Kutya etikett – 15 viselkedési szabály kutyatulajdonosoknak

Kutya etikett

A kutya etikett egy fontos tudás, hiszen megtanítja miként cselekedjen más emberek és kutyák társaságában a kedvencünk. De a kutyatulajdonosoknak sem árt tisztában lenni pár alapvető szabállyal.

Kutya etikett nyilvános helyeken-amit minden kutya tulajdonosnak tudnia kellene

Kutya etikett: két kutya találkozása

A kutyák imádnak időt tölteni a szeretteikkel, sétálni és más kutyákkal játszani. Azonban az állatok könnyen túl tudnak pörögni társaságban, ami kellemetlen helyzeteket szülhet. Erre való a kutya etikett, hogy elkerüljük az ilyen eseteket.

Nyilvános helyeken a kutyatulajdonosnak tudnia kellene mit szabad tennie az állatnak és mit nem:

Ezek hiányában könnyen elszabadulhat a pokol! Főleg, ha nincs ilyen helyzetekre kiképezve a kutya. 15 szabály betartásával, viszont könnyen kezelni lehet ezeket a helyzeteket, vagy inkább megelőzni.

Kutya etikett: 15 viselkedési szabály gazdiknak

1. Első a biztonság

Első a biztonság, kiskutya oltás.

3 dologra kell kifejezetten figyelni, mielőtt elengedjük a kedvencünket a közösségben. Az első, hogy megkapott-e minden szükséges oltást.

Ezzel megelőzhetjük, hogy bármilyen betegséget elkapjon vagy akár ő maga terjesszen.

Másodszor fontos, hogy kullancs és bolhamentes legyen a kedvencünk, ez szintén a saját és mások érdeke is.

Illetve az ivartalanítás is elengedhetetlen a közösségben, hogy nehogy bármilyen váratlan meglepetés érje a gazdikat.

2. Vegyük figyelembe a kutya kényelmi szintjét

A kutya etikett során vegyük figyelembe az állat kényelmi szintjét.

Mielőtt összeresztjük egy csomó idegen állattal és emberrel, figyeljük meg, milyen kedve van éppen. Eleve, hogyan viszonyul az ilyen helyzetekhez.

Barátságos és hagyja magát simogatni?

Esetleg stresszes lesz az új helyzettől és a nyüzsgéstől?

Ekkor tudomásul kell venni, hogy nem egy társasági kutyussal állunk szembe. Ha viszont jól kezeli ezeket a helyzeteket, és lelkesen áll hozzá a társasághoz, akkor is legyünk résen és figyeljük őt játék közben.

Ha pedig félénk és nehezen közeledik, akkor legyünk ott, hogy megnyugtassuk, nincs mitől tartania. Így lassan egyre magabiztosabb lesz ilyen helyzetekben.

3. Tiszta és rendezett kutya

Tiszta és rendezett kutya.

Mielőtt akár hosszabb, akár rövidebb sétára indulunk, mindig győződjünk meg róla, hogy tiszta ás ápolt az eb.

Mindig készüljünk fel extra kiegészítőkkel ha kimozdulunk, legyen szó törlőkendőről, ivóvízről és persze zacskóról, amibe az ürüléket gyűjtjük. Főleg akkor, ha parkba, bevásárlóközpontba vagy szállodába megyünk.

4. Etessük meg a kutyát, mielőtt kimozdulunk

Etessük meg a kutyát, mielőtt kimozdulunk.

Képzeld csak el, ahogy éhesen vagy szomjasan azt kell végig nézned, ahogy más eszik vagy iszik. Bizony, a kutyádnak sem jó érzés, így persze, hogy kunyizni vagy hisztizni fog.

Bár a kutyák kevesebbet esznek általában, mint az emberek, de az a legjobb ha adunk nekik enni mielőtt elmegyünk otthonról. Ha pedig étterembe megyünk velük, akkor vagy vigyünk nekik jutifalatot, vagy egy rágókát, amivel le lehet őket foglalni.

5. Ne használjuk mások gyepét

Ne használjuk mások gyepét.

Nem mindenki szereti annyira a kutyákat, mint te.

Sőt, nem minden tulajdonos rendelkezik kutyabarát pázsittal. Némelyik lehet morcossá válik, ahogy meglátja a kutyádat a telkén vagy kertjében játszani vagy oda vizelni.

De még ha a szomszéd nem is bánja, akkor is inkább kerüld, hogy a kutyusod mások pázsitján bármit is csináljon. Jobb a békesség.

6. Ne hagyd, hogy a kutyád megjelölje a területeket

Ne hagyd, hogy a kutyád megjelölje a területeket.

A jelölés a kutyák közötti kommunikáció egyik formája, ilyenkor kis mennyiségű vizeletet permeteznek az adott területre.

Sok oka lehet, hogy miért teszik ezt, de az egyik ha a kutya nincs ivartalanítva. A hímek ugyanis gyakran teszik ezt egy nőstény közelében.

Illetve a területet is szeretik ezáltal megjelölni, főleg ha új kutya érkezik a környékre. Ezek csábító dolgok a négylábú kedvencünk számára, de felelős gazdiként nekünk igyekeznünk kell ezt visszafogni.

Ne hagyjuk, hogy olyan helyeket jelöljön meg, ami nem a miénk. Ahogy azt pedig már említettem, mindig legyen nálunk zacskó, törlőkendő ezekre az esetekre (is).

7. Mindig takarítsunk fel az állat után

Szedjük fel a kutya kakát

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik, hogy sose hagyjuk ott a kutya végtermékét az utcán vagy a fűben.

Nem csak azért, mert szörnyű és kellemetlen érzés belelépni egybe, de egészségügyi kockázatot is jelenthet.

Ugyanis ez nem trágya, sokkal inkább szennyező anyag, ami károsíthatja a vizeket, és akár betegséget is terjeszthet, hiszen számos baktériumot és parazitát tartalmazhat.

Akár kisebb vagy nagyobb sétára indulunk, mindig legyen nálunk zacskó vagy valamilyen eszköz, amivel felszedjük az ürüléket és persze kézfertőtlenítő. A kutya etikett egyik íratlan szabálya a kutyatulajdonosok között, mégis sokaknak nehezére esik megtenni.

Ha a kutya elvégezte a dolgát, dobjuk egy közeli szemetesbe, sok helyen kifejezetten erre tartanak fent kukákat. Nem csak jómodorból kell ezt megtenni, de számos helyen büntetik is azokat a gazdákat, akik elmulasztják ezt megtenni.

8. Tartsd a kutyád pórázon

Mindig tartsuk a kutyát pórázon!

Habár szabály is előírja, hol kellene mindenképp pórázon tartania kutyákat, ezt kevesen tartják be. Attól, mert te bízol a kutyádban, másoknak még lehet kényelmetlen egy szabadon engedett állat látványa.

Illetve azt sosem tudhatod, hogy más kutyák hogyan reagálnak a tiédre. Bizony, sokszor akár veszélyes szituációkat is szülhet ez.

Hacsak nem kutyaparkban vagyunk, akkor igenis fontos mások és a saját épségünk érdekében szorosan, pórázon vezetni az állatot.

9. Ne hagyd, hogy pórázzal a nyakukban játszanak

Ne hagyd, hogy pórázzal a nyakukban játszanak.

A fenti pontot követve, a játékhoz viszont jobb, ha levesszük a pórázt a kutyákról persze ha megfelelő helyen vagyunk. Hiszen kárt okozhat az állatokban de akár más emberekben is.

Ráadásul póráz nélkül sokkal magabiztosabban és szabadabban tudnak játszani.

Viszont ekkor is fontos, hogy oda figyeljünk a kedvencünkre. Meg kell neki tanítani, hogy csakis a megfelelő viselkedés mellett lehet levenni a pórázt.

10. Tanítsuk meg a gyors és pozitív üdvözlésre

Tanítsuk meg a gyors és pozitív üdvözlésre.

Amikor találkozunk egy új kutyussal figyeljük meg a kedvencünk viselkedését. Találkozáskor mindkét kutyának nyugodtnak kell lennie, a folyamatnak pedig gyorsnak.

Ha túl sokáig tart, könnyen hiperaktívvá válhat az állat, hiszen azt hiheti, hogy játszani fognak. Amikor egy kissé agresszív kutyával találkozunk, akkor lassan húzzuk el onnan az állatot és menjünk át az út túloldalára.

11. Vezessük be a „nincs ugrálás” szabályt

Ne ugráljon a kutya mindenkire.

Bár sokan talán kedvesnek és barátságosnak találják, ha kutyánk felugrál rá, de akadnak akiket ez zavar vagy megrémít.

Egy idő után pedig mindenképp idegesítővé tud válni.

Ezért fontos neki megtanítani, hogy hallgasson a „nincs ugrálás” vezényszóra.

12. Tartsuk tiszteletben, hogy csak akkor hagyjuk az üdvözlést, ha a másik is akarja

Tartsuk tiszteletben, hogy csak akkor hagyjuk az üdvözlést, ha a másik is akarja.

Még ha mi úgy is érezzük, hogy a mi kutyánk a legkedvesebb, legbarátságosabb állat a Földön, akkor se engedjük, hogy csak úgy ráugorjon vagy bármilyen interakcióba kerüljön idegenekkel.

Nem mindenki örül ugyanis ennek. Van, aki fél, van, aki pedig csak nem szereti. Fontos, hogy tiszteletben tartsuk más emberek igényeit is.

Ezért elsőként mindig kérdezzük meg az illetőt, hogy rendben van, ha a kutyánk odamegy hozzá.

De a kutyát se kényszerítsük arra, hogy kapcsolatba lépjen az illetővel, mert az csak negatív érzéseket keltene benne.

13. Mindig tartsd a szemed a kutyán

Mindig tartsd a szemed a kutyán.

Végsősoron mindig a tulajdonos felelős a kutyáért, és a cselekedeteiért.

Ezért is fontos mindig figyelni rá, bárhol is vagyunk.

A kutya képzése is felkészít erre, hogy olyan helyzetekben is nyugodt maradjon és tudja mit kell tenni, amikor mondjuk átkelünk egy zebrán.

Ne hagyjuk, hogy a telefonunk nyomkodása vagy valami más elterelje a figyelmünket. Ha azt akarjuk, hogy kedvencünk helyesen szocializálódjon, akkor résen kell lennünk.

14. Ha a kutyánk elpusztítja más tulajdonát, az a mi felelősségünk

Ha a kutyánk elpusztítja más tulajdonát, az a mi felelősségünk.

Nem csak a jó dolgokból kell kivenni a részünket, ha kutyatulajdonosok vagyunk.

Bizony, ha elront vagy tönkretesz valamit az a mi felelősségünk, nem lehet ezt elhárítani.

Még egy jól nevelt eb esetében is történhetnek balesetek, hiszen mégis csak egy állatról beszélünk. A körülmények kiszámíthatatlanok, ha pedig történik valami, akkor kérjünk bocsánatot és kártalanítsuk az illetőt.

15. Értsük meg, hogy néhány ugatás helyén való és akad, ami nem

Értsük meg, hogy néhány ugatás helyén való és akad, ami nem.

Ha újdonsült kutyatulajdonosok vagyunk akkor szinte biztos, hogy az első időszak tele lesz ugatással.

Ez is a kommunikáció egy formája, főleg ha egy kölyök még csak tanulja.

Amikor a kutyák gyanúsnak tartanak valamit, vagy valakit, akkor jelzésként megszokták ugatni. Ha azonban azon kapod magad, hogy a kutyád bárkit és bármikor megugat, az nincs rendjén.

Ekkor válik szükségessé a képzés.

Alakítsunk ki egy képzési tervet vagy bízzuk profira, hogy az állat viselkedését tudjuk követni és befolyásolni.

Összegzés

Ha van egy kutyánk az igen nagy boldogsággal jár. A boldogság mellett nem árt tudatosítanunk magunkban, hogy az állatért egy az egyben mi vagyunk a felelősek.

A kutya etikett betartása a gazda és a kutya számára egyaránt elengedhetetlen.

A kutyás etikett során a legfontosabb szabályok egyike, hogy közösségbben miként viselkedik kedvencünk. Ezért a megfelelő trenírozást és képzést időben el kell kezdeni.

A kutyánk és mások biztonsága a mi felelősségünk. Ha betarjuk az alapvető szabályokat, akkor másoknak sem okozunk kellemetlen helyzeteket.

March 6, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.