Hogyan temessük el a kutyát? | A kutya temetése A-Z-ig

Hogyan temessük el a kutyát - A kutya temetése

A kutya temetése nagyon szomorú téma, de erről is beszélni kell, mert sokan vannak úgy, hogy kedvencük halálakor nem igazán tudják, hogy mi a teendő. Én is átéltem azt a mérhetetlen fájdalmat, amikor hőn szeretett négylábú cimborám az örök vadászmezőkre távozott. Viszont megmondom őszintén, fogalmam sem volt hogyan temessük el a kutyát.

Akkor még kamasz voltam és nagyapám segített a temetésben, de azóta utánajártam annak, hogy pontosan mit szükséges ilyen szomorú esetben tenni és ezt megosztom Veled is.

Mit kell tenni, ha elpusztult a kutya?

Hova temethetem el a kutyámat?

Legális saját kertbe temetni a kutyámat?

Érdemes saját kertben eltemetni a kutyámat?

Milyen mélyre kell temetni a kutyát?

Hogyan temessük el a kutyát?

Hogyan kell kezelni és tárolni az elpusztult kutya tetemét?

Kihez forduljak, ha elpusztult a kutyám?

Mit kell tenni, ha elpusztult a kutya?

Abban a szomorú esetben, ha kutyád elpusztult több dolgot is szükséges elintézned, ráadásul záros határidőn belül! Melyek ezek?

Elhullott kutya bejelentése

  • Chipes kutya esetén a halálát 8 napon belül le kell jelentened annál az állatorvosnál, aki az utolsó veszettségi (vagy egyéb) oltást beadta neki. Valamint ide kell visszavinni az oltási kiskönyvet is. Ez az állatorvos fogja lejelenteni a hatóságok felé a kutyád halálát és kivezeti őt a nyilvántartásból.
  • Mihamarabb el kell döntened, hogy mit kezdesz kedvenced testével. A halál beállta után sajnos elég hamar beindul a bomlási folyamat, ami fertőzésveszélyt hordoz magában. A jelenleg érvényben lévő törvények szerint három dolgot tehetsz ebben az esetbe. A) Eltemetheted a saját kertedben bizonyos feltételek esetén (lentebb részletezem). B) Elszállíttathatod egy hivatalos kisállat-krematóriumba, ahol elhamvasztják. C) Elvitetheted egy hivatásos kisállat-temetkezési vállalkozóval és eltemettetheted egy kifejezetten házi kedvencek számára fenntartott temetőben.
  • Amennyiben kutyusod túlságosan beteg volt és azt láttad a legjobb megoldásnak, hogy elaltattatod az állatorvossal, úgy két választásod van. A) Hazaszállíttatod és eltemeted a saját kertedben. B) Otthagyod az orvosnál, aki intézkedik a test szakszerű elszállításáról (ebben az esetben is kérheted a hamvasztást, vagy a temetést).

Fontos, hogy az Állategészségügyi törvény szerint az elpusztult kutya „veszélyes hulladéknak” minősül, amelynek „szakszerű ártalmatlanítása” a tulajdonos kötelessége. Törvényi szempontból a saját autód nem felel meg a veszélyes hulladék szállítási kritériumainak. E miatt sajnos szabálysértést követsz el, ha a saját autódban szállítod az elpusztult kutyád tetemét.

Hova temethetem el a kutyámat?

Hova temethetem el a kutyámat?

Mint a legtöbb dolgot, az elpusztult kutyák tetemeinek „szakszerű ártalmatlanítását” is
Európai Uniós és Nemzetközi szintű rendeletek szabályozzák.

Ezeket muszáj betartani, mert megszegésük esetén komoly pénzbírságra számíthatsz. (Elég egy rosszindulatú szomszéd hozzá…) Az alábbiakban felsorolom, hogy a jelenlegi szabályok szerint hova temetheted el négylábú barátodat.

1. Kutya temetése saját kertben

Amennyiben abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy kertes házban élsz és a kert alkalmas arra, hogy a kutyád tetemét törvényesen eltemesd, úgy ez a legjobb megoldás.

A saját kertben való eltemetést a 45/2012. (V.8.) VM rendelet szabályozza, amely kimondja, hogy csak a megfelelő feltételek fennállása esetén hantolható el elhullott kisállat.

A kutya saját kertben való eltemetésének feltételei

  • Évente maximum 100 kg össztömegig terjedően földelheted el az elhullott kisállataidat a saját telkeden belül legálisan.
  • Az elföldelés kizárólag ott végezhető, ahol a talajvíz legmagasabb szintje a talajszint alatt 1.5 méternél nem emelkedik magasabbra. (Tehát, ha a telkeden egy kiadós eső után áll a víz, sajnos nem alkalmas arra, hogy oda eltemesd a kutyádat.)
  • A kutya elföldelést úgy kell végrehajtani, hogy a felszín alatti víz mindenkori maximális nyugalmi vízszintje és az elföldelés mélységi szintje között legalább 1 méter távolság legyen. (Ergo, ha a kertben leásva 1-2 méternyit már talajvizet látsz, nem alkalmas arra, hogy oda temesd a kedvencedet.)
  • Az elföldelés helye és a szomszédos ingatlan határvonala között legalább 1.5 méteres távolságot kell tartani. (Nem áshatod el a kerítés tövébe.)
  • Hamvasztás után az urnát is el lehet temetni a saját kertben a fenti feltételeknek megfelelően.

2. A kutya temetése kisállat temetőben

Ha úgy érzed, hogy kutyusodnak szeretnél egy emlékhelyet állítani, akkor a legjobb megoldás a kisállat temető. Tegyük hozzá, hogy nem lesz olcsó mulatság.

Magyarországon csak pár ilyen temető létezik. Ezek közül a legnagyobb a Budapesthez közeli Alsónémediben található, 2 hektáros temető, ahol jelenleg is kb. 4000 sírhely van.(https://www.budapesti-kisallattemeto.hu ).

A temetés költsége súlytól függően kb. 15.000-40.000 forint között mozog. Az ár tartalmazza a sírásást, a koporsót, a keresztet / kopjafát, kis táblás feliratot és a sírhely bizonyos időtartamra szóló bérletét, ami lehet 5-10-20 év.

Ezen felül Budapest területéről ingyenesen szállítják a temetőbe háztól, vagy állatorvosi rendelőből az elhunyt kutyust, vidékről pedig megbeszélés szerinti áron.

Amennyiben igényled, úgy kérhetsz egyedi sírkövet tőlük felárért cserébe és rendszeres sírgondozást is. Természetesen nemcsak az elpusztult kutya testét lehet idetemetni, hanem hamvasztás után az urnát – ha úgy szeretnéd.

3. A kutya temetése hamvasztás után urnában

Amennyiben úgy döntesz, hogy el szeretnéd hamvasztani kedvencedet, mert például nincs kerted, vagy, mert ez a megoldás egyszerűbb a számodra, úgy több hivatalosan is bejegyzett kisállat hamvasztással foglalkozó céghez fordulhatsz.

Kétféle hamvasztási lehetőség közül választhatsz. Elszállíttatod kutyád tetemét egy fix telephelyen lévő hamvasztóba, vagy igényelhetsz mobil-hamvasztást, amelyik házhoz jön.

Fontos, hogy a legtöbb mobil-hamvasztó maximum 20 kg súlyhatárig vállal háznál-hamvasztást, ezen felüli súly esetén elszállítják a hamvasztó-telepre. Természetesen mindkét esetben visszakapod kedvenced hamvait az általad választott urnában.

Dönthetsz úgy, hogy az urnát eltemeted a kertedben, elteszed emlékbe, vagy eltemetteted egy kisállat temetőben. A hamvasztás általában 1-3 órát vesz igénybe a kutya súlyától függően és a legtöbb helyen az árban benne van egy alap-urna is.

A hamvasztás ára több dologtól függ. Elsősorban a kutya súlyától, az igényelt urnától, hogy honnan-hová szükséges szállítani a testet és majd az urnát vissza, de általában a legtöbb helyen 15.000 forinttól indul és akár 60.000 forintig is felmehet az ára.

A mobil-hamvasztást is sok helyen igénybe lehet már venni, aminek a legnagyobb előnye, hogy nem szükséges sehova szállítani a testet, mert a hamvasztó házhoz megy – általában a bejelentést követő 12 órán belül.

A mobil hamvasztás mellett szól az is, hogy ebben az esetben kizárólag a Te kutyusod kerül a hamvasztóba, így biztos lehetsz benne, hogy az Ő hamvait kapod vissza, ezen kívül – ha úgy szeretnéd – végig jelen lehetsz a procedúra során.

Legális saját kertbe temetni a kutyámat?

A törvényi előírásoknak megfelelő telken / kertben teljesen legálisan temetheted el az örök vadászmezőkre távozott kedvencedet, vagy a hamvait tartalmazó urnát.

Az a kert / telek tökéletesen megfelel a törvényi előírásoknak, ahol a talajvíz szintje a talajszint alatt 1.5 méternél nem emelkedik magasabbra, ezen kívül betartható a legalább 1 méteres távolság a talajvíz szintje és a sírhely mélysége között.

Szintén előírás, hogy a sírhelynek legalább 1.5 méter távolságra kell lennie a szomszédos ingatlan határvonalától. Tehát nem szabad a „kerítés tövébe” temetni a kutyust.

Legálisan 100 kg alatti kisállatot (pl. kutyát) temethetsz el saját kertben / telken. Itt szükséges megjegyeznem, hogy amennyiben a kutyusod súlyos, fertőző betegségben hunyt el, úgy sajnos egyáltalán nincs lehetőséged saját kertben eltemetni. Mindenképpen az állatorvosi rendelőben kell hagynod, mert hamvasztani fogják – a hamvait természetesen visszakaphatod.

Érdemes saját kertben eltemetni a kutyámat?

Azt gondolom, hogy ez teljesen szubjektív döntés kell, hogy legyen, hiszen csak Te tudod, hogy mit érzel és, hogy mit szeretnél.

Ha van egy alkalmas kerted és úgy érzed, hogy szeretnéd, ha kedvenced ott lenne veled halála után is, akkor teljesen jó megoldás lehet a saját telkeden eltemetni. Állíthatsz neki egy kis emlékhelyet – pl. ültethetsz egy kis fát, vagy faragtathatsz egy szép kőtáblát.

Ha viszont úgy gondolod, hogy még nehezebben dolgoznád fel a halálát úgy, ha a sírhelye a telkeden van, akkor talán érdemesebb számodra a kutyus elhamvasztása a hamvak visszakérése nélkül. (Erre is van mód.)

Milyen mélyre kell temetni a kutyát?

Fentebb már részleteztem, hogy milyen törvényi szabályozása van annak, hogyha a saját kertedben szeretnéd eltemetni kedvencedet. Ám az nem tér ki arra, hogy pontosan milyen mélyre szükséges helyezni a testét. Annyi bizonyos, hogy a talajvíz szintje és a tetem mélysége között meg kell lennie a legalább 1 méteres távolságnak.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a telkeden a talajvíz szintje 3 méteres mélységben kezdődik, akkor maximum 2 méter mély gödröt áshatsz. A kisállat temetkezéssel foglalkozó szakemberek szerint az ajánlott mélység 1-1.5 méter. Amennyiben a hamvait tartalmazó urnát temeted csak el, úgy elegendő a 60 cm – 1 méter is.

Hogyan temessük el a kutyát?

Hogyan temessük el a kutyát?

Amikor négylábú barátunk elpusztul, az mérhetetlen fájdalommal jár. Nekem fontos volt, hogy drága barátom egy biztos, fix helyen legyen eltemetve, ahol bármikor meglátogathatom és tudom, hogy nyugodtan pihenhet.

Az én kutyámat a nagyszüleim telkén temettük el, a náluk bevált szokások szerint, de effektíve nincsenek szigorú szabályok arra, hogy hogyan temesd el a kutyádat. Ez csak egy ajánlás, iránymutatás, nem kőbe vésett szabály.

1. Szimpatikus hely

Keresd meg a kertedben a számodra legszimpatikusabb helyet úgy, hogy megfeleljen a törvényi előírásoknak is (ne legyen magas a talajvíz szintje, legyen meg a 1.5 méteres távolság a szomszéd kerítésétől, stb.).

Fontos, hogy a kiszemelt sírhely ne legyen közel kúthoz, vagy más vízforráshoz és semmiképp ne legyen zöldség-, gyümölcs veteményesben sem. Érdemes olyan helyet választani, ahol szinte kizárt a véletlen kiásás lehetősége.

2. Gödör kiásása

A kutyus méretétől függően áss ki egy legalább 1 – 1.5 méter mély (ha nagy a kutya, akkor akár 2 méter mély) gödröt és bizonyosodj meg arról, hogy nem folyik bele a talajvíz!

Fontos, hogy a gödör alja és a talajvíz szintje között legalább 1 méteres távolságot kell tartani, főleg, ha van kút is.

3. Tekerd körbe egy pléddel

Amennyiben a kutyád nem szenvedett semmilyen fertőző betegségben, úgy helyezd el őt egy természetes anyagú plédbe, vagy kartonpapír koporsóba és úgy tedd be a földbe. Ha gondolod, temesd mellé a kedvenc játékait is.

Semmiképp ne tedd úgy be a sírba, hogy nejlonzacskó van rajta! Ez lelassítja a test természetes bomlását és ez igen büdös szagot fog árasztani sokáig. Lehet, hogy nem fogod érezni, de esetleg a róka, menyét, nyest, másik kutya igen – a következmény pedig az lehet, hogy egy másik állat kikaparja a kutyád tetemét. Hidd el, hogy ezt nem szeretnéd!

4. Jelöld meg a sírt

Temesd be a gödröt és helyezz el egy kis fejfát, vagy követ, amivel jelzed, hogy hol van a sír. Ezzel megelőzheted a véletlen kiásást is, valamint később esetleg egy kis fát is elültethetsz ide a kutyusod emlékére.

Mi az eljárás kemoterápiás kezelés után elhunyt kutya esetén?

Ha a kutya fertőző betegségben, vagy kemoterápiás kezelés után hunyt el, úgy sajnos nem temetheted el a kertedben a testét, csak a hamvait.

Ebben az esetben a halál beálltát tudatni kell azzal az orvossal, akinél az utolsó oltását kapta (egyébként is ez az eljárás), majd vagy el kell szállíttatnod egy hivatalos hamvasztóba, vagy mobil-hamvasztást igényelni háznál.

Hogyan kell kezelni és tárolni az elpusztult kutya tetemét?

Hogyan kell kezelni és tárolni az elpusztult kutya tetemét?

Ha nem kertes házban laksz és így nincs lehetőséged szinte azonnal eltemetni a kutyádat, sajnos szembe kell nézned azzal a ténnyel, hogy megfelelőképp kezeld és tárold addig a kis testét, amíg a hamvasztó / temetkezési vállalkozó érte nem tud jönni.

Ez az idő intervallum lehet 4, de akár 24 óra is attól függően, hogy a hamvasztó, vagy temetkezési vállalkozó mennyire van leterhelve.

Tudnod kell, hogy az elpusztult kutya testében szinte azonnal beindul a bomlás, amint beállt a halál és igen hamar nagyon kellemetlen szagot fog árasztani magából. Ráadásul, ha meleg az idő, akkor a bomlás még gyorsabban beindul.

A Rigor Mortis (hullamerevség) kutyák esetében a halál beálltát követően 10 percen – 3 órán belül beáll és Neked még azelőtt kell lépned, hogy ez megtörténne. Tudom, hogy ez most kemény téma, de fontos róla beszélni, hogy ne legyen senkinek semmi baja és, hogy a kutyád is normális keretek között megkaphassa a végső tisztességet.

Az alábbiakban nézzük meg a kutya tetemének szakszerű kezelését és tárolását.

1. lépés – Testnyílások megtisztítása

Vegyél föl egy gumikesztyűt, amikor az elpusztult kutyus testét kezeled. Rossz ilyet leírni, de a halál beálltakor az izmok elernyednek, aminek következtében a hólyag és a végbél záróizmai is kiengedik az addig bent tartott vizeletet és székletet.

Ezeket mindenképpen föl kell takarítanod a lehető leghamarabb és le kell tisztítanod a kutyád száját és test-nyílásait. Számíts arra, hogy további testnedvek fognak távozni, amikor megmozdítod a testet.

2. lépés – Takaró és szemetes zsák

Vegyél elő egy takarót / nagyméretű törölközőt, vagy vastag lepedőt, ami elég nagy ahhoz, hogy teljesen körbeölelje a kutyád testét.

Ezzel együtt vegyél elő egy nagyméretű, vastag szemetes-zsákot, vagy sittes zsákot, a lényeg, hogy elég nagy legyen, hogy beleférjen a kutyád teste.

3. lépés – Helyezd a takaróra

Helyezd a kutyádat a törölköző / lepedő egyik sarkához összegömbölyödött pozícióban – ez segít majd abban, hogy könnyebben kezeld a kis testét.

4. lépés – Csavard be, majd tedd nejlonzsákba

Szorosan csavard be a testet a lepedőbe, majd óvatosan csúsztasd bele az erős nejlonzsákba (ez kétemberes munka, ha nagy a kutyus). Ha szükséges, akkor tedd bele dupla / tripla zsákba és ragaszd le erős, vastag ragasztó-szalaggal.

5. lépés – Név, telefonszám

Vegyél elő egy papírt és írd rá a Te nevedet, címedet, telefonszámodat, valamint a kutyád nevét, majd ragaszd rá a zsákra úgy, hogy ne tudjon elmosódni. (Célszerű az írást is átlátszó ragasztószalaggal leragasztani).

6. lépés – Hűtés

A kutyád földi maradványait fontos lenne hűtőben / fagyasztóban tárolni addig, ameddig a temetkezési vállalkozó meg nem érkezik. Ha erre nincs mód (és a legtöbb helyen erre nincs mód, tudom), akkor meg kell oldanod másképp a kutya testének hűtését.

Erre jó lehet egy babakád, aminek az aljára bontatlan jeges-zsákokat teszel, majd azokra helyezed a testet és befeded szintén bontatlan jeges-zsákokkal.

A jéggel kibélelt babakádat a kutyával célszerű letakarni valamivel, hogy minél tovább bent maradjon a hideg és ne olvadjon el a jég túl hamar. (Ezért ne bontsd ki a jeget!). Érdemes a jeges-zsákok alá / fölé és közé sót szórni, ami szintén lassítja a jég olvadását.

Jó esetben elég hamar kiér a temetkezési vállalkozó, hogy elszállítsa a kutyust. Sajnos néha megesik, hogy akár 12 órát is várni kell rájuk. Azonban a kutya teste megfelelő hűtés nélkül 4-6 órán belül nagyon durva szagot fog árasztani. Ebben segít valamelyest a több rétegű, vastag nejlonzsák és a megfelelő jeges hűtés.

Kihez forduljak, ha elpusztult a kutyám?

Első körben föl kell hívnod azt az állatorvost, akinél a kutyád megkapta az utolsó oltását. Miért? Azért, mert ez az orvos fogja lejelenteni a kutyád elhullását a megfelelő hatósági szervek felé és egyben ki is vezeti a rendszerből.

A kutyád oltási kiskönyvét majd neki kell leadnod. Az orvos abban is tanácsot tud adni, hogy kit hívj, amennyiben nem kertes házban laksz, így nem tudod Te magad eltemetni a kutyádat.

Az alábbiakban felsorolok pár budapesti és vidéki hamvasztót és kisállat temetkezési vállalkozót, akikhez szintén fordulhatsz.

Összegzés

Nem sok fájdalmasabb és szívszorítóbb dolog létezik annál, mint amikor szeretett kutyánk élete végéhez közeledik, majd elköltözik az örök vadászmezőkre, netán egy betegség, vagy baleset miatt hagy itt bennünket idő előtt.

Nagyon nehéz feldolgozni kedvencünk elvesztését, hiszen ő olyan, mint egy teljes értékű családtag. Ettől független a kutya temetése során figyelnünk kell a jogszabályokra is, ha nem akarunk pénzbírságot kapni.

Bízom benne, hogy sikerült néhány fontos és hasznos információt átadnom ebben a nehéz témában és remélem, hogy – amikor a sors úgy hozza – megtalálod a számodra legmegfelelőbb megoldást, hogy méltóképp emlékezhess kedvencedre, aki hű társad volt hosszú évekig.

July 12, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.