10 hiba, amit szinte minden kezdő kutyatartó elkövet

10 hiba, amit szinte minden kezdő kutyatartó elkövet

Ha első kutyusunk megvásárlása vagy örökbefogadása előtt állunk biztosan számtalan cikket és internetes blogbejegyzést elolvastunk már arról, hogy mire kell felkészülnünk, milyen tápot vegyünk, milyen játékokat ajánlanak a szakértők és milyen módszerekkel tegyük szobatisztává új kutyusunkat.

Nem számít azonban, hogy mennyit tanulunk a gyakorlat legtöbbször más helyzeteket hoz. Ezért nézzük is meg, hogy mire érdemes figyelnünk.

Milyen hibákba esnek a kezdő kutyatartók és hogyan kerülhetjük el őket?

1. Akkor vesznek kutyát, amikor még nem állnak rá készen

Akkor vesznek kutyát, amikor még nem állnak rá készen.

Ha komolyan elkezdünk kutyavásárláson gondolkodni, lehetséges, hogy túl hamar lépünk a tettek mezejére.

A kutyatartás (sőt a háziállattartás) hatalmas felelősség, ami sok időnket, energiánkat és pénzünket fogja felemészteni. Ezért mindenképpen csak akkor vásároljunk, vagy fogadjunk örökbe kutyát, ha ezeket hosszú távon is biztosítani tudjuk majd neki.

Fontos, hogy legyen elegendő időnk akár 8 órás munkaviszony mellett is, amit sétáltatásra és tréningre tudunk fordítani. A kutyatartás egész napos elfoglaltság, mind munkaidő előtt, mind pedig utána törődnünk kell négylábú kedvencünk etetetésével és gondozásával.

Válasszunk olyan kutyafajtát, aminek az igényei jól illenek az életformánkhoz és személyiségünkhöz. Ha aktív életet élünk és minden reggel futni járunk, olyan ebet keressünk, aki elkísérhet minket, ha pedig inkább otthon ülnénk keressünk alacsonyabb mozgásigényű fajtát.

Azt azonban mindenképpen vegyük figyelembe, hogy az alacsony mozgásigény nem a mozgásigény hiányát jelenti, ezért az ilyen “kanapé kutyák” esetében is készüljünk fel a napi sétákra.

Az életstílussal nagyban összefügg az a tér, amiben élünk. Ha kertes házunk van egy aktívabb kutyát is befogadhatunk, de ha apró lakásban élünk inkább a nyugodtabb fajták közül válogassunk. Ha társasházban élünk legyünk tekintettel szomszédainkra is, és ne válasszunk nagyon szószátyár kutyust.

Fontos, hogy járjunk nyitott szemmel: ha egy bizonyos fajta már levett minket a lábunkról, akkor is gondoljuk át, hogy képesek leszünk-e megfelelni az igényeinek.

Vegyük figyelembe, hogy a fajtatiszta kutyák gyakran hajlamosak különböző betegségekre, például allergiára vagy ízületi problémákra.

2. Nem tervezik meg megfelelően a kutya tréningjét

Nem tervezik meg megfelelően a kutya tréninget.

A kölyökkorban megkezdett és jól felépített tréning különösen fontos főleg a “benti” kutyák esetében, ugyanis a szobatisztaságra csak ilyen módon lehet őket ránevelni.

Természetesen, ha idősebb kutyát fogadunk örökbe, lehet, hogy ezzel a problémával nem is kell foglalkoznunk, mindenesetre az ő esetükben is jó ötlet, ha minél előbb elkezdjük őket megtanítani azokra a szokásformákra, amiket elvárunk majd tőlük.

Bár egyes fajták idősebb korban is kifejezetten tanulékonyak, fontos, hogy minél korábban elkezdjük a tréninget, ez ugyanis kiváló módja lehet annak is, hogy összeszokjunk új kutyánkkal és megfelelő mennyiségű időt töltsünk vele.

3. Kihagyják az engedelmességi tréninget

Kihagyják az engedelmességi tréninget.

A kutyák engedelmességre való nevelése (még a különösen intelligens fajták esetében is) sok időt és energiát igényel, azonban ez egy fontos része a kutyatartásnak.

A kellő mennyiségű simogatás, labdázás és babusgatás mellett nagyon fontos, hogy a pórázzal való sétáltatásra és az olyan egyszerű parancsszavak, mint az “ül” vagy a “fekszik” betanítására is jusson időnk.

Nem csak a mi érdekünk, hogy kutyusunk jól nevelt legyen, ezzel őt is védeni tudjuk bizonyos szituációkba, egyes fajták pedig egyenesen igénylik a kiképzéssel együtt járó szellemi stimulációt.

4. Nem szocializálják megfelelően a kutyát

Nem szocializálják megfelelően a kutyát.

A szakszerű szocializációt csak úgy, mint a szobatisztaságra való oktatás leggyorsabban és legsikeresebben kölyökkorban lehet megtenni.

Fontos, hogy a kiskutyát ne csak családtagjainkhoz, és többi házikedvencünkhöz szoktassuk hozzá, hanem ahhoz is, hogy a séták és a parkokban töltött játékok alatt esetleg más kutyákkal is találkozni fog.

Ilyenkor törekedjünk arra, hogy (természetesen kellő óvatosság mellett) minél több méretű és habitusú kutyával és esetleg macskával ismerkedhessen meg kutyánk.

Fontos, hogy minden új dolgot csak apránként mutassunk be az ebnek és ezalatt figyeljük reakcióit.

5. Nem veszik komolyan a viselkedési problémákat

Nem veszik komolyan a viselkedési problémákat.

A nem megfelelően nevelt, vagy elkényeztetett kutyák esetében igen gyakoriak a viselkedési problémák. Ezeket nem szabad egyszerűen félresöpörni, mondván, hogy kutyánknak “ez a szokása”, hanem minél hamarabb korrigálni kell az ilyen viselkedést.

Ez természetesen csak jól strukturált tréninggel és nagy időráfordítással történhet meg, ezért fontos, hogy odafigyeljünk kutyánk viselkedésére.

6. Túletetik a kutyát

Túletetik a kutyát.

Az elhízás ugyan olyan komoly egészségügyi kockázatokkal jár a kutyák esetében is, mint nálunk, és sajnos annyira elterjedt is.

A túletetésből következő elhízás kutyák esetében is cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri problémákhoz és ízületi panaszokhoz vezethet különösen koruk előrehaladtával.

Gazdiként a mi felelősségünk az, hogy kiegyensúlyozott és minőségi táplálékkal lássuk el kutyánkat. Ha minden figyelmünk ellenére úgy látjuk, hogy négylábú barátunk kövérkésebb a szükségesnél nyugodtan kérhetünk tanácsot állatorvosunktól.

7. Nem fordulnak időben az állatorvoshoz

Nem fordulnak időben az állatorvoshoz.

Ha kutyánk kölyökként kerül hozzánk jó eséllyel a mi feladatunk lesz, hogy beadassuk neki a kötelező oltásokat, és amennyiben úgy ítéljük, ivartalanítsuk őt.

A rendszeres állatorvosi látogatást azonban ezután sem szabad kihagyni.

Fontos, hogy a kutya megkapjon minden kötelező oltást, és rendszeresen ellenőrizzék egészségi állapotát, amivel bizonyos krónikus betegségek kialakulása is megelőzhető.

8. Nem szoktatják hozzá a kutyát a kozmetikushoz

Nem szoktatják hozzá a kutyát a kozmetikushoz.

A kutyákat már kiskorukban el kell kezdeni hozzászoktatni a fürdetéshez, fésüléshez és a hajvágáshoz, hogy a későbbi egészségügyi nyírások és fürdetések zökkenőmentesen történhessenek.

Ez sok türelmet igényel, de a későbbiekben saját munkánkat könnyítjük meg azzal, ha kedvencünket már kölyökkorában hozzászoktatjuk a fürdetéshez és a kutyakozmetikushoz tett rendszeres látogatásokhoz.

9. Nem biztosítanak elég mozgást kedvencük számára

Nem biztosítanak elég mozgást kedvencük számára.

A korábbiakban már utaltunk rá, hogy kivétel nélkül minden kutyafajta számára fontos bizonyos mennyiségű testmozgás. Ez segít nekik felesleges energiájuk kiélésében és mentális stimulációt is biztosít számukra.

Egyes kutyafajták kifejezetten nagy mozgásigényűek. Egy juhászkutyának például nem lesz elég a napi fél óra séta, hanem hosszabb túrákat és egy nagy kertet fog igényelni, de az ölebeknek is szükségük van a rendszeres testmozgásra, hogy egészségesek maradjanak.

(Bővebb információ a kutyafajták szerinti mozgásigényekről.)

Az, ha kutyánk nem végezhet elegendő testmozgást nem csak egészségügyi problémák kialakulásához vezethet, hanem rosszkedvet is okozhat neki.

Ezt korántsem szabad félvállról venni, ugyanis mi vagyunk kutyánk legfontosabb társai, ezért a mi feladatunk, hogy biztosítsuk számára a lehető legteljesebb életet.

10. Nem készülnek fel az esetleges vészhelyzetekre

Nem készülnek fel az esetleges vészhelyzetekre.

Háziállat tartásával azt a felelősséget vesszük a vállunkra, hogy egy élőlény gondozói és őrzői leszünk. Ha valami miatt hirtelen el kell hagynunk a házunkat, kutyánkat is magunkkal kell vinni, sőt, az ő ellátásáról is gondoskodni kell.

Ha velünk történik valami, kell, hogy legyen egy rokonunk, vagy barátunk, aki tudja, hogyan kell ellátni kedvencünket vészhelyzet esetén.

Mindezek mellett pedig a nemvárt, de igen költséges állatorvosi vészhelyzetekre is jó, ha anyagilag is felkészülünk.

Összegzés

Gazdinak lenni igen hálás kötelesség, de nem kevés feladat is jár vele.

Ezért kezdő kutyatartóként csak akkor vágjunk bele, ha biztosak vagyunk benne, hogy megbirkózunk a feladattal, illetve ha tudjuk, hogy hova kell segítségért fordulni azért, hogy elkerüljük a kezdő kutyatartók gyakori hibáit!

2022. October 13.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.