Mikor tanítható a kutya? | Mikor kezdjük el a tréninget?

Mikor tanítható a kutya Mikor kezdjük el a tréninget

Utoljára frissítve: 2022. March. 24

Kétségkívül a kölyökkör a kutya életének legfontosabb időszaka, mert ilyenkor a legfogékonyabb az újdonságokra, a kutya tréningre. Minden élmény új neki és minden kölyökkorban elsajátított ismeret hosszú távú hatást gyakorol a kutya későbbi személyiségére.

Mikor tanítható a kutya?

A kölyökkor a legalkalmasabb arra, hogy a kutya mindenkori viselkedésére befolyással legyünk és jó irányba tereljük a mentális fejlődését. A jó szokásokat sokkal könnyebb ilyenkor megalapozni és beiktatni a kutya viselkedésébe, illetve időben felismerni és kiiktatni a rossz mintákat.

Egyszerűbb megakadályozni a személyiségbeli problémák kifejlődését, mint évekkel később rávenni a kutyát arra, hogy megszabaduljon a rossz szokásaitól. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az idő folyamatosan telik. Mindössze 3-4 hónap alatt az aranyos, ölelnivaló kis szőrgombócokból, féktelen és rosszcsont serdülővé válnak az ebek, akik szinte teljesen elérik kifejlett méretüket.

A kiképzést tehát nem éri meg halasztani vagy elnapolni, mert nagyon hamar egy neveletlen és kezelhetetlen állat mellett találjuk magunkat.

Egy zabolátlan és kontrollálhatatlan kamasz kutyánál kevés rosszabb lakótársat lehet elképzelni. Nem szabad azt feltételezni, hogy a kutyák maguktól olyan okosak lesznek, mint Lassie a skót juhászkutya a filmvásznon. Inkább olyan kihívások elé kell néznünk majd velük nevelés hiányában, mint felkészületlen gazdáinak Beethovennel, a bernáthegyivel.

Be lehet pótolni a kölyökkorban elmaradt tréninget?

Be lehet pótolni a kölyökkorban elmaradt tréninget

A legjobb pillanat egy fa elültetésére 20 éve volt, a második legjobb alkalom ma van – tartja a mondás, mely igaz a kutya nevelésének megkezdésére is.

A legideálisabb helyzet az, ha a kutya születésétől fogva oktatásban részesül, de ha bármilyen oknál fogva ez elmaradt, akkor a jelenben kell megkezdeni a nevelését, hogy a hátralévő élete sokkal boldogabban telhessen.

Minden, ami egy menhelyről befogadott, vagy bántalmazott kutyával történt, az már a múlt, amit nem lehet megváltoztatni, viszont a jövője a Te kezedben van.

Ha a kutya nem részesült korai szocializációban és nem élvezte a nevelés nyújtotta előnyöket, akkor most jött el az ideje annak, hogy bepótolja, amiről eddig lemaradt. Egy felnőtt kutya nevelése nagyban hasonlít a kölykök oktatására, ám sokkal több türelem és gyakorlás szükséges ahhoz, hogy látványos sikereket érjünk el.

Mikor kell a kutya viselkedését módosítani?

A kutyák természetes viselkedését bármikor lehet korrigálni, de az engedelmességhez hasonlóan jobb, ha korán belekezdünk. A felnőtt és idős kutyák nevelése sokkal időigényesebb és bonyolultabb, hiszen addigra, már beférkőzött a rossz minta a mindennapokba.

Az új szokások megtanítása előtt, ki kell iktatni a berögzült rossz szokásokat, ami messze nagyobb kihívás, mint jó alapokat építeni egészen kicsi kortól.

Egy kölyökkutyának könnyű megtanítani, hogy mi az elvárt és elfogadható viselkedés. Például mi az, amit meg lehet rágni, hova lehet üríteni, hogyan kell szépen sétálni a pórázon, vagy hogyan kell üdvözölni az embereket. Azonban egy felnőtt kutyával nem lesz könnyű megértetni, hogy ezentúl miért nem vizelhet oda, ahova évekig tette.

A temperamentumból adódó problémákat és a félelmet azonban kölyökkorban kell orvosolni és elejét kell venni minden apró rossz habitusnak, mielőtt hatalmas problémákká fajulnak.

Mikor kell engedelmességre nevelni a kutyát?

Mikor kell engedelmességre nevelni a kutyát.

Minden gazdának meg kell tanulnia, hogyan irányítsa a kutyája a testhelyzetét, tevékenységét és a lokációját.

Természetesen az engedelmességi tréning és a kutya kiképzése bármely életkorban megtörténhet. De a tapasztalatok azt mutatják, hogy kölyökkorban hatékonyabban, gyorsabban és eredményesebben taníthatók az ebek.

A kutya- és gazda-barát oktatási módszerek alkalmazásával már 3 hónapos korban is nagyon szép sikerek érhetők el, és a kutya megtanulhat pórázon sétálni, vagy teljesíteni a parancsokat. A kölyökkutyákat valójában sokkal szórakoztatóbb tanítani, mint a felnőtteket, hiszen sokkal ügyesebbek és lelkesebbek.

Az engedelmességre nevelés nagyon fontos ahhoz, hogy jó modorú kutyát neveljünk, ám a kiképzés ütemezése szempontjából csak másodlagos feladat. Elsőként mindig a kutya temperamentumát és viselkedését kell helyes mederbe terelni.

Miért van szükség a kutyakiképzésre?

A kutyakiképzés valójában egy olyan közös nyelv megteremtése az ebbel, melynek segítségével hatékonyan kommunikálhatsz a kutyával. A kiképzés eszköztára segít pótolni azokat a hiányosságokat, melyekkel az emberek és a kutyák szembesülnek akkor, amikor egymást választják társnak.

Képzed el azt a szituációt, amikor egy idegen országban vagy, és nem beszéled a helyi nyelvet és az ott élőkkel nem tudsz szót érteni, sőt eltérőek a szokásaitok.

Hogyan kérsz útbaigazítást? Honnan fogod tudni, hogy mi a helyes és mi a helytelen? Hogy rendelsz ételt, ha nem érted az étlapot?

Bármerre is sodorjon az utad a világban, boldogulni fogsz mindaddig, amíg van eszköztárad arra, hogy mutogatással, rajzolással vagy arckifejezéssel tudtára add egy másik embernek, hogy mire lenne szükséged.

Közös nyelv kialakítása

A kutyákkal azonban más a helyzet, hiszen nincsenek egyenlő feltételek. Te nem tudod borzolni a szőrt a hátadon, nem tudod hegyezni a füled, a kutya pedig nem tud beszélni, a kezével mutogatni, csak a farkával csóválni vagy vizeletjeleket hagyni figyelmeztetésül.

Hogyan boldogulhatsz úgy a kutyával, ha nincsenek egyezményes jelek, melyek a megértést szolgálnák? A válasz a tréning és a közös nyelv kialakítása, mely mindkét fél képességeit figyelembe veszi és azokra a jelzésekre fókuszál, amik ténylegesen megvalósíthatók.

A kiképzésben használt parancsok megnevezik azokat a viselkedéseket és mozgásformákat, melyeket a kutya végre tud hajtani és hozzásegítik a kutyát ahhoz, hogy megértse, mit vár el tőle a gazdája. A kutya társas lény és igényli, hogy megtalálja a falkában betöltött szerepét. Ezért nem lenne becsületes vele szemben, ha a család peremére szorulna, csak azért mert nem képes emberként részt venni a társalgásban.

Szocializáció

A kutyakiképzést sokan az engedelmesség és a jó modor megtanításának szinonímájaként kezelik. Azonban a kiképzés legfontosabb és legsürgetőbb része ezek mellett mégis a szocializáció, a harapásról való leszoktatás és a ház körüli életvitel megtanítása. 

Egy jól nevelt kutya csupa öröm mindenki számára, ám egy gyenge idegrendszerű és komisz eb rémálommá teheti a hétköznapokat. A folytonos rosszalkodás, ami család számára problémát okoz, gyakran a kutya vesztét jelenti.

Senki sem tűr meg sokáig egy olyan ebet az otthonában, aki veszélyt jelent a család testi épségére, harcos vagy harapós természetű, illetve jelentős anyagi kárt okoz az élettérben. Az oktatás hiánya elkerülhetetlen és kiszámítható katasztrófához vezet és a rossz kutyák emiatt gyakran egy menhelyen kötnek ki.

Mikor viheted először közösségbe a kutyát?

Mikor viheted először közösségbe a kutyát

A kölyökkutyákat legkorábban 8 hetes korukban lehet elválasztani az anyjuktól, és innentől kezdve válnak örökbe adhatóvá.

Az első 8 hétben a kölykök az anyatejjel szívják magukba azokat az antitesteket, melyek segítenek megóvni őket a betegségektől. Az antitestek szintje a szervezetükben ezzel szinte párhuzamosan 6-8 hetes koruk körül csökkenni kezd, míg 9-12 hetes korukra teljesen megszűnik a passzív immunitás, amit az anyatej biztosított.

Teljes biztonsággal nem lehet megállapítani, hogy a kutya mekkora passzív immunitással rendelkezik, ezért az állatorvosok 6-8-hetes korban kezdik meg a kötelező oltások beadását, melyet 2-4 hetes időközönként megismételve, három alkalommal kapnak meg a kölykök.

A megfelelő védettség és az aktív immunitás a legfőbb betegségekkel szemben így leghamarabb 12 hetes korban alakul ki.

Teljes védettség kialakulása

A 6-12 hetes korban a kölykök sokkal fogékonyabbak olyan betegségekre, amik az életüket veszélyeztetik, hiszen az anyától származó antitestek már legyengültek a szervezetükben, és az oltás nyomán kialakuló saját antitestek még nem nyújtanak kellő védelmet a kiskutya számára.

A teljes védettség kialakulása előtt, azaz a második oltás után két hétig nem szabad olyan közegbe vinni a kutyát, ahol potenciálisan fertőzött ebekkel, vagy azok vizeletével, székletével találkozhat, például utcára vagy közparkokba.

A kiskutya befogadásakor vidd el állatorvoshoz, ahol az általános kivizsgálás és az első oltás mellett, a kölyök féreghajtót is fog kapni. Ne feledkezz meg arról, hogy az anyatej sok esetben nem csak antitesteket és táplálékot biztosít, hanem sok esetben parazitákat is tartalmazhat. Ez nemcsak a kölyökre nézve jelent fenyegetést, hanem a család bármely tagjára, beleértve a felnőtt kutyákat is.

Az első kezelést követően kezdődhet a szocializáció! A kutyaóvodák csak 3 hónapos kortól, az összes kötelező oltás birtokában fogadják az ebeket, azaz az első 1 hónapban a kutya tanítása a gazda feladata.

Mire taníthatod a kutyát, mielőtt megkapja a kötelező oltásokat?

Az első kötelező oltást követő 4-6 hét alatt rengeteg dolgot megtaníthatsz a kutyának, kár lenne elvesztegetni a kölyökkor legértékesebb időszakát. A kutya befogadásakor adj neki egy napot arra, hogy megismerje az új környezetet, és csak másnap kezd el oktatni őt.

Bizalom az emberek felé és barátságossá válás

Az aktív immunitás kialakulása előtt bátran viheted emberi közösségbe a kutyát, fogadhatsz vendégeket, hogy minél több emberrel találkozzon a kutya. Ez a korszak remek alkalmat biztosít arra, hogy a kutya megbarátkozzon az idegen emberekkel és barátságossá váljon, bizalmat ébresszenek benne az emberek.

Szocializáció a gyerekekkel

Szocializáció a gyerekekkel

Nagyon fontos, hogy sok gyerekkel találkozzon a kiskutya, hogy megtapasztalja a gyerekek hangos és szertelen játékát, a gyereksírást, és persze a folyamatos nyüstölést, hogy a későbbiekben ne keltsem benne rémületet az a hangzavar, amit csak a gyerekek képesek produkálni.

Ismerkedés a családhoz tartozó kutyával

Az idegen kutyákat ebben a szakaszban el kell kerülni és távol kell tartani a kicsinyektől, hogy megóvhasd őt az esetleges betegségektől. Természetesen, ha van már kutya a családban, aki minden védőoltással rendelkezik, akkor vele is elkezdhetnek összebarátkozni.

Élettér és játékok felfedezése

Nagyon fontos megjegyezni, hogy ebben az időszakban minden tárgy és jelenség új a kutya számára, ezért támogatni kell őt abban, hogy felfedezze a lakást és a kertet, mindent alaposan végigszimatolhasson.

A csöppségek számára a játék is a tanulási folyamat része, ezért a kezdetektől célszerű megtanítani arra a kutyát, hogy hogyan játsszon a labdával, vagy más játékokkal és jó ötlet egészen kicsi korban megkezdeni a harapásról történő leszoktatást is.

Erős hangokra való szoktatás

Mivel nagyon érzékeny korszakról van szó, jól lehet hozzászoktatni a kutyát az erősebb hangokra, mint a porszívóra, vagy a hajszárítóra.

Kézhez szoktatás

Természetesen nem kell várni a tréninggel 3 hónapos korig, az alapokat már most elkezdhetjük megtanítani neki. A tudatos kézhez szoktatást, a teljes testének simogatását és a kézből etetést már pici korban ajánlott megkezdeni, hogy a kutya bizalommal forduljon az emberekhez.

Szobatisztaság

A szobatisztaság tanítása is megkezdhető, ám nagyon fontos megjegyezni, hogy a 8-10 hetes kölykök napközben óránként egyszer szoktak pisilni, éjszaka pedig körülbelül 4 órán át képesek visszatartani folyó ügyeiket. Ezért az elején ne várjunk csodát!

Nagyon résen kell lenni, ahhoz, hogy időben kivigyük a kicsiket, és akár 3-4 hónapig is tarthat, mire teljesen szobatisztává válnak, ezért a türelem az elsődleges iránymutató.

Összefoglaló

A kutya oktatását célszerű lehetőleg a befogadáskor megkezdeni, mert kölyökkorban a legfogékonyabbak a tanulásra, de bármilyen életkorban belevághatunk az oktatásba, a lényeg, hogy ne halogassuk.

A kölyköket a kötelező védőoltások előtt már otthon is taníthatjuk az alapvető engedelmességi gyakorlatokra, elsőként azonban az emberekhez és a környezethez kell hozzászoktatni őket.

A kutyák rossz szokásainak többsége természetesnek és normálisnak tekinthető, ezért az ugatásra, ásásra és rágcsálásra alkalmat és helyszínt kell biztosítani számukra.

A temperamentumból fakadó viselkedési gondok orvoslása elsőrendű feladat, hiszen az agresszió és a félelem még évekkel később is kiütközhet az eben, ha nem tesszük érzéketlenné a zavaró ingerekkel szemben.

3 hónapos kortól már kutyák közé is viheted a kölyköt, hogy megtanulja, hogyan kell viselkednie fajtársai jelenlétében. A kiképzés nincs korhoz kötve, bármilyen korú rá lehet bírni a tanulásra, ha megfelelő jutalmazáson alapuló módszert választasz a kiképzéshez.

2022. March 24.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.