Infláció? 29 tipp hogyan spóroljunk, ha haziállatot tartunk

Hogyan spóroljunk, ha haziállatot tartunk.

Utoljára frissítve: 2023. April. 13

Több felmérés is arra az eredményre jutott Európában és Amerikában, hogy a kutya és macskatartók az állat megvásárlása után nem sokkal azon kapják magukat, hogy bizony jóval kevesebb pénz marad hónap végére a pénztárcában, ha marad egyáltalán.

Egy kisállat tehát nem kevés költség, számos olyan praktika van azonban, amivel sokat spórolhatunk a kedvencünkön.

Egész Európa (is) gazdasági válsággal küszködik, ami az inflációval együtt abban realizálódik, hogy minden héten kedvezményesen vásároljunk, lévén a következő héten már minden drágább.

Viccet félretéve a helyzet korántsem egyszerű, hiszen gyakorlatilag követhetetlenek az áremelések. Ez a szomorú tendencia pedig jelenleg mindenre érvényes, az állattartókat pedig talán még jobban sújtja, mint azokat, akik nem tartanak házikedvencet.

A kutya-, macska-, kisállat barátoknak az állatukról is gondoskodnia kell, már pedig az áremelések itt is ugyanúgy érvényesek. Érdemes hát elgondolkodni rajta, hogyan is spórolhatunk a háziállatunkon.

Hogyan spóruljunk, ha kutyát-macskát vagy egyéb kisállatot tartunk?

1. Körömvágás

Gyakran olyan „problémákkal” is allatorvoshoz visszük a kedvenceinket, amit mi magunk is orvosolni tudunk otthon.

Macskák és kutyák esetében is ilyen a körömvágás, jelentős pénzt megspórolhatunk az attrakción, ami igazából nem nehezebb, mint ha a saját körmünket vágnánk le.

Írtunk már egy részletes útmutatást a biztonságos körömvágásról, de az interneten is számos oktatófilm elérhető a témában. 3-4 perc olvasás után és egy kis bátorsággal, mi magunk is le tudjuk vágni az állat körmét.

2. Fogászat

Spóroljunk a fogászaton.

Akárcsak az embereknek, úgy a kedvenceinknek is romlandó a foga. Sokat spórolhatunk az állattartáson azzal, hogy nem csak a saját fogunkat, de állatainkét is rendben tartjuk.

A rendszeres fogmosás ugyanis náluk is pont ugyanolyan hatékonyan előzi meg a fogszuvasodást, mint nálunk. A fogorvosi ellátás, pedig mint tudjuk, nem csekély összegbe kerül, így jobb megelőzni a bajt.

Ebben a cikkünkben minden infót megtalálsz a kutya fogmosással kapcsolatosan. Sőt, még házilag elkészíthető kutyafogkrém recepteket is, melyekkel még jobban tudsz spórolni.

3. Betegségek megelőzése

Egy esetleges betegség mindig drága költség, így már anyagi szempontból is szerencsésebb megelőzni a bajt. Nem is beszélve arról, hogy az etikus állattartásnak ez az egyik ismérve.

Etessük megfelelően a kutyát, valamint biztosítsunk számára elegendő mozgást. Ezzel a két alapvető dologgal jelentős állatorvosi kiadástól kímélhetjük meg magunkat.

4. Oltások gyakori betegségek ellen

Oltások gyakori betegségek ellen. Kiskutya oltást kap.

A kötelező oltások mellett érdemes a kutyákat a gyakori betegségek ellen is beoltatni, mert mindig olcsóbb a megelőzés, mint az utólagos kezelés.

5. Készíts fekhelyet

Kutyusok és macskák számára is nagyon illusztris fekhelyeket lehet vásárolni az erre specializálódott üzletekben.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy csak bennünket érdekel az esztétikum, a kedvenceinket teljesen hidegen hagyja a dolog.

Nem kell hozzá barkács zseninek lenni, hogy egy kényelmes fekhelyet, mi magunk is el tudjunk készíteni.

6. Készíts kisállatjátékokat

Készíts kisállatjátékokat. Kiscica gombolyaggal játszik.

A kiskutyára és a kiscicákra is érvényes, hogy imádnak játszani. Ebben az esetben sem kell azonban méregdrága pénzért megvásárolni az előregyártott játékokat.

Gyakorlatilag befektetés nélkül egy WC papírtekercs, üres műanyagflakon vagy egy pingpong labda felhasználásával készíthetünk olyan játékokat, ami tökéletesen leköti a kölykök figyelmét.

7. Spórolj a kutyakiképzőn

Hajlamosak vagyunk már kölyök korban kutyaiskolába íratni a kedvencünket, holott az alapvető dolgokat mi is meg tudjuk tanítani neki.

Az ül, a fekszik, a gyere ide – alapvető kulcsszavak, amit minden egészséges kutyának, kis türelemmel meg tudunk tanítani. Ha pedig többre vágyunk, akkor utána jöhet a kutyasuli.

Erre nyújt segítséget a DogX kutyaiskolája, ahol a szocializációtól kezdve a kézhezszoktatáson át minden neveléssel kapcsolatos információt ingyen megtalálsz. Jó böngészést hozzá!

8. A jó táp aranyat ér

A jó táp aranyat ér. Kutyatáp.

Talán a kutya és macskatápon lehet a legtöbbet spórolni, ami azonban nem azt jelenti, hogy a leggagyibbat vesszük, ellenkezőleg, azt, hogy ár-érték arányban a legjobbat.

Érdemes elbóklászni a milliónyi eleség között, és jól megnézni mi is van a konzervekben. A tartalmas és vitaminban gazdag tápokat keressük. Fölöslegesen pedig ne költsünk olyan extrákra, mint például a mesterséges színezékkel dúsított állateleség, ami ráadásul nem is egészséges.

9. Házi koszt

Szintén sokat spórolhatunk a jelenlegi inflációs helyzetben, ha a kutya és macskatápot kiegészítjük egy kis ételmaradékkal.

Persze csak okosan! Kutyáknak például ne adjunk csirkecsontot, de egy kis csirkemell maradék, zöldség és gyümölcs stb. az simán mehet nekik.

Ebben a cikkünkben több, mint 100 biztonságos ételt sorolunk fel, hogy mit ehet a kutya.

10. Ivartalanítás

Ivartalanítás sok betegséget megelőz.

Amint lehet ivartalanítsunk a kedvencünket, már csak azért is, mert ezzel hosszú távon rengeteg pénzt spórolhatunk meg a különböző betegségek kezelésén.

11. Spóroljunk a kutyaotthonon

Egy délutánra, vagy akár egy-két napra (kis családi segítséggel) is egyedül lehet hagyni a házi kedvenceinket, nem kell feltétlenül méregdrága kutyaotthonba rakni.

Ehhez pedig semmi más nem kell, mint hogy megfelelően szocializáljuk és egyedüllétre szoktassuk a kutyánkat.

12. Sétáltass ingyen

Sétáltass ingyen.

Sokaknak a napi munka mellett nem marad idejük a kutyasétáltatásra, így egy drága szolgáltatást vesznek igénybe. Érdemesebb azonban első körben rokonoknál, barátoknál próbálkozni.

Ha pedig ez nem megoldható, akkor belépni egy kutyás csoportba, hátha találunk egy önjelölt, jó szándékú kutyasétáltatót.

13. Készíts te téli ruhát

A hideg téli napokon nem árt beöltöztetni a kisebb, a fiatal és az idős kutyákat sem. Erre célra természetesen jó pénzért lehet vásárolni kabátokat, csizmákat.

Ezeket azonban egy kis praktikával otthon, mi magunk is el tudjuk készíteni, amivel szintén sokat spórolhatunk.

14. Böngészd a netet

Böngészd a netet és spórolj!

Bármit is vásároljunk a kutyának, cicának vagy egyéb háziállatnak, érdemes az árakról előbb tájékozódni az interneten.

Ma már nálunk is több ár-összehasonlító oldal létezik, ahol feketén-fehéren kiírják melyik boltban mennyibe kerül ugyanaz a termék. Meg fogunk lepődni, milyen jelentős különbségek vannak.

15. Készíts havi költségvetést

Azzal is realizálhatjuk a kiadásainkat, ha csinálunk egy pontos költségvetést, hogy mire is kell költenünk.

Ha összeírjuk a listát, könnyen lehet, olyan dolgok is szerepelnek majd rajta, amit nyugodtan kihúzhatunk a spórolás jegyében.

16. Olcsó macskakaparó

Olcsó macskakaparón is lehet spórolni a háziállat tartóknak.

Egy macskakaparó nem túl bonyolult dolog, bár meglehetősen szép pénzt kérnek a boltokban a designos eszközökért.

Ezt szintén mi magunk is elkészíthetjük otthon és igazából nem is kell hozzá más, csak egy darab fa.

17. Kisállat-biztosítás

Ma már Magyarországon is több biztosító kínál kisállat-biztosítást. Érdemes ezekről tájékozódni, hiszen egy ilyen biztosítással rengeteg pénzt spórolhatunk meg, ha a kutyának vagy macskának orvosi ellátásra lesz szüksége.

Ez a befektetés hosszú távon térül csak meg, de akkor nagyon is hasznos lehet.

18. Figyeld az akciókat

Figyeld az akciókat!

Akárcsak az emberi, úgy az állati árucikkeknél is folyamatosan vannak akciók. Érdemes ezeket figyelni, mivel akciós termékek vásárlásával – amire persze amúgy is szükség van – nagyban csökkenthetjük a kiadásainkat.

19. Spóroljunk a macskaalmon

A macskák havi kiadásainak a jelentős részét teszi ki az alom. Találunk mindenféle illatosított terméket, amit hajlamosak is vagyunk megvásárolni, hogy ne keletkezzen kellemetlen szag a lakásban a macska ürüléke miatt.

Erre azonban nem feltétlenül van szükség, ha a sima alomba egy kis faszenet rakunk és levendulával illatosítjuk, akkor olcsóbban érjük el ugyanazt, vagy jobb végeredményt.

20. Ne vásárolj, fogadj örökbe

Ne vásárolj, fogadj örökbe!

Az állattartás első jelentős költsége magának az állatnak a megvásárlása. Ha nincsen konkrét elhatározásunk az állat fajtáját illetően, akkor inkább fogadjunk menhelyről örökbe egy kutyát vagy macskát.

Túl azon, hogy ezzel akár százezreket megspórolhatunk, egy kisállat életét is megmenthetjük és boldoggá tehetjük őt.

A menhelyi kutya bizalmát így tudod elnyerni.

21. Ne vásárolj, hanem kölcsönözz

A felelős gazdik szeretnek tájékozódni a kutya vagy a macskatartás fortélyairól. Az ide vágó könyvek azonban szintén nem olcsók, így spórolás céljából érdemesebb kikölcsönözni ezeket a könyvtárból.

Ma már az internetről is begyűjthetünk számos információt a tartással kapcsolatban. Ilyen például a kutyatartás rovatunk, melyben temérdek hasznos információ áll rendelkezésedre.

22. Megfontoltan az állateledellel

Megfontoltan az állateledellel.

Hajlamosak vagyunk több ételt tenni a kutya és macska elé, mint amennyi szükséges.

Ha az állat nem eszi meg mindet, akkor pedig másnap már kevésbé van kedve hozzá. Érdemes hát finoman bánni a porciókkal.

Az állateledelt pedig mindig lezárva tegyük el, hogy tovább megőrizze a frissességét. A tápok helyes tárolásáról itt olvashatsz bővebben.

23. Barkácsolj otthont

Egy kutyaól meglehetősen drága, főleg azok, amelyek úgy néznek ki, hogy szinte mi magunk is oda költöznénk.

Nem kell azonban ilyen méregdrága holmikra költeni, mivel a kutyát nem igazán érdekli, hogy van-e kis kémény az ólján vagy nincsen.

Egyszerűbb ólakat pedig mi magunk is elkészíthetünk otthon. Ha egyedül nem megy, akkor pedig az internetről is elleshetünk pár praktikát. Ha buzog bennünk a tettvágy, akkor érdemes megnézni ezt a youtube videót.

24. Legyetek fittek

Legyetek fittek, fussatok a kutyával, hogy megőrizze az egészségét. Ezzel is spórolunk az állatorvosi költségeken.

Az orvosi ellátáson a megelőzéssel spórolhatunk a legtöbbet. A megfelelő étel mellett pedig az egészség záloga a kellő mennyiségű mozgás és persze a friss levegő.

Kutyával minden nap legalább kétszer mennyünk ki sétálni, de a macskát is vigyük ki a szabadba. Ez vonatkozik a kertes házban elő kutyatartókra is, hiszen statisztikánk szerint legtöbbjük csak havonta egyszer sétáltatja meg kutyáját!

25. Cserebere

Ma már nálunk is több online kutya és macskabarát klub létezik, melyekhez érdemes csatlakozni.

A tapasztalat mellett itt lehetőség van az állattartással kapcsolatos holmik csereberéjére is, így lényegében ingyen juthatunk hozzá ahhoz, amiért amúgy fizetnénk.

26. Mekkora az akkora

Mekkora az akkora: kicsi és nagy kutya.

Kisállat vásárlás előtt azt is érdemes figyelembe venni, hogy felnőtt korára mekkora is lesz a megvásárolni- vagy örökbe fogadni kívánt állat mérete.

Természetesen a nagytestű kutyafajták sokszorosát fogyasztják el annak, mint amennyit egy kis tacskó eszik, így a tartásuk is többe kerül. 

27. Csak egyet

Egyszerre csak egy kutyával vagy macskával próbálkozzunk. Hajlamosak vagyunk halmozni az élvezeteket és rögtön párosával hazavinni az állatokat, de ez több dolog miatt is helytelen döntés.

Az egyik ilyen, hogy a dupla kutya, dupla annyiba is kerül. A másik, hogy törvényileg szabályozva van mennyi kutyát lehet tartani egy háztartásban.

28. Kutyakozmetika

Spóroljunk a kutyakozmetikán.

Ha csak nem akarunk extra frizurát a kutyának, akkor mi magunk is rendben tarthatjuk otthon a kutya bundáját, amivel rengeteg pénzt spórolhatunk meg.

Az otthoni fürdetés mellett ez érvényes a nyírásra is. Ha nem fazonírozunk, akkor egy kutyaborotvával mi is rövidebbre vehetjük az állat szőrét.

Olvasd el a kutyafürdetésről írt hasznos tippjeinket.

29. Pokróc, takaró és törülköző

Manapság gyakorlatilag mindent kaphatunk a kisállat boltokban, ilyenek a kutya fekhelyére szánt pokrócok és takarók is.

Kétségkívül ezek nagyon cukik és vonzóak, de ha spórolni akarunk, ne költünk rá feleslegesen. Az otthoni, már általunk nem használt pokróc, takaró és törülköző tökölésesen megfelel a kutya és a macska számára.

Összegzés

Egy kutya vagy macska tartása bizony sok költséggel jár, ami adott esetben képes megterhelni a családi kasszát is.

Kétségtelen tény azonban, hogy az állattartók többsége nagyon sokat költ feleslegesen.

Ha figyelembe veszünk pár alapszabályt és élünk pár praktikával, akkor jelentősen csökkenthetjük a havi kiadásokat, igaz ez az állat etetésétől, az egészségének megőrzésén át sok mindenre.

2022. November 10.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.