Kutya munka mellett | Kutyatartás 8 órás munkaviszonnyal

Kutya munka mellett

A kutya munka mellett hatalmas felelősséggel jár, és nem dönthetünk csak azért egy kutyus mellett, mert vágyunk rá. Először mindenképpen át kell gondolni, hogy megfelelően tudunk-e gondoskodni a kutyusról, és tudjuk-e számára biztosítani az ideális tartási körülményeket?!

A kutyánk boldogsága és jóléte a legfőképpen egy dologtól függ: hogy mennyire vagyunk elfoglaltak.

Azzal sem árt tisztában lennünk, hogy kinek való kutya és kinek nem. Erről bővebben itt olvashatsz.

Egyedülállóként vállalhatok kutyát munka mellett?

Ha nyolc órás munkaidőben dolgozol, és napközben nem tudod rábízni senkire a kutyát, vagy legalább néha hazaugrani hozzá, akkor inkább ne. Persze függ a kutya fajtájától, korától és mozgási igényétől is, hogy mennyi időre lehet egyedül hagyni, de semmiképpen se legyen több 5-6 óránál.

Meddig lehet otthon hagyni egy kiskutyát?

A kiskutyusokat minden tekintetben megviseli, ha gyakran és több órán keresztül vannak egyedül. Gondolj úgy a kiskutyára, mint egy kisgyerekre, ugye őt se hagynád hosszabb ideig egyedül?

Az ebeknek életük első hat hónapjában rengeteg odafigyelésre van szükségük. Többek között ez az időszak a szocializációé. Eleget kell foglalkoznod a kutyáddal, ellenkező esetben könnyen vaddá, kezelhetetlenné vagy éppen depresszióssá válhat.

A pár hetes kutyusokat csak nagyon rövid időre 15-20 percre szabadna egyedül hagyni, így a legelső időszakban mindenképpen otthon kell lenni.

A hosszabb ideig történő távolmaradáshoz pedig szép lassan és következetesen kell hozzászoktatni a kölyökkutyákat. Ezt a kezdeti rövid időt aztán később lehet minél hosszabbra húzni, a lényeg, hogy lassan szokjon hozzá a kutya, hogy az idő egy részét egyedül fogja tölteni.

Tehát, ha kölyökkutyára vágysz, akkor az nem megoldható, hogy napközben nem vagy otthon, ezzel lényegében pokollá tennéd a kutya életét.

Felnőtt kutya örökbefogadása munka mellett. Vajon jobb a helyzet?

Ha felnőtt korában fogadsz örökbe egy kutyát, akkor azért más a helyzet, itt azonban a kutya személyisége nyom sokat a latban.

Egy nyugodt, kiegyensúlyozott eb hamar meg tudja szokni, hogy nem vagy egész nap otthon. De itt is van minimum pár hetes szoktatási idő, amig a kutya és a gazdi megszokja egymást, illetőleg az új körülményeket.

Érdemes hát legalább az első héten szabadságot kivenned, hogy megszokjátok egymást, valamint azt, hogy nem lesztek folyamatosan együtt.

A menhelyi kutyák azonban nem véletlenül kerültek menhelyre, ennek sajnos ugyanis gyakori oka a rossz tartás, ami a kutya személyiségén is érződik.

Egy örökbefogadott felnőtt kutya gyakran nagyon érzékeny, félős, vagy éppen hajlamos az idegeskedésre, esetleg agresszióra. Így, ebben az esetben sincsen könnyű dolgod, feltéve, ha a nap végén nem akarod darabokra szedve látni a lakásod és pszichésen lesokkolni azzal, hogy magára hagyod.

Amennyiben menhelyről fogadsz örökbe felnőtt kutyát, előtte mindenképpen közöld az illetékesekkel, hogy várhatóan mennyi időt tudsz majd együtt tölteni új kedvenceddel. Kérd ki a szakértők véleményét, hogy az adott kutyusnak megfelelőek-e azok a tartási körülmények, amit majd biztosítani tudsz számára.

Távozás és érkezés

A szocializációs időszak, valamint a kutya hozzászoktatása ahhoz, hogy bizonyos időt egyedül kell lennie, kiemelkedően fontos a későbbi együttélésetek tekintetében. Mindenekelőtt pedig azért, hogy ne sérüljön lelkileg a kutyus. Ebben a korai időszakban minden fontos, a legapróbb részletekre is oda kell figyelned.

Például az is fontos, milyen körülmények között távozunk otthonról, illetőleg, hogy hogyan érkezünk haza. A legjobb, ha nem kerítesz nagy feneket a dolognak.

Nem kell hosszasan búcsúzkodni indulásnál, és megérkezéskor is kerüljük a kitörő lelkesedést. Vagyis minden drámaiság nélkül történjen a dolog, még ha olykor ezt nehéz is megállni, mivel így a kutya sokkal könnyebben fogja elfogadni a helyzetet.

Nem szabad elfelejteni, hogy a kutyák nagyon rá vannak hangolódva a gazdájukra, így ha mi nyugodtan viselkedünk, akkor ők is nyugodtabbak lesznek. Ha teátrálisan viselkedsz – pusztán jóindulatból – azzal csak a kedvencednek teszel rosszat.

Kerüld a babusgatást, a cirógatást, egészében a szeretgetést akkor, ha elmész a munkába, legyél inkább kimért és fegyelmezett, még akkor is, ha ez nehezdre esik.

Mikor menj el otthonról

Az sem mindegy, hogy mikor hagyod egyedül a kutyádat, persze nem arról van szó, hogy reggel nyolc helyett délre menj be dolgozni, hanem arról, hogy mit csinálj előtte.

Lehetőség szerint fáraszd ki a kutyát, tegyetek például egy jó nagy sétát, hogy kedvenced nyugodt legyen és pihenésre vágyjon. Dobálj neki labdát, ugráltasd, mindegy, a lényeg, hogy minél többet mozogjon.

Ha a kutya kellően el van fáradva, esetleg álmos, akkor sokkal könnyebben fog elengedni téged és őt sem viseli meg annyira a dolog. Zárójelben jegyezzük meg, hogy sok fiatal kutyatulajdonos úgy véli, hogy alvó kutyát nem illendő, sőt gonosz dolog magára hagyni.

Ez nem így van, felébredés után a kutya nem fog úgy szenvedni, ahogy rémképeidben látod. Ez sokkal inkább akkor történik meg, ha halálra kényezteted és utána hagyod egyedül.

Kutyatartás és karrier

Mielőtt kutyatulajdonosok leszünk, azt a kérdést is fel kell tegyük magunkban, hogy mennyire vagyunk karrieristák? Egy kutyával való együttélés sok elfoglaltságot jelent, ami egyúttal azt is jelenti, hogy kevesebb időnk marad a karrierünkre.

Ha nem home officeban dolgozunk, akkor nehezen összeegyeztethető a kutya és a karrier, főleg azokban az esetekben, amikor a munkánk miatt még sokat is kell utaznunk.

Így, ha nagyon fontos neked az előmeneteled a cégnél, akkor inkább ne legyen kutyád, koncentrálj a karrieredre.

Hogyan tartsunk kutyát 8 órás munka mellett?

Ahogy a cikk elején már említettük, ha egyedül élünk és nyolc órában dolgozunk, akkor nem javasolt kutyát tartani, de azért vannak praktikák, melyekkel kivitelezhető a dolog.

Íme pár ötlet mit tehetsz, ha a munkád mellett kutyát tartasz.

Kutyabarát munkahely

A mai világban már vannak kutyabarát munkahelyek, ha te is ilyen helyen dolgozol, akkor nincsen probléma, nyugodtan lehet kutyád. Reggel beviszed magaddal, napközben melletted van, a munka végén pedig együtt hazamentek. Valóban léteznek ilyen munkák, de sajnos azért ma még nem ez a jellemző.

Persze az is opció lehet, hogy munkahelyet váltasz és olyan helyen kezdesz el dolgozni, ahol több szabadidővel rendelkezel.

Hosszabb ebédszünet

Ha közel van a munkahelyed az otthonodhoz, akkor tarts nagyobb ebédszüneteket és munkaidőben menjél haza legalább egy kutyasétáltatás erejéig.

Akár ez is jó, vagy inkább járható út lehet, kérdés persze, hogy a főnököd mennyire nézi majd jó szemmel a nagyobb kilengéseidet.

Kertes ház

Ha kertes házban laksz az is nagyban meg tudja könnyíteni a munka melletti kutyatartást, mivel az ebnek igy legalább a mozgástere biztosítva van, és mivel kevésbé ingerszegény a környezet, jobban is fogja érezni magát.

Ha van olyan ismerősöd, akit meg tudsz kérni, hogy napközben látogassa meg a kutyádat az is nagy segítség, a kutyád legalábbis biztosan örülni fog neki.

Kutyanapközi

Alternatíva lehet a kutyanapközi illetőleg a speciális kutyaiskola is, ennek azonban borsos ára van, így ezt mindenképpen kalkuláld bele a havi kiadásaidba.

Másrészt kérdés, hogy a kutyád mennyiben bír majd falkában létezni, mennyire jön ki majd a többi kutyával.

Lehet olyan a személyisége, hogy ez egyszerűen kivitelezhetetlen lesz, egy próbát azonban mindenképpen megér. Jóllehet adja magát a kérdés: minek a kutya, ha nem tudsz időt tölteni vele?

Milyen kutyát vegyek, ha napközben dolgozok?

A kutya fajtája is nagyban befolyásolja, hogy mennyire bírja majd a bezártságot, illetőleg az egyedüllétet. Értelemszerűen a nagytestű kutyáknak ez jóval inkább megterhelő, mint a kicsi ölebeknek.

A pásztor- vadász és munkakutyák pedig abszolút nem alkalmasak arra, hogy sokat legyenek otthon egyedül. Bár a nagy mozgás igényük miatt őket, amúgy is kertesházban érdemes tartani.

A kutyatenyésztők általában a következő fajtákat ajánlják a munka melletti és a lakásban sokat bezárva történő kutyatartásra:

  • Basset Hound
  • Francia bulldog
  • Csivava
  • Shar Pei
  • Mopszok
  • Bullterrier
  • Csau csau
  • Bostoni terrier

Összefoglalás

A kutya munka mellett nagy kihívást jelenthet. Személyes véleményem szerint semmiképpen sem szerencsés, ha a kutyát huzamosabb ideig magára hagyjuk. Ha egyedül élsz és nyolc órában dolgozol, akkor kétszer is gondold meg, hogy felelősséget vállalsz-e egy kutyáért.

Mert igen, egy kutya nagy felelősség, és vásárlás előtt nem nézheted csak az önös érdekeidet.

Ha a kutya mellett döntesz, akkor mindenképpen a kisebb testű kutyafajtákat javaslom. Lehetőségeidhez képest próbáld megoldani, hogy napközben is hazamész hozzá, vagy elintézed, hogy valaki meg tudja látogatni.

A kezdeti időszakban pedig mindenképpen vegyél ki 1-2 hét szabadságot, hogy fokozatosan tudd hozzászoktatni a kutyát az új életkörülményeihez.

March 18, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.