Hogyan válasszunk kölyökkutyát? | Mi kell egy kölyökkutyának?

Hogyan válasszunk kölyökkutyát Mi kell egy kölyökkutyának

Minden kölyökkutyának egy megfelelő és szerető otthonra van leginkább szüksége, ahol kellő figyelmet és gondoskodást kap. Természetesen a szeretet és figyelem mellett nagyon fontos, hogy megfelelő táplálékot, hasznos felszereléseket, izgalmas játékokat és rendszeres testmozgást biztosítsunk neki.

A kiképzés szintén elengedhetetlen minden kutya számára, hiszen a jó nevelés hozzájárul a kutya egészségéhez és a hosszú, boldog életéhez.

A megfelelő kiskutya kiválasztása nagy felelősséggel jár, hiszen jó esetben több, mint 10 évig hűséges, szerető társad lesz. A kölyökkutya kiválasztása után jó pár dologra lesz szüksége, mellyel nem árt tisztában lenned. Ehhez nyújtunk most segítséget.

Ebből a cikkből a következő kérdésekre kaphatsz választ:

Hogyan válassz kutyafajtát?

Honnan vásároljunk kölyökkutyát és mire figyeljünk oda?

Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő kölyökkutyát az alomból?

Keverék vagy fajtatiszta kutyát válasszunk?

Mi kell egy kölyökkutyának?

Mi történik a befogadást követő két hétben?

Hogyan válassz kutyafajtát?

Mielőtt hazahozol egy kiskutyát, alaposan járd körül, hogy milyen fajta kutyát érdemes választanod és hogyan kell a kisállatot felnevelni és kiképezni. (Ha felnőtt kutyát szeretnél örökbefogadni, akkor olvasd el az arról írt cikkünket.)

Az alábbiakra érdemes figyelned:

 • A kiskutya fajtája
 • Mérete
 • Aktivitása
 • Bundájának színe és hosszúsága
 • Neme

A legjobb, ha a családdal közösen hozzátok meg a döntést arról, hogy milyen tulajdonságú kutyát szeretnétek befogadni az otthonotokba. A döntésedben akkor lehetsz igazán biztos, ha nem fotó alapján választasz egy bizonyos fajtát, hanem legalább 5 felnőtt kutyával megismerkedsz a szimpatikus fajta tagjai közül.

Mielőtt meghoznád a döntést…

Keress ismerősöket, szomszédokat, akik az általad választott fajtájú kutyával élnek. Esetleg látogass el kutyaiskolákba vagy kutyakifutókra, hogy testközelből megtapasztalhasd a kifejlett állatok viselkedését és sajátosságait.

Amikor csemetét választasz, valójában egy felnőtt kutya lesz a társad az idő jelentős részében, ezért elsősorban a felnőtt egyedeket kell megismerned. Figyeld meg mire képesek, mennyire kezelhetők, hogyan reagálnak a környezeti ingerekre. Érdeklődj a tulajdonos tapasztalatairól és próbáld ki, hogy hogyan boldogulsz velük, ha irányításra vagy pórázon vezetésre kerül a sor.

Kérj tanácsot tényésztőktől vagy tapasztalt kutyásoktól

Sok tanácsot kaphatsz a tenyésztőktől is, akik segíthetnek abban, hogy jobban megismerd a választott fajtát és annak szükségleteit.

Például egy nagytestű mozgásigényes fajta kevésbé érzi jól magát egy belvárosi garzonban, mint egy kertes házban. De egy energikus kistestű kutya sem fog nyugodtan várni rád odahaza, ha előtte nem fárasztod le őt.

Életviteledhez megfelelő kutyát válassz

A Border Collie-nak sok mozgásra van szüksége
A Border Collie nagy mozgásigényű kutyafajta

Nagyon fontos, hogy felmérd, mekkora teret igényelnek a különböző fajták és mennyi mozgásra van szükségük naponta. Ha gyerekeid vannak, vagy családalapítást tervezel, fontos szempont lehet az is, hogy mennyire nyugodt természetű az eb, és hogyan jön ki a különböző korú gyerekekkel.

Végső soron a legfontosabb, hogy olyan kutyát válassz, aki a leginkább közel áll az életviteledhez, kényelmesen tartható az otthonodban és képes alkalmazkodni a család összetételéhez. A kutya kiképzése és tanítása a gazda felelőssége és hosszú távon rendkívüli mértékben befolyásolja azt, hogy milyen habitusú társ válik a kedvencedből.

Fajtától függetlenül bármelyik kutyából csodálatos társ lehet, ha megfelelően szocializálják és oktatják. Ugyanakkor bármelyik jó alaptulajdonságokkal rendelkező eb elviselhetetlenné és kezelhetetlenné válhat akkor, ha a gazda elhanyagolja, és nem fordít figyelmet a kiképzésére.

Honnan vásárolj kölyökkutyát?

A fajta kiválasztását követően meg kell találnod a megfelelő tenyésztőt, aki dédszülőkig visszamenően képes igazolni a kutya származását. Egy kedvtelésből tartott kutya esetén kevésbé fontos tényező, hogy felmenői milyen díjakat gyűjtöttek be életük során, sokkal inkább az egészségi és mentális állapotuk a számottevő.

A felmenők hosszú élettartama a legszemléletesebb mutatója annak, hogy milyen általános fizikai és mentális egészségnek örvendenek a kutyák és milyen hosszú élet vár az újszülöttekre, hiszen senki sem szeretné idejekorán elveszíteni négylábú barátját.

A hosszú életű felmenők nemcsak a kiváló egészségről, hanem a jó temperamentumról is árulkodnak, hiszen a viselkedési problémákkal küzdő kutyák élettartama általában rövid.

Lehetőleg keress olyan tenyésztőt, akinél nemcsak a kölyköket tekintheted meg, hanem a szülőket, esetleg nagyszülőket is. Így megbizonyosodhatsz a viselkedésükről, a jó génjeikről és az egészségükről.

A tenyésztők elvégzik a szükséges egészségügyi szűréseket a fajtára jellemző örökletes betegségekre és más betegségekre is. Megfelelő körülmények között tartják a csöppségeket és gondoskodnak a megfelelő táplálásukról és orvosi ellátásukról, amíg a kölykök elérik az örökbeadási kort, azaz a 8 hetet és új otthonra lelnek.

Milyen dolgokat kell tudnia a kölyökkutyának?

Bárátságos kiskutya
Legyen barátságos

Fejlődés tekintetében egy 8 hetes kölyöknek már meg kellett tanulnia azokat a dolgokat, amik alapjául szolgának a későbbi nevelésnek. Barátságosnak és társaságkedvelőnek kell lennie, értenie kell, ha hívják, ha leültetik vagy lefektetik.

Két hónapos korára már részben vagy egészében tápot eszik, ismerkedik a külvilággal, kellő magabiztossággal sétál, játszik a testvéreivel és az emberekkel és képes lefoglalni magát egy játékkal is. A szobatisztaság még nem elvárható, azonban legalább a kutya wc-t vagy a kutyapelenkát használnia kell, ahelyett, hogy bárhol ürítene.

Ha lakásban szeretnéd tartani a kutyát, akkor feltétlenül keress olyan kölyköt, akit kezdetektől egy lakásban tartottak, és megtanult alkalmazkodni az élettérhez.

Tenyésztők vs kutyaszaporítók

A tenyésztőkkel szemben a kutyaszaporítók nem fordítanak kellő figyelmet a kutya életkörülményeire, nevelésére, etetésére vagy szocializációjára.

Sok esetben még az első adag kötelező oltásokkal sem rendelkeznek a kölykök. Születésüktől kezdve a kölyköket magukra hagyják az anyjukkal a garázsban vagy egy kennelben és nem biztosítanak jó minőségű tápot a kicsiknek.

Gyakran semmilyen lehetősége nincs a kölyköknek arra, hogy megszokják az ember közelségét, hiszen szociális elszigeteltségben tartják őket a garázsban, az alagsorban vagy az istállóban, és a saját életterükben végzik el a dolgukat.

Soha ne vásárolj szaporítótól kölyökkutyát, inkább keress megfelelő tenyésztőt, vagy érdeklődj az állatmenhelyeken, ahol gyakran elszállásolnak mentett vagy magára hagyott kölyköket is.

Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő kölyökkutyát az alomból?

Hogyan válasszunk ki a nekünk megfelelő kölyökkutyát az alomból? Tippek és tanácsok.
Figyeld meg a kiskutyák reakcióit

Látogass el személyesen a tenyésztőhöz és figyeld meg a körülményeket. Célszerű olyan helyről kutyát választani, ahol a kölykök az emberek közelében élnek például a lakásban, nem pedig egy telek végében lévő kennelben, ahol a kutyákat nem éri inger.

Érdeklődj arról, hogy a csemeték hány emberrel találkoztak addig, főleg férfiakkal és gyerekekkel, és mennyi lehetősége volt a szocializációra, játékra és simogatásra a kicsinyeknek.

Mire figyeljunk kutya vásárláskor?

 • A kiskutya nem félhet. Egy 8 hetes kutyánál a félelem legapróbb jele is teljesen abnormális.
 • Győződj meg arról, hogy mennyire lehet megsimogatni, kézben tartani, megölelni és megtapogatni a kölyköt. Ebben a korban már hozzá kellett szoknia az emberi érintésekhez.
 • Próbáld ki, hogy mennyire hallgat rád vagy más családtagokra, hogyha hívjátok, és milyen gyorsan lehet tanítani őt a leülésre vagy a lefekvésre.
 • Az a kölyök, amelyik 8 hetes korában még nem ismerkedett emberekkel, nem járt lakásban, nem szokta meg a hétköznapi zajokat, nem ismeri a rágható játékokat, lemaradásban lesz azokkal a társaival szemben, akik korai szocializációban részesültek és sok munkát igényel a felzárkóztatásuk.
 • Válassz olyan kutyát, aki a tenyésztővel és annak családjával szoros kapcsolatban nevelkedett és lehetősége volt szocializálódni a környezettel és az idegenekkel egyaránt. Nyilvánvaló, hogy az azonos alomból származó kutyák azonos feltételek mellett cseperedtek fel, és ha megtaláltad a megfelelő almot, már csak választanod kell közülük.
 • Érdemes többször is ellátogatnod a kicsinyekhez, mielőtt döntést hozol. Figyeld meg őket és a személyiségük fejlődését hétről hétre, hogy megtudhasd, melyikük nyugodt, játékos vagy éppen tolakodó természetű.

Simogasd meg az összes ebet, figyeld a reakcióikat, amikor játszani próbálsz velük vagy magadhoz hívod őket.

Élvezik az emberek társaságát, vagy visszahúzódóak?

Rá lehet venni őket a hempergésre, fekvésre vagy rád sem hederítenek?

Engedik, hogy megvizsgálják őket vagy szabadulni próbálnak?

Hiperaktívak vagy csak álmosan botorkálnak?

Mindegyik teszt sokat elárul a kölyök temperamentumáról. A számodra legideálisabb ebbel érezni fogod, hogy megvan köztetek az összhang és nagyobb érdeklődést tanúsít feléd, mint a testvérei.

Keverék vagy fajtatiszta kutyát válasszunk?

A döntés csak tőled függ, hiszen Te leszel az, aki együtt él az állattal és napról napra gondoskodik róla. Sok esetben életet menthetsz azzal, ha menhelyről fogadsz örökbe egy keverék kölyökkutyát és megfelelő körülményeket, állandó kiképzést biztosítasz számára.

A legnyilvánvalóbb különbség, hogy a fajtatiszta kutyák külseje, végleges testmérete, viselkedése és élettartama sokkal kiszámíthatóbb, mint a keverék kutyáké, akik sokkal egyedülállóbb tulajdonságokkal rendelkeznek.

A keverék kutyák, amiatt hogy nincs esély beltenyészetre genetikailag egészségesebbek, sok esetben tovább élnek és kevesebb egészségügyi problémával számolnak, mint a túltenyésztett ebek. A fajtatiszta ebeknél azonban lehetőség van arra, hogy a felmenők egészségügyi állapotáról, kimúlásának idejéről, temperamentumáról és viselkedéséről információt szerezz.

Genetika és környezeti hatások

A környezeti hatások, a szocializáció és az oktatás sokkal nagyobb hatással vannak a kutya temperamentumára, mint a genetikai öröklődés. Ezért egy jól nevelt vagy egy elhanyagolt kutya között sokkal több különbség van a viselkedésüket tekintve, mint két egyenértékű kiképzésben részesült különböző fajtájú ebnek.

A kutya kiképzése mindig a legerősebb tényező a jövőbeli viselkedését és temperamentumát illetően. A kutyák genetikájukból adódóan ugatnak, csóválják a farkukat, jelölnek és harapnak. Kizárólag a tréning az egyedüli mód, amely képes befolyást gyakorolni arra, hogy milyen keretek között gyakorolják vagy szüneteltessék a genetikailag beléjük kódolt viselkedést.

Mire van szüksége egy kölyökkutyának?

Mire van szüksége egy kölyökkutyának: legfőképp szeretetre.

Amikor sikerült megtalálnod a megfelelő helyet, ahonnan örökbe fogod fogadni a kutyát, ideje bevásárolnod a szükséges eszközöket, hogy mire megérkezik, minden adott legyen a fogadásához.

Összeszedtük azokat a nélkülözhetetlen tárgyakat, amiket feltétlenül be kell szerezned a kutya érkezése előtt.

1. Legyél tájékozott

Elsőként olvass el mindent, amit a kutyák tartásáról és kiképzéséről tudni kell, ahhoz hogy felkészült gazdi lehess.

A tájékozódásban segítségedre lesznek az általunk írt cikkek, melyek felvilágosítást nyújtanak a hatékony jutalomalapú tréningről és a viselkedési problémák megelőzéséről.

2. Kennel

Szobakennel/kutyaketrec, mely illeszkedik a kutya kifejlett testméretéhez és elfér benne egy fekhely.

A kutya helyét létrehozhatod egy régi szekrény vagy babaágy átalakításával is, ha fontosnak tartod azt is, hogy jól illeszkedjen a ketrec az enteriőrbe.

3. Kutyafekhely

Kutyafekhely, mely kellő támaszt és kényelmet nyújt a kutyának pihenés közben és megóvja őt a hideg padlótól.

Mindenképpen válassz mosható típust, vagy olyat, aminek levehető a huzata. Előny, ha csúszásmentes kialakítású az alja.

4. Kutyaház (Opcionális)

Arra az esetre, ha az udvaron (is) szeretnéd tartani majd a kutyát. A kölyköket még nem szabad éjszakára kint hagyni, hiszen könnyen megbetegszenek a hidegben, különösen ősztől tavaszig.

5. Rágcsálható játékok

Vásárolj legalább 2-3 különböző játékot a kutyának, amit rágcsálhat. Válassz természetes anyagokból készülő játékokat, például csont vagy gumijátékokat, és kerüld a törékeny műanyagokat.

Legyen közte feltétlenül kutyatáppal tölthető játék vagy Kong típusú játék, rágócsont, fogtisztító labda, hagyományos és szabálytalan labda, rágókötél, sípoló állatok.

6. Kutya wc vagy földre teríthető kutyapelenka

A kölyköktől még nem elvárható a szobatisztaság, de a számukra kijelölt hellyel a lakáson belül is minimalizálható a balesetek száma.

A kicsik még nem képesek sokáig visszatartani a folyó ügyeiket, ezért célszerű már egészen pici korban megtanítani arra, hogy hol végezheti el a dolgát.

7. Itatótál és etetőtál

Válassz olyan típusokat, amik könnyen tisztíthatók és lehetőleg nehezek vagy kialakításukból adódóan nehezen felboríthatók. Anyagukat tekintve a rozsdamentes acéltálak a legpraktikusabbak.

Az itatótálra már az első pillanattól szükséged lesz, ám az etetőtál használatával várhatsz egy kicsit. A kölykök nagyon jól taníthatók étellel, ezért érdemes az étkezéseket kiképzéssel és kézhez szoktatással összekötni a szocializációs folyamat részeként.

8. Kutyatáp

Célszerű száraztápot választani a kölyköknek, mert a szemes táp alkalmazható a kutya kiképzése során és kényelmesen adagolható, illetve könnyen tölthetők vele a különböző üreges rágójátékok is.

A ropogtatás jót tesz a kutya növekvő fogazatának is. Válassz kifejezetten kölyköknek készülő tápot, ami biztosítja a megfelelő fejlődéshez szükséges nyomelemeket és tápanyagokat és legfőbb összetevője az állati eredetű fehérje.

9. Különleges jutalomfalatok

Például fagyasztva szárított máj, belsőségekből vagy lazacból készülő kekszek vagy ízletes félnedves falatok. A hagyományos szemes táp mellett, mindig legyen kéznél néhány apró szemű jutalomfalat is, ami sokkal csábítóbb, mint a kutya hétköznapi eledele.

A szocializáció problémásabb szakaszainál, például a gyerekek megismertetésekor vagy a nehezebb gyakorlatok oktatásakor jól jön, ha van nálad olyan falat, amiért a kutyád egyenesen rajong, és nagyobb jelentőséget tulajdonít neki.

10. Nyakörv és póráz

A kölykök nagyon gyorsan nőnek, ezért keress állítható méretű nyakörvet, hogy sokáig használhasd. Rengeteg különféle póráz közül választhatsz, ám ne feledd, a kölykök hajlamosak rágni a pórázt, amíg meg nem szokják. Ezért a fémláncból készülteket nem javasoljuk az apró fogak megóvása érdekében.

Az automata pórázok nem alkalmasak a tanításhoz, mert húzásra ösztönzik a kutyát, válassz inkább kb. 2 méter hosszúságú darabot.

A bevásárló körtúra után keress egy szimpatikus kutyatrénert vagy kutyaiskolát, ahová 3 hónapos korától viheted a kölyköt szocializálni és tovább oktatni. 

Mi történik a befogadást követő két hétben?

Mi történik a befogadást követő két hétben

A befogadás első hete a legfontosabb a kutya életében. Az első napon adj időt neki, hogy felfedezze az új környezetet és megismerkedjen a család minden tagjával. Ugyanis a környezetváltozás bármilyen kellemes is, stresszt okoz a kutyának.

 • Már a kezdetektől tanítsd az új otthon szabályaira, mert a kutyák a következetességből tanulnak a legtöbbet. Ne halogasd a szabályok bevezetését, mert a kutya könnyen megszokja a szabadságot és nehezen érti meg, ha pár nappal később új tiltásokat vezetsz be neki.
 • Adj neki rágójátékokat, így megelőzheted, hogy a későbbiekben kárt tegyen a lakásban, túl sokat ugasson, vagy szeparációs szorongása legyen.
 • Mindig tartsd felügyelet alatt a kölyköt, vagy biztosíts egy biztonságos helyet számára, amíg nem tudod felügyelni őt.
 • Válassz egy helyiséget ahová elzárhatod a kutyát, amikor nem vagy otthon és rendezd be neki egy kutyafekhellyel, friss vízzel, rágójátékokkal, és ideiglenes kutya wc-vel. Ebben a helyiségben a kutya el tudja foglalni magát a játékokkal, nem tud semmiben kárt tenni és nagy valószínűséggel megtanulja használni a kutya wc-t.
 • Amikor otthon vagy, de elfoglaltságaid miatt nem tudsz foglalkozni a kutyával, tedd őt a kutyaketrecbe néhány étellel töltött rágójátékkal, hogy a kutya hozzászokjon ahhoz, hogy játékkal töltse az idejét.
 • Ne engedd neki, hogy az egész házban járkáljon, addig, amíg nem tanulta meg az otthon szabályait, az ürítés helyét és a rágójátékok szerepét.
 • Bátran hívhatsz vendégeket, hiszen nagyon fontos a kutya emberekhez szoktatása, de egyszerre maximum 2-3 látogatót fogadj, hogy nem érje túl sok inger a kutyát.
 • A kutya etetését bízd az üreges rágcsálható játékokra, hogy előnyt társítson a játékok rágásához a bútorokkal és a cipőkkel szemben. Legalább egy étkezésre szánt tápot használj fel a tréninghez és a kézhez szoktatáshoz.

Szobatisztaság

A kölykök nagyjából óránként szoktak pisilni, ezért rendszeresen figyeld a kutyát és vidd őt a kutya wc-hez vagy a kertben kijelölt helyre.

Amikor jó helyen végzi el a dolgát, alaposan dicsérd meg, és adj neki néhány szemet a különleges jutalomfalatokból. Ha a kutya már szobatiszta, akkor nagyobb teret is adhatsz neki a lakásban a szabad mozgásra.

Kötelező oltások

A kötelező oltások és az alapvető engedelmességi képzés előtt, ne vidd az utcára a kutyát, hiszen veszélyt jelent számára a külvilág mindaddig, amíg nem rendelkezik védettséggel a betegségek ellen és nem tanul meg szót fogadni a gazdájának.

Kötődés kialakítása

A kölyköknek nagyon sok törődésre, figyelemre és gondozásra van szükségük. A kezdeti időszak történései rendkívül fontosak a kötődés kialakulásban. Lehetőleg tölts minél több időt a kutyával, etesd őt kézből, simogasd és szeretgesd őt, hogy bizalom alakuljon ki feléd.

El kell érned, hogy a kutya rajongjon érted és figyeljen rád, így később szívesebben fog majd a kedvedre tenni. A tanácsok a család minden tagjára vonatkoznak, hiszen a kutyának meg kell találnia a helyét a falka rangsorában.

Összegzés

A kölyökkutyákat fel kell készíteni az emberrel való együttélés sajátosságaira, az új otthon szabályaira. A kiskutyák számára a befogadást követő hetek kulcsfontosságúak a viselkedésük megalapozása és a szocializáció szempontjából.

Nagy körültekintéssel válaszd ki a számodra megfelelő ebet, és fordíts energiát arra, hogy a lehető legjobban beilleszd a kutyát az életviteledbe.

A sok törődés és szeretett mellett a kutyáknak különféle eszközökre lesz szükségük, ahhoz, hogy kényelmesen és biztonságosan éljenek az otthonodban.

Szerezz be minden szükséges kiegészítőt már a kutya érkezése előtt, és ismertesd meg ezeket a kölyökkel. Mutasd be őt minél több embernek, szoktasd hozzá az otthon változatos hanghatásaihoz, például a porszívóhoz, a tévé zajaihoz, hogy később ne ijedjenek meg ezektől a kutyák.

Kezd meg a kutya kiképzését minél hamarabb, szoktasd a kezedhez, kezd el leszoktatni a harapásról és folyamatosan figyeld a kutya reakcióit, hogy alaposan kiismerd őt.

April 6, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.