10+1 tipp hogyan tegyük a kutyánkat boldoggá

hogyan tegyük a kutyánkat boldoggá

Biztos vagyok abban, hogy kutyásként sokat jár az agyad azon, hogy vajon kedvenced boldog-e és hogy mivel tehetnéd még boldogabbá a mindennapjait. Tekintettel arra, hogy a kutyák természete eleve a boldogságra van beállítódva, nem lesz túl bonyolult dolgod, de persze kelleni fog egy kis extra idő és sok-sok szeretet.

A kutya társas lény és, mint ilyen, szereti, ha a falka (család) együtt van és közös programokat tartanak, amelyeknek ő is aktív résztvevője. A kutyád számára Te vagy a minden és éppen ezért a neki szánt extra időd és figyelmed minden esetben boldoggá és kiegyensúlyozottá teszi.

Az alábbi tippek iránymutatásként hivatottak szolgálni és Te bármikor hozzátehetsz, vagy módosíthatod bármelyiket a saját és kutyád személyisége szerint. Lássuk hát a bevált trükköket!

Hogyan tegyük boldogabbá a kutyánkat?

1. Menjetek hosszabb / gyakoribb sétára

Teljesen magától értetődőnek tűnhet ez a tipp, hiszen ki ne tudná, hogy a kutyáknak szüksége van a napi szintű sétára. A séta a kutyák abszolút kedvenc időtöltése és mint ilyen, tökéletesen bevethető a kutya boldogabbá tételében.

Hogyan? Úgy, hogy gyakrabban, vagy hosszabb távra viszed kedvencedet sétálni és közben sokat foglalkozol vele és nem a telefonodat nyomkodod. A kutyád számára a Te figyelmed és törődésed nagyon fontos, következésképpen, amikor vele foglalkozol, kiváltképp boldoggá és elégedetté teszed.

A séta közben beiktatott játék pedig csak hab a tortán! Érdemes egy kis szatyornyi dobálós játékot vinned és megfuttatni a kutyádat, de az is nagyon jó ötlet – még a Te egészségednek is jót tesz -, ha kocogni vagy futni mész kedvenceddel.

Ne ess abba a hibába, mint a legtöbb gazdi, aki úgy vélekedik, hogy a kutyasétáltatás csak azért van, hogy a kutyus elvégezhesse a kis- és nagydolgát!

2. Lazuljatok többet együtt

A séta nem az egyetlen dolog, amit a legtöbb kutyus imád – a kanapén való szunyókálás hasonlóképpen fontos a számukra és amennyiben ezt a gazdival együtt tehetik, tisztára boldogok lesznek tőle.

A kutyádnak nagyon fontos az, hogy időnként megérintsd, vagy szólj hozzá egy jó szót. Ezért javaslom, hogy amikor leülsz tévét nézni vagy a gép elé dolgozni, engedd, hogy kedvenced az öledbe hajtsa a buksiját és Te pedig simogasd.

Az érintésed minden esetben megnyugtatja és ellazítja a kutyádat, boldogsághormonokat szabadítva fel a testében – számára a simogatásod az egyik legbiztosabb jele annak, hogy szereted és ettől ő boldog lesz.

3. Adj a kutyádnak újfajta jutalmakat

A legtöbb kutyatulajdonos beleesik abba a hibába, hogy kiválaszt egy, vagy két féle jutalomfalatot és onnantól kezdve csak azt adja a kutyájának. Ez eléggé lehangoló, hiszen a kutya is kíváncsi és szereti a különféle ízeket / formákat és különben is, milyen érzés lenne neked, ha minden nap ugyanazt az egyféle formájú és ízű snacket kellene enned? Na, ugye! 🙂

Csakúgy, mint a gyerekek nagy része, a kutyák is nagyon tudnak örülni egy-egy újféle játéknak, vagy jutalomfalatnak. Főleg, ha Tőled kapják!

Miért? Mert ez azt jelenti a kutyád számára, hogy fontos Neked, hogy törődsz vele és szereted – hiszen ajándékokat is kap Tőled! Mielőtt úgy gondolnád, hogy egy kutya nem érti az ajándékot, mint olyat, tévedsz – de, tökéletesen érti és érzi.

4. Ne feledd a szóbeli jutalmazás erejét!

Hiszed, vagy sem, de nem az ember az egyetlen, akinek önbecsülési problémái lehetnek. Minden állat ugyanis, amelyik elég okos ahhoz, hogy megértse, mi az az „én”, állandóan vizsgálja magát és önmaga értékét a falkán (családon) belüli szerepével kapcsolatban.

A szóban elmondott dicséretek ily módon nagyon fontossá válnak a kutyád számára és, amikor a buksi-vakargatást egy dicsérő szó kíséri, azt egyértelműen pozitív visszacsatolásként éli meg – ergo boldog lesz tőle.

Amikor szóban dicsérsz, figyelj a hangszínedre is, hiszen egy kedves és vidám, szinte kacagó hang felvillanyozza kedvencedet is!

5. Váltogasd a játékokat

Itt szintén az egyhangúvá válást kell elkerülni, hiszen gondolj csak bele, hogy egy gyereknek mennyi játékot szoktak venni a szülei és a családtagjai! Gondolj úgy a kutyádra, mint egy gyerekre és vedd körbe őt mindenféle típusú játékkal, amelyeket rendszeresen váltogatsz.

Nem azt mondom, hogy pár hét használat után dobd ki a játékot, hanem azt, hogy mosd ki és tedd el, aztán pár hónap múlva vedd elő újra – ezt meg tudod tenni a legtöbb játékkal. Hidd el, hogy a kutyád nagyon fog örülni a hónapok óta nem látott régi-új játékának is, mint egy zsír újnak!

Érdemes eleve úgy összeválogatni a kutyusod játékait, hogy azokban mindenféle legyen – dobálós játékok, különböző textúrájú labdák, rágók, plüssök, jutalomfalatot elrejtő játékok, stb.

Ezeket aztán könnyedén váltogathatod, de azért törekedj arra, hogy 3-4 havonta vegyél egy-egy új játékot is a már elhasználódott helyére. Persze a legfontosabbat se feledd: nem elég csak megvenni ezeket a játékokat, mert magukban nem sokat érnek a kutyád számára – játssz is a kutyáddal ezen eszközök felhasználásával!

Tudom, hogy minden kutyának van legalább egy olyan játéka, amit valamiért kiválasztott és szerves részét képezi a mindennapjainak még akkor is, ha szét van rágva, foszlik, vagy hiányzik belőle. Ez teljesen rendben van és ezt a játékot ne dobd ki és ne pakold el. Hagyd meg kutyusodnak és próbáld meg a lehető legjobb formában megőrizni.

6. Kincsvadászat

Kutya kincsvadászat

Mint minden intelligens állat, a kutya is nagyon szereti az agymunkát és a mentális kihívásokat. Különösen azokat a feladatokat szereti, ahol az orrát is be tudja vetni, mint eszköz és a feladat elvégzése azzal jár, hogy a végén megtalálja az elrejtett kis falatkákat, vagy a kedvenc játékát.

A kincsvadászat egy nagyon jó és ötletes módja annak, hogy boldoggá és mentálisan is egészségessé tedd a kutyádat és éppen ezért fontos, hogy játssz vele ilyen stimuláló játékokat. Próbáld ki azt, hogy legközelebb, amikor elmész otthonról, hagyj a lakás zugaiban egy-egy elrejtett jutalmat (falat, játék) és amikor hazaérsz, nézd meg, hogy hogyan boldogult a kincsvadászattal.

Mint minden képesség, ez is nagyon jól fejleszthető, főleg kutyák esetében, hogy boldoggá teszi az, ha megtalál valami számára fontos dolgot!

7. Mindig legyél nyugodt és kiegyensúlyozott a kutyád közelében

Az szinte mindenki által ismert tény, hogy a kutya teljesen átveszi a gazdája érzéseit és lelki állapotát. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig legyél nyugodt és kiegyensúlyozott a kutyád közelében. A kutyád a belőled áradó érzelmeket és energiákat használja ahhoz, hogy megsaccolja, milyen állapotban vagy és mi történik körülötted.

Amikor dühös esetleg szomorú vagy, a kutyád azt fürkészi, hogy vajon mi okozta ezt nálad és alapból magát kezdi el bűnösnek titulálni. Ez pedig őt magát is stresszessé teszi.

Miért fontos, hogy elkerüld ezt? Mert a stressz keményen beteggé teheti. Ha sokat kiabálsz a kutya környezetében és dühös vagy, akár cukorbeteggé is teheted vele a kutyádat! Nem azt mondom, hogy nem lehetsz csalódott, szomorú, vagy akár dühös is, csak azt kérem, hogy ezeknek az érzelmeknek a nagyját vezesd le a kutyádtól távol!

Ha a kutyád megérzi, hogy szomorú vagy, akkor valószínűleg oda fog menni hozzád és megpróbál felvidítani – engedd neki és mutass boldogságot akkor is, ha még sem vagy az!

Ezzel kiváltod a szomorúságod által keltett negatív energiákat (stressz) a kutyád által nyújtott szeretet pozitív energiájára és megnyugtatod vele kedvencedet, ez pedig boldoggá fogja tenni őt (és Téged is).

8. Fürdesd meg a kutyádat rendszeresen (de ne túl gyakran)

Fürdesd meg a kutyádat rendszeresen

Egy olyan kutya számára örömet jelent, ha eljön a fürdetés ideje, amelyik kiskora óta a rendszeres fürdetéshez van szoktatva.

Ez azt jelenti a számára, hogy Veled tölt legalább 1 órát és Te eközben folyamatosan simogatni (samponozni) fogod és ettől boldog lesz. Azok a kutyák, akik félnek a fürdetéstől, sajnos rossz körülmények között ismerkedtek meg a vízzel – idegesen, sietősen fürdették őket, vagy durván és hozzászoktatás nélkül – ez mindig emberi (gazdi) hiba.

A kutyusok nagy része szeret pancsolni a vízben, főleg, ha kap közben pár játékot is. A fürdetés gyakorisága sok dologtól függ: a kutyád fajtájától, a szőre típusától, a korától és az általános egészségi állapotától és a szennyeződés mértékétől.

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben a kutyád nem fetrengett bele egy sárdagonyába, úgy elegendő 2-3 hetente / havonta megfürdetni és a köztes időszakban pedig rendszeresen (heti minimum 3 alkalommal) alaposan kikefélni a bundáját.

A túl gyakori fürdetés kiszáríthatja a bőrét, tönkreteheti a szőrét és különféle bőrbetegségeket okozhat, amit célszerű elkerülni. Fürdetéskor mindig kiemelten figyelj arra, hogy alaposan szárítsd meg a kutyád bőrét és szőrét, hogy megelőzd a bőrbetegségek (gomba és baktériumok elszaporodását) kialakulását.

9. Tartsd a kutyádat jó kondiban

A rendszeres mentális stimuláció mellett hasonlóképpen fontos az, hogy a kutyád megfelelő erőnlétben legyen, hiszen így maradhat egészséges és boldog. Tudd, hogy a sima sétáltatás ugyan egy igen kedvelt időtöltése a kutyádnak, nem elegendő ahhoz, hogy a csontjait és izmait is fitten tartsa, ahhoz keményebb megdolgoztatásra van szüksége.

Muszáj, hogy a kutyát rendszeresen megfuttasd és fontos, hogy biztosíts számára ugrási és úszási lehetőséget is. A kutyák nagy része szeret úszni és harapdálni a folyó / tó fodros hullámait.

Bizonyára Te is ismered azt a mondást, hogy „ép testben ép lélek” – nos, nincs ez másképp a kutyád esetében sem, ha jó fizikális és mentális állapotban tartod, akkor végeredményben folyamatosan boldoggá teszed.

10. Vidám engedelmességi tréning

Vidám engedelmességi tréning

Az engedelmességi gyakorlatok számodra lehet, hogy unalmasak és monotonok, de a kutyád számára – főleg, ha viszel bele egy kis vidámságot is – abszolút favoritok.

Nem is beszélve arról, hogy egy engedelmes szófogadó kutya sokkal szabadabban sétáltatható, mint egy olyan, aki szelektíven hallgat a parancsaidra. Az engedelmességi gyakorlatok teret adnak egyéb trükkök betanítására is, mint a kutyatánc, a különböző játékos viselkedési feladatok.

Fontos, hogy amikor engedelmességi gyakorlatokat csináltok, ne stresszből / idegből tedd, és főleg ne büntesd a kutyádat, mert így épp a lényegtől fosztod meg magatokat – a vidám, együtt töltött értékes időtől. Nem kell túltolni, az a lényeg – csak lazán, játékból és hidd el, jön a többi magától.

+1 tipp Beszélj a kutyádhoz és bújócskázz vele

A kutyád imádni fogja a bújócskát veled, hidd el! Mint mondtam, a kutyákat nagy boldogsággal tölti el az, ha játékos keretek között meg kell, hogy keressenek valamit / valakit és a végén, amikor megtalálják – jutalmat kapnak. Ez lehet falat, játék, vagy a legfontosabb: a Veled töltött idő.

Az pedig, ha beszélsz hozzá, nagyon erőteljesen mélyíti a kettőtök közötti szeretetet és kapcsolatot.

Összegzés

Látod, nem is nehéz igazán boldoggá tenni a kutyádat, csak egy adag szeretetre, törődésre és kis fantáziára van szükséged hozzá.

Ne feledd, a boldog kutya egészséges és kiegyensúlyozott, így kevésbé van kitéve a különféle betegségeknek is.

Remélem, hogy sikerült pár hasznos információval szolgálnom számodra ahhoz, hogy még boldogabbá tehesd kedvencedet!

March 22, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.