Káros a kölyökkutyáknak a lépcsőzés? [Így szoktasd hozzá]

Káros a kölyökkutyáknak a lépcsőzés

Biztos mindenki látott már olyan cuki videókat, ahol egy aranyos kölyökkutya próbálja magát le vagy éppen fel ügyetlenkedni a lépcsőn. Azonban miközben mi olvadozunk ezen a látványon, érdemes elgondolkodni azon is, ez vajon mennyire tesz jót annak a kutyának?

Káros a kölyökkutyáknak a lépcsőzés?

A lépcsőzés káros hatással van a kölyökkutyára, ha a lépcső túl magas az állat méreteihez képest. Szakértők szerint biztonsággal 12-16 hetes korukban tudnak lépcsőzni a kiskutyák.

Vegyük figyelembe, hogy a lépcsőzés nekik valóban veszélyes terep. Sőt! Valós egészségkárosító hatással is bírhat, főleg a csípőjükre nézve.

Természetesen a 12-16 hetes kor is nagyban fajta függő, hiszen mérettől függően okozhat problémát a lépcsőzés.

Miért káros a kölyökkutyák számára a lépcsőzés?

Vizsla kölyökkutya lépcsőn

Csontok elmozdulása

Szakértők azt mondják, hogy a kisebb és közepes kutyák esetében már 12 hetesen is bátrabban lehet próbálkozni a lépcsőzéssel. A nagyobb testű kutyák viszont hajlamosabbak a csipő diszpláziára, ezért náluk később kell elkezdni a lépcsőztetést.

Azért veszélyes ez a kölyökkutyákra, mert ilyenkor olyan mozgást végeznek, amely nagyobb terhelést tesz a csípő tájékra. Ez pedig, egy fejlődő kiskutya esetében nagyon veszélyes lehet, amely felnőtt korában csípő gondokat okozhat neki.

Hiszen gondoljunk csak bele, míg egy felnőtt kutya általában simán fel tud lépni egy lépcsőre, hiszen olyan magasságban van, addig egy kölyökkutya esetében ez a magasság a csípőcsont alatt helyezkedik el.

Emiatt ők muszáj, hogy kinyújtsák a testüket, hogy elérjék a lépcsőfokot, és ezzel nagyobb terhelés éri a csípő tájékát, ami a még fejlődő csontok elmozdulásához vezethet. Így nagyon meg kell gondolni, mikor és mennyit engedjük lépcsőzni a kutyust.

Zuhanás

A másik nagy veszély, amely már minden fajtát érinthet, az a zuhanás, mely az egyik leggyakoribb baleset. A kiskutyák még amúgy is kissé ügyetlenül mozognak, így a lépcsőn való fel-le sétálás közben fennállhat annak a lehetősége, hogy megbotlik és leesik.

Rosszul méri fel a magasságot és a távolságot, vagy nem képes jól kapaszkodni, megtartani magát. Ez, főleg ha magasból esik le, számos problémát okozhat.

Így, leginkább az elején, mindenképp legyünk mögötte amikor lépcsőzik az állat. Ha pedig nagyon kicsi még, vagy úgy látjuk egyelőre ez nem megy neki, inkább vigyük kézben.

Csonttörések, maradandó sérülések, félelem

De nem csak az esetleges csonttörések, rándulások hordoznak magukban veszélyt, amelyeknek kezelése elég drága is, ráadásul maradandó sérülést is okozhatnak. Hanem ha a rossz élmény, félelem berögzül az állatba, ez pedig nehezíti a későbbi kiképzését is.

Ezek a kutyák kifejezetten kerülni fogják azokat a helyzeteket és helyeket, ahol magas lépcsőfokokat kell megmászni.

Tehát az semmiképp sem jó, ha már ilyen fiatalon csorbítjuk az állat önbizalmát. Ezért különösen fontos, hogy mennyi idős kortól engedjük a lépcsőzést, illetve az is fontos, hogy tegyük biztonságossá a környezetet.

Csúszásgátlók, szőnyegek használatával sok balesetet megtudunk előzni.

Ne a lépcső közelében játszunk velük

Kislány lépcsőn egy kölyökkutyával

Emellett nem ajánlott olyan módon a lépcsőkhöz szoktatni a kutyát, hogy ott játszunk vele, ugyanis ez könnyen balesethez vezethet. A játék hevében az állat nem mindig tudja koordinálni a mozgását, vagy jól bemérni a távolságot. 

Illetve, amíg az állat nem elég nagy vagy nem tud biztonságosan közlekedni a lépcsőn, jobb ha például egy, a gyerekek esetében is alkalmazott kis kaput helyezünk a lépcső elé, így nem tud csak úgy felmenni rá az állat.

Hogyan szoktassuk az állatot a lépcsőzéshez?

1. Ne büntessük vagy szídjuk le

A rászoktatás időszakára mindig hagyjunk elég időt, és legyünk türelmesek. Soha ne büntessük meg az állatot, ha nem sikerül kiviteleznie a dolgot, mivel ezzel csak a negatív hozzácsatolást erősítjük benne.

A szakszerű jutalmazásról és büntetésről itt írtunk.

2. Ha nagyon esetlen, használjunk hámot

Mindig úgy gyakoroljunk, hogy ott vagyunk vele, esetleg mögötte. De jó megoldás lehet még például a hám használata is, amellyel tudjuk kontrolálni a kutya mozgását.

Ne hagyjuk, hogy ugráljon, túl hevesen induljon neki a lépcső megmászásnak, így idővel rögzülnek benne a helyes mozdulatok, miközben biztonságban van mellettünk.

3. Jutifalattokkal jutalmazzuk ahogy ügyesedik

Ha kutyák betanításáról van szó, akkor az egyik legkézenfekvőbb módszer a jutifalatok. Tegyünk pár darabot a kedvencéből az első pár lépcsőfokra az elején, majd ahogy ügyesedik, úgy emelhetjük a fokokat.

Minden lépés után, amit jól csinál, dicsérjük meg, hogy ezzel is növeljük a bizalmát az adott tevekénységben.

4. Legyünk türelmesek

A kutyák akárcsak a gyerekek, nagyon ki vannak élezve a rezgéseinkre, így ha azt látják feszültek, türelmetlenek vagyunk, akkor ők is azzá válnak, és oda a siker.

Igyekezzünk türelmesek lenni, hiszen minden kutya más és más, valakinek gyorsan megy a tanulás, és könnyebben győzi le a félelmeit, de akad, akinek ez több hét is lehet.

Sajnos akad olyan is, aki sose tudja megugorni ezt az akadályt, és sajnos őt vagy hordozni kell, vagy lentre tenni a fekvőhelyét: erőltetni semmiképp sem szabad.

5. Növeljük az önbizalmát

Kölyökkutyák lépcsőn félnek

A tanulási szakasz fontos része, hogy kerüljük azt, hogy rossz élményt szerezzen a kutya, és féljen, vagy elmenjen a kedve és az önbizalma. Ezért az első lépés, amit már említettünk a cikk elején, hogy tegyük megfelelővé a környezetet számára.

A lépcsőn legyen szőnyeg vagy valami csúszásgátló eszköz, és mindig a mi jelenlétünkben engedjük csak oda a kutyát, nehogy balesetet szenvedjen. 

Emellett jó megoldás lehet még, ha például párnát teszünk a lépcső aljára, főleg ha nagyon magas fokokról van szó. Így az utolsó lépés is kényelmes lesz a kölyök számára.

6. Kövessük a fokozatosság elvét

Bár sokan szeretnek belevágni a dolgok közepébe és mélyvízbe dobni a kutyát, de az semmiképp se jó ötlet, ha egyből rárakjuk a lépcső közepére vagy tetejére, hogy na akkor tessék elindulni.

Bátorítsuk, ösztönözzük és haladjunk kis lépésekben. De semmiképp se kényszerítsük vagy legyünk vele erőszakosak. Ilyenkor próbáljuk bele képzelni magunkat, annak a kicsi kutyának a helyébe, akinek egy-egy lépcsőfok maga a Mount Everest.

7. Kedvenc játékaival ösztönözzük

Nem csak a már említett jutalom falatokkal tudjuk ösztönözni a kölyköket, hogy megtegyék a következő lépést, hanem mondjuk a kedvenc játékával, vagy hangos, csipogós kis kütyükkel is, amelyek felhívják az állat figyelmét.

Akármilyen kicsi mozdulatot is tesz, ami előre lépésnek számít, mindig dicsérjük meg érte, érezze, hogy jó irányba halad és így lesz kedve biztosan folytatni.

8. Ne erőltessük túl

Nem szabad túlerőltetni, tehát naponta többször ezzel fárasztani a kutyát. Elég, ha mondjuk két-három naponta egyszer szánunk erre egy kis időt.

Ezzel nem vesszük el a kedvét, viszont pont eléggé rendszeres ahhoz, hogy be tudjon rögzülni a folyamat és az állat fejlődni is tudjon.

Ha semmi nem segít a lépcsőzés elsajátításában…

A méretből adódó “problémák” adottak, tehát a nagyon kis termetű kutyáktól ne várjuk azt, hogy kettesével veszik majd a lépcsőfokokat.

Az is lehet, hogy egészségügyi problémák állnak a háttérben, amiért a kutya nehezen vagy nem tudja elsajátítani a lépcsőzést.

Például lehet ennek egyik oka a csontok gyengesége, amivel nem árt állatorvoshoz fordulni, aki fel tud írni valamilyen készítményt azok megerősítésére.

Összegzés

Előbb vagy utóbb, de minden kutya találkozik valamilyen formában a lépcsők okozta kihívással. Ha pedig saját otthonukban kell nap, mint nap legyőzni ezt az akadályt, akkor nem árt odafigyelni pár dologra.

Hiszen az első és legfontosabb ebben a helyzetben is az állat épsége és egészsége. Tartsuk be a kölykök lépcsőztetése szempontjából ideális időkorlátot, vagyis 12-16 hetes kora előtt semmiképp se kezdjük el erőltetni az állattal.

Lassan és türelmesen haladjunk a tanulási folyamattal, ne erőltessünk semmit, ami elveheti az kiskutya kedvét.

Ösztönözhetjük jutalom falatokkal, de ha egyedül hagyjuk a házban, mindenképp zárjuk el a lépcsőtől. Hiszen a helytelen használat nem csak hosszútávú csípő problémákat okozhat egyes fajtáknál, de nagyon balesetveszélyes is.

Első pedig mindig a kutya épsége kell, hogy legyen!

March 8, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.