Hány fokig lehet kint a kutya a hidegben?

Hány fokig lehet kint a kutya a hidegben

Ha kertes házban laksz, akkor télvíz idején valószínűleg már Neked is megfordult a fejedben, hogy vajon hány fokig lehet kint a kutya. Mikor van túl hideg ahhoz, hogy kedvenced megfázzon?

Csak azért, mert a szomszéd kutyája „jól elvan odakint télen is”, nem jelenti azt, hogy a Tiéd is jól tolerálja a hideget. Olvass tovább és megtudhatod, hogy hány fokig lehet kint a kutya és milyen tényezők befolyásolják az állat hőérzetét.

Hány fokig lehet kint a kutya?

Milyen faktorok lehetnek befolyással a kutya hőérzetére?

Honnan lehet tudni, hogy fázik a kutya?

Hogyan tartsuk melegen a kutyát télen?

Hány fokig lehet kint a kutya?

Hány fokig lehet kint a kutya?

Általánosságban mondva, a kutyák többsége jól elvan kint a kertben, ha a hőmérséklet 7 Celsius foknál nem esik lejjebb.

Amikor a hőmérséklet 0 Celsius fokra esik, akkor a kistestű, az idősebb, vagy az esetleg nem teljesen egészséges kutyáknak bent van a helye. Amennyiben pedig -8 Celsius fokra esik a hőmérséklet, akkor minden kutyának – fajtól, kortól, egészségi állapottól függetlenül – a házban a helye.

-8 fok alatt maximum negyed órára engedd ki, hogy elvégezze a dolgát és hogy szaladjon egy kört. Ha ugyanis ennél több időt van kint az eb a mínuszokban, akár hipotermia is kialakulhat, vagy fagyási sérüléseket is szerezhet.

Milyen faktorok lehetnek befolyással a kutya hőérzetére?

Nem minden kutya egyforma – hiszen mi sem vagyunk azok. Van, amelyik egyszerűen bírja a hideget, sőt szeret is kint lenni hidegben és van, amelyik télen legszívesebben egész nap a fűtőtest előtt kucorodna.

Az én kiskutyám télvíz idején szinte rátapadt a gázkandallónkra, teljesen mindegy volt számára, hogy amúgy a ház többi részén sem volt 23 foknál hidegebb. Amikor pedig kitessékeltem, hogy mozogjon kicsit legalább, akkor láttam rajta, hogy leginkább a hátára kötné a kandallót és úgy menne ki.

Elmondható, hogy a kutya személyiségén kívül van néhány dolog, ami befolyásolja a hidegtűrő képességét. Ilyen a kutya kora, fajtája, a szőre típusa és színe, a súlya és persze az általános egészségi állapota.

Egyszerűbben mondva egy fiatal, jó egészségnek örvendő, sötétebb színű, hosszú szőrű kutyus sokkal jobban tudja tolerálni a hideget, mint egy idősebb, esetleg beteges, rövidszőrű fajtársa.

Nem minden hideg ugyanolyan

Nem minden hideg ugyanolyan.

Mit is értek ez alatt? Nos, biztosan Te is tapasztaltál már olyat, hogy az egyik nap nem esett havas eső és sütött a Nap, a szél sem fújt, de másnap köd volt, szitált a havas eső, a Nap sem sütött és nedves, latyakos volt minden.

Nem mindegy, hogy a kutya a száraz, vagy a nedves hidgben van kint. A két hideg között ugyanis óriási hőérzet-különbség jelentkezik, attól függetlenül, hogy maga a hőmérséklet mindkét esetben mondjuk 5 Celsius fok.

A száraz hideget sokkal jobban tolerálja minden élőlény, mint a nedves hideget, amikor is minden sokkal hidegebbnek, nedvesebbnek érződik. Ezért ne csak a hőmérő alapján mérlegelj.

A hőmérséklet mellett vedd figyelembe a levegő páratartalmát, az időjárást magát (eső, hó, szél, stb.) és ezek összessége alapján mérlegeld, hogy kint tudod-e hagyni kutyádat anélkül, hogy fázna.

Az akklimatizáció is számít

Az akklimatizáció is számít.

Ugye milyen más érzés a kora tavaszi 15 Celsius fok, mint az őszi 15 Celsius fok? Tavasszal – ebben a hőmérsékletben – azonnal ledobod a télikabátot és imádod, hogy „végre ilyen kellemes meleg van”, ősszel meg húzod fel a meleg zoknit és a kardigánt, merthogy „de hűvös van már”.

Ez a jelenség az akklimatizáció és mint ilyen, ha valaki a meleghez szokott (nyár), akkor a 15 Celsius fokot hidegnek, ha pedig a hideghez szokott (tél), akkor kellemesen melegnek érzékeli. Nincs ez másképp a kutyáknál sem, így ezt is vedd figyelembe, amikor kinti tartáson agyalsz.

Egyszerű példával élve, nem várhatod el egy meleg lakásban született és felnőtt Samoyed-től, hogy bírja a téli mínuszokat kint a kertben csak azért, mert „hát Samoyed, bírnia kell”.  Ha kint szeretnéd tartani a kutyádat, akkor figyelembe kell venned, hogy az a kutya milyen körülményekhez akklimatizálódott azelőtt és csak fokozatosan szoktasd át a kinti körülményekhez, legyen az meleg, vagy hideg.

Lehetséges konfliktus a kutya és vadállat között

Lehetséges konfliktus a kutya és vadállat között.

Amennyiben egy sűrűn lakott településen van házatok, akkor ez nem valószínű, hogy sűrűn előfordul, de egy elszeparáltabb / nagyobb telken (esetleg tanyán) biztosan megesik az, hogy kutyád vaddal találkozik – és nem csak a kerítés túloldalán.

Amikor eljön a tél, akkor a kisebb-nagyobb vadállatok is menedék után kutatnak. Egy nagyobb telken lévő kényelmes kutyaól, vagy csűr igen vonzó lehet a számukra.

Abszolút benne van a pakliban, hogy az eb kényelmes, plédekkel kibélelt kinti lakrészét elfoglalja egy nyest / róka / borz család és ez esetleges konfliktushoz vezethet, akár a vadállat, akár kedvenced sérülését okozva.

Az itthoni kisebb vadállatok nem okoznak túl nagy sérülést egy megtermett kutyának, de például Amerikában a mosómedvék és oposszumok nagyon durva sebeket tudnak ejteni „téli fészküket védvén”. Ezzel csak azt szerettem volna jelezni, hogy ez a rizikó is benne van, ha kutyusodat télen többször kint szeretnéd tartani.

Érdemes tehát a bélelt kutyaházat a házhoz közel, általad is gyakran látogatott helyre tenni, hogy a vadállatoknak eszükbe se jusson befészkelni magukat.

Honnan lehet tudni, hogy fázik a kutya?

Honnan lehet tudni, hogy fázik a kutya?

Amikor egy kutya fázik, igyekszik keresni magának egy meleg vackot, ahol összekuporodva felmelegítheti magát.

Ha azt tapasztalod, hogy kedvenced a bejárati ajtóban ácsorog és arra vár, hogy beengedd végre, tégy úgy, mert valószínűleg fázik. Ugyanez a helyzet akkor, ha a terasz vagy garázs sarkába húzódik be.

Jelek, amelyek arra utalnak, hogy fázik a kutya:

 • elkezd remegni
 • behúzza a farkát maga alá, vagy görnyedt testtartást vesz föl
 • nyüszít, vagy esetleg ugat
 • megváltozik a viselkedése és mintha kényelmetlenül érezné magát
 • séta esetén: nem szeretne tovább menni, megfordul. A kertben: elindul a ház felé, nem szeretne már a hóban játszani
 • meleg vacok után néz (esetleg be szeretne menni a házba)
 • elemeli a tappancsát a talajtól (hótól, jégtől)

Bővebben itt olvashatsz arról, hogy hány foktól fázik a kutya és milyen jelei vannak.

Jelek, amelyek hipotermiára utalnak:

Sajnos a kutyáknál is kialakulhat veszélyes hipotermia, ha túl sokáig ki vannak téve a hidegnek és akár maradandó sérülést is szenvedhetnek.

 • gyengeség
 • letargia
 • izomfeszülés
 • gyakori remegés
 • lassú, felszínes légzés
 • dezorientáció és figyelemhiány
 • kitágult pupillák
 • kábultság, katatón állapot
 • eszméletvesztés

Amennyiben a hipotermia tünetet tapasztalod kutyusodon, azonnal vidd be a házba és gondoskodj arról, hogy mielőbb felmelegedjen. Takargasd be plédekkel, hogy visszanyerje a normális testhőmérsékletét, ami kutyáknál kb. 38-39 Celsius fok.

Ha van alkalmas lázmérőd, akkor mindenképpen mérd meg a hőmérsékletét és amennyiben 36 Celsius fok alá esett, úgy feltétlenül érdemes bevinni a sürgősségire, mert meglehet, hogy maradandó sérüléseket szerzett.

Hogyan tartsuk melegen a kutyát télen?

A kutya hidegtűrő képessége több dologtól is függ, elsősorban a fajtájától és méretétől, illetve attól, hogy milyen vastag a bundája. Egy kistestű eb például hamarabb kezd el fázni, mint egy nagytestű kutya. Egy idősebb kutyusnak nehezebb fenntartani a normál testhőmérsékletét, mint egy fiatalabb kutyának.

A legtöbb kutya nehezebben tolerálja a hideget nedves környezetben, mint szárazban. Ezek mind olyan faktorok, amelyek befolyásolják, hogy a kutyának mire van szüksége ahhoz, hogy a téli hidegben is kint tudjon maradni.

Fontos, hogy most olyan kutyákról beszélünk, akiket eleve kint tartasz a kertben, évszaktól függetlenül. Az alábbiakban felsorolunk pár tippet, hogy hogyan tudod kényelmesebbé és melegebbé varázsolni kinti kutyusod téli menedékét.

1. Bélelt, szigetelt (vagy éppen fűtött) kutyaház

Bélelt, szigetelt (vagy éppen fűtött) kutyaház.

A nagyrészt kint tartott kutya részére egy kényelmes, tágas kutyaház alapfelszerelés kell, hogy legyen. Ennek a házikónak elég tágasnak kell lennie ahhoz, hogy állva is meg tudjon fordulni benne, de ne legyen túl nagy, mert akkor nem őrzi meg a kutya által termelt hőt, valamint ellen kell állnia az esőnek is.

Én két kutyaházat javaslok – egy tavaszi-nyárit és egy őszi-télit. A tavaszi-nyári lehet szellősebb / tágasabb, az őszi-téli pedig legyen mindenképpen szigetelt, de a legjobb, ha fűthető is.

A kutyaólat a házad közelébe helyezd el, vagy egy eleve fedett helyre, hogy szükség esetén kutyusodat hamar be tudd engedni a házba.

Érdemes a kutyaházat kissé megemelni, hogy a talajból se szívja föl a nedvességet – ez az egyik legfontosabb kritérium a kutyaházak terén, hogy minden időben szárazak maradjanak. Bélelés szempontjából télen fontos a száraz szalma-alapra helyezett meleg pléd, vagy kutyapárna.

2. Melegítő betét

Ez egy nagyon jó megoldás, hiszen a betét a kutyád által termelt hőt tükrözi vissza és így tartja melegen kedvencedet.

Ezt a betétet érdemes egy kényelmes kutyapárna belsejébe helyezni, amely így körbeöleli az állatot és kellemes melegben tartja.

3. Saját bunda

Saját bunda.

Sok kutya növeszt ősszel sűrűbb és hosszabb bundát, hogy télen jobban szigetelje őket. Ezt sokan lenyírják, de ha kint tartod a kutyádat, mindenképpen hagyd meg.

Kedvenced saját bundája ugyanis kitűnő szigetelő réteget biztosít – és mint olyan, szüksége van rá a hideg téli napokon.

4. Téli kabát és cipő

Ez is egy jó dolog, de csak akkor javasolt, amikor hosszabb sétára mentek kutyáddal. A téli kutyakabát jó melegen tartja az ebet séta közben is, míg a bélelt kutyacipő megóvja tappancsát a fagyástól. Semmiképp ne tartsd kutyádat ezekben a felszerelésekben kint a kertben, csak sétára add rá ezeket.

5. Elegendő tápanyag

Elegendő tápanyag.

A téli hidegben kutyád több energiát fordít arra, hogy megőrizze testhőmérsékletét, így fontos, hogy biztosítsd ezt neki magas minőségű táplálékkal.

Egy kint tartott kutya kalória szükséglete télen nagyjából 10 kalória / kg / Celsius mértékben növekszik akkor, ha a kutya nem túl aktív. Ez azt jelenti, hogy akár 100%-kal is megnövekedhet az eb energiaszükséglete, amennyiben hosszabb időn keresztül tartózkodik hidegben.

A kutya etetése mellett a hidratálás is lényeges kérdés télen, hiszen sokszor befagy az itatóban a víz. Ezt minden nap többször ellenőrizd és biztosítsd kedvenced számára a folyékony langyos vizet. Itt találsz tippeket arra, hogy ne fagyjon be a kutya vize.

Összegzés

A legtöbb kutya 18-29 Celsius fok között érzi magát legjobban, csak úgy, mint mi. Ez persze nem mindig van így, hiszen télen közel sincs ilyen meleg.

Az, hogy hány fokig lehet kint a kutya az több dologtól is függ, úgy, mint a kutya fajtája, kora és egészségügyi állapota. Általánosságban azonban elmondtható, hogy -8 fok alatt egyik kutyát sem tanácsos folyamatosan kint tartani.

Figyeljünk a megfázás és a hipotermia jeleire is, mivel ezzel megóvhatjuk kutyánk egészségét. A mi feladatunk arról gondoskodni, hogy kutyánk télen is jó körülmények között legyen és ne fázzon.

July 31, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.