Kutya éjjel bent, nappal kint | Mi az ideális?

Kutya éjjel bent, nappal kint - Mi az ideális

Hol érzi jobban magát kedvencünk? Mennyire ideális, ha a kutya éjjel bent, nappal kint tartózkodik? A legtöbb kutya szereti a nap jó részét a szabadban tölteni, sokkal ideálisabb környezet számukra, mint egy lakás, ahol jóval kevesebb inger és élmény éri őket.

Persze ezt a kutya fajtája nagyban befolyásolja, de általánosságban elmondható, hogy a kutya helye, még mindig kint van. Igaz ez a nappalokra, de mi a helyzet az éjszakákkal? Ezúttal erre kerestük a választ.

Kutya éjjel bent, nappal kint?

Mi jobb a kutyának, ha kint, vagy ha bent tartják?

Milyen előnyei és hátrányai vannak a benti tartásnak?

Milyen előnyei és hátrányai vannak, ha kint tartjuk a kutyát?

Kutya éjjel bent, nappal kint – A kinti-benti tartás milyen esetben lehet ideális?

Kint hagyhatom a kutyámat, amíg dolgozom?

Kutya éjjel bent, nappal kint?

Kutya éjjel bent, nappal kint?

Amit mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a kutyák genetikailag társas lények, lévén, hogy falkában éltek mielőtt az ember háziasította volna őket. Ezért kedvencünknek nem jó, ha kint tölti egyedül az éjszakákat. Természetesen ha társa is akad, legyen az kutya, ember vagy egyéb állat, akkor inkább kint fogja jól érezni magát, mint a lakásban.

A kérdést illetően, rengeteg függ egy kutya személyiségétől, amiről hajlamos megfeledkezni a témába vágó szakirodalom.

Volt olyan kutyám, amelyik megőrült attól, ha egyedül kellett lennie. Sírt és ugatott, számára az egyedül töltött, kinti éjszaka maga lett volna a pokol. Pedig nem is egy kis testű ölebről beszélünk, hanem egy közepes méretű keverék kutyáról.

Aztán volt egy Újfullandim, amelyik ellenkezőleg működött. Az okozott számára szenvedést, ha lakásban kellett lennie. A kinti éjszakákat pedig egyenesen követelte, mivel minduntalan bizonyítani akarta, hogy ő védelmezi a házat és annak lakóit.

Végső soron a kutya személyisége dönti el, hogy kint vagy bent szeret inkább lenni. Ez pedig az éjszakákra is érvényes.

Mi jobb a kutyának, ha kint, vagy ha bent tartják?

Mi jobb a kutyának, ha kint, vagy ha bent tartják? A Kuvaszt nehéz elképzelni egy panelban.
A Kuvaszt nehéz elképzelni egy panelban.

A kérdés azért is érdekes, mert városi környezetben lassan kialakulni látszik egy sztereotípia, mi szerint bűn a kutyát kint tartani.

Ez azért érdekes, mert gyerekkoromban ennek az ellenkezője volt igaz. Azon rökönyödtek meg a kutyatartók, ha valaki lakásban akar kutyát tartani, mondván az kínzás.

Hogy volt régen?

Pontosítandó a dolgokat a 80’-as évek elejéről beszélünk, amikor jóval kevesebb kutyát tartottak társasházi- és panellakásokban. Ekkoriban jellemzően a nagyobb termetű kutya volt a divat vidéken, és valljuk be egy Kuvaszt, azért most is nehéz elképzelni egy ötödik emeleti lakásban.

Kistestű kutya szinte csak a Tacskó volt akkoriban. Pár évvel később lettek népszerűek a Pekingi palotakutyák, persze már városi környezetben. Mára ez nagyban megváltozott, rengeteg kiskutyát tartanak társasházakban.

Azonban egy Csivava, egy Máltai selyemkutya, vagy egy Pomerániai törpespicc nem is érezné magát jól huzamosabb ideig a szabadban.

A kinti vagy benti tartás fajtafüggő

Tehát az, hogy a kutyának kint jó-e avagy bent, mindenekelőtt a fajtájától függ. Kínzásnak azonban semmiképpen se nevezzük a kinti kutyatartást, már csak azért se mivel a kutya a génjeiben a mai napig őrzi, hogy számára a természetes környezet az a szabad ég alatt van.

Igen ám, de a kedvenceink valamikori ősei falkában éltek, így egy mai kutya is akkor tudja igazán jól érezni magát az udvaron, ha nincsen egyedül.

Véleményem szerint a kinti tartás az ideálisabb a közepes- és nagytestű kutyáknak. Ha rendszeresen van társaságuk, így érzik jobban magukat, míg az ölebeknek a lakás a megfelelőbb környezet.

A társaság alatt azt értem, hogy akkor jó a kutyának az udvaron, ha valaki legalább egy-két óránként kimegy hozzá. Illetőleg ez sem feltétlenül szükséges, ha nem egy, hanem kettő vagy több kutyát tartunk együtt.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a benti tartásnak?

Milyen előnyei és hátrányai vannak a benti tartásnak?
 • Benti tartás legnagyobb előnye, hogy nagyobb biztonságban tudhatod a kutyád, hiszen mindig szem előtt van, ráadásul nincs kitéve az időjárás viszontagságainak sem. Eső, hó, szél a hideg ebben az esetben biztos, hogy nem fogja befolyásolni a kutya közérzetét és egészségi állapotát.
 • Hamarabb kialakul a kutya és ember közti kötődés is, ami gyakorta szorosabb is lesz, persze lehet vitatkozni rajta, hogy ez mennyire jó. A szoros kötődésnek ugyanis hátrányai is vannak, például, hogy a kutyus kevésbé lesz önálló, jobban fél, szorong, ha valamiért egyedül hagyod őt.
 • Ha folyamatosan bent van a kutya, az plusz terheket is ró a gazdára. Hiszen szobatisztaságra kell nevelni és a lakás higiéniájának fenntartása is kihívásokat fog tartogatni számunkra, főleg, ha nagyobb testű ebről beszélünk.
 • Szintén szem előtt kell tartani, hogy ha lakásban tartjuk a kutyát, akkor is biztosítani kell számára a megfelelő mozgást. Ki kell vinni legalább háromszor megsétáltatni, illetőleg megfuttatni, ami elfoglaltság és bizony nem kevés időt vesz igénybe.
 • A szakirodalom gyakorta említi a benti kutyatartás előnyeként, hogy előbb észreveszed, ha a kutyád beteg, lévén álandóan a közeledben van. Én ezzel nem értek egyet, mert ha odafigyelsz a kedvencedre és naponta többször kimész hozzá, akkor ugyanúgy észre fogod venni, hogy valami nem stimmel az egészségével. A hangsúly itt sokkal inkább az odafigyelésen van, mint azon, hogy mennyire is vagyunk közel egymáshoz fizikailag.

Milyen előnyei és hátrányai vannak, ha kint tartjuk a kutyát?

Milyen előnyei és hátrányai vannak, ha kint tartjuk a kutyát?

Nem szabad elfelejteni, hogy a kutya genetikailag még mindig a messzi rónákat szeli, és nem a kanapén alszik, hanem saját maga készít fekhelyet magának a szabad ég alatt.

A kutya tehát kinti állat, és az az öröm a számára, ha minél többet lehet a szabad levegőn. Bizonyos fajtákat, mint a Puli, a magyar Vizsla, vagy a Kuvasz, így semmiképpen nem is szabad lakásban tartani, mert az számukra egyelő a börtönnel.

Ennek ellenére, ha nem foglalkozunk eleget a kint tartott kutyával, akkor az nagyon hamar magányossá, depresszióssá válik, sőt, akár aniszociális is lehet a viselkedése. Gyakran agresszív lesz és támadó hajlamú. Ezért csak úgy tartsunk odakint kutyát, hogy ha ugyanúgy rendszeresen foglalkozunk vele, mint ha bent lenne velünk a lakásban.

Előnyök

 • Gyakorlati szempontból, mindenképpen az előnyök oldalára írandó, hogy ebben az esetben jóval kevesebbet kell a kutyát sétáltatni. Zárójelben jegyezzük meg, hogy általános félreértés, hogy egyáltalán nem kell sétálni vinni az udvaron tartott kutyát. Ez nem igaz, így is ki kell vinni a kedvencünket, mert az udvar egy idő után monoton lesz számra. Nekik is, akárcsak az embereknek szükségük van a környezetváltozásra.
 • További előny, hogy nyugodtak lehetünk a lakásunk épsége és higiéniája felől. Jóllehet rögtön említhetjük hátrányként, hogy a kertünk épsége felöl, már koránt sem lehetünk ilyen nyugodtak.

Hátrányok

 • Előfordulhat, hogy azok a kutyák, akik folyamatosan kint vannak, kevésbé alakítanak ki baráti kapcsolatot a gazdájukkal, ők az emberre valóban, csak, mint falkavezérre hajlamosak tekinteni.
 • Érthető módon máshogy alakul a szocializáció. Egy kinti kutya sosem lesz öleb, amelyik minduntalan bókol neked. Ezzel is tisztában kell lenni és el kell döntened, hogy mire van szükséged. Ha a szó szoros értelmében házikedvencet akarsz, akkor a kinti tartás mindenképpen hátrány.
 • Szintén a hátrányok közé sorolható, hogy az udvaron vagy kertben tartott kutyákat gyakrabban kell fürdetni. Érthető módon előbb lesznek koszosak, így a külső higiéniájukra jobban oda kell figyelni.
 • Ha télen is kint akarod tartani a kutyádat, akkor pedig anyagilag is áldozni kell a tartására, hiszen a melegedő és az ideális környezet biztosítása ilyenkor elengedhetetlen, ha nem akarod, hogy a kutyád lebetegedjen.

Kutya éjjel bent, nappal kint – A kinti-benti tartás milyen esetben lehet ideális?

A kinti-benti tartás milyen esetben lehet ideális?

Ha nem kistestű kutyákról beszélünk, melyeknek a fizikai és pszichés adottságai is lehetővé teszik a huzamosabb ideig történő kinti tartózkodást, akkor a legideálisabb eset, ha kint- és bent is van a kutya.

Egyrészt mert a szocializáció, így a legmegfelelőbb. A kutya teljes értékű családtagnak érzi magát és kvázi meg is tudja őrizni a szabadságát, valamint biztosítva van számára a szabad mozgás és játék tér.

Ehhez természetesen családi házban kell lakni. Ebben az esetben az a tökéletes forgatókönyv, ha valaki mindig tartózkodik otthon és be tudja engedni a kutyát, ha az be akar menni. A hab a tortán, ha kettő esetleg három kutyánk van, és azok az éjszakát kint töltik együtt, napközben pedig bejárhatnak, ha éppen úgy van kedvük.

Ilyenkor egy percig sem kell aggódni, ha nappal dolgozol, a kutyáid pedig együtt töltik az idő nagy részét az udvaron.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a kutya az társas lény! Csak abban az esetben lehet minden lelki sérülés nélkül sokáig kint hagyni, ha nincs egyedül. Legyen az nappal vagy éjszaka.

Kint hagyhatom a kutyámat, amíg dolgozom?

Kutya éjjel kint nappal bent. Napkozben kint tartózkodik, amíg a gazda dolgozik.

Ez attól függ, hogy milyen fajta a kutya, mennyi idős, és hogyan neveltük. Egy nagy testű, felnőtt kutyát, amelyik amúgy is sokat tartózkodik a szabad levegőn, 6-8 órára nyugodtan kint lehet hagyni. Persze csak akkor, ha előzetesen gondoskodunk róla, hogy legyen megfelelő mennyiségű ivóvize és ennivalója.

A nagyobb testű, és így több mozgásigénnyel rendelkező kutyáknak rosszabb, ha a lakásban hagyjuk őket magukra, hiszen így korlátozva vannak a mozgásukban. Persze mindig vannak kivételes helyzetek.

Ha például odakint farkasordító hideg van és nem gondoskodtunk megfelelő melegedőről, akkor ne hagyjuk kint a kutyát, amíg dolgozni megyünk, inkább vigyük be a meleg lakásba.

A kisebb kutyákat és a kölyköket ezzel szemben ne hagyd az udvaron, amíg te dolgozol. Nekik sokkal megfelelőbb környezet a benti lakás, mivel ott érzik biztonságban magukat. Másrészről komfortosabb is számukra a jó meleg szoba, mint a huzatos udvar, legalábbis akkor, ha több órás elmaradásról beszélünk.

Mindenképpen ki kell emelni, hogy csak olyan udvaron hagyd magára a kutyádat, ahonnan nem tud megszökni. Főleg a szorongósabb kutyákra jellemző, hogy el akarnak menni, például megkeresni téged, ha egyedül vannak. Itt olvashatsz arról hogyan előzzük meg, hogy megszökjön a kutya.

Ne csak azt nézd meg, hogy zárható-e a kapu, vagy nincs-e nagyobb lyuk a kerítésen, hanem azt is, hogy ki tudja-e ásni magát az eb, mert ez is gyakran elő szokott fordulni.

Összegzés

Kutyatartás szempontjából teljesen optimális az, ha a kutya éjjel bent, nappal kint tartózkodik.

Ha kertes házban laksz, akkor sokkal ideálisabb a kutyának, ha úgy hagyod otthon napközben, amikor munkában vagy, hogy ő az udvaron tartózkodik, mint ha a lakásban volna. Több a mozgástere és a kis- és nagy dolgát is egyszerűbben tudja elvégezni.

Abban az esetben, ha éjszakára akarjuk egyedül hagyni a kutyád az udvaron, akkor az a szerencsésebb, ha van mellette másik kutya is.

Ha csak egyedül van, akkor az a legjobb megoldás a számára, ha napközben kint van, az estéket pedig bent tölti veled, azaz a családjával, vagy máshogyan fogalmazva a falkájával.

July 10, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.