A 11 leggyakoribb kölyökkutya baleset

A 11 leggyakoribb kölyökkutya baleset

Utoljára frissítve: 2022. November. 03

Egy kölyökkutya pont annyira sérülékeny, mint egy kisgyerek, és bármennyire is figyelünk rá, óhatatlanul is megtörténhet a baj.

Persze, ha figyelembe vesszük azokat a dolgokat, melyek leginkább sérülést okozhatnak egy kiskutyának, akkor jelentős mértékben csökkenthetjük a rizikófaktort.

Melyek a leggyakoribb kiskutya balesetek?

Mindenre oda figyelni sajnos nem lehet, de fontos tudni, hogy milyen baleset esetén, vagy milyen tünetek tapasztalásakor forduljunk állatorvoshoz.

Nem szabad elfelejteni, hogy még egy pár hónapos eb is jobban kiszolgáltatott a rá leselkedő veszélyekre, mint egy felnőtt kutya. Ahogy mondani szokták, ők is a saját kárukból tanulnak.

Nézzük most meg a leggyakrabban előforduló problémákat, avagy veszélyforrásokat.

1. Sérült láb

Törött lábú kölyökkutya.

Gyakori baleset, ha a kiskutyának a lába sérül meg. Ennek több oka is lehet, játék közben rosszul lép, rosszul ugrik, szilánk vagy egyéb tárgy fúródik a tappancsába, vagy éppen nyáron túl forró a beton és megégeti a talpát.

Ha azt tapasztaljuk, hogy sántít a kutya, vagy a tappancsát nyalogatja, akkor mindenképpen mutassuk meg állatorvosnak.

2. Törött lábujj

A kölyökkutyák még nehezen tudják koordinálni a testüket, illetve felmérni, hogy mire is képesek. Általában nagyobb ugrások során szokott előfordulni a lábujj törés, például, amikor gondol egyet a kicsi és leveti magát a kanapéról, hiszen nincs tisztában a magasság veszélyeivel.

Sok mindent nem lehet tenni vele, általában meggyógyul magától, speciális esetben azonban sínbe kell rakni a kutya lábát. Így, ha huzamosabb ideig tapasztaljuk a nehézkes járást, akkor forduljunk szakemberhez.

3. Törött köröm

Törött köröm.

Bagatellnek tűnhet, pedig egyáltalán nem az, a kiskutyák körmében ugyanis még sok érző ideg található, és rendkívül fájdalmas számukra, ha betörik vagy megsérül.

Nem véletlen, hogy sok szakember javasolja a kiskutyák körmének a vágását. Ez a fajta baleset pedig nagyon könnyen előfordulhat, hiszen bármibe beleakadhat az a körmöcske.

Ha vérzik, vagy ha a kutya fájlalja és sántít, mindenképpen vigyük állatorvoshoz, hogy megfelelő kezelésben részesüljön.

Itt találsz útmutatót a biztonságos és fájdalommentes körömvágáshoz.

4. Gerincsérülés

Bár szerencsére meglehetősen ritka, de legalább ennyire súlyos, ha a kutyának a gerince sérül meg.

Több módon is előfordulhat, például, ha felmászik valahova és leesik, sőt sajnos úgy is, hogy a gazdi a levegőbe dobálja, de véletlenül nem kapja el. Ez utóbbit semmiképpen se tegyük!

A gerinc sérülését okozhatja még nagyobb, leeső tárgy is, esetleg, ha véletlenül rálépünk a kedvencünkre.

Sajnos a kis állatok gerince még nagyon sérülékeny, így könnyen előfordulhat maradandó károsodás is. Mindenesetre azonnal állatorvoshoz kell fordulni, ha a baj megtörtént.

5. Darázs vagy méhcsípés

Darázs vagy méhcsípés

A kölyökkutyák hajlamosak utána eredni, mindennek, ami mozog és bekapni azt. A különböző rovarok mellett, ilyen a darázs, vagy a méhecske is.

Nagyon vigyázni kell a dologgal, főleg ha a kutya allergiás a csípésre, mert ahogy az embereknél, úgy ez náluk is előfordulhat.

Ha a kutya bekapja a bogarat és a torkán, vagy rosszabb esetben a nyelőcsövén éri a csípés, akkor a keletkező daganat miatt, az könnyen vezethet fulladásos tünetekhez.

Ilyen esetben azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert sajnos végzetes is lehet.

6. Farok

A kölyök farkának sérülése ugyan nem gyakori, de nem is ritka dolog, leggyakrabban egy odacsukódó ajtó okozza, ami származhat a bejárati-, de az autó ajtajától is, így ezekre mindig figyeljünk.

Még ritkább esetben rá is léphet valaki, vagy beakad valahova, például a kerítésbe. Leszámítva a kellemetlen, fájdalmas érzést, nem szükséges vele orvoshoz fordulni, magától is meg fog gyógyulni.

7. Trauma

Kölyökkutya trauma.

Egy kiskutya ugyanúgy szenvedhet lelki sérüléseket, mint egy kisgyermek, ráadásul számos dolgot megélhet traumaként.

Ilyenek a túl erős hangok, amitől megijed, mint például a szilveszteri petárdázás, vagy a vihar. De ilyenek a hirtelen felvillanó fények, magasból való lepottyanás, vagy egy nagyobb kutya támadása.

Okozza bármi is a traumát, utána mindenképpen figyeljünk oda jobban rá, hogy érezze a kicsi, nálunk biztonságban van.

8. Szemsérülés

Szintén a kölyök vagy a kisebb termetű kutyáknál szokott előfordulni. A fűben való játék, hempergés, ugrálás közben, egy erősebb szárú növény könnyen felsértheti az eb szemének retináját. De az is előfordulhat, hogy a macskával történő játék során történik hasonló.

Leggyakoribb tünetei, hogy a kutya hunyorog, könnyezik, vagy rosszabb esetben váladékozik a szem környéke.

A duzzanat, vagy a szem kipirosodása is a retina sérülésének a jele, illetőleg, ha egyik vagy esetleg mindkét szemét csukva tartja.

Bármelyiket is észleljük, azonnal állatorvoshoz kell fordulni, mert akár maradandóan is károsodhat a kutyus látása.

9. Harapás

Kölyökkutyák harapás.

Véletlenül, de szándékosan is előfordulhat, hogy harapás éri a kutyát. Gyakrabban a játék hevében keletkezhetnek ilyen sebek, melyek általában csak felszíni sérülést jelentenek.

Ritkábban azonban az izomig vagy akár a csontig is hatolhat, főleg, ha egy nagyobb kutya harap meg egy kisebbet.

Az ebek nyálában lévő baktériumok pedig fertőzést okozhatnak, így ebben az esetben is mindenképpen forduljunk állatorvoshoz, és rendszeresen kezeljük a kutya sebét.

A nagyobb kutya harapását traumaként is megéli a kutyus, így utána nagyobb odafigyelést igényel. Fontos, hogy továbbra is vigyük kutyák közelébe a kedvencünket, különben lehet, hogy örökre félni fog a társaitól.

10. Mérgezés

A kiskutyák nem csak mindent bekapnak, de legalább ekkora előszeretettel kóstolnak, rágnak meg mindent ami az útjukba kerül.

A nem kívánatos dolgok megkóstolása leggyakrabban a szabadban, például sétáltatás vagy kirándulások alkalmával szokott előfordulni.

Mérgező növény vagy gomba megrágása, esetleg egy vegyszeres doboz megnyalása komoly problémákat okozhat.

A dolog leginkább úgy előzhető meg, ha pórázon sétáltatjuk a kutyát, vagy esetleg olyan kijelölt kutyafuttatóra visszük, ahol nem fordulhat elő ilyen veszély.

Ha mégis megtörténik, akkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz. A mérgezés leggyakoribb tünetei: hányás, véres széklet, hasmenés, nyáladzás, nehéz légzés.

11. Lenyelt tárgy

Lenyelt tárgy-Lego.

A kiskutyák hajlamosak porszívó üzemmódra kapcsolni és felszippantani a szőnyegen vagy a padlón felejtett apró tárgyakat.

Érdemes ezért mindent gondosan elpakolni, rendszeresen söpörni vagy még inkább porszívózni otthon.

Azonban a legnagyobb odafigyelés ellenére is megtörténhet a dolog, olyannyira, hogy a statisztikák szerint ez okozza a legtöbb kiskutya „balesetet”.

A baleset szót zárójelbe kell tenni, mivel a legtöbb esetben észre se vesszük, ha a kutyus lenyel például egy LEGO darabot, mert azt általában ki is kakilja.

Akkor van baj, ha a bekapott tárgy elakad valahol az emésztőrendszerben. Enne a következő tünetei lehetnek: hányás, hasmenés, kedvtelenség, étvágytalanság, súlyosabb esetben hasi érzékenység vagy fájdalom.

Ha ezeket tapasztaljuk, mindenképpen forduljunk állatorvoshoz.

Összegzés

Egy kiskutya számos veszélynek van kitéve, akárcsak a gyerekek. A legtöbb esetben a játék a felelős a dologért, legyen az egy lenyelt tárgy, egy törött köröm vagy egy szilánk, ami belefúródott a tappancsba.

A balesetek egy része odafigyeléssel és óvatos tartással kiküszöbölhető, de nem minden esetben.

Ha pedig a kedvencünk nem megfelelően viselkedik és betegség tüneteit mutatja, akkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz.

2022. November 03.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.