Hogyan csepegtessünk a kutya szemébe a legegyszerűbben?

Hogyan csepegtessünk a kutya szemébe a legegyszerűbben

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is ódzkodnak tőle, ha valamivel a szemükbe akarnak csepegtetni. Bár a művelet nem fájdalmas mégis kellemetlen érzés. Természetes reakció, hogy ember és állat is védekezik ellene, hiszen akaratlanul mindenki óvni akarja a szemét.

A legtöbb kutya életében előbb vagy utóbb előkerül a szemcsepp, ez lehet szemszárazság miatt, bakteriális fertőzés okán vagy bármilyen szembetegség végett.

A kutyát előzetesen is fel lehet készíteni a dologra, ha megfelelően kézhez van szoktatva. Ennek hiányában az állat jellemétől függ, hogy miként reagál arra, ha a szemébe akarunk csöpögtetni.

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kutyánk jól tűri a szeme felé irányuló mozdulatokat, akkor az alábbi videót érdemes megnézni. Ellenkező esetben nehezebb dolgunk lesz a szemcsepp beadásával, amit lentebb részletesen kifejtünk.

Szemcsepegtetés folyamata nem közreműködő kutyák esetében

Hogyan csepegtessünk bele a kutya szemébe, ha agresszív?

Szemcsepp és szemkenőcs beadása együttműködő kutyának

A szemcsepegtetés folyamata, ha kutyánk ellenkezik

Hogyan csepegtessünk a kutya szemébe, ha ellenkezik?

Érdemes követni a protokollt, hogy hogyan csepegtessünk a kutya szemébe.

1. Mindig mossunk kezet

Mivel a szem egy nagyon érzékeny szerv, így a csepegtetés előtt alaposan mossunk kezet, ha lehet akkor antibakteriális szappannal. Ezzel elkerüljük, hogy baktérium, bármilyen kórokozó vagy por kerülhessen a kutya szemébe a kezünkről.

2. Készítsük elő a gyógyszert

Mivel a kutyának nem fog tetszeni, hogy a szemébe akarunk csöpögtetni, így a lehető leggyorsabban kell elvégezni a műveletet. Készítsük elő a folyadékot, hogy ne kelljen keresgélni. A legtöbb szemcseppet használat előtt érdemes felrázni.

3. A szem környékének tisztítása

A szemcseppek beadása előtt óvatosan távolítsuk el az esetleges koszt és egyéb szennyeződéseket a szem környékéről. Elegendő a sima meleg víz és egy puha törlőkendő használata. Szerencsés esetben ez akár nyugtatóan is hathat az állatra.

4. Helyszín és esetleges segítség

Nagyon fontos, hogy a kutya minél kevesebbet tudjon mozogni, miközben beadjuk neki a gyógyszert. A legjobb, ha van segítségünk, aki lefogja a kutyát. Ellenkező esetben keressünk egy sarkot vagy olyan helyet, ahol minél kevesebb a mozgástere van az állatnak és ott próbáljuk lefogni. 

5. Pozíció a szemcsepp beadása előtt

Forduljunk a fal vagy sarok felé. Kisebb kutyánál üljünk a földre és vegyük az ölünkbe, úgy hogy az állat feje a fal felé nézzen és háttal legyen nekünk. Nagyobb kutyákat tartsuk a lábaink között. Szabad kezünkkel simogassuk a mellkasát és az állát, miközben finom mozdulattal felemeljük a fejét. A szemcseppet tartalmazó kézzel pedig hátulról óvatosan közelítsünk a szem felé.

6. A cseppek beadása

Fogjuk határozottan a kutya fejét az egyik kezünkkel, úgy hogy két ujjunkkal hozzáférjünk a szemhez és fel tudjuk húzni a szemhéjat. Ezzel egy időben a másik kezünkkel csepegtessük be a szükséges mennyiséget, vigyázva, hogy maga a csepegtető semmiképpen se érjen a retinához.

7. Eldörzsölés

Ezt követően tegyük le a csepegtetőt, simogassuk meg a kutyát és óvatosan masszírozzuk meg a szemhéjakat és a szem környékét, hogy a gyógyszer mindenhova eljusson és a megfelelő helyeken szívódhasson fel.

8. Jutalom

Mivel a szemcseppek beadása nem egy jó élmény, így fontos, hogy minél pozitívabb benyomásokat társítson az eb hozzá. Nem szabad elfelejteni, hogy valószínűleg többször is elő fog fordulni, hogy szemcseppet kell adni a kutyának.

Ezért nagyon fontos a pozitív megerősítés, mindenképpen simogassuk meg a kutyust, dicsérjük és nyugodtan adjunk neki jutalomfalatot is.

Hogyan csepegtessünk bele a kutya szemébe, ha agresszív?

Hogyan csepegtessünk bele a kutya szemébe, ha agresszív. A németjuhász szemébe csepegtet az állatorvos.

Vannak kutyák melyek jobban ellenállnak a szemcseppek beadásának, mint társaik. Jellemzően ez a nagyobb testű, domináns, adott esetben agresszív vagy kevésbé jól nevelt kutyákra érvényes. Azonban esetükben is boldogulni kell valahogy, könnyebb lesz, ha betartunk pár alapszabályt.

Ne nézzünk a kutya szemébe

Főleg a domináns kutyákra érvényes, hogy ne szemből próbáljuk beadni nekik a szemcseppet, mert az agresszióként értelmezi.

A nagy test gyakran egyenlő a nagy erővel, de ezt könnyen az előnyünkre is fordíthatjuk. Mégpedig úgy, hogy a kutya háta mögé megyünk és onnan fogjuk le, adott esetben rá is nehezedhetünk.

Fontos, hogy a művelet során pozitív visszajelzéseket kapjon tőlünk a kutya. Nyugtatni és dicsérni kell, adott esetben pedig simogatni. Lehetőleg minél gyorsabban végezzük, utána pedig adjunk jutalomfalatot az állatnak.

Póráz és szájkosár használata

Ha a kutyánk vehemensebb fajta, esetleg harapni is szokott, akkor mindenképpen használjunk segédeszközöket a szemcseppek beadása során. A legfontosabb a szájkosár, a művelet megkezdése előtt helyezzük fel a kutyára, hogy véletlenül se tudjon odakapni.

Használhatunk pórázt is a rögzítéshez, amennyiben vélhetőleg menekülni próbál majd az állat. Valószínűleg a kutyának nem fog tetszeni a dolog, így mindenképpen éljünk majd a pozitív megerősítés technikával. Nyugtassuk beszéddel és simogatással a kutyát.

A “lassú pszichológia módszer”

Van egy egyszerű módszer arra, hogy hogyan csepegtessünk bele a kutya szemébe, ha az agresszív. Ez pedig a lassú víz, partot mos elmélet.

  1. A kutyát magunkhoz kell csalogatni valamilyen édességgel vagy jutalomfalattal.
  2. Ülve kell dolgozni és elérni azt, hogy az állat belehajtsa a fejét az ölünkbe.
  3. Ha ez megtörténik, akkor egy kevéske jutalmat kell adni neki és megmutatni a szemcseppet. (Abban a kezünkbe legyen, amelyikben az édesség is.)
  4. Ezt követően várni kell és ha a kutya jelzi, hogy kér a jutalomfalatból, akkor újra adni neki, de csak keveset. Közben simogassuk és becézzük, hogy minél jobban ellazuljon illetve megnyugodjon.
  5. A műveletet párszor el kell játszani, miközben lecsavarjuk a kupakot. Simogassuk a kutya fejét, miközben a kezünket fokozatosan a szem környékére irányítjuk. Ha úgy tetszik szép lassan becserkésszük az állatot.
  6. Lebegtessük az üveget a kutya feje fölött, vigyük hozzá közel, lényeg, hogy minél jobban szokja meg.
  7. Majd, ha már nem fél tőle és semmilyen ellenálló jelet nem tanúsít, akkor végezzük el a csepegtetést.

Kutyától függ, hogy ez a módszer mennyi ideig fog tartani, lehet pár perc, de akár fél óra is. Mindenesetre a végén ne feledkezzünk meg egy nagyobb jutalomfalat adásáról és a dicséretről.

Összegzés

Hogyan csepegtessünk bele a kutya szemébe? Lehetőleg gyorsan és precízen, ha csak nem a lassú technikát válasszuk. A szemcseppek beadása nem feltétlenül egyszerű dolog, és könnyen lehet, hogy a kedvencünk ellenkezni fog.

Nagyon fontos a megfelelő rögzítés, adott esetben pedig az előzetes védekezés. Legyünk határozottak, de legalább annyira óvatosak is. Kövessük a pár lépcsős eljárást és a végén mindenképpen jutalmazzuk meg az állatot.

2023. August 24.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.