Így tanítsd meg a kutyát, hogy mástól ne fogadjon el ételt!

Így tanítsd meg a kutyát, hogy mástól ne fogadjon el ételt

A kutya nevelésének alapvető feladata, hogy megtanítsuk kedvencünknek, hogy kitől fogadhatnak el ételt. Az étel visszautasítása a kutyák számára sokszor nem egyszerű feladat, hiszen alapvető természetük része, hogy mindent a szájukba vesznek, megkóstolnak, megcsócsálnak, a hasukat pedig mindennél jobban szeretik.

A kutya biztonsága és egészsége szempontjából azonban elengedhetetlen, hogy a kutya csak ellenőrzött körülmények között, a számára megfelelő és veszélytelen ételeket fogyassza el.

Sokan azt gondolják, hogy a kutyák ösztönösen tudják, hogy milyen ételeket ehetnek, éles szaglásukkal pedig képesek kiszagolni a rájuk veszélyes mérgeket. Ha ez valóban így lenne, akkor nem találkoznánk annyi mérgezett vagy megbetegedett kutyával.

Miért dönthetünk úgy, hogy megtanítjuk a kutyának az étel visszautasítását?

Milyen esetekben okozhat problémát, ha a kutya elfogadja az ételt?

Hogyan tanítsuk meg a kutyát, hogy idegenektől ne fogadjon el ételt?

Milyen problémák adódhatnak a feladat megtanítása során?

Kizárólag tálból etetés módszere

Miért dönthetünk úgy, hogy megtanítjuk a kutyának az étel visszautasítását?

Miért dönthetünk úgy, hogy megtanítjuk a kutyának az étel visszautasítását?

Az ételek visszautasítását bizony a gazdának kell megtanítani az ebnek, mert a legtöbb kutya sajnos magától nem képes a finomnak tűnő falatok visszautasítására. A kutyák elenyésző hányada utasítja vissza magától az ismeretlenektől származó ételt.

Hazánkban sajnos rengeteg mérgezéses esetről lehet hallani, melyek elkerülhetők lettek volna abban az esetben, ha a kutya részesült volna abban a kiképzésben, mely az idegenektől származó falatok elutasítását szolgálja.

A mérgek mellett gyakran éles tárgyakat, például szögeket is rejtenek a rosszindulatú emberek az állatoknak szánt ételekbe. Minap az egyik barátom kutyusa majdnem belehalt, mert valaki apró szögeket tett bele egy szalonnába, és mint aki jól végezte dolgát a parkban eldobta.

A gaztettet előidézheti az is, ha egy kellemetlenkedő szomszédot zavar a kutya ugatása vagy viselkedése, de a betörők is gyakran bevetik ezt a trükköt az ebek ártalmatlanítására, hogy akadálytalanul bejuthassanak az ingatlanokba.

Sokszor csak altatót csempésznek a falatokba annak érdekében, hogy leszedálják az állatokat a bejutás érdekében. Gyakran megesik az is, hogy közterületen szórnak szét patkánymérget a környéken elő kutyák számának ritkítása céljából a bűnelkövetők.

A különböző gyógyszerek, mérgek vagy éles tárgyak kétség kívül tartós, sok esetben visszafordíthatatlan sérüléseket vagy szervi károsodásokat okozhatnak kedvenceinknek, súlyos esetben akár végzetesek is lehetnek.

Az étel megtagadásának képessége tehát kétség kívül megmentheti a kutya életét!

Milyen esetekben okozhat problémát, ha a kutya elfogadja az ételt?

A kegyetlen gazságok mellett sokszor előfordulnak ártalmatlannak tűnő balesetek is. Az ételért kuncsorgó kutyákat sokszor jó szándékkal kínálják olyan ételekkel, melyek veszélyesek lehetnek rájuk nézve, anélkül, hogy erről a nagylelkű személynek tudomása lenne.

Megesik, hogy a vendégségbe érkező gyerekek, felnőttek egy-egy falatot adnak az asztalon lévő finomságokból, és nem tudják, hogy ezzel megmérgezhetik az állatot. Többek között a szőlő, a csokoládé vagy az édesítőszereket tartalmazó élelmiszerek súlyos mérgezést okozhatnak a kutyák számára.

Továbbá gondot okozhat az is, ha a vendégek nincsenek tisztában a kutya allergiáival, és jólelkűségből egy falat sült csirkét vagy mogyórót adnak az arra érzékeny ebeknek a kuncsorgás viszonzásaként.

Kisebb probléma, de mégis gyakori, hogy a kutyákat túletetik és túlsúlyossá válnak esetleg amiatt, mert rendszertelenül és ellenőrizetlenül több ételhez jutnak, mint amennyit szánunk nekik.

A figyelmes szomszédok időnként szeretik a gazdi tájékoztatása nélkül átadni az ételmaradékot, csontokat vagy más ételeket annak érdekében, hogy elnyerjék a kutya szimpátiáját. Jobb esetben ezek a kósza falatok nem toxikusak kedvencünkre nézve, és nem kapnak egyszerre akkora mennyiséget, ami esetleg egy séta alkalmával gyomorcsavart okozhatna.

Összességében a gazdának tudnia kell, hogy az állat mikor és mit fogyaszt. Azt pedig meg kell akadályozni, hogy a kutya idegenektől és a kutya igényeiről tájékozatlan személytől ételt fogadjon el.

Hogyan tanítsuk meg a kutyát, hogy idegenektől ne fogadjon el ételt?

Hogyan tanítsuk meg a kutyát, hogy idegenektől ne fogadjon el ételt.

Ahhoz, hogy egy kutyát megtaníthass arra, hogy ne fogadjon el semmit idegenektől, érdemes megvárni, amíg a kölyökkutya kamasz lesz. Egy kiskutyának az alapvető parancsokkal kell tisztában lennie, és azokat kell hibátlanul begyakorolnia.

Időbe kerül, hogy az eb megtanulja, hogy te vagy vezető szerepben és a te utasításaidat kell mindenekfelett betartania.

Egy rakoncátlan kölyöktől nem várható el azonnal, hogy elfordítsa a fejét, amikor csábítónak tűnő ételekkel kínálják. A kiképzésben felnőtt kutyák is részt vehetnek, ezt a tudást sosem késő elsajátítani!

Az “eredsz” vagy “hagyd” parancs módszere

A legtöbb kutya esetében tökéletesen működik a korábban már elsajátított “ereszd” vagy “hagyd” parancsok bevetése akkor, amikor az ételek visszautasítására kerül sor.

1. fázis

 1. Fogj egy jutalomfalatot a jobb kezedben, engedd, hogy a kutya megszaglássza azt, majd az “ereszd” parancs felhangzásának kíséretében zárd össze a kezed.
 2. Lesznek kutyák, akik leülnek annak reményében, hogy mégis megkapják az ételt, mások nyalogatni, rágcsálni fogják a kezed, néhányan pedig ugatni fognak, hogy megkaparinthassák az áhított finomságot.
 3. Amikor a kutya lenyugszik, és láthatóan kevésbé érdekli a falat a kezedben, dicsérd meg őt, és az ellentétes, bal kezedből adj át neki egy másik falatot.
 4. Ismételd meg az első három lépést minél többször. Minden alkalommal, amikor a kutya türelmesen vár, akkor ismét mondd ki az “ereszd” vezényszót, ezzel is tudatosítva benne, hogy ezt a falatot bizony nem kaphatja meg.

2. fázis

 1. Az első fázis begyakorlása után jöhet a feladat nehezítése azzal, hogy az ételt ezúttal a földre teszed le az ételt.
 2. Engedd, hogy a kutya szemügyre vegye, megszagolja az ételt, majd azonnal takard le azt a jobb kezeddel és használd az “ereszd” parancsot.
 3. Amikor a kutya békén hagyja már az étel vizslatását, és helyette rád fókuszál, akkor jutalmazd meg a másik kezedből egy finom falattal.
 4. Ha a kutya továbbra is érdeklődik az étel iránt, akkor ültesd le és adj rá egy nyakörvet. Az új feladat és a nyakörv képes lesz elterelni a figyelmét a jobb kezed alatt rejlő falatról.

3. fázis

 1. A második fázis többszöri ismétlése után a jutalomfalatot ejtsd le a padlóra, és mondd az ebnek az “ereszd” parancsot. Az ételt már nem kell letakarnod. Ha a kutya szabad utat érez a falathoz, és megkísérli az elfogyasztását az elhangzott parancs ellenére, akkor vissza kell lépned az 1. fázisba és tovább gyakorolnod vele a korábbiak szerint.
 2. Amikor a kutya megérti, hogy mit vársz el tőle és már biztos vagy abban, hogy nem fogja megenni engedély nélkül az ételt, akkor a gyakorlatsort egy számára idegen személy közbenjárásával kell betanítanod.
 3. Kezdésként kérj meg valakit, hogy a kapu előtt elhaladva dobjon be ételt a kutyának a jelenlétedben. Amikor a kutya közeledik az étel felé, add ki neki az “ereszd” utasítást, mielőtt a szájába venné. A biztonság kedvéért ebben a részfeladatban tehetsz pórázt a kutyára, és így a közelében lehetsz, szükség esetén elhúzhatod.
 4. Amikor a kutya már magabiztosan teljesít, és nem eszi fel az ételt a jelenlétedben, akkor vedd le róla a pórázt, és utasítsd a távolból (akár az ablakon át figyelve) a következő falat érkezésekor. A kutya így megtanulja azt, hogy a gazda mindig figyeli őt, akkor is, amikor nem számít rá.

A feladat végrehatása további elemekkel is kiegészíthető. A munkakutyákat gyakran arra is megtanítják, hogy ugatással jelezzék, ha valaki ételt kínál nekik kézből, vagy ételt dob oda nekik. Így arra is képesek felhívni a falkavezérük figyelmét, hogy a szabályokkal ellentétes cselekmény történt.

Milyen problémák adódhatnak a feladat megtanítása során?

A feladatsor egyszerűnek tűnik, ám sok türelem és gyakorlás szükséges ahhoz, hogy a kutya elsajátítja az étel visszautasításának képességét.

Az evés és a szaporodás ösztönös a kutyák számára, ezért nem lehet gyorsan elérni az ebeknél, hogy lemondjanak az általuk kedvelt finomságokról és egyáltalán ez evésről.

A retriverekben, vadászkutyákban még erősebb az étel megszerzésére irányuló ösztön, esetükben több időt és energiát kell szánni a fegyelem kialakítására.

Az “ereszd” módszer, bármilyen hatékony is, sajnos nem működik minden kutyánál azonos mértékben. Lesznek kutyák, akik a gazdi jelenlétében jól teljesítenek, de amint magukra maradnak, újból megszegik a szabályokat. Esetükben érdemes további módszereket is alkalmazni, hogy sikereket érjünk el.

Az egyik lehetséges mód, ha arra tanítod a kutyát, hogy csak a házon belül egyen, vagy csak kifejezetten a saját táljából falatozzon. Ezek a módszerek általánosságban kevésbé hatékonyak, de sok kutyánál jobban működnek, mint az “ereszd” vezényszó, ezért röviden ismertetjük.

Kizárólag tálból etetés módszere

Kizárólag tálból etetés módszere.

Amikor arra szeretnéd megtanítani a kutyát, hogy csak a saját táljából egyen, akkor rendkívül következetesnek kell lenned. Fontos, hogy minden esetben csak a tányérjába teheted a neki szánt ételt.

 • Kérj meg egy ismerőst arra, hogy kínáljon ételt a kedvencednek. Amikor a kutya odamegy és megszaglássza a falatot, azonnal szólj rá a “nem” vagy “hagyd” paranccsal.
 • Vedd el az ételt a másik embertől, és tedd bele a kutya etetőtáljába, majd adj engedélyt neki az étel elfogyasztására a már ismert vezényszóval (“tied”, “ehetsz”).
 • Sok gyakorlással elérhető, hogy a kutya csak a saját táljából egyen, és ne fogadjon el ételt senkitől, ám ez akár több hétig tartó kiképzést is igényelhet. A módszer hátulütője, hogy a kutya tálját mindenhová magaddal kell vinned, például utazáskor, vagy amikor a kutya kórházba kerül, ellenkező esetben előfordulhat, hogy nem lesz hajlandó enni.

Embertelen módszerek

Természetesen léteznek még további módszerek is, melyeket semmiképpen nem javaslunk. Ilyen az ételekbe húzott elektromos vezetékeket, melyek kisebb áramütést okoznak a kutyának az étel fogyasztásakor. Vagy az elektromos nyakörvek, melyek hasonló elven működnek, illetve a fojtópóráz, mellyel fájdalmat okozhatnak az ebnek, amikor engedély nélkül megeszik valamit.

Összegzés

Egyes kutyák maguktól sem fogadnak el ételt idegenektől, de túlnyomó többségük bátran és elővigyázatosság nélkül ráharap az ételre annak származásától függetlenül.

A kutyák szája fontos tényező a világ megismerésében ezért előszeretettel és nagy kíváncsisággal kóstolnak meg mindent, ami a szemük elé kerül.

Az ebek emiatt sokszor áldozatául esnek a rosszakarók vagy betörők által kezdeményezett mérgezésnek, mert nem tanulják meg, hogy nem fogadhatnak el bárkitől ételt. A kutyák egészségének és életének megőrzése érdekében elengedhetetlen, hogy megtanítsuk őket az étel elfogadásának megtagadására.

A legegyszerűbb módszer az étel elutasítására a már jól ismert “ereszd” parancs rendszeresítése az ételek kapcsán.

A gyakorlás időigényes és sok türelmet igényel, mert a kutyák evéssel összefüggő alapvető ösztöneit kell felülírni a tréning során, de kétségkívül megéri a fáradozást, mert életmentő lehet az elsajátított fegyelem.

July 11, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.