All you need is love: Honnan tudja a kutya, hogy szeretem?

Honnan tudja a kutya, hogy szeretem

Utoljára frissítve: 2022. March. 21

Gyémántokkal kirakott nyakörv? Wagyu steak minden nap? Akkora kutyaház, hogy külön helyrajzi száma van? Vagy egyszerűen odafigyelő, szeretetteljes törődés? Mi a legjobb módja, hogy kimutasd neki mennyire szereted? Egyáltalán honnan tudja a kutya, hogy szeretem? Olvass tovább és megtudod!

Hírességek és kutyáik

Wendy Diamond

Lucky, a máltai selyemkutya-uszkár keverék neve igazi beszélő név volt.

Wendy Diamond, az Animal Fair magazin alapítójának kedvence megfogta az isten lábát: 4000 (!) dolláros, méretre szabott ruhákban parádézott, egy saját, mini sushi bárban falatozott, s a gazdi egy 140 000 dollár költségvetésű esküvőt is szervezett neki.

Paris Hilton

Paris Hilton kutyája, Tinkerbell, legalább olyan híres volt, mint gazdája. Rengetegszer lehetett látni őket együtt nyilvánosan és a közösségi médiában.

Az, hogy Tinkerbell csivava létére nagy lábon élt, az nem kifejezés.

Hogy a kutyus a nap minden pillanatában otthon érezhesse magát, Ms. Hilton megépíttette villájának pontos mását kutyaházként. A kutyaház nem csak kívülről egyezett meg a villával, belülről ugyanúgy nézett ki. Ugyanazok a bútorok, lépcsők, sőt, még légkondi is szolgálta Tinkerbell kényelmét.

Oprah

Oprah Winfrey öt kutyát fogadott örökbe egy chicagói menhelyről. Hogy jövőjüket biztosítsa, egy 30 millió dolláros alapot hozott létre nekik.

Ennyiből talán elkaristolnak valahogy, ha Oprah-val történne valami.

Loius Harris

Loius Harris sem aprózza el, ha kedvenc négylábúiról van szó. Lola és a többi kutyája eddig több mint 250 000 angol fontjába fáj az essexi hölgynek.

Minden héten spa kezelések, minden reggel frissen elkészített reggeli, sonkástojás kézből etetve, kutyaszitter és még számtalan olyan dolog teszi teljessé életüket, melyekben neked soha nem lesz részed. 

Ezeket a gazdikat nem lehet azzal vádolni, hogy nem szeretik a kutyáikat. Felmerül azonban a kérdés, hogy valóban egy saját minivilla, vagy luxus ruhadarabok a szeretet kifejezésének legjobb formái.

Mivel lehet kimutatni a szeretetünket valaki felé?

Az emberek közötti szociális interakciókban különböző szeretetnyelveket különböztetünk meg egymástól:

  • Elismerő szavak
  • Minőségi idő
  • Ajándékozás
  • Szívességek
  • Testi érintés

Lehet, hogy elsőre furcsának tűnik, de – ahogy ezt lentebb látni fogod – ezek közül nem is egy a kutyák számára is tökéletesen érthetően fejezi ki az irányukba érzett szeretetet. Sokkal inkább, mint egy saját sportautó.

Nézzük is meg, melyek azok a módok, mely által legjobb négylábú barátod számára is teljesen világossá válik, menyire imádod.

Hogyan tudasd a kutyáddal, hogy szereted?

1. A megfelelő választás

A kutyád iránt érzett őszinte rajongást már azelőtt kifejezésre tudod juttatni, mielőtt egyáltalán kutyád lenne.

Mégpedig úgy, hogy alaposan végig gondolod, anyagi helyzetednek, életmódodnak, fizikai képességeidnek, személyiségednek milyen kutya lenne a megfelelőbb.

Lehetsz te a belga juhászok legnagyobb rajongója, ha amúgy egy többszáz fős startupot igazgatsz, nem lesz sem elég időd, sem elég energiád arra, hogy megfelelő mennyiségű fizikai és szellemi stimulust biztosíts számára (akkor sem lesz, ha meg vagy győződve az ellenkezőjéről. Nem lesz.).

Ugyanígy, érthető, ha megveszel a nagytestű kutyákért, de egy 53 kilós csajszi inkább keressen másik típust a Presa Canario helyett, mert nem lesz jó vége, ha séta közben önállósítani akarja majd magát. És bizony sokszor nem elég egy erélyes „nemszabad!”, akármennyire alapos képzésben is részesült az állat.

A szeretet egyik elsődleges megnyilvánulási formája tehát a felelősségteljes döntés.
Ennél őszintébben nehéz kimutatni az érzelmet.

2. Rítusok

Rítus: Rendszeres időpontban séta

Csányi Vilmos, Széchenyi-díjas magyar biológus, biokémikus, egyetemi tanár, nemzetközi szaktekintély szerint a rítusok az egyik legfontosabb módja annak, hogy kimutasd a kutyád iránt érzett szeretetet.

Ezek nem csak az embereknél, de a kutyáknál is ugyanolyan fontosak.

A kutya abból tudja, hogy őt szeretik, vele törődnek, hogy bizonyos rítusokat betartunk. Ugyanabban az időben kapja az ennivalót, ugyanakkor visszük sétálni, ugyanakkor történnek a különböző játékok. Ezek fontosak a kutyáknak.

Ez persze nem azt jelenti, hogy élete végéig nem lehet negyedórával később levinni. A rítus rugalmas dolog, érzelemhez kötött viselkedésmintázat… Nagyon fontos a kutyának, hogy bekerüljön egy rituálisan állandó környezetbe.

Tehát ne az történjen, hogy az első két nap imádják a kutyát, aztán meg azon vitatkoznak, hogy ki vigye le, mert senki se akarja. Ezt a kutya megérzi. Ha valaki választ egy kutyát, és azért veszi ki, hogy törődjön vele, akkor megkapja azt a szeretet, kötődést, amit nyújt. Annyit kap, amennyit ő tud nyújtani.

3. Beszélgessetek

Honnan tudja a kutya, hogy szeretem: Beszélj hozzá!

Igen, jól olvastad. Bár remélhetőleg válaszolni nem fog, a kutyák nagyon is szeretik, ha gazdáik beszélnek hozzájuk. Csányi Vilmos erről azt mondja: „Akit nem érdekel egy kutya, aki nem lát benne partnert, aki nem beszél hozzá. Annak nem való.”

Ha nem is ért meg minden szót, négylábú barátod annál többet felfog a hanglejtésedből, a beszéded intenzitásából, a hangerőből. Ezek segítségével nagyon is pontosan érezni fogja az üzenet lényegét.

Ne szégyellj tehát úgy beszélni hozzá, mint egy kisgyerekhez, hisz ezzel is csak a szeretetednek adsz hangot. Ezen a módon dicsérve sokkal hatékonyabban tudod nyomatékosítani, ha valamit jól csinál.  

Alkalom sem kell egy kis verbális szeretgetéshez, megteheted ezt akkor is, ha például nyugodtan fekszik a helyén. Ha ezt következetesen teszed, akkor idővel még egy izgágább kutyát is higgadtabbá tudsz változtatni.

Tehát: beszélj a kutyádhoz, sokat, szeretetteljes, gyengéd hangon, és nem marad kétsége afelől, mit jelentesz neki.

4. Az érintés ereje

A kutya megérintése

Azt hiszem nem foglak sokkolni azzal a korszakos jelentőségű megfigyeléssel, hogy a kutyák szeretik a simogatást. Ne fukarkodj tehát vele! Persze nem baj, ha nem legmélyebb álmában kezded gyömöszkölni.

Az érintés nem csak neki, de neked is jót tesz. Hatására oldódik a stressz, csökken a feszültség, valamint az érintés közben termelődő oxitocin miatt a köztetek lévő kapcsolatot is szorosabbá válik. Ez különösen akkor jelentkezik erősebben, ha a kutya füleit és környékét kezded vakargatni, hisz ez a terület tele van érzékeny receptorokkal.

Szintén nem fognak megharapni, ha időnkét gyengéden átmasszírozod a testüket, ezt pontosan annyira élvezik, amennyire neked is jól esik egy masszázs.

5. Feküdjetek össze!

Kutyával alvás

Az előző ponthoz kapcsolódva, az érintés, érintkezés egyik speciális módja, ha együtt alszotok a kutyával. Hacsak nem hempergett valamilyen oszló tetembe, semmilyen egészségügyi ok nem szól az ellen, hogy magad mellé engedd az ágyadba.

Mindkettőtök számára nyugodtabb alvást biztosíthat a másik közelsége, a plusz testmelegről nem is beszélve.

Előfordulhat persze, hogy elveid ellen van a kutya ágyba engedése – ezt nyugodtan vizsgáld felül -, de ekkor se foszd meg egy kis összebújástól: telepedj le hozzá a földre, vagy engedd fel a kanapéra egy jó kis mozizásra. Ezzel is kifejezed irányába, hogy nem csak számára fontos, hogy egészen közel legyetek egymáshoz.

6. Összedőlve

A gazda összedőlt a kutyával

Szintén érintés-orientált kifejezési módja a szeretetnek, ha óvatosan nekidőlsz négylábú kedvencednek. Ezt nyilván jobb nem csinálni, ha például mini yorkid van, abból még baj is lehet.

A kutyáknál az egymásnak dőlés a bizalom és a szeretet jele. Ezt szinte az összes kutya nagyon szívesen veszi, nem úgy, mint az ölelést, amit sokan közölük ki nem állhatnak.

7. Arcátlanság

Kutya szereti a gazdáját

Tudtad, hogy a kutyák elképesztően pontosan olvassák az arckifejezésedet? Mimikáddal egészen sokféle üzenetet tudsz küldeni a kutyádnak, többek között azt is, hogy mennyire szereted.

Viselkedéstudománnyal foglalkozó tudósok megfigyelték, hogy az a kutya amelyik szoros kötődést mutat az ember irányába, felvonja a szemöldökét, ha az emberét nézi. A balt jobban, mint a jobbat.

Tehát ha egy látványos mosollyal üdvözlöd a kutyádat, némi szemöldökfelvonással megtámogatva, azzal egyértelmű jelét adod annak, hogy fontos számodra.

8. Közös programok

Közös kirándulás a kutyával

Nincs fontosabb dolog a kutyád számára, mint az, hogy a közeledben lehessen. Vond őt be az életed lehető legtöbb epizódjába!

Menjetek kutyabarát éttermekbe, moziba, ha teheted, vidd magaddal a munkahelyedre, stb. (Ez persze nem ajánlatos olyan kutyák esetében, akik könnyen túltöltődnek és besokallnak a túl sok inger miatt.)

Ezek az alkalmak közös kalandokat jelentenek, mely élmények közös megélése által igazán elmélyülhet a kapcsolatotok.

Ezen felül minden ilyen alkalom magában rejti a tanulás lehetőségét. Együtt tanulni pedig nagyszerű módja a kötődés szorosabbra vonásának.

Összegzés

Láthatod, hogy tucatnyi (de legalább nyolc) sokkal hatékonyabb módja van szereteted kimutatásának, mint a tárgyakkal való elhalmozás.

Soha ne feledd, hogy a kutyád számára a legfontosabb dolog magad vagy. Minél jobban odafigyelsz a test-lelki igényeire és minél több gesztussal érzékelteted, hogy milyen fontos ő számodra, annyival több feltétlen hűséget és szeretet kapsz viszonzásul.

Végül is, erről szól az egész.

2022. March 21.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.