A kutya önfegyelemre tanítása: Nem, tied, köszönöm parancsok

A kutya önfegyelemre tanítása Nem, tied, köszönöm parancsok

Az önkontroll az egyik legkritikusabb készség, amivel az engedelmes kutyának rendelkeznie kell. A hétköznapokban gyakran megesik, hogy olyan tárgyak vagy ételek kerülnek számukra elérhető közelségbe, amik veszélyt jelentenek rájuk nézve, vagy túl értékesek ahhoz, hogy kedvencünk megrágja őket.

Miért fontos önfegyelemre tanítani a kutyát?

 • A konyhai tevékenységeink során véletlenül a földre hullhatnak a kutyák számára mérgező ételek, például avokádó, csokoládé, hagyma vagy szőlő.
 • Az utcán barangolva találkozhatnak ételmaradékokkal, kisebb állatok tetemeivel, otthon pedig a kisebb elektronikai eszközökre és az ékszereinkre jelenthet fenyegetést a kutya fogsora.
 • Kedvenceink nem kímélik a kanapét és a többi bútort sem, ezért jobb, ha időben megtanítjuk nekik, hogy bizonyos tárgyakat hagyjanak békén.
Miért fontos önfegyelemre tanítani a kutyát

A “nem” vagy a “hagyd” parancsok megfelelő oktatásával még az előtt rászólhatunk a kutyára, mielőtt baj történne. A kutyákat nagyon hasonlóan kell kiképezni arra, hogy abbahagyják, amit éppen csinálnak, vagy ne vetemedjenek rosszaságra, mint amikor a birtokvédő ösztönük kifejlődésének igyekeztünk gátat szabni.

Az értékes tárgyak elengedésére és az étel békén hagyására utasító “ereszd” parancs “nem” vagy “hagyd” utasításra történő leváltásával könnyedén elérhetjük, hogy a kutya képes legyen megfékezni önmagát más szituációk alkalmával is.

Hogyan tanítsd meg a kutyát az önfegyelemre?

Amikor jutalomfalatokkal tanítod a kutyát valamire, annak az is a része, hogy a kutya minden áron meg akarja szerezni az ételt a kezedből.

Természetes reakció, hogy a kölyökkutya ilyenkor rágcsálja a kezedet. Még ha nem is fájdalmas ez a rágás, valószínűleg nem örülnél neki, ha a gyermeked apró kezeit is rágcsálná, miközben tanítani próbálja a kedvencét.

Épp ezért fontos, hogy a tréning elején leszoktasd arról a kutyát, hogy belefúrja a fogait az ujjaidba, ebben sokat segít a harapásról való leszoktatás módszere. Apró harapáskor a gyerekek automatikusan elhúzzák a kezüket, időnként még hadonásznak is vele, sikongatnak vagy sírni kezdenek, ami még inkább izgatottá teszi az ebeket.

Tiltó parancs

A megoldás egy újabb vezényszó betanítása, amivel elejét veheted az ujjacskák rágcsálásnak. A tréning további szakaszaihoz elengedhetetlen, hogy a kutya ismerjen egy tiltó parancsot is arra az esetre, ha a feladat helyes végrehajtása helyett inkább a kezedben lévő étel megszerzésére koncentrál.

Tréning közben nem szabad leszidni a kutyát, mert azt fogja gondolni, hogy a feladatot végezte rosszul. A “nem” parancs ugyanakkor nem jelent megdorgálást, csupán emlékezteti a kutyát arra, hogy adott pillanatban az étel jogszerűtlen megkaparintása nem képezi a tréning részét.

“Nem”, “Hagyd” és “Tied” parancsok megtanítása a kutyának

Nem, Hagyd és Tied parancsok megtanítása a kutyának
 1. Először is adj egy jutalomfalatot a kutyának nyitott tenyérrel.
 2. A második jutalomfalatot csak 2 másodperc elteltével veheti el, ha addig nem nyúlt hozzá. Ehhez az szükséges, hogy a jutalomfalat bemutatása után elhangozzon a vezényszó, azaz a “nem” vagy a “hagyd” és bökdösés esetén zárd ökölbe a kezed.
 3. Az idő leteltével a “tied” vezényszóval adhatsz engedélyt a kutyának arra, hogy megegye az ételt.
 4. A feladatot ismételd egészen addig, amíg a kutya a „nem” vezényszót megérti.
 5. Ezután folyamatosan növeld azt az időtartamot, amíg a kutya elveheti az ételt. Számolj el háromig, mielőtt neki adod az ételt, majd ötig, hétig és így tovább, egyre növelve az időt. Amennyiben megszakítja az időt és az orrával bökdös, újra ismételd a “nem” parancsot és kezd újra a számolást. A lényeg, hogy a kutya megértse, hogy addig nem kap jutalmat, amíg a rosszalkodást, azaz a bökdösését és harapdálást folytatja.

A “nem” vezényszóhoz a zárt tenyér, a “tied” vezényszóhoz pedig a nyitott tenyér párosul. A kutyának nem kell leülnie, nem kell elmennie, már az is elismerést érdemel, ha becsukja a száját, elfordítja a fejét, vagy visszahúzza az ételtől a fejét.

A “nem” vezényszó később is jó lesz akkor, amikor a kutya például talál magának valami ismeretlen eredetű harapnivalót, vagy felugrál a bútorokra, emberekre.

Köszönöm vezényszó megtanítása a kutyának

A kutya értelmezése szerint a “nem” és a “hagyd” idővel egyet fog jelenteni azzal, hogy sem a mancsaival, sem a szájával nem érhet hozzá bizonyos tárgyakhoz, vagy személyekhez.

 1. A bútorok tiszteletben tartását akkor kell megtanítani a kutyának, amikor célba veszi őket.
 2. Abban az esetben, ha a kutya például felugrik mellső lábaival a székre, szólj rá a “nem” vezényszóval és lépj hátrébb.
 3. Amikor lejött és békésen ül a földön, akkor pedig a “köszönöm” szóval dicsérd meg. A módszer lényege, hogy jutalmazd a helyes viselkedést, a rosszat pedig távolságtartással és jutalommegvonással korrigáld.

A kutyákat nem szükséges leszidni, vagy erőszakkal eltávolítani a bútorok közeléből, mindig törekedj a pozitív megerősítésre és a jó teljesítményt mindig köszönd meg.

Sokan ott hibázzák el, hogy a bútorokra tévedő állatokat letessékelik, és ahelyett, hogy meghálálnák a szófogadást, még tovább morgolódnak a négylábúakkal.

Összegzés

A kutya helyes útra terelésére szolgáló “nem” és “hagyd” parancsok oktatása feltétlenül szükséges a jó magaviselet megtartásához.

A jutalomalapú tréning a kutya elismerésére és a helyes viselkedésének elősegítésére fókuszál. Ugyanakkor akadhatnak olyan helyzetek, amikor a gazdának muszáj közbelépnie, és utasítással figyelmeztetnie a kutyát arra, hogy tévútra lépett.

A kutya biztonságát szolgálja, ha a gazda felügyelete és engedélye nélkül nem rág vagy nyel le semmit, vagy távol marad veszélyes vagy védtelen állatoktól, például darazsaktól vagy más házi kedvencektől.

A tiltó parancsok emlékeztetik a kutyát a szabályrendszerre, amit be kell tartaniuk. Ha nem szeretnéd, hogy a kutya a fotelban üljön, akkor soha ne engedd fel magadhoz. Légy következetes, mert a kutya csak összezavarodik, ha vasárnap este odaülhet melléd, hétfőn reggel pedig ellököd ugyanazért a próbálkozásért.

May 7, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.