Hol aludjon először a kölyökkutya | Első éjszakák otthon

Hol aludjon először a kölyökkutya

Hol aludjon először a kölyökkutya? Az első éjszaka nem csak a babák, de a kölyökkutyák esetében is nagyon kritikus. Hiszen még minden új és idegen számukra.

Nem beszélve arról, hogy szeretnénk, ha kötődne hozzánk a kutyus, ehhez pedig elengedhetetlen a bizalom kiépítése. Ennek lehet az egyik első lépése, hogy eldöntjük, hol aludjon az első éjszaka.

Hol aludjon először a kölyökkutya? 

Hogy hol fog aludni a kutya, az nagyban függ a te szabályaidtól. Ha a kutyusok nálad általában veled alszanak, akkor is érdemes első éjszaka a kiskutyát a saját ágyában altatni, egészen addig, amíg mind a ketten hozzászoktok a rutinhoz.

Első napok: A hozzászoktatás időszaka

Francia bulldog kölyökkutya

Az első éjszaka, és annak minősége nagyban tudja befolyásolni, hogy a későbbiekben a kutyus mennyire lesz képes alkalmazkodni a szabályokhoz, és beilleszkedni a családba.

Ez nem feltétlenül szól arról, hogy hogyan alszik először a kutyus, hanem hogy mi mennyire segítjük őt abban, hogy alkalmazkodni tudjon.

Ez a hozzászoktatás azzal kezdődik, hogy a háztartásban élő emberek és esetleg állatok megismerkednek az új jövevénnyel. Bemutatjuk neki az új környeztet, figyelve arra, hogy ne terheljük túl az állatot.

Mielőtt „lefektetjük” a kölyköt, mindenképp kapjon egy kis könnyű étkezést, esetleg vigyük el kicsit sétálni, ahol a nagy vagy kisdolgát is eltudja végezni. A legtöbb tevékenységet,- akár egy kis átmozgató játékot is- igyekezzünk a leendő fekhelye környékén végezni. Remélhetőleg majd jól elfárad, megnyugszik és esetleg magától el is alszik.

Arra azért készülj fel, hogy az első éjszaka biztosan nem lesz zökkenőmentes, akár többször is felkelhetünk a kiskutyára. Ezért ha megoldható, legyen az ágya a miénk közelébe. A későbbiekben fokozatosan távolabb tehetjük a kutya fekhelyét a miénktől, de az első éjszaka még ne traumatizáljuk.

Mikorra időzítsük a kölyökkutya hazavitelét?

Ahhoz mindenképp időre van szükség, hogy az új kutyussal összeszokjunk, és igazi jól nevelt háziállat váljon belőle.

Mindenképp hagyjunk több időt arra, amikor elkezdjük a beszoktatás folyamatát, lehetőleg hétvégén vagy szabadnapkor kezdjünk bele, hogy ne legyen egyből egy nagyobb megszakítás.

Így lesz időnk kialakítani a rutint, és a kutyus is kitudja pihenni az esetleges zaklatott első éjszakát.

Ismerkedés a családdal, többi állattal

Kölyökkutya beszoktatása egy másik kutyához

Az első nagy feladat, amikor megismeri a családod és a ház minden lakóját, legyen az ember vagy állat. A kezdeti szakaszban némi féltékenységre is lehet számítani, főleg, ha van más kutya a családban.

Ezt pedig sokszor olyan módon tudják kifejezni, amelyet az ágyunk vagy kanapénk sarka bánhat. Meglepődnénk milyen éles kis karmaik és fogaik vannak. Ennek igyekezzünk hamar pontot tenni a végére.

Próbáljunk ügyelni arra is, hogy a kölyök ne tudjon könnyen kijönni vagy kiesni az ágyából, így a többiek kedvét is elvehetjük attól, hogy vegzálják őt.

A legjobb módszer egyébként, ha kutyákat mutatunk be egymásnak, hogy egy semleges területen tesszük azt. Remélhetőleg elkezdenek játszani, és majd csak ezt követően vigyük őket haza.

A macskák elég kiszámíthatatlanok, így azt se tudhatjuk, miként fognak reagálni az új kutyusra. Lehet, hogy legjobb barátok lesznek, de az is megtörténet, hogy ősi ellenségek. Legyünk azért résen.

Legyünk mértékletesek, hogy a kisebb ne sérüljön vagy ne fáradjon el, főleg ha esetleg egy kevésbé aktív vagy félős típusról van szó.

Hagyjuk felfedezni a kölyökkutyát

Mopsz kölyökkutya felfedezi a környezetét

A kiskutyák egyik kedvenc tevékenysége, hogy felfedezik a környezetüket. Hagyjuk, hogy ezt megtegye, persze felügyelet mellett, nehogy kárt tegyen magába vagy egy számunkra fontos tárgyban.

A másik sarkalatos pont, az a szobatisztaság kérdése. Figyeljünk minden olyan jelre, ami azt mutatja, hogy könnyítenie kell magán az állatnak. Vigyük ekkor oda, ahol szeretnék, ha jövőben ezt tenné és mindig dicsérjük meg ha sikerül.

A kisbabákhoz hasonlóan, ők is a szájukkal fedezik fel a világot, így próbáljuk biztonságba helyezni a tárgyakat tőle.

Étel és víz

Ennyi újdonság és felfedezés után biztos éhes és szomjas lesz a kölyök. Mutassuk meg neki, hogy hol van ezeknek a helye.

Egyértelműen különítsük el minden állatnak a tálját, hogy senki se egye el a másikét, és ne legyen veszekedés se.

Éjszaka adjunk egy kis ételt a kölyöknek, hogy ne szakítsa meg az alvási szakaszát az, hogy éhes. Ugyan ebből az okból a vizet viszont vigyük el tőle estére.

Szobatisztaságra nevelés

Ahogy már említettem, ez az egyik legsarkalatosabb pontja a beszoktatásnak. Nem minden kölyöknél kezdték el ezt a folyamatot mielőtt hazavitted volna, így nagyon eltérő, hogy melyik állat hol tart ebben.

Próbáld tehát már a lefekvés előtt kialakítani ezt a viselkedési mintát az állatnál. Erre van például a kutyapelenka, ami igazából egy nedvszívó nagyobb szövet. Ezt a szoba bármely pontjára kirakhatjuk.

Az éjszaka folyamán néha nem árt felébreszteni a kölyköt, hogy pisiljen és ne történjen baleset. Ezt az első hetekben többször alkalmazni kell, amíg meg nem tanulja, hogy kimenjen, ha rájön a kis vagy nagy dolog. Ha ügyes volt, nagyon dícsérjük meg és ne felejtsük el a jutalmazást.

3 vagy 4 hónap után pedig a kölyöknek át kell tudnia aludni az éjszakát anélkül, hogy baleset történne.

Egész napi alvás

Első éjszakai alvás, kölyökkutya

Bizony, a kölykök képesek akár az egész napot átaludni egy kis túlzással. Egyik percben még pörögnek, és játszanak, a következő pillanatban pedig már az igazak álmát alusszák.

Ez jó alkalom arra, hogy oda szoktassuk a fekvőhelyére. Azonban azt ne engedjük, hogy egész nap aludjon, mert akkor éjszaka már nem akar.

Lefekvési rutin

Fontos, hogy főleg az elején legyen egy fix rutin, amit a kutya is megtud szokni.

Lefekvés előtt etessük meg és egy kis játék vagy mozgás sem árt neki. Ha kellően elfárad, remélhetőleg elalszik magától. Igen, lényegében le kell rakni, mint egy babát.

Ne valami szuper drága pokrócot vagy törölközőt tegyünk alá, mert éjjel bármi megtörténhet főleg az elején. Nyugodtan tegyünk be mellé valamilyen játékot, ami biztonságot nyújthat neki.

Az alváshoz teremtsünk neki nyugodt környezetet, lassan tompítsuk a fényeket, és ne hagyjuk magára, amíg el nem alszik.

Mit tegyünk, ha éjjel nyafog a kölyök?

Első este, amint sötét lesz, szinte biztos, hogy nyafogni fog a kölyök, főleg, ha egyedül alszik. Ezért is jobb a kölyköket első éjszaka vagy legalábbis a kezdeti időszakban a hálószoba és az ágyunk közelébe tartani.

Ne ignoráljuk a segélykiáltásokat, mert azzal csak a bizalmat romboljuk.

Azonban ezt huzamosabb ideig nem szabad fenntartani, mert akkor csak inger reakciót váltunk ki. Vagyis, ha egy hétnél tovább minden nyaffantásra oda megyünk, a kutya rájön, hogy ezzel tud minket befolyásolni.

Ha megbizonyosodtál róla, hogy csak nyafog és nem valódi baja van, akkor igenis muszáj ignorálni egy idő után.

Összefoglaló

Az első közös éjszaka tehát nagyon meghatározó a bizalmi kapcsolat kialakítása szempontjából.

Az elejétől ragaszkodjunk egy adott rutin kialakításához, hogy a kölyök minél hamarabb hozzá szokjon az új környezethez.

Bár az első időszakban még lehetünk engedékenyebbek, idővel igen is ki kell alakítani egy rutint.

March 10, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.