Hány hónapos kortól lehet kutyát sétáltatni?

Hány hónapos kortól lehet kutyát sétáltatni

Ha valaki első gazdi és kiskutyát vásáról, akkor az bizony tényleg nagyban hasonlít arra, mintha egy kisgyereket fogadna örökbe. Többek között abban is, hogy számos gyötrő kérdés vetődik fel az emberben. Például, hogy mikor lehet először utcára vinni a kiskutyát.

Hány hónapos kortól lehet kutyát sétáltatni?

A kiskutyák 8-10 hetes korukig az anyatejtől kapják a védettséget, utána pedig még idő, amíg a teljes immunrendszer megfelelően kezd működni. Ezért esedékesek ebben az időszakban az oltások. Az első sétát pedig csak a negyedik oltás után két héttel szabad felelősségteljesen megtenni, ami elvileg 14 hetes kor környékére esik.

Sosem felejtem el Molly-t, a kutyusomat, aki mindössze hét hetes korában került hozzánk. Egy szabolcsi településen született, ahol a “gazdája” agyonverte, majd kidobta az egész almot az árok szélére. A 8 kölyökből csak Molly élte túl, akit szerencséjére megtaláltak. Utána fogadtuk örökbe.

A lényeg, hogy sokáig cumisüvegből szoptattuk és szó szerint a széltől is óvtuk. Minden nap egy diadalmenet volt, hogy túlélte, és szerencsésen átvészelte a legveszélyesebb első heteket. Szó se róla, ugyancsak stresszes volt az első pár hét számunkra, de azóta Molly már jól van és boldogan szaladgál.

Valószínűleg minden gazdi hasonlóképpen van egy kiskutyával, és erőn felül teljesít, hogy óvja, védelmezze őt, főleg a kezdeti időszakban. E miatt merülhet fel a kérdés sokakban, hogy hány oltás után lehet kivinni a kutyát!?

Hány oltás után lehet utcára vinni a kiskutyát? – Kötelező oltások

Hány oltás után lehet utcára vinni a kiskutyát

Ahogy említettük, az anyatej egy kiskutyának 8-10 hetes korig ad teljes körű védelmet, ettől a pillanattól kezdve, ha úgy tetszik, a kutyus magára van utalva és egyedül kell védekeznie a különböző fertőző betegségekkel szemben.

A teljes immunrendszer kialakulás azonban még idő, és ez az az időszak, amikor a legtöbb veszélynek van kitéve az állat. Nem véletlen, hogy ebben a korban kapják meg a kiskutyák az oltásokat, hogy a szervezetük egyedül is szembe tudjon szállni a különböző kórokozókkal.

Magyarországon az érvényben lévő jogszabályok szerint egyetlen oltás az, ami kötelező, ez pedig a veszettség elleni. A többi „csak” feltétlenül ajánlott, de aki felelős kutyatartó az az összeset beadatja a kutyájának.

Nézzük is melyek ezek!

Parvo-vírus elleni

A Parvo-vírus elleni védőoltás az egyike azoknak, melyet feltétlenül ajánlott beadni a kiskutyusoknak, mégpedig a legkorábban, olyan 6-7 hetes koruk környékén.

Azért kell mindenképpen oltás, mert ezt a vírust gyakorlatilag bárhol elkaphatja az állat. Megkapni tehát nagyon könnyű, de felépülni belőle annál nehezebb. Bélgyulladást okoz, ami sajnos sok esetben végzetes lehet.

Kombinált vakcina

Ezzel olyan 8-9 hetes kor környékén kell beoltani a kölyökkutyákat. A kombinált vakcina véd a Szopornyica, a Parvo, a Leptospira, a Kennel köhögés és a Fertőző májgyulladás ellen is.

Szintén nélkülözhetetlen, vagy talán a legfontosabb védőszer a kutyák egészségéért, már csak azért is, mert a szopornyica gyakorlatilag halálos betegség. Oltás nélkül, ha megkapja az eb, szinte biztos, hogy elpusztul. Ugyanis az emésztőrendszert, a légzőszerveket és az idegrendszert is támadja ez az alattomos kórokozó.

A Leptospira a vesék és a máj károsodásával jár, az oltás pedig a leghatékonyabb módja annak, hogy ne kapja el a kiskutya a betegséget.

A harmadik, ami ellen véd a kombinált vakcina, az a Kennel köhögés, ami egy rendkívül ragályos betegség. Sajnos ezt is nagyon könnyen kapja el a kutya, így mindenképpen jobb megelőzni a bajt, mivel egy súlyos légcső- és hörgőgyulladásos fertőzésről beszélünk.

A fertőző májgyulladás szintén végzetes lehet az kutyák számára, így a Kombinált vakcina beadása mindenképpen kötelező érvényű, sőt 11-12, majd 13-14 hetes korban meg kell ismételni.

Veszettség

A veszettség elleni védőoltást 15-16 hetes korban kell beadni a kutyáknak. Ez az egyetlen oltás, ami törvényileg kötelező, mivel a veszett kutya harapása az emberre is életveszélyes.

Ezen kívül tudni kell, hogy a veszett kutya gyógyítására nincsen lehetőség, csupán a szenvedést lehet enyhíteni. A veszettség a Rabies lyssa nevű vírus okozza, és kevés alattomosabb korokozót lehet elképzelni tőle.

A központi idegrendszert támadja meg, és az őrjöngéstől, az izomsorvadáson keresztül, a bénuláson át a szervek teljes leállásáig tart a dolog. Nem véletlen, hogy kötelező ellene az oltás.

Ajánlott oltások

Ha vidéki kutyatartók vagyunk, vagy sokat járunk a természetbe, akkor mindenképpen ajánlott beadatni a kutyusoknak a Lyme-kór elleni védőoltást is, amely szintén végzetes lehet az ebek számára, akárcsak az emberek esetében.

Ezen kívül léteznek még herpesz és- vagy gombák elleni vakcinák is, amit igény szerint szintén be lehet adatni a kutyáknak.

Mikortól biztonságos hát a kutya sétáltatása?

Mikor lehet utcára vinni a kiskutyát

Onnantól, hogy az immunrendszere teljes védettséget élvez, ez pedig a fenti oltások beadása után történik meg.

Persze azért nem kell azt gondolni, hogy egy nyolc hetes kutyát tilos kivinni a levegőre, nagyon is szabad, csak koránt sem mindegy, hogy hova. A legfontosabb, hogy a kicsi ne érintkezzen a többi kutyával, vagy egyéb állatokkal, melyek betegségeket terjeszthetnek.

Elszeparált, füves területekre pár hetes korban is ki lehet vinni a kölyköt. Ki lehet vinni, de ez sem kötelező! Egy kiskutyának a mozgásigényét ki tudja elégíteni egy átlagos lakás is, melyben természetesen biztosítva van a friss levegő.

Ha van saját udvaruk, akkor eleinte javasolt csak oda kivinni a kedvencünket, és csak később indulni velük nagyobb sétákra. A védőoltások után azonban mindenképpen vigyük olyan helyre is sétálni a kutyát, ahol találkozik egyéb kutyákkal vagy állatokkal is, mivel ez nagyban hozzájárul a kedvencünk normális szocializációjához.

Az összes oltás nélkül is levihetjük a kutyát sétálni?

Mindenképpen érdemes előtte kikérni az állatorvos véleményét, ha azt mondja, hogy ne, akkor fogadjuk meg a tanácsát.

Az immunrendszer erősítése szempontjából hathat jótékonyan is, ha a kutyákat pár hetes korukban sétálni visszük, de veszélyes is lehet, ha nem vagyunk körültekintőek.

Igyekezzünk elkerülni a többi sétáltatót, ha úgy visszük le a kedvencünket, hogy még nincsen meg minden oltása.

Miért fontos a kutyasétáltatás?

Miért fontos a kutyasétáltatás

A kertes házakban élőkre jellemző a félreértés, hogy a kutyákat nem kell sétálni vinni. A vélekedés az, hogy így is, úgy is levegőn vannak.

Ez azonban nem egészen igaz! Egyrészt a kutyák mozgásigénye jóval nagyobb, mint egy átlagos 100-200 méteres udvar. Másrészt pedig, ami még ettől is fontosabb, hogy a kutyát sétáltatás közben rengeteg új inger éri, márpedig, ahogy nekünk embereknek, úgy a kutyáknak is szükségük van arra, hogy rendszeresen új dolgokkal találkozzanak. (Az egyes kuytafajták szerinti séta-igényekről itt találsz bővebb információt.)

Legfőképp a szocializáció miatt, hogy találkozzanak más kutyákkal is, de akár egy lámpaoszlop is jelentőséggel bír a kutya számára, mivel rengeteg új szagot rejt.

Egy kutya orrában 300 millió szaglóreceptor van. Szóval gondolj bele, ezeket az igényeket kell elégíteni, erre pedig egy udvar nem képes. A szagok, a zajok egyszóval az ingerek elengedhetetlenek egy kutya egészséges mindennapjaihoz, ezt pedig az otthoni környezet nem tudja biztosítani. 

Kutyatartóként így az a tanácsom, hogy a kötelező oltások után, még akkor is sétáltasd „kötelezően” a kutyusodat, ha történetesen kertes házban éltek.

Összegzés

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy hány hónapos kortól lehet kutyát sétáltatni, akkor csak a kötelező oltások beadása után két héttel vigyük olyan helyre, ami nincsen elszeparálva a többi kutyától, macskától.

Ezt követően azonban mindenképpen sétáltassuk a kutyusunkat! Még akkor is, ha a szemünkben még picinek és védtelennek tűnik. Az oltások előtt is érdemes friss levegőre vinni a kicsiket, de csak akkor, ha ez elszeparált helyen, például saját kertben történik.

April 27, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.