8 hatásos tipp, hogy a kutya ne féljen az állatorvostól

Hogyan ne féljen a kutya az állatorvostól

A legtöbb kutya fél az állatorvostól és ez teljesen érthető is, egy kisgyerek is fél orvoshoz menni, sőt gyakran még a felnőtt emberek is. Bár az esetek túlnyomó többségében nem érhetjük el azt, hogy a kedvencünk boldogan rohanjon be a rendelőbe, azért a félelmeket egy kis odafigyeléssel és praktikákkal nagyban tudjuk csökkenteni.

Fontos leszögezni, hogy a kutyák két ok miatt félhetnek az állatorvostól, az egyik az ismeretlen, a másik a tapasztalás. Ha először visszük a kutyust rendelőbe, akkor is félni fog, de ez nem azért van, mert valamiféle 6. érzékkel bír, és tudja, hogy odabent „bántani” fogják, hanem azért, mert a rendelőben eddig ismeretlen tárgyakkal és szagokkal, illetőleg emberekkel találkozik.

Az ott lévő kutyákról nem is beszélve, akik vélhetőleg szintén nem csattannak ki a jókedvtől, vagyis a falkaszellem sem fogja enyhíteni az első szorongást, sőt, inkább növelni fogja azt.

Az első szuri vagy vérvétel után pedig jön a tapasztalati félelem, mi szerint nem szívesen megyek olyan helyre, ahol engem „bántanak”. Nem beszélve arról a szituációról, hogy már konkrét problémával visszük a kutyust az orvoshoz, aminek köszönhetően a kutya agyában a fájdalom össze lesz kötve a helyszínnel.

Vagyis egy traumatikus szituációról beszélünk, amin nem is olyan könnyű átsegíteni a kedvencünket, de odafigyeléssel azért sokat tehetünk az ügy érdekében.

Le lehet győzni az állatorvostól való fóbiát?

Mindenképpen. Egy kis türelemmel és idő ráfordítással hatványozottan lehet csökkenteni a kutya állatorvostól való félelmét, ha megszüntetni teljesen nem is lehet. Bár ez sem igaz teljesen, hiszen arra is van példa, hogy a kutyus előszeretettel megy a doktor bácsihoz, jóllehet meglehetősen ritka az ilyen eset.

Mindenesetre nagyban megkönnyíthetjük a kedvencünk szorongását attól, hogy orvoshoz vigyük. Mutatunk néhány trükköt, amit gazdiként érdemes kipróbálni.

1. Kézhezszoktatás

Kézhez szoktatás kölyök korban elengedhetetlen, hogy a kutya ne féljen a későbbiek során az állatorvostól.

Az egyik alapvető dolog a kutya nevelésével kapcsolatban a kölyökkorban történő szakszerű kézhezszoktatás. A kézhezszoktatás során a kutya megszokja, hogy az emberi érintés nem okoz fájdalmat és bizalmat kelt benne az emberek felé.

Az állatorvosi látogatások során egy kézhezszoktatott kutya türelmesen fogja hagyni, hogy az orvos végigtapogassa a testét és akár vért is vegyen tőle, anélkül, hogy ellenállást tanusítana.

2. Szocializáld a kutyát

Mielőtt valóban el kellene menni a kutyussal az állatorvoshoz, tégy néhány ártatlan látogatást a rendelőben, had szokja a kedvenced a környezetet. Azaz ismerkedjen a szagokkal, magával a hellyel, esetleg az emberekkel.

Ha nagyon furfangos vagy, azt is megteheted, hogy „lefizetheted” a portás bácsit, vagy az ápolónőket, hogy amikor beléptek adjanak pár finom falatot a kutyának.

Lényeg, hogy érezze magát minél nagyobb biztonságban a kutya és legyenek pozitív tapasztalatai. Ha így teszel, akkor a későbbiekben kevésbé fog félni a kutyus.

A kutya szocializációjának részletes útmutatóját itt találod.

3. Otthoni felkészítés

Otthoni felkészítés.

Egyes vizsgálatokra úgy is felkészíthetjük a kutyát, hogy játékos szituációkban otthon gyakorlunk vele. Lehet ez a fül ellenőrzése, lázmérő használata vagy a fogak megvizsgálása.

Lényeg, hogy végezzünk vele eddig szokatlan gyakorlatokat, bízva abban, hogy majd az állatorvosnál is jobban viseli a valódi vizsgálatokat.

4. Kösd le a figyelmét

A rendelőben az is nagyban csökkentheti a kutya szorongását, ha eltereljük a figyelmét a szituációról, azaz feladatokat adunk neki.

Ez bármilyen játékos dolog lehet, mentális feladatoktól a pacsi gyakorlásáig. A lényeg, hogy a kutya a várakozás ideje alatt ne a félelmeire, hanem a játékokra koncentráljon.

5. Maradj nyugodt

Maradj nyugodt.

Nem csak a kutyákat, de a gazdikat is megviselheti az állatorvoshoz való látogatás.

Elsődleges szempont, hogy minden esetben maradjunk nyugodtak, a kutya érezze, hogy számíthat ránk és biztonságban érezheti magát mellettünk.

6. Fegyelmezz

Ha a kutya félelmei agresszióban nyilvánulnak meg, akkor nagyon fontos a megfelelő fegyelmezés is.

A szájkosár használata amúgy is kötelező sok helyen, de ha agresszív a kutya fellépése a rendelőben, akkor mindenképpen mi magunk tegyük fel rá. Ilyenkor a rövid póráz használata szintén elkerülhetetlen.

Az agresszív kutya kezelésnek módszereiről itt írtunk.

7. Dicséret

Dicséret.

Ha már bent vagyunk az orvosnál, akkor nagyon fontos, hogy a kutya kapjon pozitív megerősítéséket. A nyugodt, szertetettel teli viselkedés mellett ez a legtöbb, amit a kedvencünkért tehetünk.

Egy fülvizsgálat vagy injekció beadása után mindenképpen adjunk neki jutalom falatot és simogassuk meg, hogy milyen ügyes volt. Továbbá az is fontos, hogy az orvossal való kapcsolatuk is nyugalmat sugározzon a kutya felé, és így barátkánt tekintsen a doktorra.

8. Ne te menj az orvoshoz

Ha minden kötél szakad és a kutyád valóban retteg az orvostól, azaz remeg, agresszív lesz, bepisil és ez többszöri alkalommal se múlik el, akkor van még egy „B” terv is.

Bár szerencsésebb a kutyát hozzá szoktatni a rendelőhöz, de ha nem működik, akkor az állatorvost kell házhoz rendelni, hogy otthon végezze el az oltásokat és az esetleges vizsgálatokat.

A megszokott környezet jelentősen lecsökkenti a kutya szorongásait és így jobban fogja tűrni a kötelező orvosi ellátást is.

Összegzés

A kutyák egyik legnagyobb félelme az állatorvos, ami valahol teljesen érthető is, mi emberek sem rajongunk azért, hogy orvoshoz menjünk.

Vannak azonban bizonyos praktikák, melyekkel nagyban enyhíthető a kutyus féleleme, ilyen amikor hozzá szoktatjuk a rendelőhöz, vagy amikor jutalom falatokkal köszönjük meg neki a bátor viselkedését.

Gazdiként mindig sugározzunk biztonságot a kutya felé, valamint legyünk vele türelmesek és kedvesek, ha orvoshoz megyünk.

January 21, 2023

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.