Hogyan szállítható kutya az autóban? [Biztonságosan!]

Hogyan szállítható kutya az autóban

Kutyásként nyilván Te is többször utaztatod kutyusodat a kocsiban – ha például kirándulni, vagy nyaralni mentek és amikor az állatorvoshoz viszed. De vajon mindezt biztonságosan teszed? Egyáltalán hogyan szállítható kutya az autóban? Cikkünből kiderül!

Tény, hogy ha kutyád van, nem mindig egyszerű megszervezni az utazásokat (főleg ha repülővel utazunk), de felelős gazdiként a Te feladatod biztonságosan szállítani kis kedvencedet.

Magyarországon – a Groupama Biztosító által végzett – „Négylábúak négy keréken” című felméréséből kiderül, hogy a kutyatartók 57%-a szállítja kutyusát az autóban rendszeresen. A tanulmányból sajnos az is kiderült, hogy csak minden ötödik gazdi szállítja biztonságosan kedvencét és ez elég elszomorító. Bízunk benne, hogy ez a tendencia javulni fog!

Olvass tovább és megtudhatod, hogy a kutya szállítása az autóban hogyan szakszerű a KRESZ szerint. Miként érdemes utazni hosszú távon kedvenceinkkel, illetve hogyan szállítható kutya az autóban biztonságosan.

Kutya szállítása autóban (2022-es jogszabály)

Milyen problémákat okozhat, ha nem biztonságosan szállítod kutyádat az autóban?

Hogyan szállítható biztonságosan a kutya az autóban?

Kutyával való utazás alapszabályai

Kutya szállítása az autóban hosszú távú utazás esetén

Kutya szállítása autóban (2022-es jogszabály) – Mit mond a KRESZ?

Magyarországon sajnos még nincs külön jogszabály a háziállatok autóban való szállításával kapcsolatban, így a jelenlegi KRESZ a kutyát „rakományként” kezeli és a következő álláspontot képviseli (KRESZ, 47. paragrafus):

  • „A rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kel elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Gondoskodni kell különösen arról, hogy a rakomány úgy legyen rögzítve, hogy el ne csússzék, le ne essék, ki ne ömöljék…”

Mint látod, a KRESZ egyelőre sajnos élettelen rakományként tekint kedvencedre, de remélhetőleg ez azért hamarosan változni fog.

A szállítás során mire kell figyelned a KRESZ szerint?

Addig is Te – betartva a KRESZ-t – a teherszállítás szabályai szerint járj el. Elsősorban arra kell figyelned, hogy kutyád semmiképpen ne zavarjon Téged, mint sofőrt vezetés közben és hogy mindig legyen rögzítve valamilyen módon, hogy se magának, se másnak ne okozhasson bajt.

Kilógatatja a fejét a kutya az ablakon?

Kilógatatja a fejét a kutya az ablakon?

Azzal kapcsolatban pedig, hogy kutyusod utazás közben kilógatja buksiját a lehúzott ablakon a következő KRESZ szabályt érdemes figyelembe venni: „…az utasok a jármű ablakán nem hajolhatnak ki….”.

Tudom, hogy ez így kuszán hangzik, de mivel nincs konkrét háziállatra szabályozás, így nagyrészt a „rakomány”, egyes esetekben pedig az „utas” jelképezi a kutyára vonatkozó szabályokat a KRESZ-ben.

Milyen problémákat okozhat, ha nem biztonságosan szállítod kutyádat az autóban?

Egyrészről a KRESZ szabályok ellen vétesz, ha nem gondosodsz a kutya biztonságos szállításáról. Másrészről pedig a kutyát és magadat, valamint az autó többi utasát is veszélybe sodrod.

Fentebb írtam, hogy csak minden ötödik gazdi szállítja a szabályoknak megfelelően kutyusát és ez az arány eléggé elkeserítő.

A fizika törvényeit nem lehet felülírni. Tudtad például, hogy egy 2-3 kg-os rögzítetlen test az autóban 50 km/h sebességnél bekövetkezett ütközésnél egy 60-70 kg-os tárgynak megfelelő súllyal csapódik az útjában lévő dolgoknak. Mondjuk a szélvédőnek, vagy a Te és utasaid fejének?

Akkor most gondolj bele, hogy egy átlagos, 10-15 kg-s kutya mekkora veszélyt jelent saját magára és Rád nézve is, ha nem rögzíted megfelelően!

A nem megfelelő rögzítés veszélyei

Milyen problémákat okozhat, ha nem biztonságosan szállítod kutyádat az autóban

Ijedtség okozta veszély

Sok eb úgy reagál arra, ha autóval mentek valahová, mint amikor kimentek mondjuk a parkba. Figyel minden kis mozgásra és előfordulhat, hogy hirtelen felugrik és nekimegy az ablaknak, mert éppen ugathatnékja támadt.

Ez elég veszélyes tud lenni, mivel a hirtelen mozdulattól / ugatástól Te is megijedhetsz és akár balesetet is szenvedhetsz.

Hirtelen fékezés okozta veszély

Ez az egyik legveszélyesebb szituáció, amelyet a kutya nem biztonságos szállítása okozhat. Tegyük fel, hogy kedvenced a hátsó ülésen utazik szabadon – ahogy a kutyatartók 80%-a szállítja a kutyusát! Mi történik, ha hirtelen kell satuféket nyomnod az autópályán?

Te és az utasaid be vagytok kötve, tehát az öv megfog Benneteket, de négylábú cimborád óriási erővel fog előre csapódni. Ebben az esetben vagy a kutya sérül meg (jó esetben csak megsérül), vagy Te / az utasod.

Autópályáról lévén szó, mész mondjuk 100 km/h-val és hirtelen kell nullára fékezned. Kutyusod mondjuk 5 kg. A fenti számítást alapul véve kutyád kb. 600 kg-s tárgynak megfelelő súllyal fog nekirepülni a szélvédőnek, vagy az autóban elöl utazóknak.

Ez eléggé elborzasztó és bízom benne, hogy Téged is arra ösztönöz, hogy rögzítsd kedvencedet biztonságosan!

Figyelem elvonás okozta veszély

Mint mondtam, nem minden kutya viseli jól az autóban való utazást, így előfordulhat, hogy kedvenced behány, bepisil, bekakil és össze-vissza zihál utazás közben és nem bír megmaradni a popóján.

Ez elvonhatja a Te figyelmedet a vezetésről, hiszen aggódsz a kutyádért és állandóan hátranézel, vagy éppen kutyusod jön előre többször és próbál meg az öledbe mászni egy kis megnyugvásért. Ez iszonyatosan veszélyes helyzet és komoly baleset is lehet belőle.

A fenti esetek csak példák arra, hogy milyen problémát okozhat az, ha nem gondoskodsz arról, hogy kutyád is biztonságosan utazzon az autóban. De mit tehetsz azért, hogy a fenti esetek ne fordulhassanak elő? Olvass tovább és máris megtudhatod!

Hogyan szállítható biztonságosan a kutya az autóban?

Hogyan szállítható biztonságosan a kutya az autóban?

Manapság a kutyánkra úgy tekintünk – a legtöbben legalábbis -, mint családtagra és mint olyan, csak a legjobbat érdemli mindenből! Nincs ez másként az utazás terén sem.

Neked, mint gondos gazdának kell biztosítani azt, hogy kutyusod – és ezáltal Te és utasaid is – a lehető legnagyobb biztonságban legyen az autóban.

Ellentétben a magyar KRESZ-szabályokkal, a kutya biztonságos szállításának terén jóval komolyabb fejlődés tapasztalható.

Az alábbiakban 6 olyan eszközt mutatok be, amelyek mindegyikével biztonságosan szállíthatod kedvencedet az autóban.

1. Kutya biztonsági öv

Kutya biztonsági öv.

Már kis hazánkban is kapható ez a jópofa és hasznos megoldás. Az autók tervezői sajnos még nem gondolnak a házi kedvencekre a tervezés során, így az autó saját biztonsági öve nem megfelelő kedvenced számára.

Ötletes szakemberek kitalálták a kutya-biztonsági övet viszont, amelynek segítségével biztonságosan szállíthatod négylábú barátodat.

Ez a speckó öv alkalmas kis- és nagytestű kutyák szállítására is, de azt fontosnak tartom megjegyezni, hogy elsősorban a jól nevelt és nyugodtabb kutyák szállítására javaslom.

2. Csúszó-köteles biztonsági hám (Zipline harness)

Ez még nem annyira elterjedt itthon, de jó megoldás olyan kutyák számára, akik nem bírnak sokáig egy helyben maradni és szeretik változtatni a helyüket a hátsó ülésen belül is. Szintén ezt a megoldást javaslom kölyökkutya esetén is, amelyik épp most szokja az autóban való utazást.

Ez a felszerelés egy kényelmes hámból, a hámra csatolható rövid, biztonsági csatos pórázból és egy erős kötélből áll, amelynek két oldalán karabinerek vannak, amelyeket a biztonsági övhöz (vagy két fix ponthoz) kell rögzíteni.

Lényege, hogy az ebet fixen a hátsó ülésen tartja, de a csúszka segítségével ide-oda mozoghat a hátsó ülésen, vagy felállhat / lefeküdhet, miközben biztonságosan utazik.

3. Kutya szállító-ketrec

Én ezt a megoldást tartom a legbiztonságosabbnak! A ketrec alkalmas kis- és nagytestű kutyák biztonságos szállítására mind az utastérben, mind a csomagtérben.

A ketrec elsősorban azért nyugodtabb kutyáknak javasolt szállítási mód. Nagyon fontos, hogy a ketrec elég nagy legyen kutyusod kényelmes szállításához, tehát hogy fel tudjon benne állni és akár meg is tudjon fordulni maga körül benne!

Érdemes az ebet már kiskorától fogva szoktatni a ketreces szállítási módhoz, mert tényleg ez nyújtja a legnagyobb biztonságot. Ha kutyádat megnyugtatja, akkor akár le is takarhatod egy vékonyabb takaróval a ketrecet.

A kifejezetten autóba való kutyaketrecek egy részét már úgy gyártják, hogy hasonlóképpen tudod rögzíteni a hátsó üléshez, mint a gyerekülést (Isofix).

Ez egy nagyon jó ötlet, de ha nem tudsz ilyet venni, akkor a biztonsági övvel kell fixen rögzítened a ketrecet, hogy hirtelen fékezés esetén is biztosan helyén maradjon.

4. Kutyarács

Ez is egy jó megoldás, ha mondjuk nagyobb testű, vagy éppen több kutyád van és rendszeresen viszed őket autóval. A kutyarácsot általában a csomagtér és hátsó üléssor közé kell rögzíteni úgy, hogy a rács semmiképp ne mozdulhasson ki a helyéről – ergó a kocsi padlójához és plafonjához is rögzíteni szükséges.

Kutyarács – értelemszerűen – csak olyan autókba szerelhető, ahol a csomagtér nyitott a hátsó üléssor felé, mint a kombik, vagy esetleg a csapott hátú autók és a kishaszon járművek. Mindenképpen érdemes azért kutyusodat rögzíteni a rácshoz, vagy más fix ponthoz a csomagtérben.

5. Kutya autósülés

Ez szintén egy jó megoldás lehet, habár elsősorban kistermetű kutyák számára ajánlom. Az autósülést fixen az első, vagy hátsó üléshez lehet rögzíteni és kényelmes utazást biztosíthat kis kedvenced számára, mivel két oldalán párnázott és még jutifalatnak is van egy zseb.

Egy hámot mindenképpen adj rá és azt rögzítsd a kutyaüléshez, hogy kedvenced egy helyben maradjon és tényleg biztonságosan utazzon.

6. Hátsó üléssorra rögzíthető kutya-függőágy

Elsősorban idősebb kutyák számára ajánlott, akik már nem mocorognak össze-vissza, hanem szeretnek kényelmesen feküdni utazás közben.

A függőágyból érdemes olyat választani, amelyen van a kutya-biztonsági övnek kialakított lyuk, ahol rögzítheted kedvencedet.

Ebben az esetben is hámot javaslok adni kutyusodra és azt rögzíteni a biztonsági övhöz. A függőágy megakadályozza azt, hogy öreg kutya leessen az ülésről és azt is, hogy előremásszon.

Melyik eszközt használjuk?

A fentiek közül bármelyik megoldást is választod, biztos lehetsz abban, hogy biztonságosan tudod szállítani kedvencedet az autóban.

Mielőtt bármit vásárolsz, vedd figyelembe kutyád igényeit és ha szükséges, akkor kérdezz meg egy szakértőt, hogy melyik biztonságos szállítási megoldás lehet a legjobb választás kedvenced számára!

Fontos az is, hogy milyen termetű az állat. Valószínűleg nem lesz jó megoldás a kutya-autósülés egy németjuhász számára, de mondjuk egy spániel számára tökéletes lehet.

Kutyával való utazás alapszabályai

A biztonságos szállítás mellett gondoskodnod kell kutyád számára elegendő vízzel és természetesen – ha hosszabb útra mész – sűrűbb megállókkal, hogy kedvenced kinyújtóztathassa végtagjait és elvégezhesse a kis- és nagydolgát. Persze, Neked sem árt egy kis frissítő nyújtózkodás a hosszabb utak alatt.

Függetlenül attól, hogy hosszabb, vagy rövidebb az autókázás, van pár alapszabály, amit érdemes betartani, hogy kellemesen teljen az utazás.

  • Hosszabb utak esetén legalább 2 óránként állj meg egy negyed órára és engedd ki a kutyát, hogy elvégezze kis- és nagydolgát, valamint hogy kicsit szaladgálhasson.
  • Soha ne etesd menet közben a kutyádat, mert egy hirtelen manőver esetén akár félre is nyelhet, vagy meg is fulladhat.
  • Soha ne indulj el jóllakott kutyával – hacsak nem szeretnél szinte biztos hányást a kocsiban. Az utazás előtt 2-3 órával már ne etesd meg kedvencedet.
  • Érdemes kiskorától fokozatosan szoktatni a rövidebb, majd a hosszabb autóutakhoz, hogy később se legyen gond.
  • Ahogy a KRESZ is szabályozza – ne engedd, hogy kedvenced kilógjon az ablakon.
  • Ha egy mód van rá, ne az ablakot húzd le, hanem a légkondit kapcsold be. Így elkerülheted, hogy a kutya huzatot kapjon, vagy kihajoljon, ráadásul állandó hőmérsékletet tudsz neki biztosítani az úton.

Kutya szállítása az autóban hosszú távú utazás esetén

Kutya szállítása az autóban hosszú távú utazás esetén

Biztosan Te is elgondolkoztál már azon, hogy milyen jó lenne felpakolni a kutyádat, behuppanni a kocsiba és nekivágni a világnak!

Nos, ha nem is a világnak vágsz neki, de mondjuk egy kis kikapcsolódást tervezel az egyik kutyás strandra, akkor mindenképpen érdemes pár dolgot észben tartani, hogy kellemes legyen az utazás.

Az alábbiakban adok pár tippet, hogy mit érdemes elintézni a hosszabb utak előtt és közben.

Mikrochip

Ha nincs a kutyában mikrochip, akkor érdemes bechippeltetni. Ha van, akkor pedig feltétlen érdemes a rajta szereplő információkat mindig frissen tartani.

Értem ezalatt, hogy ha elköltöztetek, ha más lett a telefonszámod, stb – azt frissíttesd a chipen is utazás előtt.

Oltási könyv

Ez elengedhetetlen akkor, ha elhagyod Magyarország területét. Én minden ilyesmit kétféle módon tartok számon: a telefonomban fénykép formájában és az eredeti papír változatot.

Biztosíts elegendő teret

Autós utazás esetén mindenképpen biztosítsd kedvenced számára az Ő saját, kényelmes kis terét az autón belül, ahova sosem teszel szatyrokat, egyéb csomagokat. Ez lesz a kutyusod dedikált helye!

Fontos, hogy ez a tér legyen legalább akkora, hogy kutyusod kényelmesen ki tudjon nyújtózni.

Jutalmazás

Hosszabb utazások során fontos, hogy többször jutalmazd az ebet a jó magaviseletéért! Kisebb jutifalatokat adhatsz neki, ha például egy megálló után az első hívásodra jön és beugrik a kocsiba a helyére.

Friss víz

Mindig legyen elegendő friss víz a kutya számára és az is fontos, hogy ezt bármikor el tudja érni.

Pihenők

Mindig légy tekintettel kutyádra hosszabb utazás során – neki egyszerűen muszáj többször kinyújtani a lábait és átmozgatni az izmait! Feltétlenül iktass be negyed órás megállókat 2-3 óránként!

Játékok

Fontos, hogy legyen bekészítve olyan játék, amit a kutya eleve nagyon szeret, hogy megnyugtassa őt a hosszú úton.

Ezen kívül érdemes betenni egy labdát is, amellyel hamarabb le tudod fárasztani a rövid megállók ideje alatt.

Kutyapark

Hosszú utazás során – ha van rá módod – érdemes olyan helyen megállni egyszer-egyszer, ahol van kutyapark.

Ez azért fontos, hogy az eb kapjon egy kis új lendületet a kutyaparkban található illatok és más kutyák által. Észre fogod venni, hogy egy ilyen megálló után kutyád mentálisan sokkal frissebb állapotban lesz!

Kutyabarát szállás

A hosszú út során nyilván meg kell állnotok egy-egy éjszakára, hogy pihenhessetek és másnap újult erővel vágjatok neki a kalandnak.

Fontos, hogy olyan szállodát válassz, ahol szívesen látják a kutyákat, mert ezek a hotelek eleve jobban felszereltek mindennel, amire kutyusodnak szüksége van. Ha kedvenced nem éppen nyugodt természetű, akkor feltétlen legyen nálad egy kényelmes – akár összecsukható – kutyaketrec is, amelyben el tudja tölteni a szállodai éjszakát.

Természetesen ez nem szükséges, ha kutyusod nem rág meg semmit és általában jól neveltnek mondható.

Nyugi

Készülj fel arra, hogy az autód koszos lesz a hosszú út alatt és ezen ne idegeskedj.

Ha 1 hétnél is tovább utazol, akkor egyszer érdemes kitakarítani a kocsit, egyéb esetben ráér akkor, amikor hazaérsz. Ne használj fölöslegesen vegyszereket, mert akár rosszat is tehetsz kedvencednek.

Legyél tisztában a szabályokkal

Amennyiben külföldre mész, nagyon fontos, hogy legyél tisztában az adott ország törvényeivel és szabályaival, hogy ne kerülj bajba például egy nemzeti parkban.

A legtöbb országban beengedik a kutyákat a nemzeti parkokba bizonyos szabályok betartásával, de van olyan, ahova egyáltalán nem lehet kutyával bemenni.

Ezekkel kapcsolatban feltétlenül érdemes előre tájékozódni és ennek tükrében megtervezni az utat és a megállókat.

Ne hagyd a kutyát az autóban

Közhelynek hangzik, hogy leírom – de muszáj vagyok: soha, de soha ne hagyd kutyádat a lezárt autóban 15 percnél tovább!

Sem hidegben, sem melegben – semmikor. Nem is gondolnád, hogy hány szerencsétlen kutya halálát okozza a felelőtlenség!

Vadállatok

Lassan hazánkban is elterjednek ismét a nagyragadozók, mint a medve, a farkas és a hiúz. Nagyon fontos, hogy erdőben – főleg, ahol tudod, hogy előfordulhatnak a fenti vadállatok – soha ne engedd el a kutyádat, azt mindig pórázon sétáltasd.

Külföldön többször fordult elő az az eset, hogy a szabadon engedett kutya a vad szagát követve nekiindult, majd szembetalálkozott a medvével és ijedtében visszafutott a gazdáihoz – mögötte a felbőszült medvével. Ezt a hibát Te soha ne kövesd el!

Összegzés

Mint látod, van pár fontos dolog, amit érdemes betartani a kutya autóban való szállítása során. A kutyád biztonsága épp olyan fontos, mint a családtagjaid biztonsága és ennek megfelelően kell eljárnod minden esetben – így utazáskor is.

Kívánom, hogy legyen sok közös jó élményetek kedvenceddel és fedezzétek fel a világot – biztonságosan!

June 28, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.