Kinek nem való kutya? – 5 kérdés mielőtt kutyát szeretnél

Kinek nem való kutya

Magyarországon a becslések szerint 3 millió kutya él. Nagyjából 300 000-re tehető a kóbor négylábúak száma. A menhelyek jóformán mindenhol megteltek. Az helyzet elszomorító és jól rávilágít arra, hogy nem való kutya mindenkinek.

Kutyát szeretnél? Ezzel cikkel segíteni akarok abban, hogy helyes döntést hozhass.

Hányatott sorsok, megtelt menhelyek

Megtelt menhelyek

Uborka négyéves keverék kutya. Alig lehetett 10 hetes, amikor átdobták egy tanya kerítésén. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy legalább nem vaktában dobták ki. Kihajítója tudta, hogy ott gondját fogják viselni. Így is történt, de tekintve, hogy Uborka a sokadik nyakukon maradt eset volt, gondviselői szerettek volna gazdát találni neki. Két örökbeadása is kudarccal végződött, mindkétszer visszakerült a tanyára.

Lea egy hatéves kutya. Alig lehetett egy éves, amikor odakötötték a menhely hátsó kapujához. Fajtájának és temperamentumának köszönthetően esélye az örökbefogadásra közelített a nullához.

A menhely kitartóan hirdette őt, de senki nem jelentkezett örökbefogadási szándékkal. Természete miatt nem kaphatott kennel társat, így egyedül tengette napjait a menhelyen. Több, mint négy évig.

Uborka és Lea ma együtt élik aranyéletüket egy felelős, gondoskodó, de legfőképp szerető gazda mellett, aki nagyon alaposan mérlegelte a lehetőségeit, mielőtt úgy döntött, befogadja őket.

Uborka és Lea története jól végződött. De sztorijuk sajnos nagyon ritka kivételnek számít. Az állatvédők minden törekvése ellenére, melyek a mentésen kívül a felvilágosításra is irányulnak, az eldobott kutyák száma egyre nő.

Számos okot fel lehet sorolni, hogy miért csodálatos dolog kutyát tartani. Annál nehezebb objektíven számba venni a pro és kontra érveket, s a végén hideg fejjel mérleget vonni. A számok tanulsága szerint nagyon sok embernek nem is sikerül.

Ha nem akarsz közéjük tartozni akkor olvass tovább!

Kinek nem való kutya? – 5 kérdés, amit őszintén meg kell válaszolnod magadnak, mielőtt kutyás leszel

Szomorú kutya-kinek nem való kutya.

1. Van rá elég időd?

Arra van időd, amire szakítasz, nem igaz? Könnyebb mondani, mint megtenni.

Egy kutyának nem csak annyi idő kell tőled, míg kiviszed a dolgát végezni. A közhiedelemmel ellentétben a kutyák meglehetősen érzékeny műszerek, igen komoly lelki igényekkel.

Csányi Vilmos azt mondja:

“Akit nem érdekel egy kutya, aki nem lát benne partnert, aki nem beszél hozzá. Annak nem való.”

Tehát messze nem elég csak elvinni az ebet egészségügyi sétára naponta háromszor. Tartalmas programokra is szükség van: kirándulások, közös játék, kutyaiskola.

El kell majd vinni állatorvoshoz is, ott néha órákat tölteni. És igen, van, hogy csak arra van igénye, hogy odabújhasson hozzá…hallgassa a hangodat, tökmindegy, hogy miről mesélsz neki. Ez bizony mind-mind idő, nem is kevés. Napi 2-3-4 óra simán el tud menni a kutyával való törődésre.

Ha a munkádból adódóan sose vagy otthon, és/vagy hullafáradtan esel be az ajtón, ha folyton úton vagy, teli a naptárad, ki se látszol a programokból, akkor először változtass az életeden, és csak azután kezdj el a kutyatartáson gondolkodni.

2. Van rá elég pénzed?

Nem való annak kutya akinek nincs rá pénze

Rengetegen alábecsülik egy kutya költségeit. Szép is lenne, ha csak a kajájával meg az évenkénti kötelező oltásokkal le lenne tudva a dolog.

Nézzünk csak egy roppant felületes listát azokról a tételekről, amik felmerülnek, ha befogadunk egy kutyát:

 • A kutya ára, ha tenyésztőtől vásárolsz
 • Némi adomány a menhelynek, ha örökbe fogadsz
 • Állatorvosi állapotfelmérés, főleg menhelyi kutyáknál
 • Féreghajtó (rendszeresen), kullancs-, bolha-, szúnyogriasztó
 • Eseti orvosi költségek, akár százezres nagyságrendben
 • Szem- és fültisztító, sampon, vagy kutyakozmetika
 • Oltások
 • Kutyafekhely (esetleg kutyaház, és nem valami tákolt bódé)
 • Kutyajátékok
 • Kutyaiskola
 • Itató, etető
 • Póráz, nyakörv, adott esetben szájkosár
 • Autós biztonsági hám
 • Kutyakaja (táp – NEM Teszkós! – vagy nyers, igényektől függően)
 • A kutya esetleges károkozásai – lesznek, ne aggódj

És ezek tényleg csak azok az alapvető költségek, amikkel szinte minden esetben számolnod kell. Jó esetben több mint egy évtizeden keresztül.

Vedd nagyon alaposan számba, hogy mik azok az állandó költségeid, melyeket nem tudsz, vagy nem akarsz mérsékelni/megszüntetni.

Őszintén tekintsd át az anyagi természetű terveid, és csak akkor kezdj el kutyatartáson morfondírozni, ha úgy érzed mindezek mellett, hogy belefér.

3. Van hozzá elég türelmed?

A kutyához türelem kell

Le kell, hogy számoljak egy nagyon elterjedt délibábbal: olyan, hogy kész kutya, nem létezik. Nincs olyan, hogy mindent megtanítottál már neki, amire a közös életetek során szükségetek van, úgyhogy elégedetten hátra dőlhetsz.

A kutya a különböző életszakaszaiban igenis változik. Lehet, hogy a picúr 6-8 hónapos korában már betéve tudta az alap engedelmesség összes gyakorlatát, de aztán megkamaszodik, és 12-15 hónaposan kezdhetsz mindent jóformán elölről.

Időskorban nem kell feltétlen elbutulnia ahhoz, hogy olyan dolgokról leszokjon, melyeket hosszú éveken keresztül természetesnek vettél. Egyszerűen csak megöregszik.

Minden kutya más és más. Van, aki könnyebben tanul, van amelyik nehezebben, de nem azért, mert ostoba. Mindössze máshogy kell vele kommunikálni, s ezt a közös nyelvet nem kevés meló megtalálni.

A fent felsoroltak sokkal gyakrabban teszik próbára az ember türelmét, mintsem azt a cuki kutyás videók a YouTube-on sugallják. Nem ritkán még azt is megbánod, hogy egyáltalán eszedbe jutott a kutyázás.

De ilyenkor sem verheted el a kutyát, vagy dobhatod ki az utcára, mert szerinted tönkreteszi az életed.  Ilyenkor is az a kutya, minden sejtjével szeret téged, s neked kutya kötelességed ezt szem előtt tartva, türelemmel, alázattal és szeretettel megtalálni a megoldást.

Tökmindegy, hogy egyébként milyen szar napod volt.

4. Képes vagy hozzá igazítani az életed?

A kutya egy sörözőben van a gazdájával.

Onnantól kezdve, hogy befogadsz egy kutyát, vége a végtelen rugalmasságnak. A kutya legfontosabb szükséglete az ember. Felejtsd el, hogy továbbra is ugyanazt a szociális életet tudod élni, mint a kutya előtt. Ha ez nem megy, neked nem való kutya.

Egész nap egyedül volt, és te munka után még elugranál egy sörre a cimborákkal? Felejtős!

Ezentúl, ha programot szervezel, figyelembe kell venned, hogy vihetsz e kutyát magaddal. Vége a repülőutaknak, a világ körüli óceánjárózásnak.

Tudom, hogy baromi népszerűek a kutyapanziók, ahol szinte el is felejt téged a kutyád arra a két hétre, míg távol vagy, olyan jól érzi magát. Csakhogy ez marhaság. A kutya a gazdája nélkül elveszettnek érzi magát, megszűnik a biztonságérzete, s ez nem változik meg attól, hogy a panzióban lefoglalják a nap néhány órájában.

Ez a kutya számára hatalmas érzelmi megrázkódtatás, szélsőséges esetben pedig a beléd vetett bizalmát is elveszítheti. Nem arról van szó, hogy ne lehetne időnként panzióban hagyni, de napok vagy hetek a gazdája nélkül egyik kutyának sem tesznek jót.

A párodnak is tudomásul kell vennie, hogy van valaki az életedben, akinek a legfontosabb vagy. Nem ritkán lesznek féltékenyek a kutyára egy párkapcsolatban a „kívülről” érkezők, ami pedig olyan konfliktusforrás, ami a kutyának sem hiányzik.

5. Képes vagy közösségi kutyássá válni?

Neveletlen kutya a parkban

Csakúgy, mint a társadalom minden szegletében, a kutyások között is akad szép számmal olyan, akinek a természetes közege a lakatlan sziget. Képtelenek alkalmazkodni másokhoz, nem érdekli őket a többi kutyás és a kutyátlan többség, csak az számít, hogy nekik mindig, minden körülmények között kényelmes legyen.

Ezeket az embereket nem érdekli a legalapvetőbb kutyás etikett, nem szedik össze a kutyaszart, póráz nélkül hagyják randalírozni a teljesen neveletlen kutyáikat, akiket soha, semmilyen körülmények között nem tudnak behívni.

A futtatót sajátjuknak tekintik, nem kérdeznek, csak leengedik a totálisan szocializálatlan kutyájukat a pórázról, és ha esetleg egy határozottabb kutya pótolni kezdi a nevelési hiányosságokat, még ők lesznek felháborodva.

S ennek az az egyenes következménye, hogy a többségi társadalom úgy néz a kutyásokra, mint a véres rongyra, hiszen ez a feltűnően zavaró szegmens az, amivel a többi gazdát azonosítják.

Ha képtelen vagy arra, hogy a kutyatartásra egy komplex rendszer részeként tekints, melyre minden egyes kutyásnak direkt ráhatása van, s döntéseiknek messze vezető következményei, akkor inkább nézegess aranyhalakat.

Összegzés

A fentieket mérlegelve most már jobban képbe vagy, hogy kinek nem való kutya. Kutyát tartani csodálatos dolog, de egyáltalán nem kötelező. Nem te teszel szívességet azzal a kutyának, ha minden igényét kielégítve neveled.

Azzal, hogy az életedbe fogadod, hatalmas felelősséget is veszel a nyakadba, melyet nem lehet az első kényelmetlenség alkalmával sutba dobni. Télen, nyáron, éjjel és nappal, hőségben és fagyban, minden körülmények között ott kell lenned a kutyádnak, legyen szó egy sétáról, vagy súlyos betegségről.

Ezt ő egy olyan minőségű szeretettel, bizalommal és törődéssel fogja meghálálni, melyet csak egy igazi kutyás ismerhet.

Keress egy ilyen igazi kutyást. Beszélgess vele. Menjetek el egy menhelyre kutyát sétáltatni és közben beszélgessetek tovább. Tedd fel magadnak a fenti kérdéseket, és légy kérlelhetetlenül őszinte.

Mert a kutya az nem jár neked. A kutyát ki kell érdemelned.

March 19, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.