Hogyan jelzi a kutya, ha éhes?

Hogyan jelzi a kutya, ha éhes

Biztos vagyok benne, hogy kutyásként már Veled is előfordult – nem is egyszer -, hogy egy hosszú nap után végre lehuppansz a kanapédra egy szendviccsel a tálcádon és épp jóízűen falatozni kezdenél, amikor is négylábú kedvenced a semmiből ott terem melletted és azokkal az ellenállhatatlan boci szemeivel szuggerál, hogy szánd meg egy falat finomsággal.

Tudom, hogy mennyire nehéz ellenállni hű barátod kunyerálásának és talán az is felötlik ilyenkor Benned, hogy mi van, ha tényleg éhes? A végeredmény valószínűleg az, hogy jut neki egy-két falat a szendvicsből.

A kunyerálásnak tűnő viselkedés akár egy valós jelzés is lehet kutyád részéről, hogy éhes. Fontos, hogy ismerd a kedvenced viselkedését és hogy el tudd dönteni, tényleg éhes, vagy csak kunyerál.

Olvass tovább és választ kaphatsz hogy jelzi a kutya, ha éhes. Mennyit etessünk, és milyen okai lehetnek, ha állandóan éhes a kutyánk. Vágjunk is bele!

Hogyan jelzi a kutya, ha éhes?

Honnan tudhatod, hogy éhes, vagy csak kunyerál?

A kunyerálás okai mi magunk vagyunk

Jelek és események, amelyek jelzik, hogy a kutyád éhes

Mennyit etesd a kutyádat?

Miért tűnik szinte állandóan éhesnek a kutyád? 

Az ősi ösztön

Az ősi ösztön.

Köztudott tény, hogy a kutyák nagyon szeretnek enni. Sokuk pukkadásig teleeszik magukat. Ez nagyrészt a farkas ősöktől visszamaradt örökség – egyszerű ösztön, ami még évezredek elmúltával is nagyon erősen bennük van.

“Annyit enni, amennyit csak lehet és addig, ameddig van” elven működik a legtöbb mai farkas-falka is, természetesen a szigorú hierarchikus rend betartásával. A falkában az Alfa diktál.

Hogy jelzi a kutya, ha éhes?

Hogyan jelzi a kutya, ha éhes

Házi kedvencünk számára mi vagyunk az Alfa – ez jog és felelősség is egyben! Nekünk kell tudni, hogy mikor éhes valóban kedvencünk és kontrollálni az ősi ösztönt benne, hogy valóban egészséges és hosszú élete legyen.

Árulkodó jelek:

 • Érdeklődést mutat olyan ételek után is, amik eddig nem érdekelték
 • Gyakori szájnyalogatás
 • Szaglászik, táplálékot keres
 • Állandó nyafogás és ugatás
 • Szobáról szobára jár
 • Mancsok nyalogatása
 • Görnyedt testtartás az alultápláltság miatt
 • Nyűszít, amikor eszel
 • Ébredés után heves vakarózásba kezd
 • Veszett ásásba kezd a kertben

Honnan tudhatod, hogy éhes, vagy csak kunyerál?

A valódi éhség jelei

Amennyiben az alábbiak betartása ellenére is folyamatosan a nyomodban van kedvenced egy kis falat kajáért, akkor biztos lehetsz benne, hogy valóban éhes.

 • Pontosan kiszámoltad – akár állatorvos segítségével – a kutyusod napi szükséges kalória és tápanyag igényét és aszerint eteted.
 • Kialakítottál egy jól működő, rendszeres etetési rutint (reggeli és esti főétkezés és köztes snack) és azt be is tartod.
 • Következetes vagy az asztali maradékkal – azaz nem adsz kedvencednek semmit az asztalról és ezt meg is szokta már.
 • A snackekkel is konzisztens és kövekezetes vagy – azaz a számára kiszámolt mennyiséget és minőséget kapja a napi rutin keretében.
 • A kutyatápok táján nem a legolcsóbb, hanem a kutyád számára minden fontos tápanyagot és kalóriát tartalmazó tápok mellett döntesz és azzal eteted kedvencedet a napi etetési rutinnak megfelelően.

Csak kunyerál

Ha kutyádat a megfelelő rendszerességgel, a számára legjobb minőségű és mennyiségű táppal eteted és ezen felül még következetesen jutalmazod is, biztos lehetsz benne, hogy nem éhezik!

Ettől függetlenül természetesen a legtöbb kutya él az alkalommal és megpróbál szerezni magának egy kis extra nassolni-valót. Ebből a szempontból nagyon is hasonlítanak ránk, emberekre. Hiszen mi is szívesen elnyalunk egy fagyit, vagy dobunk be egy zacskó chipset ebéd / vacsi után, pedig elvileg nem lehetünk éhesek.

A kunyerálás okai mi magunk vagyunk

A kunyerálás okai mi magunk vagyunk.

A kunyerálást – és most lehet, hogy meglepődsz – sajnos mi magunk alakítjuk ki kedvenceinkben, néha akaratlanul is. Ha a kutyád kitapasztalta, hogy ha boci szemekkel néz rád és addig nem hagy nyugtot, amíg végül kap valamit – kunyerálni fog!

A kutyák nem buták – tökéletesen olvasnak gazdáik gondolataiban és cselekedeteikben – ahogy mi próbálunk rájönni, hogy mi motiválja őket, ők is ezt teszik velünk. Ha egyszer rájön kedvenced, hogy nálad mi válik be – ergo: hogy kap valamit – azt fogja csinálni, legyen az akár boci / szomorú szem, ugatás – nyüszítés, vagy a legtündéribb “csak egy harit adj” arc.

Azzal is erősítheted – akaratlanul – kedvencedben a kunyerálás ősi mesterségének további űzését, ha például elkezd ugatni, vagy nyüszíteni és ez téged zavar, így inkább adsz neki egy snacket, hogy csöndbe maradjon.

Még egy dolog ösztönzi kunyerálásra a kutyádat: az unalom. Ebben is hasonlítanak ránk – mi is sokszor snackelünk unalmunkban. A legjobb ilyenkor, ha több aktivitást csempészel kedvenced életébe. Ha nem is egy hosszabb sétát, de egy kis otthoni kincskeresést be lehet iktatni – dugd el a kedvenc játékát valahova és kerestesd meg vele.

Ha megtalálta, játsz vele legalább 10 percet! Ez el is vonja a figyelmét a kunyerálásról, hiszen a jutalma a Te figyelmed (játék), amit még a jutifalatnál is jobban szeret!

Jelek és események, amelyek jelzik, hogy a kutyád éhes

1. Ha nem kapja meg a számára szükséges kalória- és tápanyag mennyiséget

Csak úgy, mint nekünk – embereknek, minden kutyának megvan a napi ajánlott kalóriabevitel mennyisége, amely kutyák esetében függ a fajtától, a kutyus méretétől, az általános egészségi állapotától, a korától és attól, hogy mennyit mozog egy nap.

Ezt a mennyiséget nem bonyolult kiszámolni, de ha szükséges, akkor kérj tanácsot az állatorvostól. Előregyártott és kiporciózott kutyatápnál ez egyszerűbb, hiszen minden fontos információ rajta van a tápanyag címkéjén. Így könnyen be tudod lőni, hogy miből, mennyit kell adnod a kutyádnak ahhoz, hogy megkapja a neki szükséges tápanyagokat.

Bonyolultabb a helyzet, ha főzöl kis kedvencednek – de persze nem lehetetlen. Ebben az esetben mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulni, aki segít eligazodni az egyes ételek tápanyag-tartalmának megismerésében, hogy aztán ki tudd számolni a szükséges mennyiséget.

2. Ha kirajzolódik a kutya bordaíve

Ha kirajzolódik a kutya bordaíve.

A kutyák bordaíve nagyon jól jelzi azt, hogy kedvenced elegendő / túl sok / túl kevés táplálékot kap. Ezzel az egyszerű teszttel Te is lecsekkolhatod, hogy éppen milyen állapodban van kutyusod.

Állj a kutyád fölé (persze, csak ha nem dán dogod van) és az ujjaidat finoman, de határozottan húzd végig a bordaívén két oldalt.

Ha pont elegendő táplálékot adsz kedvencednek, akkor érezned kell a különálló bordákat az ujjaiddal, de szemmel nem látod kirajzolódni a bordaívet. Ezzel ellentétben, ha nem érzed a bordákat, akkor túl sokat eszik és kissé elhízott.

Ha viszont érzed és látod is a bordákat, az egyértelműen a túl kevés táplálék jele és mindenképpen több ételt kell kapnia!

3. Ha az utóbbi időben aktívabbá vált

Abban az esetben, ha az eb aktivitása megváltozott a közelmúltban – mert pl. Te elkezdtél futni és viszed magaddal őt is heti kétszer, háromszor – adj neki egy kis extra kaját azokon a napokon, hiszen ő is több kalóriát éget a mozgással.

Ha ezt nem teszed, biztos lehetsz benne, hogy szinte állandóan kunyerálni fog – hiszen nem pótolja vissza az edzéskor elégetett kalóriákat.

4. Ha véletlenül kimaradt egy etetés

Ha véletlenül kimaradt egy etetés

Igen…ez mindenkivel előfordul néha – emberek vagyunk, hibázunk. Ha esetleg elfelejtetted megetetni kedvencedet a szokásos időben, valószínűleg valóban éhes és nem csak kunyerál.

A rendszertelen etetés túl-, vagy éppen alultápláltsághoz vezethet, ezért fontos a napi etetési rutin kialakítása. Nem csak abban segít, hogy a kutyád kiegyensúlyozottabb és egészségesebb legyen, de a kunyerálási ingert is erősen visszafogja.

5. Ha izgatottá válik az étel láttán

Biztosan Veled is megesett már, hogy kutyád a megszokottnál jobban örömködik, mikor hazaérsz a munkából, vagy nagyon izgatottá válik, amikor előveszed a tápos zacskót. Kedvenced ezzel az extra izgatottsággal jelzi, hogy most valóban éhes és nem csak kunyerál.

A kutya étrendje nagyban befolyásolja az életminőségét és egészségét. Érdemes konzultálni az állatorvossal arról, hogy mit és mikor érdemes adni négylábú barátodnak.

Mennyit etesd a kutyádat?

Minden kutya egyedi, így különböző kalóriamennyiségre van szüksége. Ezt több tényező is befolyásolja: fajta, kor, méret és fizikai aktivitás.

Az állatorvos ebben is nagy segítségedre lesz, mert Ő pontosan meg tudja mondani, hogy ahhoz, hogy kutyád hosszú, egészséges életet éljen, mennyi kalóriára van szüksége egy nap az adott időszakban. Ezt a  mennyiséget érdemes kettővel elosztani – reggeli és esti etetés – és több ételt, vagy snacket nem adni kedvencednek!

A snackek mennyisége egyébként sem szabad, hogy meghaladja a napi ajánlott kalóriamennyiség 10%-át!

Fontos, hogy a snack kalóriaértékét vond ki a napi ajánlott kalóriamennyiségből és ennyivel csökkentsd majd a reggeli, vagy épp esti adag főétkezés kalóriaértékét. Ha ezt nem teszed, könnyen elhízáshoz vezethet.

Tudom, hogy nehéz lesz ellenállni azoknak a boci szemeknek, de mindenképpen javaslom, hogy légy következetes és tudatos, mert csak így lesz boldog, egészséges és hosszú élete négylábú barátodnak. Természetesen fontos az is, hogy rendszeresen kommunikálj az állatorvossal, hiszen kedvenced különböző életszakaszaiban más és más kalóriamennyiség az ajánlott és egészséges.

Asztali maradék kérdése

Asztali maradék kérdése.

Sokan úgy vannak vele – nagyon helytelenül -, hogy a kutya amolyan bioporszívóként majd megoldja az asztali maradék kérdését. Kérlek, hogy Te ne ess abba a hibába, hogy összekevered a házi kedvenc fogalmát a háztáji sertés fogalmával!

Eleve sok olyan étel lehet az asztalon, ami akár veszélyes is lehet a kutyád számára – hagyma, fokhagyma, bors, fűszerek, csípős ételek, édesség, stb – más részről pedig ez egy nagyon rossz szokást alakít ki kedvencedben!

Fontos, hogy eleve úgy neveld kedvencedet, hogy ne kunyeráljon az asztalnál és hogy ne legyen fontos neki olyan ételt kérni, amit nem neki szántak. Ha már kialakult a kutyában ez a rossz szokás, akkor a családdal összefogva, következetesen le lehet róla nevelni – és le is kell!

Sokszor a kutya a kunyerálálással szimplán azt jelzi, hogy unatkozik, vagy több szeretetre / elismerésre vágyik.

Snack kérdése

Snack kérdése.

Mint ahogy említettem az imént, semmiképp se adj több snacket a kutyádnak, mint az egész napi ajánlott kalóriamennyiség 10%-a. Tudom, hogy ennél jóval többször fog kunyerálni – hiszen számára a snack hasonló élményt jelent, mint számunkra: örömöt, jutalmat.

Érdemes  a snackkel is következetesen bánni, hogy ne menjen kutyád egészségének rovására. Én például dél körül adok egyet a kutyámnak (természtesen reggel kap normlálisan enni) és a másikat pedig a délutáni hosszabb séta után.

Mivel eleve így neveltem, nincs gondom a köztes kunyerálásokkal.

Miért tűnik szinte állandóan éhesnek a kutyád?   

Előfordulhat olyan eset is, hogy annak ellenére, hogy rendszeresen, megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot adsz kutyusodnak – éhes marad. Eltekintve most a fent leírt ősi ösztöntől sajnos megeshet, hogy kedvenced – hiába “eszik eleget” – nem kapja meg a megfelelő tápanyagot és így éhes marad.

Az mindig valami komoly dolgot jelez, ha a kutyádnak hirtelen megváltozik az étvágya.  Az ilyen változásoknak mindig van valami kiváltó oka. Neked ezt kell kitalálni és megoldani.

Két fő oka van a változásnak: pszichológiai és fiziológiai.

Pszichológiai okai

Pszichológiai okai.

Erről akkor beszélünk, ha valami változás történt a kutyád környezetében. (Valaki elköltözött, új ember, vagy háziállat érkezett, új környezetbe költöztél, stb.) Ezek a dolgok és történések bizonytalanságot és félelmet válthatnak ki kedvencedből, aki sokszor úgy reagál erre, hogy habzsolni kezd és folyamatosan kunyerál.

Ha például új kiskutya kerül be a környezetébe – következetes egymáshoz szoktatás nélkül – az a fenyegetettség érzését keltheti kedvencedben. Úgy érezheti, hogy az új kutya veszélyezteti az eddig megszokott táplálék forrását és akár aggresszívvé is válhat ettől.

Ha új ember költözik a lakásba, az szintén ezt az érzést keltheti benne – ezt nem túl nehéz viszont kezelni azzal, ha az új lakó intézi az etetéseket egy ideig (legalább 2 hétig és az eddigi rendszer szerint!).

Fiziológiai okai

Fiziológiai okai. Beteg kutya.

Erről akkor beszélünk, ha a probléma nem kis kedvenced buksijában keletkezik, hanem valamilyen betegség alkaul ki nála.

Az eb hirtelen megnövekedett étvágya az alábbi betegségek tünete is lehet – amennyiben tudod, hogy semmiképp nem áll fent a pszichológiai okok egyike sem:

 • Öregedés
 • Baktérium túlszaporulat a belekben (Bélflóra felborulása.)
 • Cushing-szindróma (Túlzottan aktív mellékvese okozza, amely miatt túl hormon kerül a véráramba. A mellékvese és agyalapi mirigy daganatos megbetegedését okozhat.)
 • Cukorbetegség
 • Gyógyszer mellékhatás
 • Pajzsmirigy túlműködés
 • Exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség (EPI) (A hasnyálmirigy nem termel megfelelő mennyiségű emésztő enzimet, amely emésztőszervi gyulladást és felszívódási zavart okoz. Hasnyálmirigy gyulladás következménye is lehet és okai között a hasnyálmirigy rák is szerepel.)

A fenti betegségek nagy részében egy közös van: a megnövekedett éhség jelezheti azokat, amely éhséget a betegségek által okozott felszívódási és emésztési zavar válthat ki.

Kutyád ezen esetekben valóban éhezik, hiszen szervezete nem képes rendesen megemészteni és hasznosítani a tápanyagokat. Mindenképpen célszerű kedvencedet rendszeres orvosi állapotfelmérésre vinni, hiszen így megelőzhető a komolyabb betegségek kialakulása, vagy adott esetben még időben észreveszi az orvos és kezelni tudja.

Összegzés

Mindannyian szeretjük a kutyánkat és tudom, hogy sokszor nagy kihívást jelent ellenállni azoknak a gyönyörű boci szemeknek – főleg, ha kis kedvenced Oscar díjas színész, ha kunyerálásról van szó.

Mint felelős gazda – és egyben Alfa – a Te feladatod biztosítani kutyád számára az egészséges, boldog és hosszú életet azáltal, hogy odafigyelsz a rendszeres és tudatos táplálására és az aktív életvitelére.

            

May 30, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.