Hogyan tanítsuk meg a kutyát póráz nélkül lábhoz igazodni?

Hogyan tanítsuk meg a kutyát póráz nélkül lábhoz igazodni

A kedvtelésből tartott kutyák esetében elengedhetetlen, hogy póráz nélkül is képesek legyenek végrehajtani a sétával összefüggő gyakorlatokat, hiszen a lakásban és a kertben is póráz nélkül töltik az időt. De hogyan tanítsuk meg a kutyának a póráz nélküli követést és lábhoz igazodást? Cikkünkből kiderül!

A jutalomalapú kiképzés segítségével gyorsan, egyszerűen, hatékonyan és mindkét fél számára élvezetesen sajátíthatók el a módszer elemei, melyek a problémamentes sétálást célozzák.

A technikához nem szükséges erőt kifejteni a kutyára, csupán mentális felkészülést igényel, így a gyermekek is könnyedén megbirkózhatnak vele.

Milyen kutyabarát módszerrel tanítható a sétálás?

Hogyan tanítsd meg sétálni a kutyát?

Póráz nélküli követés lépésről lépésre

Póráz nélküli lábhoz igazodás lépésről lépésre

Hogyan tanítsuk meg az irányváltást a kutyának?

Mit tegyél, ha a kutya nem igazodik a lábadhoz?

Milyen kutyabarát módszerrel tanítható a sétálás?

1. Feladat – Kedvenced nem hagyhat magadra

 1. Válassz egy tágas és biztonságos helyet, ahol gyakorolhatsz a kutyával.
 2. Sétálgass fel-alá a kutya társaságában. Ha a kutyád elindul jobbra, Te menj balra, mindig az ellenkező irányba és távolodj el tőle, amennyire csak lehet.
 3. Ha a kölyök előre szalad, akkor bújj el valahová.
 4. A rejtekhelyeden maradva mond ki a kutya nevét “Buksi” és várd meg, amíg odatalál hozzád.
 5. Amikor a kutya rád talál, dicsérd meg őt alaposan simogatással, öleléssel és jutalomfalattal.

A gyakorlat segít abban, hogy a kutya keresse a társaságodat, élvezze a veled töltött időt és megtanulja, hogy nem veheti le rólad a szemét és egy pillanatra sem hagyhat téged magadra.

Hogyan tanítsd meg sétálni a kutyát?

Hogyan tanítsd meg sétálni a kutyát

A tréning során talán a legnehezebb gyakorlat az, hogy a kutyát megtanítsuk pórázon sétálni. Általában a gazdik úgy szoktak nekifogni, hogy pórázt aggatnak a kutya nyakára, lábhoz hívják és elindulnak vele az utcán.

Ezzel a módszerrel szemben, mi póráz nélkül kezdjük el megtanítani a kutyát.

A gyakorláshoz szükség lesz egy teljes napi adag szemes tápra, amivel szemenként csalogathatjuk a kutyát a kívánt pozícióba a nap folyamán. A legfontosabb, hogy már a póráz használata előtt kiderüljön és biztos legyen, hogy a kutyád követ téged.

Az első lépés, hogy a kutya úgy érezze, veled akar lenni, melletted akar maradni. A második az, hogy megtanuljon a lábadhoz rendeződni póráz nélkül is.

Ehhez az szükséges, hogy jutalomfalattal ösztönözd őt arra, hogy melletted sétáljon és tanítsd meg neki milyen pozíciót kell felvennie melletted. Ezek után ráteheted a pórázt és kérheted arra, hogy lábhoz jöjjön, ami nagyon egyszerű lesz, hiszen már megszületett benne a gondolat, hogy melletted akar lenni és póráz nélkül megértette, hogy a bal oldalon, a lábad mellett van a helye.

Mindezek után elindulhatsz vele pórázon, és nem kell amiatt aggódnod, hogy keresztezni fogja az utadat, rád tekeri a pórázt, vagy megelőz, hiszen az alapvető tételeket már tudja póráz nélkül is.

Ez a négy lépés előzi meg azt, hogy belekezdjünk a pórázon történő sétáltatásba. A pórázon való sétálás tehát szisztematikus, egymásra épülő módszertannal tanítható meg a kutyának, mely a következő elemekből áll:

1) Póráz nélküli követés:

Tanítsd meg a kutyának, hogy kövessen téged, megértse, miért kell a közeledben lennie, és kialakuljon egy láthatatlan kötél köztetek.

2) Lábhoz igazodás póráz nélkül:

Tanítsd meg az ebet, hogy a lábadhoz igazodjon és ott leüljön, hogy a közelség és a kontroll megfelelő legyen. A lábhoz hívás segít a gazdinak abban, hogy jobban figyelhessen a kedvencére.

3) Lábhoz igazodás pórázzal:

Tanítsd meg, hogy pórázon is melletted maradjon. Csak tedd rá a pórázt, és indulj el vele.

4) Sétálás pórázon:

Az eddigiek ismeretében a sétálás sokkal egyszerűbbé válik, és a módszer segít jó szokásokat kialakítani az ebnél.

A módszer 3. és 4. szakaszáról a következő tananyagban olvashatsz részletesen.

Póráz nélküli követés lépésről lépésre

Póráz nélküli követés lépésről lépésre.

A gyakorlatban a kutya azon vágyaira építünk, hogy mindig a gazdája mellett szeretne lenni, mert számára a gazdi jelenti a világmindenséget és tőle kapja a legfinomabb falatokat és a minőségi időt.

A gyakorlat során érdekesnek kell mutatkoznod!

Használj dicsérő szavakat, csábítsd magadhoz finom csemegékkel, bíztasd őt minden lehetséges módon. Miközben távolodsz a kutyától, csapj a combodra, csettints, lóbálj jutalomfalatot vagy játékot a kezedben, hogy a kutya kövessen téged.

A póráz nélküli követés valószínűleg már magától is menni fog, hiszen a kutyád mostanra már nagyon szeret téged. Válassz egy biztonságos helyszínt a gyakorláshoz, ami lehet egy tágas nappali vagy bekerített udvar. Nagyon fontos, hogy bent és kint is ismételd vele a gyakorlatokat.

A lakásban meg lehet kerülni a bútorokat, be lehet járni a szobákat, a nagyobb zöld területeket pedig keresztbe-kasul lehet vele szaladgálni. A feladatod mindössze az, hogy távolodsz a kutyától. A művelet kulcsát 2 fontos ismérv jellemzi:

 1. Folyamatosan mozognod kell
 2. Mindig távolodnod kell az ebtől

2. Feladat – A kutyának követni kell téged mindenhova

Egyszerűnek tűnhet, de mégis hatásos, hiszen a kutya nem tud senkit követni, aki egy helyben áll, vagy felé közeledik. Ha mindig visszamész érte, amikor lemarad, akkor rájön, hogy nincs oka követnie téged, mert magadtól is visszatalálsz hozzá.

 • Abban az esetben, ha a kutya nem követ téged, elcsalinkázik, akkor figyelmeztesd őt a hibára a “Buksi, gyere!” utasítással, hiszen az falkavezér Te vagy, nem pedig ő.
 • A hibákat úgy korrigálhatod, ha mindig az ellenkezőjét teszed annak, amit a kutya csinál. Ha túl lassú, lemarad, akkor szaporázd meg a lépteidet. Ha gyorsabb és megelőzz, akkor lassíts, vagy fordulj meg és változtass irányt. Ha a kutya balra megy, Te menj jobbra!
 • Dicsérd meg a kutyát, ha ügyes, ha felveszi a ritmust, és ha rossz irány helyett újra feléd tart.
 • A gyakorlat alatt folyamatosan beszélj a kutyához, dicsérgesd őt, legyél kedves és szórakoztató és természetesen ne feledkezz meg a jutalomfalatok buzgó osztogatásáról sem.

A kölyök hamar meg fogja tanulni, hogy nem hagyhat magára téged, és azzal jár a legjobban, ha figyelmesen követ téged.

Ezt a gyakorlatot már a kölyök 3 hónapos kora előtt is elkezdheted, amikor még oltások hiányában nem mehet közterületre, és csak az otthoni közeg áll rendelkezésre a tréninghez.

A későbbi pórázas séta alapja, hogy a kutya pontosan követi a gazdáját póráz nélkül is, mintha erős mágnes kapcsolná az emberhez.

Fontos! Ha a kutya nem követi a gazdáját, nem akar mellette lenni, akkor egészen bizonyos, hogy a pórázon sem fog jól szerepelni!

Hogyan tartsd fent a kutya figyelmét követés közben?

A követés igen nagy koncentrációt igényel a kutya és a gazdi részéről is. Időnként a kutya figyelme elkalandozhat, ha túl rég óta követi már a gazdáját.

A figyelem helyreállítására remek módszer lehet, ha követés közben körülbelül 10 méterenként újabb feladatot adsz a kutyának, például leülteted vagy lefekteted és maradásra kéred.

A gyakori feladatosztás segít a kutyának abban, hogy megnyugodjon és jobban fókuszáljon rád, és a követés ne csapjon át féktelen kergetőzésbe.

A rövid pihenő szekciókban, amikor a kutya ül vagy fekszik, Te is új erőre kaphatsz és felmérheted, hogy a kutya mennyire figyel rád. Ezek a gyakorlatok pontosan mérhetők, a kutya vagy lefekszik vezényszóra vagy nem. Ha megteszi, akkor nálad van a kontroll, ha nem hallgat rád, akkor pedig fejben valahol máshol jár.

Minél több pihenést, azaz leülést vagy lefekvést iktatsz a követés gyakorlásába, annál nyugodtabb, figyelmesebb lesz a kutya mind a követés, majd később az igazi séta során is.

Póráz nélküli lábhoz igazodás lépésről lépésre

Póráz nélküli lábhoz igazodás

A lábhoz hívást jutalomfalattal, póráz nélkül kezd vele gyakorolni. A kutyának mindig a lábad mellett kell sétálnia, akkor is, ha nincs rajta póráz.

A jó magatartást úgy taníthatod meg a kutyának, ha jutalomfalattal a kezedben csábítod arra, hogy melletted sétáljon. Válassz ki egy tetszőleges oldalt a kutyának, általában ez a baloldal szokott lenni és sétálj vele fel-alá jutalomfalattal a bal kezedben, hogy megszokja, melyik oldaladon kell sétálnia.

 • Törekedj arra, hogy mindig egy lépéssel a kutyád előtt járj, neki pedig követnie keljen téged. Fontos tudnod, hogy a gyakorlás elején a kutya még a kezedet és benne lévő falatot követi, nem pedig a lábaidat, ezért a kezeddel tudod irányítani a tempóját, és azt, hogy mennyire szorosan kövessen.
 • Amelyik oldalon sétáltatod, azzal a kezeddel vezesd a kutyát, tehát a baloldalhoz a bal kezed vezetésével szoktasd a kutyát.
 • Séta közben használd a “lábhoz” vezényszót, miközben az étellel motiválod.
 • Időnként ültesd le őt, a jelzéshez használd mindig az ellentétes, jelen esetben a jobb kezedet, így a két parancs jól láthatóan elválik egymástól. Az ültetéshez az “ül” vezényszó és az ehhez kapcsolódó kézjel társuljon, majd ezt követően kínáld meg őt az étellel.
 • A gyakorlat közben maradj mindvégig pozitív és bátorítsd a kutyát. Viselkedj úgy akár egy gyerek, hogy a kutya érezze a belőled áradó jókedvet és szívesen csatlakozzon hozzád.

3. Feladat – Lábhoz igazodás a gyakorlatban

 1. Tartsd a kutyát a bal oldaladon a bal kezedben lévő jutalomfalat csábító erejét felhasználva. Használd a “lábhoz” kifejezést és lassan kezdj sétálni.
 2. Vezesd a lábad mellett az ebet úgy, hogy bal kézzel mutatod neki az irányt. A kezed legyen kicsit hátrébb, mint a lábaid, hogy a kutya követni tudjon, és ne előtted járjon.
 3. Ültesd le a jobb kezeddel mutatva a jelzést és állj meg.
 4. Add neki oda a falatot a jobb kezedből. (Mindkét kezedben lehet jutalomfalat, de csak a bal kezedet tartsd leengedve, egy jutalomfalat esetén az ültetés pillanatában vedd át a jobb kezedbe a csemegét.)
 5. Amikor a kutya melletted ülve majszolja a jutalomfalatot, ismét mondd a “lábhoz” parancsot és kezdj el sétálni, miközben a bal kezedet magad mellett, kissé lemaradva húzod az orra előtt.
 6. Séta közben mindig tedd láthatóvá a jutalomfalatot a bal kezedben, mozgasd a kutya orra előtt és folyamatosan dicsérd, amikor követ téged.
 7. Legyél vidám és érdekes a kutya számára mindeközben!
 8. A gyakorlatsorból láncot alkotva sétálj a kutyával úgy, hogy az ül-lábhoz-ül parancsokat egymás utáni szekciókban ismétled, így kívülről úgy tűnik majd, mintha a jutalomfalattal húznád a kutyát, egy pillanatra leültetnéd, majd ismét “az orránál fogva” vezetnéd tovább.

Ha két kutyád van érdemes lehet őket két különböző oldalra szoktatni, ha számodra kényelmesebb a sétáltatás ezen módja.

Hogyan tanítsuk meg az irányváltást a kutyának?

Amikor az egyenes vonalban történő lábhoz igazodás már megy, ideje megtanítani a kutyát arra, hogy miként kell követnie téged akkor, amikor másik irányba fordulsz.

A láb mellett sétálás fontos eleme az is, hogy a kutya tudja, milyen irányba kell mennie akkor, amikor megfordulsz.

Jobbra kanyarodás a kutyával

Irányváltáskor, amikor jobbra szeretnél fordulni, akkor a bal kezedben lévő jutalomfalatot húzd előre, csábítsd a falattal magad elé az ebet, Te pedig helyben fordulj meg, amikor a kutya már a térdeid előtt tartózkodik.

Azért, hogy a kutya ne vágja le az utat a hátad mögött, buzdítsd őt gyorsaságra azzal, hogy a “gyorsan” szót használod. Amikor a kutya megkerült téged és ismét a bal oldaladon halad egyenesen, dicsérd meg őt, és add neki oda a kezedben lévő falatot.

Balra kanyarodás a kutyával

Balra kanyarodás esetén tartsd hátul, magad mögött a kutyát a bal kezed lassításával és elé kerülve indulj el balra.

Használd a “lassan” szót, hogy a kutya ne fusson eléd, és ne ütközz neki. Ebben az esetben Te teszel meg nagyobb ívet, a kutya szinte helyben fordul. Ne maradjon el a jutalom, ha sikerül úgy megfordulnia, hogy nem kerül a lábad alá. Ezzel a módszerrel mindkét esetben elkerülheted, hogy a kutya keresztezze az utadat és összeütközzetek.

Mit tegyél, ha a kutya nem igazodik a lábadhoz?

A lábhoz parancs megtanítása a legösszetettebb feladat a tréning során. A kutya tanulását úgy segítheted, hogy az egyszerű feladatokból álló sort kisebb részekre bontva tanítod meg.

A következő feladatokat tökéletesen kell végrehajtania a kutyának, mert nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy megtanuljon lábhoz igazodva sétálni.

1. Fontos, hogy gyorsan leüljön, megbízható tudása legyen!

Ha a kutya nem tud parancsra leülni, akkor előbb utóbb mérges lesz a gazdája. A jól működő lábhoz igazodást tönkre teheti, ha a kutyát azért szidják, mert nem ül le időben, és emiatt nem lesz motivált abban, hogy a közeledben legyen.

2. Tudnia kell követni téged!

A kutyának meg kell tanulnia, hogy a lábad mellett sétáljon, majd kérésre leüljön, miközben tartja a pozícióját.

A lábhoz igazodást egy helyben is megtaníthatod neki, úgy hogy egy helyben állsz és az étellel a bal oldaladra csábítod a kutyát. Amikor a kutya leült az “ül” parancsra, tégy egy lépést bármilyen irányba és a “lábhoz” paranccsal hívd a bal lábad mellé.

Gyakorlatilag egy helyben, alkalmanként 90 fokot fordulva, vagy előre és hátra irányuló lépésekkel ráveheted a kutyát arra, hogy minden pontnál csatlakozzon hozzád.

Gyakorold különböző környezetben az igazodást, hogy a kutya mindenhol csak rád figyeljen.

3. Meg kell tanulnia jobbra és balra fordulni, és helyben forogni!

A gyakorlatot nemcsak séta közben, de helyben is gyakorolhatod.

Ehhez nem szükséges más, mint hogy a bal oldaladra ültesd a kutyát, majd a bal kezedben lévő falattal csalogasd őt arra, hogy elinduljon és megkerüljön téged, balra fordulás esetén pedig Te kerülhesd meg őt.

Minden gyakorlásnál az ül-fordul-ül feladatsort kell ismételni.

4. Tudnia kell felváltva leülni és lábhoz igazodni!

Egyenesen haladva tudnia kell melletted maradni, és meg kell tanulnia felváltva elvégezni a leülés és lábhoz igazodás utasításokat.

A tartós láb mellett haladást az ösztönzi, ha a kutya állandó pozitív visszacsatolást kap annak érdekében, hogy szívesen maradjon melletted.

Minden gyakorlat üléssel kezdődik, láb melletti sétával folytatódik, majd leüléssel végződik. Kezdetben érdemes rövid távokon gyakorolni, és 2-3-5 lépés után leültetni a kutyát, hogy a kontroll nálad maradhasson.

A rövidebb szekciók után jöhetnek a hosszabb távok két leülés között.

5. Az összes elemet végre kell hajtania!

Végül pedig az összes gyakorlatot ötvözve kell végrehajtania az összes elemet. Azaz hosszú ideig egyenesen sétálnia kell a lábad mellett, le kell ülnie, majd folytatni a sétát. Séta közben pedig bármikor tudnia kell mindkét irányba fordulnia fennakadások nélkül.

Kezdetben célszerű gyorsan sétálni, hogy a kutyának ne legyen lehetősége kóvályogni, és igyekeznie kelljen lépést tartani veled.

Később alkalmazhatod a “lassan” és gyorsan” utasításokat is, miközben te magad is egyre lassabban vagy tempósabban haladsz, hogy ezeknek a szavaknak a jelentését és megtanulja a kutya.

Ne feledd, hogy a dicséret és az étel a legjobb eszköz, amivel motiválhatod a kedvencedet.

Összegzés

A póráz nélküli lábhoz igazodás és irányváltás az egyik legösszetettebb feladat a kutya kiképzése során. Nagyon fontos, hogy a gyakorlatok megkezdése előtt legyen megbízható tudása a kutyának. Ha nem tud parancsra leülni és maradni, akkor még sok türelemmel is kudarcot vallhatunk.

Amikor a négylábú társad már szépen tud póráz nélkül követni téged, és megtanult lábhoz igazodni irányváltásokkal és leülésekkel tűzdelve, akkor folytathatod az oktatását pórázzal is, melynek módját a következő tananyagban részletesen ismertetjük.

June 10, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.