Hány napig sír a kiskutya? | 9 tipp a sírás megszüntetésére

Hány napig sír a kiskutya 9 tipp a sírás megszüntetésére

Ha kölyökkutya kerül a családba, az mindig nagyon izgalmas kaland. A pajkos csöppség bearanyozza a napodat, vidámságot kölcsönöz a mindennapokba. Ám, ahogy egy újszülött gyermek esetében is a figyelmünket szinte teljes mértékben leköti és hirtelen olyan dolgokat kell megoldanunk, amivel korábban nem találkoztunk. Ilyen a kölyökkutya sírása is.

Pontosan miért és hány napig sír a kiskutya? Mikor növi ki ezt az idegtépő szokását? Hogyan tudnád enyhíteni a szorongását?

Az alábbi cikkből megtudhatod!

Miért sír a kiskutya?

Hány napig sír a kiskutya? Mire kell számítani az első éjszaka?

Hagynom kell amíg a kiskutyám kisírja magát?

Hol aludjon a kiskutya?

A kiskutyáknak sötétben kell aludniuk?

9 tipp hogyan szüntessük meg a kiskutya sírását

Miért sír a kiskutya?

Miért sír a kiskutya?

Mivel egy babaállatról van szó, számos oka lehet annak, hogy kiskutyád napokon keresztül sír, ha hozzád kerül, esetleg felriad éjszaka a sötétben. Minden kutyusban más zajlik le, ha elkerül a családjától, a megszokott helyétől, másféle szorongáson mennek keresztül, amire nyafogással szűköléssel próbálják felhívni a figyelmet.

Akad azonban néhány ügyes praktika, amelyekkel enyhítheted a bánatát és segíthetsz neki abban, hogy új otthonára biztonságos környezetként tekintsen.

A kutyatenyésztők általában igyekeznek már az ebek születése előtt nyélbe ütni az üzletet az új gazdikkal. Amint a kiskutya eléri a nyolchetes kort, már egy új otthon illatával kell barátkoznia.

Ha logikusan átgondolod, emberként is igen megterhelő lehet egy költözés, a lakhelyváltás: új szomszédok, új közösség, fel kell fedezni az új lakóhely adta lehetőségeket. Jobb esetben már családod van, akikkel „átvészeled” a beszokási időszakot.

Akkor most képzelj el egy csöppnyi lényt, akit hirtelen elszakítanak az anyjától és a testvéreitől, elviszik egy vadonatúj környezetben, ahol minden ember, szag, mozdulat ismeretlen. Teljesen egyedül van, fél és védtelennek érzi magát.

Ilyenkor egyből beindul egy ösztönös, ősi reakció, amellyel a magára hagyott állat az anyját, a falkájának tagjait hívja.

A kutyák ősei a túlélés szempontjából mindig ügyeltek arra, hogy a falka legfiatalabb tagjai mellett legyen valaki. Ugyanis, ha a kölyköket az anyjuk egyedül hagyta, akkor a félelemtől a kicsik egyből elkezdtek sírni.

Ha az anyjuk, vagy más falkatag nem reagált a hívásra, akkor félő volt, hogy egy másik ragadozó felfedezi az almot és esetlegesen elviszi a kölyköket. A falka védelmében tehát szükség volt a picik felügyeletére.

Mivel a kölyök régi falkája, az anyja és a testvérei, vagy korábbi gazdája értelemszerűen nem tud reagálni a hívásra, neked kell a helyükbe lépned.

Hány napig sír a kiskutya? Mire kell számítani az első éjszaka?

Hány napig sír a kiskutya?

Az első éjszaka minden „szülő” életében nehéz, ezért érdemes alaposan felkészülni rá. A leendő kutyatulajdonosoknak mindig azt tanácsoltam, ha kölyköt szeretnének örökbe fogadni, időzítsék a tenyésztőtől történő elhozatalt hétvégére, de legalábbis vegyenek ki néhány nap szabadságot.

Ugyanis az esetek 95%-ban sem ők, sem újdonsült kiskedvencük egy szemhunyásnyit nem fog aludni. A kialvatlanság nem segít a beszoktatáshoz szükséges türelem megőrzéséhez, főleg, ha tudod, hogy másnap még a munkahelyen is helyt kell állnod.

De vajon hány napig sír a kiskutya?

Az első éjszaka számítani lehet rá, hogy rosszabb esetben a kölyök végig sírja az éjjelt az anyja után, de alaphangon is 2-3 óránként felébreszt, hogy foglalkozz vele vagy menjetek ki pisilni. Ez a jelenség szinte elkerülhetetlen egy kiskutya esetében, de ha következetesen neveled a picit ez az állapot kutyától függően a harmadik vagy a negyedik napon megszűnik.

Hagynom kell amíg a kiskutyám kisírja magát?

Hagynom kell amíg a kiskutyám kisírja magát?

Szívszorító érzés hallgatni egy kiskutya panaszos sirámát, de ez a reakció az első napon az új otthonában teljesen természetes.

Szeretettel, türelemmel, játékkal, finom falatokkal és simogatással enyhíteni lehet a kölyök szorongását és segít kialakítani a kötődést. Ilyenkor „nincs ideje” az anyjára gondolni, nem érzi magát egyedül és elveszettnek.

Azonban, ha magára hagyod, elképzelhető, hogy újra rázendít a szomorú melódiára. Az első napok ilyen tekintetben számodra is frusztráltak lehetnek, hogy állandóan foglalkozni kell a csöppséggel és folyamatosan a sarkadban lohol, de ez később mérséklődni fog.

Arra azonban ne számíts, hogy a kiskutyád kisírja magát! Ha az első napon magára hagyod vonyítás közben, ami hallhatóan több órán keresztül nem szűnik, azzal csak a szorongását növeled és a későbbiekben problémás viselkedéseket eredményezhet.

Ezzel csak azt üzened számára, hogy nem számíthat rád, nem vagy a falkájának tagja, emiatt a kötődés hiányosan vagy egyáltalán nem alakul ki köztetek.

Hol aludjon a kiskutya?

Hol aludjon a kiskutya?

Ha alapvetően egy ágyban terveztél aludni új kiskedvenceddel, akkor a kérdésedre már megkaptad a választ. Esetedben elég gyorsan meg is fogod oldani a szorongásos sírás problémakörét, ugyanis a kiskutyák számára nincs nagyobb biztonság, minthogy érezzék társaik melegét maguk mellett.

Az első éjjel még fel-fel riadhat az új környezet okozta ismeretlen szagok, éhség vagy vizelési inger miatt, de egy kis nyüszítésen kívül nyugodtabb alvásban részesülhetsz. Persze a közös ágyban való alvás csak pár napig célszerű, hosszú távon nem javasolt, mert idővel nehéz lesz róla leszoktatni a kutyát.

A nagyobb munka annál a kutyánál kezdődik, akiket alapvetően kertbe, vagy lakásba szánsz, de semmiképpen sem a saját ágyadba. Akár kerti, akár lakáskedvenc lesz a kölyökből az első éjszakát nem fogod megúszni, hogy egy légtérbe töltsd vele. A szorongást ugyanis leginkább a közelségeddel tudod oldani.

Az első és legfontosabb feladat, hogy jelölj ki egy ládát, matracot, pokrócot, párnát, bármit, ami hosszútávon a kutya fekhelye, „erődje” lesz! Vidd be magaddal a szobádba és tedd az ágyad mellé!

Ha nagyon nem szeretnéd, hogy a kutyád a hálószobádba menjen, akkor egy másik helyiségbe költözz ki arra az éjjelre és légy a kiskutya mellett! Persze ne essünk át a ló túloldalára. Ha minden nyafogásra a kutya mellett termünk, akkor az eb rájön, hogy ezzel befolyásolhat minket.

Kerti kutyusok esetén is csak az első pár éjszaka kell ezt a módszert alkalmazni, utána fekhelyet ki lehet telepíteni a kinti kutyaházba vagy fészerbe!

A kiskutyáknak sötétben kell aludniuk?

A kiskutyáknak sötétben kell aludniuk?

A kiskutyák bioritmusa ugyanolyan jól, ha nem jobban, működik, mint az embereké. Alapvetően tévhit az, hogy a kölyök azért sír, mert fél a sötétben.

Az embergyermekek is nem magától a sötétségtől félnek, hanem a hozzákapcsolt egyéb tényezőktől. Ilyen például a magány vagy egy traumatikus esemény (véletlenül megnézett egy ijesztő filmet és fél, hogy a szörny kiugrik a szekrényéből).

Tehát egy egészségesen nevelt kiskutya nem fél a sötéttől, nem okoz gondot neki az éjszakai alvás.

Ha azt veszed észre, hogy kiskedvenced nem mer bemenni egy sötét szobába, vagy a kert árnyékosabb részeit messze elkerüli, pedig korábban nem tette, akkor érdemes végig gondolnod, hogy mi történt vele az elmúlt napokban.

Elképzelhető, hogy véletlenül rádőlt egy seprű, amikor bement a fészerbe, ahol korábban nem járt és megütötte. Összekapcsolta a traumát a sötétséggel és ösztönösen kerülni fogja ezeket a helyeket, hogy ne keveredjen bajba.

A természetes bioritmus fenntartása érdekében a kiskutyáknak is sötétben kell aludniuk. Ha pedig rossz élménye van a sötétséggel kapcsolatban, akkor türelmesen hozzá lehet szoktatni.

Nagy segítség a közelséged, amely már sokszor elegendő az állat megnyugtatásához. De alkalmazhatsz a gyerekeknél is bevált módszereket, mint pl. a halvány fényt kiadó éjjeli lámpákat vagy a fényerősséget szabályozó kapcsolókat.

Ha esetleg hanggal kapcsolatos trauma érte a kölyköt a sötétben, akkor biztosíts neki egy csendesebb szobát, ahova nem szűrődnek be az utca zajai! Ha azt veszed észre, hogy a szorongás nem múlik, esetleg még fokozódik, hagyd abba a próbálkozást és fordulj szakemberhez segítségért!

9 tipp hogyan szüntessük meg a kiskutya sírását

Az első néhány nap egy új otthonban a kölyök életében nagyon nehéz, emiatt a feltétel nélküli szeretet és a türelem mindennél fontosabb.

Emellett számtalan olyan tippem van a számodra, amelyeket külön-külön vagy együttesen alkalmazva hamar elérheted, hogy kiskedvenced ne vágyjon vissza a családi alomba.

Nézzük ezeket!

1. Legyél a közelében!

Legyél a közelében.

Ahogy már korábban kifejtettem, az első és legfontosabb a beszoktatás alkalmával, hogy mellette legyél. Amint a kölyök biztonságba érzi magát a közeledben, megszokja a szagodat, nem fog sírni.

Ezt a folyamatot felgyorsíthatod, hogyha már az anyjától való elválasztás előtt is rendszeresen látogatod. Egy óra foglalkozás, játék és simogatás a még aprócska kölyökkel és máris egy megnyugtató érzést társít hozzád.

Így, amikor az elválasztásra kerül a sor, nem egy vadidegent fog benned látni, hanem egy kedves ismerőst. Nem fogja akkora traumaként megélni a költözést és sokkal hamarabb szokja meg az új környezetét a biztonságos közelségednek köszönhetően.

Az első éjszakát is ennek fényében kell átvészelnetek. Tedd kiskedvenced fekvőhelyét az ágyad mellé, hogy érezze a szagodat! Ha esetleg a kölyök ennél szorosabb közelségre vágyik, de nem szeretnéd beengedni az ágyadba, lógasd le a kezedet magad mellé, hogy hozzáérhessen!

Fokozd a kötődés érzését azzal, hogy egy régi pulóveredet vagy pólódat berakod a kiskutya mellé, amihez hozzá tud bújni! Ez a későbbiekben is jó trükk maradhat, hogyha elmész otthonról dolgozni, akkor is nyugodt maradjon.

2. Régi illatok az új helyen

Régi illatok az új helyen.

Ha nem volt alkalmad vagy időd leendő kedvencedet még az alomban látogatni, akkor fordított trükköt is alkalmazhatsz a kedélyek lenyugtatásához.

Kérd el a korábbi tulajdonostól vagy tenyésztőtől azt a pokrócot, amelyen a kiskutya aludt az anyjával és a testvéreivel!

A régi illatok megnyugtatóan hatnak a csöppségre, kevésbé fog félni az új szituációtól. Kombinálhatod az első tippemmel, hogy a régi pokróc mellé berakod az illatoddal ellátott ruhadarabodat. Így a pozitív érzés gyorsan össze fog kapcsolódni az új szagokkal is.

3. Fáraszd ki lefekvés előtt!

Fáraszd ki lefekvés előtt.

A kölykök élete csupa játék és móka. Legalábbis ők az egész világot így látják. Az új hely okozta sokk és félelem ellen a legjobb orvosság a bolondozás!

Lepd meg az új családtagot kutyajátékokkal és a neki szánt szabadidőddel! Kössd le a figyelmét, hogy ne gondoljon a régi otthonára, hancúrozzatok a kertben vagy mókázzatok a lakásban!

Ahogy egy gyerek, a kölyök is jobban fog aludni egy-egy mozgalmas nap után. Bár elképzelhető, hogy téged is le fog meríteni a sok ugrálás, de garantáltan mindkettőtöknek pihentető lesz az éjszakája.

4. Ne ugorj fel minden egyes nyikkanásra!

Ne ugorj fel minden egyes nyikkanásra

Ahogy az ember félti a gyermekét, sok gazdi is hajlamos túlzásokba esni kiskedvencével kapcsolatban, amelynek később issza meg a levét.

Az első éjszaka kutyasírását átvészelni egyetlen jóérzésű kutyatartónak sem könnyű. Azonban már a második, harmadik napon el kell kezdeni következetesen foglalkozni a kiskutyával.

Az első időkben persze tanuljátok egymást, ki, mire, hogyan reagál, de semmiképpen se hagyd, hogy a kutya irányítson! Hiába böködi éjszaka a kezedet szorgalmasan, ne kelj fel hozzá játszani, mondván, hogy hamarabb békén hagy, mert akkor egy életen át ezt fogja csinálni!

Megszokja, hogy téged ilyen módon bármikor játékra lehet csábítani és élni is fog a lehetőségekkel! Hagyd figyelmen kívül a próbálkozásait, meg kell tanulnia, hogy a játékidő nem éjjel esedékes. Néhány nap és kutyád meg fogja érteni, hogyha fejre áll, akkor sem fogsz vele az éjszaka közepén foglalkozni.

5. A folyóügyek szabályozása

A folyóügyek szabályozása

Ha még nem volt szerencséd örökbe fogadni kutyakölyköt, akkor nyilván neked is megfordult a fejedben a folyóügyek intézésének menetrendje.

Szeretnélek megnyugtatni, hogy ahogyan az emberek is vissza tudják éjszaka tartani a szükségleteiket, úgy a kutyák is el tudják azt sajátítani. Tehát a következetesség ebben az esetben is óriási segítségedre lesz.

Bár még a beszoktatás első néhány napján igénye lehet a kiskutyádnak az új helyzetre való tekintettel az éjszakai pisilésre, szép lassan csökkentsd az alkalmakat. Az egészséges kutyák vannak annyira intelligensek és igényesek, hogy nem piszkítanak a saját alvóhelyükre, emiatt ki fogják várni a reggelt, ha csak akkor adódik számukra lehetőség a folyóügyek megejtésére.

Segíthetsz nekik abban, hogy közvetlen az „elvackolás” előtt kiviszed a kertbe vagy elviszed sétálni, hogy elintézhesse a dolgát.

A lakásban tartott kutya szobatisztaságra neveléséről ebben a cikkünkben találsz hasznos információkat.

6. Kutyakuckó csendes helyen

Kutyakuckó csendes helyen

Egy új otthonban a kiskutya számára nem csupán a szagok, hanem a zajok is félelmetesek lehetnek. Ha egy csendes, kertvárosi környezetből vagy faluról érkezett hozzád a nagyváros forgatagába, egy nyüzsgő társasházba vagy panelba, akkor bizony fokozottan figyelned kell a nyugalmára.

Biztosíts számára egy zajmentes helyet, ahova el tud bújni, ha sok lenne számára a nyüzsi! Célzottan olyan helyre is teheted a ládáját vagy a kutyaházát, ahol el tudja magát szeparálni a zavaró tényezőktől.

Panellakásban mindenképpen a bejárati és a teraszajtótól messze, míg a kertes házban az udvar azon részén alakítsd ki a vackát, amely távol van a kerítéstől, illetve a szomszéd kutyáktól!

7. Sose kiabálj vagy fenyíts!

Sose kiabálj vagy fenyíts!

Az első napok a bizalom kialakulásának időszaka. Bár elképzelhető, hogy a kiskutyád sírása az őrületbe kerget a sokadik óra után, a kiabálást és a leszidást, valamint a fenyítést mindenképpen kerüld el!

A kölyökkel szembeni agresszív viselkedés csak félelmet és bizalmatlanságot szül az új családtagban, ezért komoly viselkedésbeli problémákhoz vezethet.

Próbálj mindig nyugodt hangon szólni kiskutyádhoz, éreztesd vele, hogy biztonságos közegben van, nincs oka aggódni!

8. Sose hagyd teljesen egyedül!

Sose hagyd teljesen egyedül

Milyen érzés lenne számodra, ha kiszakítanának az otthonod és a családod biztonságos légköréből, elvinnének egy idegen helyre, majd bezárnának egy szobába vagy fészerbe?

A horrorfilmek szoktak így kezdődni. Újdonsült kiskutyád hasonló horrorisztikus élményt élhet át, ha magára hagyod az első időkben.

Ahogy már korábban is írtam, szánj néhány nap szabadságot, vagy egy teljes hétvégét az új jövevény számára!

Amint megnyugszik, hogy biztonságos helyen van, nem lesz számára gond későbbiekben az egyedüllét.

9. Kutyanyugtató

Kutyanyugtató!

Utolsó tippemet csak nagyon apró betűsen írom le és kifejezetten csak akkor ajánlom, hogyha az előző trükkök egyike sem vált be! Léteznek recept nélkül kapható természetes anyagokból álló kutyanyugtatók, amelyek segítenek enyhíteni az állat szorongását.

Általában hosszabb utazásokra, repülőutakra ajánlják az állatorvosok, de szélsőséges esetben a költözéssel járó sokkot is enyhíteni szokták a pirulák vagy folyékony paszták.

Ha a kölyökkutya még napok múltán is képes órákon keresztül sírni és folyamatosan zaklatott állapotban van, akkor ne habozz felkeresni egy szakértőt, mielőtt végleg tönkre mennek az idegeid és a kiskutyádban is súlyos lelki traumák halmozódnak fel!

Fontos azonban, hogy saját szakálladra, „jó baráttól” kapott kutyanyugtatót vagy emberi gyógyszert soha, semmilyen körülmények között ne adj kiskedvencednek! Mindig konzultálj a tabletta szükségességéről egy állatorvossal!

Összegzés

Az új családtag, különösen az első néhány hónapban, kihívást jelent minden szempontból. Hamar rá fogsz jönni, hogy a kutyatartás nem mindig fenékig tejfel.

Hogy hány napig sír a kiskutya az több dologtól függ, de általában 3.-4. nap után abba szokott maradni. A kiskutya sírását teljes mértékben megelőzheted, ha az örökbefogadás előtt párszor meglátogatod a kölyökkutyát. Ha már az alomban találkozik az illatoddal, akkor nem fogja traumaként megérni a szétválasztást.

Azonban, ha eljutottál ennek a cikknek a végére, akkor nagyon jó úton haladsz a felelős gazdi címért, hiszen téged érdekel, mi zajlik kiskedvenced lelkében.

Bármely megoldást is alkalmazod a fenti tippek közül, hogy enyhítsd kiskutyád szorongását, megtetted az első lépést egy harmonikus és boldog kutyás élet felé!

June 9, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.