11 tipp hogyan gondozzuk az idős kutyát télen

11 tipp hogyan gondozzuk az idős kutyát télen.

A tél mindenkit megvisel, így a kutyákat is, elsősorban pedig az idősebb ebeket, így ők ilyenkor még több odafigyelést igényelnek. Főleg a korosodó kutyusokra igaz, hogy az ízületeiket, az izmaikat jobban próbára teszi a hideg idő.

A legyengült szervezet pedig az esetleges betegségeket is nehezebben viseli el. Így a fagyos hónapokban fordítsunk még több figyelmet az idősödő kedvencünkre.

Így gondozzuk az idős kutyát télen, hogy sokáig egészséges maradjon

1. Megfelelő étrend és vitaminok

Megfelelő étrend és vitaminok.

Idős kutyák esetében különösen fontos a megfelelő táplálkozás, főleg a téli időszakban. Az egészség megőrzésének ez az egyik alappillére, hogy lehetőség szerint csak kiváló minőségű kutyatápot adjunk nekik, és arra is figyeljünk, hogy az étrend kalóriaszegény legyen.

Az öregebb ebnek ugyanis már kevesebb kalóriára van szüksége, mint a fiatalabbaknak. A megfelelő táplálék mellett pedig adjunk a kutyának vitaminokat és táplálékkiegészítőt is, ami hozzájárul az egészségük megőrzéséhez.

Ez ügyben érdemes kikérni az állatorvos véleményét, hiszen a kiegészítők adagolása fajta, méret és testsúly függvénye is.

2. Az otthon melege

Az otthon melege.

Az idősebb kutyáknak fontos, hogy télen mindig jó meleg várja őket otthon. Nekik már nehezebb a testhőmérsékletük szabályozása, illetőleg az ízületeik és az izmaik is érzékenyebbek a hidegre.

Amennyiben lehetséges tartsuk mindig melegen a lakást, ha ez nem megoldható, akkor a kutya fekhelyét jól ki kell bélelni pokrócokkal, amit majd ő tetszése szerint elrendez és kialakítja benne a vackát.

3. Biztosítsuk a napi testmozgást

Biztosítsuk a napi testmozgást az idős kutyának a télen is.

A hideg ellenére is vigyük ki sétálni az idősebb kutyákat is. Ez azért nagyon fontos, mert mozgás hiányában az ízületeik hajlamosak bemerevedni, amivel csak azt érjük el, hogy romlik az egészségi állapotuk.

Nem fárasztó túrázásokra gondolunk persze, hanem kisebb sétákra a környéken.

Ha a kutya már nagyon öreg, vagy nagyon nem bírja a hideget, akkor a lakásban mozgassuk meg picit a tagjaikat. A kinti mozgás azonban mindenképpen szerencsésebb, hiszen a friss levegő is jótékonyan hat a kutya egészségére.

4. Védjük a kutya mancsát

Védjük a kutya mancsát.

Az idős kutyáknak a tappancsa, akárcsak a kölyköké érzékenyebb és így sérülékenyebb, mint az életük teljében lévő kutyáké.

A jéghideg járda ugyanúgy veszélyes számukra, mint a hó miatt felsózott utca. A láb kisebesedhet és égési sérülések is keletkezhetnek rajta. Kerüljük a sóval vagy egyéb vegyszerrel kezelt havas területeket a séta közben.

Miután pedig bejöttünk, langyos vízzel törölgessük meg a kutya lábát, de nyugodtan használjunk erre a célra fejlesztett lábvédő kenőcsöket is. A legjobb megoldás azonban, ha az eb lábaira kutyacipőt húzunk, hiszen az tökéletesen véd a fagytól, a sótól és egyebektől is.

5. Figyeljünk a kutya ízületeire

Figyeljünk a kutya ízületeire.

Ha a kutya nehezen mozog, fájlalja a végtagjait, bemerevedik, akkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz.

Ma már kiváló gyógyszerek vannak az ízületi gyulladás kezelésére, megszüntetésre.

6. Ne zavarjuk

Ne zavarjuk az idős kutyát folyton.

Fontos az is, hogy a mindennapokban legyünk tekintettel a kutyára, ami főleg gyerekes családok esetében érvényes.

Ne molesztáljuk a kutyát, ne akarjunk vele egyfolytában játszani, hanem hagyjuk meg neki a kellő pihenési időt.

7. Óvjuk a bundáját

Óvjuk a bundáját a kutyának télen.

A kutya bundája kiváló hőszigetelő, de idős kutyáknál már kevésbé működik hatékonyan.

Télen, amikor ráadásul még esik is az eső, kerüljük a sétát. Az elhúzódó rossz időben azonban keveset tehetünk.

Ha a hidegben elázik a kutya, akkor otthon mindenképpen jó alaposan szárítsuk meg a bundáját, nehogy megfázzon.

8. Ne hagyjuk az autóban

Ne hagyjuk az autóban.

Ha télen autóval indulunk valahová, de valami oknál fogva megszakítjuk az utazást, akkor véletlenül se hagyjuk egyedül a kocsiban az idősödő kutyát.

Az autó belseje nagyon gyorsan ki tud hűlni, az idős eb pedig már nehezen szabályozza a hőmérsékletét. A kocsiban hagyott kutya így szintén hamar kihűl, ami különféle betegségekhez, rosszabb esetben pedig hipotermiához vezethet.

Ha mégis a gépjárműben marad a kutya, akkor a fűtést mindenképpen tartsuk bekapcsolva.

9. Pórázon sétáltassunk

Pórázon sétáltassunk.

A fagyok idején a szagok erősebben érezhetők, mint a nyári melegben, ez pedig az idősödő kutyákat megtévesztheti. Főleg akkor, ha idegen környezetben sétálunk.

Ilyenkor minden esetben használjunk pórázt, nehogy a kutya elbóklásszon és esetleg eltévedjen. A legjobb azonban, ha ilyenkor nem indulunk felfedező útra, hanem csak a környékünkön teszünk kisebb sétákat, amit már jól ismer az eb, és így jól is tájékozódik.

10. Kényelmes fekhely

Kényelmes fekhely.

Minél idősebb egy kutya, annál fontosabb számára a kényelmes fekhely biztosítása is, különösen a téli időszakban és főleg akkor, amikor az eb ízületei már nem teljesen egészségesek.

Érdemes speciális fekhelyet vásárolni ízületi problémák esetén, a meleg pedig elengedhetetlen.

Az alvó- vagy pihenőhelyet mindig több pokróccal béleljük ki és próbáljuk meg valamilyen fűtőtest közelében elhelyezni azt.

11. Az orvos nem bánt

Az orvos nem bánt. Vigyünk időközönként az idős kutyát állatorvoshoz.

Figyeljünk oda rá, hogy az idős kutyákat bizonyos időközönként lássa az állatorvos. Ez akkor is legyen így, ha nem mutatja betegség tüneteit az eb.

Apróbb problémák esetén pedig, ami lehet akár levertség vagy kedvtelenség, ne sajnáljuk rá az időt, hanem mindenképpen nézessük meg a kedvencünket szakemberrel.

Idős korban ugyanis, már könnyebben és gyorsabban alakulnak ki a betegségek, melyeket jobb megelőzni.

Összegzés

A hideg tél jobban megviseli a kutyákat is, mint a meleg nyári napok. Ahogy az embereknél, az ebeknél is az idősebbek vannak legjobban kitéve a tél veszélyeire.

Ez egyaránt igaz akkor, ha kint vagyunk és akkor, ha bent. Fokozottan figyeljünk hát oda kedvencünkre és pár alapszabályt mindenképpen tartsunk be a téli tartás során, ilyen például a meleg benti környezet, a kinti rövid séták és a megfelelő étkezés.

2022. November 12.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.