A kutya mentális egészségének megőrzése és lefárasztása

A kutya mentális egészségének megőrzése és lefárasztása

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a kutyák egészsége csak fizikailag van fenyegetve, de ez nem így van. A kutya mentális lefárasztása sokat segít abban, hogy kedvencünk sokáig éljen.

Akárcsak az emberek, úgy a kutyusok is megbetegedhetnek mentálisan, lehetnek letargikusak, agresszívek vagy éppen depressziósak. A jó hír azonban, hogy az ebek mentális egészségéért tenni is lehet, hogy mindig jókedvűek és kiegyensúlyozottak legyenek.

Hogy a kutya megőrizze alapvetően jó közérzetét, azért több dolgot is tehetünk. Ha úgy tetszik a kutyaboldogság receptje több összetevőből is áll.

11 tipp a kutya mentális lefárasztására és szellemi egészségének megőrzésére

Érdemes ezekre odafigyelni, és napi rutinná tenni, ha azt akarjuk, hogy egy egészséges, kiegyensúlyozott kapcsolatban éljünk a kedvencünkkel.

Mutatjuk a legfontosabbakat.

1. Megfelelő táplálás

Ahogy mondani szokták ép testben, ép lélek, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő táplálás, ami mindenekelőtt a jó minőségű ételeket és persze a rendszerességet jelenti.

Emellett igyekezzünk változatos ételeket biztosítani, kerüljük a nehezebben emészthető házi kosztot és az adalékanyagoktól, színezéktől terhes kutyatápokat.

2. Nyugodt élettér

Nyugodt élettér.

Mindenekelőtt az idősebb ebekre igaz, hogy fontos számukra a nyugodt lakóhely, de a kölyköknek is szükségük van egy biztonságos helyre, ahová kedvük szerint elvonulhatnak.

Ha folyamatosan zajok, hangoskodás veszi körbe a kutyát az árthat az idegeinek és egy idő után agresszív lehet, ezért fontos, hogy egy békés, nyugodt területet is biztosítsunk otthon a kedvencünknek.

3. Szimatszőnyeg

Bár a szimatszőnyeget sorolhatnánk a játék kategóriába is, de újdonsült volta és speciális használata miatt mégis az egyéb kategóriába rakjuk.

Lényegében egy logikai feladványról van szó, a megoldáshoz pedig a kutya orrán át vezet az út. Kiváló beltéri elfoglaltság kutyák, de akár macskák számára is.

A speciálisan kialakított szőnyegbe ugyanis – akár mi magunk is elkészíthetjük – különböző finomságokat kell elrejteni. Az eb dolga pedig, hogy megtalálja ezeket, majd kibogozza a finomságokat a szőnyeg rojtjai közül.

4. Trükkök tanulása

Trükkök tanulása.

A legtöbb kutya imád tanulni, ha pedig megdicsérik azt még jobban szereti.

Gazdiként ne elégedjünk meg azzal, hogy parancsszóra odajön hozzánk a kutya vagy éppen le tudjuk ültetni. Tanítsunk neki új trükköket a labda odahozásától kezdve, a pacsin át bármi egyébig.

A kutya imádni fogja ezt az elfoglaltságot, a sikerélmény pedig mindig pozitívan befolyásolja a mentális állapotát. A tévhittel ellentétben nem csak kölyök, de az idősebb kutyusok is szeretnek tanulni, szóval bármikor elkezdhetjük.

5. Egy új játék

Főleg a fiatalabb kutyákra érvényes, hogy imádnak játszani, azonban akárcsak a gyerekek az ebek is hajlamosak ráunni kedvelt játékaikra.

Ha már nem ugyanazzal a lendülettel vetik bele magukat a szétrágott labda a kergetésébe, akkor igyekezzünk gondoskodni új játékok pótlásáról, melyek egy darabig ismét remekül le fogják kötni a kutyus figyelmét. Ezzel garanált lesz a kutya mentális lefárasztása.

6. Finomságok a szobában

Kutya szaglászik a lakásban.

A kutyák imádják használni az orrukat és meglehetősen profi módon is működik a kedvenc szervük. Remekül le tudjuk kötni a kutya figyelmét azzal, ha a házban vagy az udvaron különféle finomságokat rejtünk el.

Egy állateledel boltban, mondhatni fillérekért, számos ilyen termék közül választhatunk. Helyezzünk el egyet-egyet az ajtó mögött vagy a kanapé alatt, a kedvencünk garantáltan élvezni fogja ezek felkutatását, no meg a megtalálást követő finom ízeket is. 

7. Séta

A kutya mentális egészségének egyik elengedhetetlen része a séta, ez majdnem olyan fontos, mint a megfelelő táplálás.

Naponta legalább kétszer vigyük ki a kedvencünket egy nagyobb sétára, még akkor is, ha kertes házban lakunk.

A testmozgás mellett ez azért fontos, mert ilyenkor találkozik az eb új ingerekkel, melyek elengedhetetlenek az egészséges és kiegyensúlyozott élethez.

Nem szabad elfelejteni, hogy akárcsak nekünk, nekik szükségük van új információkra, a séta pedig erre a lehető legjobb lehetőség.

8. Játék és testmozgás

Játék és testmozgás.

A mentális egészség része az egészséges napi fáradság is. Ezt több módon is elérhetjük, de a legegyszerűbb, ha a napi sétát játékkal is megfűszerezzük, amelyben a gazdi és a kutyus is részt vesz.

Ez a labdázás és a frizbi mellett ma már számos egyéb közös tevékenység is lehet, mint az agility vagy egyéb népszerű, modern kutyasportok.

9. Kirándulások

Kimenni a szabadba, és új kutyás kirándulóhelyeket felkeresni azért is fontos, mert ilyenkor nem a megszokott ingerekkel találkozik kedvencünk.

A legtöbb ember szeret felfedezni új dolgokat, nos, pontosan így van ez a kutyákkal is, csak ők mindenekelőtt nem a látványban, hanem a szagokban gyönyörködnek.

Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy felpezsdíti őket az új környezet.

10. Új barátok

Két kutya barátkozik.

A környezetváltozás nem csak új helyek felfedezésével lehetséges, de új ismerősök, barátságok megszerzésével is.

Ezért, ha lehetőség van rá, ne fixen egy helyre vigyük sétáltatni a kutyát, ahol mindig ugyanazokkal az „arcokkal” találkozunk, hanem más helyekre is, ahol új kutyabarátságok születhetnek.

Persze nem kell a barátságot szó szerint érteni, elég az is, ha a kutyánk rendszeresen találkozik addig ismeretlen kutyákkal.

11. Légy vele a veszteségekben

A kutyák érzékeny lények és sok minden megviseli őket. Ilyen, ha lakóhelyet váltunk, de valakinek az elvesztése is ugyanúgy megviseli őket, mint minket embereket.

Ha elpusztul egy vele egy háztartásban élő állat vagy meghal egy gyakran látott közeli rokonunk, az mentálisan nagyon megviseli a kutyát is.

Igyekezzünk ilyenkor minél többet foglalkozni vele és minél több programot biztosítani számára, ami eltereli a figyelmét a veszteségről.

Összegzés

A kutyák, akárcsak az emberek, szintén hajlamosak a mentális betegségekre, mint az agresszió, a levertség vagy éppen a depresszió.

Ezeket azonban megfelelő tartás esetén könnyen meg lehet előzni, ha a kutya mentális lefárasztása rendszeres, és óvjuk mentális egészségét is.

Figyeljünk oda a táplálásra, a megfelelő testmozgásra és egészében a kutyánkra. Ha betartunk pár alapszabályt, akkor biztos, hogy hosszú és kiegyensúlyozott kapcsolatban élhetünk együtt.

2022. November 04.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.