jutalomfalatot, majd írj le egy vízszintes kört a kezeddel, a kutya feje felett, hogy a kezedet követve körbe egy teljes kört tegyen és ismét szemben álljon veled.
 4. A körséta végén dicsérd meg, és add neki oda a kezedben lévő ízletes csemegét.

A trükköt mindkét irányba fordulva tanítsd meg az ebnek.

Táncolás

Táncoló kutya.

A táncolás alapja a pitizés és a forgás. Ezért először ezeket kell alaposan megtanulnia az ebnek, hogy ne zavarodjon bele az új feladatba.

 1. Először is kérd meg a kutyát, hogy pitizzen, de most használd a “táncolj” kifejezést.
 2. Jutalomfalattal csábítsd a kívánt pozícióba, azaz emeld egy fejjel a kutya feje felé a falatot, hogy felvegye a pitiző pózt.
 3. Néhány másodperc elteltével, amikor a kutya már egyensúlyba került, a jutalomfalatal csábítsd arra, hogy előre lépjen, vagy forogjon az előzőekben tanultak szerint, azaz írj le a feje felett egy kört ezzel a jutalomfalattal.

A táncolás fárasztó, hiszen a kutya csak a hátsó lábaira támaszkodik és mozgás közben egyensúlyoznia kell. A gyakorlást rövid ideig végezd, hogy ne erőltesd túl a kutyát.

Apportírozás

Apportírozás. Póráz a kutya szájában.

A kutyák kedvelt játéka az apport, amikor bizonyos tárgyakat megkeresnek és odavisznek a gazdájuknak. A játék amelett, hogy kiváló módja a kutya fizikai lefárasztásásnak, segít abban is, hogy a kutya szókincsét bővítsük.

Sok kutya magától is odavisz mindent a gazdinak, mások viszont tanításra szorulnak. Az apport remekül hasznosítható a hétköznapokban. Megkérheted a kutyád, hogy keresse meg a kulcsodat, hozza oda a cipőd, segítsen a rendrakásban vagy jöjjön veled labdázni.

A játék alapja az “ereszd”, “tied” és a “köszönöm” parancsok ismerete.

Szavak megértése az apportírozással

 • Először is gyakorold a keresését, visszahozást és elengedést a kutya kedvenc tárgyaival, és ha ezeket már megbízhatóan felismeri és visszaadja neked, akkor folytathatod semleges tárgyakkal a gyakorlást, hogy ne csak a neki kedves dolgokat kutassa fel.
 • Ezután helyezz több tárgyat is egymás mellé, és mindig kérd meg a kutyát, hogy egy bizonyos dolgot hozzon oda neked. A cél, hogy minél több tárgyat fel tudjon ismerni a kutya annak nevéről.
 • Ha a kutya jó tárgyat visz oda neked, dicsérd meg, ha tévedésből rosszat visz, akkor pedig ismételd addig a tárgy nevét, amíg el nem találja, mire gondoltál. Ilyen esetben is jár a dicséret, de kisebb lelkesedéssel jutalmazd meg őt.
 • A kutya megtanulja, hogy nagyobb jutalomban részesül, ha jól megtanulja a tárgyak nevét és pontosan végrehajtja az utasítást.

Az apport előnye, hogy idővel maga a tárgy válik a jutalommá. Ha visszahozza a frizbit, az lesz a jutalma, hogy eldobod neki és ő tovább játszhat. Ha eltalálja, hogy a pórázt kell hoznia, akkor elviheted sétálni.

Fontos! Nem szabad büntetni a kutyát, ha eltéveszti a tárgyat, mert néhány szidás után, az eb nem lesz hajlandó egyetlen tárgyat sem megkeresni, hiszen attól tart, hogy a rossz döntése miatt hátrányba kerül.

Helyszínekre küldés

Helyszínekre küldés.

A “menj” paranccsal különböző helyszínekre küldheted a kutyát. A helyszínek neve szintén a kutya szótárát bővítik.

Megtaníthatod, hogy menjen a helyére, a kosarába, a ketrecébe, az udvarra, az emeletre, a nappaliba, a kanapéra vagy bárhová. Sokkal hasznosabb, ha vezényszóra tudod a kutyát navigálni az otthonotokban, és nem kell odahúznod, fizikai erőt alkalmaznod ahhoz, hogy a kutya elfoglalja az általad megjelölt helyet.

 1. A tanítás első lépése, hogy kimondod a parancsot: “Menj, a kosaradba!”, majd felmutatsz neki egy jutalomfalatot, és gyorsan odaszaladsz a kosarához, és beleteszed a falatot.
 2. Amikor a kutya odaér a kosárhoz, meg fogja találni a jutalomfalatot. Néhány kör után, tegyél úgy falatot a kutya kosarába, hogy nem látja és ismételd meg a parancsot.
 3. Ha a kutya odamegy, akkor varázslatos módon ott fogja várni őt a csemege. A kutya az első fázisban megtanulja a helyszín nevét, a második fázisban pedig rájön, hogy érdemes rád hallgatnia, mert jutalomban részesülhet.
 4. A harmadik fázisban fektesd le a kutyát a megadott helszínen és folyamatosan adagold neki a falatokat, amíg nyugodtan fekszik.
 • Tipp: Ha arra szeretnéd tanítani a kutyát, hogy kimenjen, bejöjjön, vagy felmenjen az emeletre, akkor a parancs felhangzása után egyszerűen csak dobd arra a helyre a jutalomfalatot, ahová küldeni szeretnéd a kutyát. Gyorsan rá fog jönni az eb, hogy a parancsod alapján hova kell mennie, és azonnal el fog indulni abba az irányba, még mielőtt elhajítanád a tápot.

Hamarosan képes leszel kontrollálni a kutya tartózkodási helyét, ami nagyon jól jön, ha a kutya útban van, rosszalkodik, vagy zavaró külső ingerek miatt szeretnéd, ha olyan helyen feküdne, ahol nem érheti stressz.

Személyekhez küldés

Személyekhez küldés.

A helyszínek után, jöhetnek az emberek. Ugye, milyen hasznos, ha oda tudod küldeni a kutyát egy családtaghoz, ha épp nem tudsz vele foglalkozni?

A kutyatrükköt gyakorolhatod egy másik ember társaságában, ám ilyenkor a kutya csak azt fogja megtanulni, hogy menjen oda a másik személyhez, de azt nem, hogy mi a személyek neve.

Érdemes tehát legalább 3 fővel gyakorolni, hogy a kutya ne csak fel-alá rohangáljon két ember között, hanem ténylegesen megtanulja az egyes személyek nevét.

 1. A helyszínek tanításához hasonlóan használd a “menj” parancsot, például “menj Nikihez”, “menj Mamához”, “menj Déneshez”.
 2. A parancs felhangzása után, az említett személynek hívnia kell a kutyát, így a kutya megtanulja, hogy melyik név kihez tartozik.
 3. Jutalom akkor jár, ha a kutya eltalálja, hogy kihez kell mennie, ha téved, akkor ignorálni kell őt.

Összegzés

A kutyatrükkök megtanításával tovább színesíthető kedvencünk tudása. A mutatványok amellett hogy szórakoztatóak a közönség számára, nagyon hasznosak a hétköznapi életben is.

Segítenek, hogy kedvenced még jólneveltebb és irányíthatóbb legyen a legkülönfélébb szituációkban. A feladatok a kutya meglévő tudására alapoznak és azokat fejlesztik tovább annak érdekében, hogy még nagyszerűbb legyen a közös élet.

A kutyák imádják, ha produkálhatják magukat és még jobban, ha elismerésben és dicséretben részesülnek.

Tekints úgy a mutatványokra, mint a kutya képességeinek kamatoztatására, melyek észrevétlenül hozzájárulnak az eb mentális és fizikia fárasztásához, és még szorosabbra fűzi a kapcsolatukat a családdal.

June 15, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.