A lakásban tartott kutya szobatisztaságra nevelése egyszerűen

Lakásban tartott kutya szobatisztaság

A lakásban tartott kutya szobatisztasága minden gazdi számára elsődleges célkitűzés. A kutya befogadásakor szinte elkerülhetetlen, hogy az apró csöppségek rossz helyen végezzék el a dolgukat és emiatt bosszúságot okozzanak a családnak.

A piszok természetes velejárója a kutyatartásnak, és mindaddig nem jelent problémát, amíg a megfelelő helyen és időben végzik el az ebek. Ahogy egy totyogó gyerkőcnek is megmutatod a mellékhelyiséget és a bilit, majd a wc rendeltetésszerű használatát, úgy a kutya számára is egyértelművé kell tenni, hogy mely területet veheti igénybe szükség esetén.

Ebben a cikkünkben egyszerű lépésekkel mutatjuk be, hogyan lehet szobatisztaságra nevelni a lakásban tartott kutyát.

Hogyan szoktasd a lakásban tartott kutyát szobatisztaságra?

A kutya szobatisztaságra nevelése a séták alkalmával

Meg szabad büntetni a kutyát, amikor a lakásban piszkít?

Hogyan szoktasd a lakásban tartott kutyát szobatisztaságra?

Hogyan szoktasd a lakásban tartott kutyát szobatisztaságra

A lakásban történő piszkítás hamar rossz szokássá alakulhat, hiszen a kutya magának választja ki a szimpatikus helyszínt, amit erős szagokkal meg is jelöl magának.

A szobatisztaság megtanításához először meg kell akadályoznod a hibák előfordulását, illetve ismétlődését és meg kell ismertetned a kutyával az általad választott területet az ürítésre.

1. A hibák megelőzése, avagy a rossz helyre történő ürítés megakadályozása

A szobatisztaság tanulásakor nagyon fontos, hogy megakadályozd, hogy a kutya rosszkor és rossz helyre ürítsen. Ahová a kutya egyszer tévedésből ürített, oda vissza fog térni! Az egyszeri pisilésből könnyen rossz berögződés válhat.

Szobatisztaságra nevelés lakásban-Kutya a fürdőszobában.
 1. Mindenképpen le kell szűkítened a kutya előtt a lehetőségeket, ezért nem szabad hagynod, hogy szabadon flangáljon a lakásban, mielőtt megtanulná a rendet.
 2. Befogadáskor egyetlen helyiségre korlátozd a kutya tartózkodási helyét, amikor nem vagy otthon, vagy nem tudod őt szemmel tartani.
 3. Ahogy már korábban említettük, a fürdőszoba kiválóan megfelelhet erre a célra, hiszen ott kevés dologban tud kárt tenni a kutya, és a járólap könnyebben takarítható és szagmentesíthető, mint a szőnyeg vagy a parketta.
 4. Rendezd be a kutyának a választott helyiséget arra az időre, amíg távol vagy, és nevezd ki hosszú távú elzárási területnek.
 5. Tegyél el minden olyan tárgyat, amit a kutya megrághat, például a törölközőket, kádkilépőt, szennyestartót. A szoba legyen a kutya számára egy kényelmes, biztonságos és szerethető hely. Ne egy sötét és hideg börtöncellára emlékeztessen.
 6. Biztosíts neki friss vizet az itatótáljába, helyezz el étellel töltött rágójátékokat, tedd az egyik sarokba a fekhelyét, és az ágyától a lehető legtávolabb, átlósan szembe pedig jelöld ki a wc-t.

Azok a kölykök, akiket megfelelő körülmények között tartottak 8 hetes korukig, fészektisztaságot tanultak és már tudják, hogy nem végezhetik el a dolgukat ott ahol esznek vagy alszanak.

A kutyák számára természetes, hogy a helyüktől messze szeretnének üríteni. Probléma azokkal a csemetékkel adódhat, akiket tartósan bezárva tartott a szaporító, és soha nem tudták elhagyni az almot.

2. Kutya wc kialakítása

Kutya wc kialakítása
 1. A kijelölt pontra teríts le egy pelenkát, újságpapírt homokkal vagy kövekkel borítva, egy nagy lapos tálcát egy darabka gyepszőnyeggel, vagy beton járdalappal, vagy vásárolj műfűvel borított kutyawc-t az állatfelszerelési áruházakban.
 2. A választásodnál legyen elsődleges szempont az is, hogy a későbbiekben milyen területhez szeretnéd szoktatni a kutyát.
 3. Ha kertes házban éltek, akkor a kutyát a fűhöz, talajhoz kell hozzászoktatni, ha pedig városban, akkor érdemes köves felülethez szoktatni. A kezdetben választott anyag segít abban, hogy a kutya preferenciát alakítson ki a választott anyaggal szemben és később előnyben fogja részesíteni a dolga elvégzésekor.

Az eb saját szobába történő elhelyezése lehetőséget teremt arra, hogy a kutya probléma nélkül akklimatizálódjon a lakáshoz.

Megengedi, hogy nyugodtan elvégezhesse a dolgát, amikor egyedül van, összebarátkozzon az ürítésre alkalmas felületekkel a lakáson belül, miközben korlátozza a hibalehetőséget azáltal, hogy nem ad teret szabad közlekedésre és így a piszkításra sem a lakás további részein.

3. A kutya helyhez szoktatása, avagy az ürítési terület kijelölése

A kutya helyhez szoktatása, avagy az ürítési terület kijelölése
 1. Amikor otthon vagy a kutyával és lehetőséged van figyelni rá, akkor tartsd a közeledben a kutyát vagy zárd a rövid távú elzárási területére, ami lehet kutyaketrec, kutyahordozó vagy szobakennel.
 2. Nagyon fontos, hogy itt legyen a kutya fekhelye, ahová lepihenhet és több rágójáték is elérhető legyen számára, amivel lefoglalhatja magát. Alternatív megoldás lehet, ha még nincs ketrece, ha rövid pórázra teszed az ágya mellett, vagy esetleg az övedhez csatolod a pórázát, hogy a lábadnál feküdhessen, amíg te híreket olvasol a neten vagy tévézel.
 3. Legfeljebb óránként jelezd a kutyának, hogy eljött az ürítés ideje. Nyugodtan tekints vezényszóként a “gyere pisilni/kakilni” mondatra, vagy válassz egy számodra szimpatikus szót, amit ilyen esetekben használhatsz.
 4. Sietve vezesd pórázon a kutyát a szabadtéren kiválasztott helyhez, ami lehet az udvaron kijelölt kis terület, vagy lakás esetén az utcára nyíló kijárathoz közeli hely. Amint megérkezel a kutyával a helyre, állj meg egy helyben, majd ismételd meg az utasítást “mehetsz pisilni/kakilni” és adj 3 percet a kutyának arra, hogy elvégezze a dolgát.
 5. Ha a kutya ürített nagyon alaposan és lelkesen dicsérd meg őt, és adj neki egy különleges jutalomfalatot, például fagyasztva szárított húst vagy májat.

4. Az elvárt viselkedés megtanítása

A legtöbb kutyának elég 2 perc arra, hogy pisiljen 3 perc pedig elég arra, hogy eszébe jusson kakilni. Amint a kutya rájön arra, hogy a megfelelő helyen történő pisilésért és a kakilásért nagyon finom csemegéket kap, legközelebb is előszeretettel fogja rendeltetésszerűen használni a mosdóként kijelölt pontot.

A lakásban történő hibákért nem kap jutalmat, következésképpen sokkal többre fogja értékelni a saját mosdójának a használatát, mint a lakás piszkítását.

Mivel a kölyköknek nagyjából egy-két óránként kell üríteniük, ezért nagyon sokszor ismételhető a gyakorlat a nap folyamán és gyorsan meg fogja érteni a kutya, hogy mit vársz tőle. Amellett, hogy a helyét is felismeri, a használt vezényszavakat is megtanulja.

5. Mit tegyünk, ha a kutya nem ürít a szabadban?

Ha a kutya nem ürít a kiszabott 3 perc alatt, akkor vidd vissza a lakásba és hagyd őt a ketrecében a következő maximum egy órára. A kutya nem fog a saját fekhelyére piszkítani, ki fogja várni, hogy újra kividd őt, vagy jelezni fog, hogy mennie kell.

A ketrec nyitásakor a kutya ki szeretne majd jönni, hogy könnyíthessen végre magán. Ha gyorsan szaladsz vele, és sietteted őt, az tovább fokozza a belek mozgását és a húgyhólyag feszülését, azaz nagyobb valószínűséggel fog üríteni.

Azt a kutyát, aki még nem szobatiszta, soha ne tartsd ketrecben egy óránál hosszabb ideig. Ha a kutyát erőszakkal tartod a ketrecben, és nem figyeled a jelzéseit kénytelen lesz a helyére piszkítani, ha már nem tudja tovább visszatartani.

Az egyszeri baleset ebben az esetben is rossz szokássá fajulhat, ami nagymértékben megnehezíti a szobatisztaságra való törekvést.

6. Parancsra való ürítés

Azt, hogy a mikor és hova üríthet azt neked kell meghatároznod. Neked kell odavezetned és megjutalmaznod kutyát, és szintén a te feladatod lesz, hogy feltakaríts utána. Ezért amikor csak teheted, ismételd meg ezt a feladatot vele. Használd mindig a vezényszót, pl: “mehetsz pisilni/kakilni”.

Rendkívül hasznos, ha a kutyát meg tudod tanítani arra, hogy parancsra végezze el a dolgát, hiszen egy hosszú utazás előtt megkérheted, hogy ürítsen, így elkerülhetők a kellemetlenségek az autóban, vagy más közlekedési eszközön.

Hogyan tanítsd szobatisztaságra a kutyát a séták alkalmával?

Amikor a kölyökkutya már megkapta a kötelező oltásait és kellő védettséggel rendelkezik az elterjedt betegségekkel szemben, elkezdheted őt sétáltatni az utcán.

Séta előtt végezze el a dolgát

A sétának legyen feltétele az, hogy a kutya ürített. Sétáltatás előtt vidd el őt a már megszokott mosdójához és kérd meg, hogy végezze el a dolgát az ismert vezényszavakkal. Ha a kutya körbe járkálva szaglászik és ürít, akkor a dicsérd meg és indulj vele sétálni.

Ha nem ürít 3-5 percen belül, akkor pedig vidd vissza a házba, zárd a kennelbe és egy órán belül próbáld meg újra.

Az ürítés lehetővé teszi, hogy a kutya sétálhasson, azaz a sétára az ürítés jutalmaként fog tekinteni az eb, ezért a jövőben arra fog törekedni, hogy minél hamarabb elvégezze a dolgát, hiszen csak utána indulhat a felfedező túra. (Kattints ide, ha szeretnéd tudni mennyi mozgásra van szüksége egy kölyökkutyának.)

A gazdi pedig megkönnyebbülhet, hogy nem kell egész úton magával cipelnie a kutyapiszkot, hiszen már a kapuban könnyített magán a kutya és a takarításon is túl van.

Amikor a kutya visszatarja az ürítést

A kutyatulajdonosok ott szokták elhibázni, hogy azonnal sétálni indulnak a kutyával és remélik, hogy hamar produktumot fog szolgáltatni a kutya, hogy végre haza indulhassanak.

Következésképpen a kutyák rájönnek, hogy ha ürítenek, akkor véget ér a kimenő, ezért inkább hosszú ideig visszatartják, hogy ne kelljen még hazamenniük és tovább tartson a csatangolás.

Meg szabad büntetni a kutyát, amikor a lakásban piszkít?

Meg szabad büntetni a kutyát, amikor a lakásban piszkít

Amikor a kutya bepisil, vagy kupacot hagy a szoba közepén, akkor nem szabad őt megbüntetned! Mond ki hangosan a kutya nevét, amikor észreveszed, hogy éppen piszkít vagy piszkítani készül és ragadd meg a nyakörvét vagy a pórázát.

Ezzel a tevékenységgel közben is elcsípheted és megállíthatod a helytelen viselkedést. Egyszerűen csak fogd meg és vidd ki őt a kertbe, hogy befejezhesse, amit elkezdett. Amikor kint végzi a dolgát nagyon látványosan dicsérd őt meg.

Természetesen nem lehetsz állandóan a kutyával és nem lesheted folyton, hogy mire készül éppen. A ketrectréning ilyenkor nagyon jó megoldás, mert így biztos helyen tudhatod a kutyát, és a ketrecben kevés esély van arra, hogy odarondít.

A büntetés azért sem jó ötlet, mert a kutya helyhez köti az ürítést. Gyakorlatilag a lakás minden egyes centijén meg kellene büntetned a kutyát, azért mert ott piszkított.

Sokkal gyorsabb, egyszerűbb és nem utolsó sorban korrektebb a kutyával szemben, ha megmutatod neki azt az egy területet, amit kifejezetten erre a célra tartasz fent neki.

Összegzés

A szobatisztaság tanítása során leginkább a gazdik hibáznak, nem pedig a kutyák. A gazdinak figyelnie kell arra, hogy a kutya hol tartózkodik, és mit csinál.

Ha a kutya evés vagy ivás után tele pocakkal randalírozik a lakásban, ne csodálkozz, hogy alkalom adtán könnyít magán.

A kutya elfoglaltságait a mindig a gazdának kell biztosítania. Ha nem foglalod le őt tréninggel vagy játékokkal, akkor nagyon hamar rongálásba kezd, amikor szabadon engeded. Fogadd meg a tanácsunkat, és soha ne hagyd felügyelet nélkül randalírozni a kutyát a házban, amíg nem vagy otthon.

Zárd el őt egy kisebb szobába, ha hosszabb ideig távol vagy. Amikor otthon tartózkodsz, akkor pedig óránként vidd ki a kölyköt üríteni, utána pedig gyakorolj vele különböző feladatokat, hogy később békésen aludjon a helyén.

Ébredés után azonnal vidd ki őt pisilni és ne hagyd, hogy fel-alá járkáljon. Ne feledkezz meg arról, hogy minden ürítésért nagyon meg kell dicsérni a kutyát, pont ugyanolyan lelkesedéssel, mint az első alkalommal. Ha a kutya jutalma elmarad, akkor nem lesz motivált abban, hogy legközelebb is jó helyen végezze el a dolgát.

May 9, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.