Hogyan jelzi a kutya a fájdalmat? | 9 jel és tünet

Hogyan jelzi a kutya a fájdalmat

Van egy régi vicc, amikor találkozik az orvos az állatorvossal. Az utóbbi tanúja lesz, amikor az orvos megkérdezi a pacienst, hogy mi a baja? Jobb híján pedig megjegyzi, hogy hát így könnyű magának. Van is ebben egy nagy igazság, hiszen a kutyák nem tudják elmondani, hogy pontosan milyük is fáj, ugyanakkor a legtöbb esetben valahogy mégis jelzik a problémát.

Honnan tudom meg, ha fájdalma van a kutyámnak?

Ha jó gazdi akarsz lenni, akkor mindig figyelj oda a kutyádra, mert lehet akkor sem fog jelezni neked, ha fáj valamilye. A farkas ösztön már csak ilyen, a legkisebbet ebet is kemény fából faragták.

Ha nehézkes lesz a kutya járása, görnyedt a tartása, csökken az étvágya vagy fátyolos lesz a tekintete, akkor szinte biztos, hogy valamilyen fájdalom gyötri.

Miért nem mutatják ki a kutyák a fájdalmat?

Sajnos a kutyáknál nem csak az emberi beszéd hiánya nehezíti meg, hogy kiderítsük van-e valami baja a kedvencünknek, hanem az évezredes ösztönök is. A genetika lassan változik, és hiába házikedvenc egy eb, valahol még most is farkasvér csörgedezik az ereiben.

Ez a vér pedig azt parancsolja neki, hogy ne jelezze, ha fájdalma van, mert ha így tesz, akkor a falka kiközösíti, a fájdalom ugyanis a gyengeség jele.

Ebből a genetikai örökségből kiindulva gyakran nem a kutyád fog direktben jelezni neked, ha baj van, hanem a teste, az viszont mindenképpen. Lehet bármilyen makacs, vagy kemény az eb, a saját szervezetét még ő sem tudja lekapcsolni.

Nem mutat gyengeséget

Volt nekem egy kemény Újfullandim, két éves korában fogadtam örökbe, előtte pedig meglehetősen rossz körülmények között élt. Az örökbefogadást úgy hálálta meg, hogy mindenben maximálisan meg akart felelni nekem.

Egyszer belelépett egy üvegszilánkba, ez azonban csak később derült ki, mivel konkrétan el akarta titkolni előlem, hogy fáj valamilye. Amíg csak tudta türtőztette magát, még csak nem is sántított, hogy véletlenül se mutasson gyengeséget, csak akkor kezdett el bicegni, amikor már gennyes lett a sebe.

A kutyák tehát természetüknél fogva is meglepően tudnak viselkedni, ha fájdalom éri őket, így mindenképpen oda kell figyelni rájuk.

Hogyan jelzik a kutyák ha betegek vagy fájdalmuk van?

Yorki kutyának fájdalma van, és nem eszik a táljából. Étvágytalansága van.
Étvágytalanság

Viszonylag ritka ugyan, de a kutyád saját magától is tudja jelezni feléd, ha valami problémája van, ha fáj valamilye neki.

A tőle telhető kommunikációs eszközökkel hívja fel magára a figyelmet, hogy segíts neki. (Ha egyértelmű, hogy a kutya nem érzi jól magát, vidd el állatorvoshoz, esetleg sürgős esetekben adhatsz neki fájdalomcsilapítót.)

Nem biztos, hogy örülni fogsz ezeknek a jeleknek, de mindenképpen figyelj oda a következőkre.

1. Étvágytalanság

Mint az embereknél is, az állatoknál is gyakran párosul a betegség étvágytalansággal. Nem kell rögtön megijedned, ha nem táplálkozik normálisan egy-két napig a kutyád, de ha ez egyéb tünetekkel is párosul, akkor jobb állatorvoshoz fordulni.

Ilyen, ha nem megfelelő a széklete vagy a hányás. Ezek egy egyszerű gyomorrontástól jóval komolyabb bélrendszeri problémákra is utalhatnak, így mindenképpen érdemes komolyan venni a dolgot.

2. Túl sok alvás

Ha a kutya túl sokat alszik, nagy valószínűséggel az is a betegség jele. Az állatok ugyanis nem tudnak maguktól orvoshoz menni és felíratni egy receptet, így jobb híján pihentetéssel gyógyítják magukat.

Hozzáteszem, ez embereknél is megfigyelhető, hogy ha valaki influenzás vagy lázas beteg, akkor önkéntelenül is többet alszik a szokásosnál, mivel a pihenés az gyógyítólag hat a szervezetre.

3. Furcsa légzés

Ha a kutya kapkodja a levegőt, vagy éppen ritkábban veszi, az is jele lehet annak, hogy valamilye fáj neki. Amikor ok nélkül fáradtabb a kelleténél és nehéz a légzése, akkor biztos, hogy nincs rendben valami nála. Ha ez több napig elhúzódik, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

4. Levertség

A levertség esetén szintén hivatkozhatunk az emberek viselkedésére. Ha valakinek valamilyen betegsége van, akkor kedvtelenné, lehangolttá válik.

Így van ez a kutyáknál is, ha hirtelen negatívan megváltozik a kutya hangulata, akkor könnyen lehet, hogy valamilyen betegségtől szenved.

5. Testtartás

Főleg a komolyabb fájdalmak esetében igaz, hogy a kutya önkéntelenül is megváltoztatja a testtartását.

Amennyiben összegörnyed vagy túlzottan merevek az izmai, ha megfeszül a teste, akkor az a legjobb, ha mielőbb állatorvoshoz fordulsz, mivel ez komoly belső problémákra utalhat.

6. Elvonulás

Egy betegségnek akár az is lehet a jele, hogy a kutya nem a megszokott fekhelyén fekszik le aludni. Ha félrevonul egy sarokba, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy egy új hely tetszett meg neki.

Sokkal inkább arra utal, hogy valami miatt rossz a közérzete, ezért más helyet keres magának, hátha ott jobban fogja érezni magát.

Jelek, amikor a kutyának komolyabb fájdalma lehet

Beteg kutya

Sajnos, akárcsak az embereket, a kutyákat is sújthatja komoly betegség, ami náluk is a kor előrehaladtával jelentkezik nagyobb valószínűséggel.

Az idősödő ebek 30 százaléka szenved valamiféle rákos betegségben, ami sajnálatos módon meglehetősen magas szám. Ha ez a probléma áll fenn, az kétféle módon is kiderülhet.

Egyrészt „szerencsés” esetben érezni fogod simogatás közben, hogy daganat van a kutya testében, ami gyakorlatilag bárhol lehet. Másrészt a fent említett tünetek és főleg azok együttese utalhat rá, hogy komolyabb a baj. Már csak ezért is érdemes orvoshoz fordulni.

Ami még a fentieken túl figyelmeztető lehet, hogy megváltozik a kutya szaga, a száj az orr és a végbél kipárolgása gyakran kellemetlenebb ilyenkor a megszokottnál.

Az idősebb kutyákat egyébként mindenképpen érdemes rendszeresen orvosi kontrollra vinni, hogy a komolyabb bajokat elkerüld.

7. Támad

Ha fájdalma van a kutyának, akkor gyakran agresszívvé válik és támadó lesz. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem szeret téged, csupán a fájdalomtól megváltozik a viselkedése és így adja a tudtodra, hogy valami baj van.

Mindenesetre, ha látszólagos ok nélkül feléd kap a kutyád, akkor a legvalószínűbb, hogy valamilyen fájdalma van.

Általában ez akkor történik, ha azon a ponton érinted meg, ahol a fájdalom forrása van. Ilyenkor ne tapogasd, ne nyomkodd tovább a kutyusod, hanem fordulj inkább állatorvoshoz.

8. Nyüszít, morog, sír

A nyüszítés, sírás egy fokkal gyengébb verziója annak, amikor a kutyának fájdalma van, de ugyanúgy egyértelmű jele annak, hogy valami nem stimmel nála.

Gyakran előfordul, hogy az állat eközben a fájdalom helyére pillant a testén. Mindenesetre, ha több napon át tart a dolog, és fájdalmas hangokat ad ki az eb, akkor mindenképpen keresd fel az állatorvosod.

9. Szomorú tekintet

A kutyák, akárcsak a kisgyerekek a szemükkel, pontosabban a nézésükkel is tudják jelezni, ha valami betegségük van.

A kitágult vagy összehúzódott pupillák vagy a gyakori pislogás egyaránt utalhat betegségre. Ettől rosszabb a helyzet, ha huzamosabb ideig félig lehunyva tartja a kutya a szemét, illetőleg, ha bevérzés látható rajta.

Összegzés

A kutyák jellemzően nem mutatják, hogy valami fájdalmuk van, mivel az ösztöneik letiltják ezt a funkciót. Kivétel azért persze akad. Ilyen, amikor a kutya nyüsszög és sír nekünk, vakkant vagy éppen figyelmeztetés gyanánt utánunk kap.

Jóval gyakoribb azonban, amikor a kutya viselkedése, illetőleg a teste önkéntelenül árulkodik egy problémáról. A kellemetlen lehelettől, a rossz alváson át a félrevonulásig ez számtalan dologban megnyilvánulhat.

A legbiztosabb, hogy vigyük orvoshoz a kutyát, ha azt tapasztaljuk, hogy szokatlanul kezd el viselkedni.

April 2, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.